Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- pecan
- více pokročilý
- Příspěvky: 167
- Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
- bydliště: Brno
- kávovar: Expobar Office Control
- mlýnek: Mazzer S.J.
Re: Rancilio Silvia
kréma se určitě zlepší s čerstvější kávou.
jinak gratuluji k přístroji, začínám o něm taky přemýšlet jako o budoucím kávovaru
jinak gratuluji k přístroji, začínám o něm taky přemýšlet jako o budoucím kávovaru
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
9g na singl je tak akorát. Sedm je málo. Stejně tak je málo 14g na double. Já dávám 19 ) To je pak jiná káva.
Každý svého kafe strůjcem
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
K singlu mám stejný názor, double vůbec nepoužívám.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
To teda... Za ty peníze se dá koupit i s Mahlkönig Vario mlýnkem...kuslak píše:riadne premrštené ceny
Re: Rancilio Silvia
A to nacpeš tyto dávky do originálních misek, nebo máš nějaké dokupované? Při 9g na singl mi to skoro neteče, jak to musím upěchovat a stejně skoro ručku nemohu dotáhnout... Navíc bych chtěl mletí a tampování vyladit tak, aby mi fakt stačilo těch klasických 7g na dávku a šlo z toho udělat to krásné, hutné ristretto, které si člověk tak rád vychutnává v Itálii při pohledu na moře, nebo když seskočí z lyží:-))elwoodblues píše:9g na singl je tak akorát. Sedm je málo. Stejně tak je málo 14g na double. Já dávám 19 ) To je pak jiná káva.
Hlavně, když dělám dvě kávy ze 14g double misky, tak každý je chuťově moc dobrý, tak by snad mělo 7g taky stačit. Jen nechápu, proč mi to nejde. Holt asi ta známá chyba mezi klávesnicí a židlí:-)
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Páka se musí dotáhnout pořádně, nějakou silou, a když to pak teče pomalu, je moc jemý mletí. Má-li se dělat kafe z menší dávky, je třeba sehnat menší misku. Ale na téma "Jak naplnit misku a udělat espresso" je popsaná půlka fóra, stačí číst a zkoušet Nemá smysl to sem motat a opakovat to po sté dokola, ještě ke všemu ve vláknu o kávovaru, když je to pro všechny kávovary na espresso stejné (snad s výjimkou LaMarzocco misek, i když i to je otazné...)
Naposledy upravil(a) ondrada dne čtv 01. bře 2012 13:49:11, celkem upraveno 1 x.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Tak dát tolik kolik vejde aby šla páka dobře ale těsně dotáhnout a upravit mletí. Ideální stav je k 9ti gramům. 7g je málo, 10g je dost.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Rancilio Silvia
U singlu mně 9g vychází víceméně přesně, když kávu zarovnám s horním okrajem misky. Když ji pak utampuju, je jí akorát.
Double je potřeba tampovat nadvakrát - namlít půlku, trochu utampovat a znovu.
Na těch 7/14g bych se neupínal. Píše se tu o tom jinde, už nevím ale kde...je to myslím norma pro účely kaváren, kde ve směsi bývá také robusta (a je také potřeba vytvořit zisk). Zřejmě je to minimum, z čeho se dá pitelné kafe udělat.
Jinak viz odpovědi přede mnou.
Double je potřeba tampovat nadvakrát - namlít půlku, trochu utampovat a znovu.
Na těch 7/14g bych se neupínal. Píše se tu o tom jinde, už nevím ale kde...je to myslím norma pro účely kaváren, kde ve směsi bývá také robusta (a je také potřeba vytvořit zisk). Zřejmě je to minimum, z čeho se dá pitelné kafe udělat.
Jinak viz odpovědi přede mnou.
Každý svého kafe strůjcem
- Sam
- začátečník
- Příspěvky: 79
- Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
- bydliště: Vamberk
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Taky se hlásím jako velmi spokojený Silvistaondrada píše: To teda... Za ty peníze se dá koupit i s Mahlkönig Vario mlýnkem...
Nějakou dobu jsem bojoval a myslím, že je dobojováno. Single misku jsem bádal celkem dlouho, hodně záleží na čerstvé kávě, ale při dodržení kombinace vychytaného množství, hrubosti a tempování se k výsledku dopracovat dá. Ale jelikož mě nebaví neustálé přehazování misek, mám stále v páce nahřátou double a zvykl jsem si na dobleshota, není to nic proti ničemu, však při správné emulzaci tam toho kofeinu přeci moc není a chuťove si přijdu na moc skvělý zážitek. Mléko to je také kapitola, ale od té doby co mám mottu 50cl, tak jsem se naučil mikropěnu i na kreslení. Jenom nevýhoda je více objemu, tak dělám dvě kapučina nebo latte machiato, máme to v kanclu, takže se vždy někdo rád najde.
Kupoval jsem ji taky na excellisu, s cenou to je trošku výš to jo oproti SK, ale nenašel jsem v čechách levněji a ještě s takovým přístupem, celkem dlouho jsme to řešili po telefonu, ochotně poradili a zasvětili mě do problémů.
Jen u mlejnu Isomacu jsem musel použít nano podložku mezi prac. desku a mlejn, pořád mě vadilo jak si ho pákou posunuju po desce při mletí a musel jsem ho tím pádem přidržovat hold má necelá 4 kg. Nano podložka tento problém vyřešila
Jinak jsem moc rád, že existuje toto fórum, vděčím hodně jemu, že jsem zabřednul do tajů kávy a že jsem se odvážil ke koupi Silvie Tak díky všem.
Re: Rancilio Silvia
Díky za pomoc , kolegové! Už dělám skoro dokonalou kávu jak ze singl, tak z double misky dle výše popsaných návodů. Do singlu se opravdu dá dát 9g a káva je skvělá, na doublu jsem skončil na 16g. Nejvíc mi pomohla rada začít s množstvím, které chci nacpat do misky a k tomu teprve upravovat mletí. Ještě jednou díky
Re: Rancilio Silvia
Ahoj lidičky, rád bych věděl váš názor. Už mám nějakou chvilku tento skvělí přístroj a však takřka u všech káviček co udělá se mi zdá světlá crema s mdlejší chutí a to dávkuji 10g kvalitní čerstvě upražené kávy. Dnes jsem byl u nás v celkem ucházející kavárně a tam mi naservírovali ukázkové espresso s úplně tmavou cremou a fantastyckou chutí.
Kde dělám asi chybu?? Předem děkuji za příspěvky..
Kde dělám asi chybu?? Předem děkuji za příspěvky..
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Rancilio Silvia
v přípravě, jak už tu padlo 9g do singlu 16g do double je ideál 25/25 , správné mletí a čerstvá káva
tak sem do toho spadl taky :D
Re: Rancilio Silvia
Čerstvou kávu určitě mám, hodnoty 25/25 se snažím taky dodržova, jen to plnění mám o 1g větší. Vyzkouším uvidím, jinak používám origo Rancilio misku, ale to asi všici že..?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ne všechny kávy mají stejnou barvu creamy. Některé jsou světlejší, některé tmavší. Pokud to bylo v běžné kavárně a byla to směs, většinou tyto mívají podíl robusty, která mívá creamu tmavší. Ale není to obecné pravidlo, některé arabiky mají creamu tmavou a i tygra dělají bez problémů.
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Rancilio Silvia
jj s cremou souhlas nemusí být vždy tmavá, ale chuť by určitě neměla být mdlá.
podle mě mu to v singlu kanálkuje,
doporučil bych testovat na double misce co z toho vyleze
podle mě mu to v singlu kanálkuje,
doporučil bych testovat na double misce co z toho vyleze
tak sem do toho spadl taky :D
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
A já bych doporučoval zkusit trochu vyšší teplotu. Na Gaggii s 10g porcí a při nízké teplotě mi káva teče úplně stejně. Je světlá, mdlá, má různé nepříjemné pachutě a tenká crema.
Re: Rancilio Silvia
mill: já vím, ale mě leze furt a u všech crema světlá, jen párkrát se stalo, že byla tmavá. V té kavárně měli 100% arabiku Tanzánii - výborná..
kubad: no řekl bych, že nekanálkuje, ale pro jistotu mi prosím řekni jak se kanálkování pozná? Puk mám celistvý s vytlačeným šroubem a takový suchomokrý.
Lukin: možná by se to dalo zkusit, ale jak dosáhnu větší teploty?? Mám dělat kávu po delším nahřátí a nejlépo zhasnutí kontrolky nahřívání??
Jinak jsem dnes pro jistotu odvápnil kávovar, nic moc hrozného z toho nelezlo, to mě mile překvapilo. A zkoším, jak bylo vejš zmíněno dávkovat místo 10g - 9g s jemnějším mletím. Výsledek zveřejním hned jak se do toho dám.
kubad: no řekl bych, že nekanálkuje, ale pro jistotu mi prosím řekni jak se kanálkování pozná? Puk mám celistvý s vytlačeným šroubem a takový suchomokrý.
Lukin: možná by se to dalo zkusit, ale jak dosáhnu větší teploty?? Mám dělat kávu po delším nahřátí a nejlépo zhasnutí kontrolky nahřívání??
Jinak jsem dnes pro jistotu odvápnil kávovar, nic moc hrozného z toho nelezlo, to mě mile překvapilo. A zkoším, jak bylo vejš zmíněno dávkovat místo 10g - 9g s jemnějším mletím. Výsledek zveřejním hned jak se do toho dám.
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Jo, nejlepší je po delším nahřátí a zkus tak 30s po zhasnutí. To mi teče slušný kafe a půl šálku tmavá hustá crema.
Ještě dodám, že origo misku jsem použil jednou, zdá se mi moc nízká. Používám misku s menšími dírami a malinko větší gramáží.
Ještě dodám, že origo misku jsem použil jednou, zdá se mi moc nízká. Používám misku s menšími dírami a malinko větší gramáží.
Re: Rancilio Silvia
Lukin: dobrá - dobrá, zkusím uvidím. Mohu se zeptat jakou tu misku máš?? Objednal jsem si La Cimbali a bohužel mi nesedí v páce. Velikost je dobrá, ale nezacvakne do pérka, prolis ne něj je tak o 1mm až 2mm vejš než by měl být..
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Je to přesně tahle:
Většinou když mám problém s konzistencí a barvou espressa a teče správných 30ml/25s, je to buď v teplotě nebo misce (gramáži).
Samozřejmě je potřeba čerstvě upražená a namletá káva.
Vyšší teplotu zkus a pak napiš, jak jsi dopadl
Kód: Vybrat vše
http://www.nuova-ricambi.de/shop/de/521833
Samozřejmě je potřeba čerstvě upražená a namletá káva.
Vyšší teplotu zkus a pak napiš, jak jsi dopadl