Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *

Poslat odpověď


Tato otázka má za úkol zabránit spamovacím (ro)botům v automatickém vyplňování formulářů.
Smajlíci
:souhlas: :nesouhlas: :pardon: :rofl: :smoke: :tany: :ucta: :grin: :) ;) :( :o :? 8-) :lol: :x :P :oops: :| :blee: :dik: :hnup: :ok: :trest: :pic: :spam:
Zobrazit více smajlíků

BBKódy jsou ZAPNUTY
MŮŽETE použít [img]
NEMŮŽETE použít [flash]
[url] jsou ZAPNUTY
Smajlíci jsou ZAPNUTI

Náhled tématu
   

Rozbalit zobrazení Náhled tématu: Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem

Re: Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem

Příspěvek od lubono » Čt 14. Bře 2019 10:07:30

Nebude. Mnozí z nás nepoznají nic. :ucta: :smoke:

Moje OSOBNÍ zkušenost s levným kávovarem

Příspěvek od jakubherman » Stř 13. Bře 2019 14:38:41

Jsem již delší dobu členem tohoto váženého fóra, nasměrovalo mě v přípravě kývy z mého pohledu správným směrem a tak bych se ve svém prvním příspěvku hned pustil do polemiky o levném kávovaru. Mám dvě sestavy, jednu doma GC s termostatem 91°C a nastaveným OPV + Ascaso I-1 steel, s tou jsem plně spokojený.

Pak mám ještě jednu na chalupě a ta už vznikala tak nějak z nouze a zbytků. Právě té bych se chtěl pověnovat, protože se momentálně skládá z mlýnku Mazzer SJ s nově nabroušenými kameny a z nejlevnějšího 10 let starého čínského bazarového plasťáku Ariete Elisir Cafe (pořizovací cena 350 Kč), který sice prošel řadou drobných úprav a oprav, jako třeba výměna příložného termostatu za šroubovací 91°C, náhradou rozpadlého držadla páky za vlastní dřevěnou tvorbu, úpravu pěnící trysky z komické kopie panarella, nekonečnou výměnu rozpadajících se přepínačů, výměna horní části bojleru po vyhoření spirály nebo výměna misky (naštěstí 58 mm) za standardní misku z Hraspa. Samozřejmě používán bez přetlakové vložky v páce.
IMG_20190103_102446.jpg


A co je na tom tak zajímavé? Při použití stejné suroviny z nejmenované pražírny na obou sestavách je výsledný nápoj velmi velmi podobný.

Myslím, že se mi podařilo identifikovat faktory, které vedly k tomuto možná překvapivému výsledku:
- původní ruční mlýnek Porlex nebyl nic moc konzistentní, po přechodu na Mazzer tam byl skok
- původní termostat vypínal pozdě a měl ukrutnou hysterezi
- původní miska neměla dírky až ke kraji a část kávy tak zůstala skoro nevyextrahovaná

Takže? Levný kávovar při troše zručnosti a chuti hrát si nemusí být tak úplně špatný a beze zbytku potvrzuje pořadí surovina-mlýnek-kávovar.

A protože jsem nenapravitelný kutil a sysel, chystá se po několikaletém používání upgrade, už mám doma rozebraný Isomac Tea, můj první HX s E61. Tak schválně, myslíte, že to bude velký chuťový skok?


IMG_20190504_125122.jpg


EDIT: Po nějaké době ladění a provozování musím uznat, že tam nějaký rozdíl opravdu je. Chuťové nuance, které ani doma na Classicu nevykouzlím, výrazně jemnější mletí, asi i díky preinfuzi jsem zatím neviděl kanálek... No, starý kávovar zůstane jako náhradník ve skříni, ale i tak, udělal dobrou službu a jeho koupě a provozování nelituju.

Nahoru