Rancilio Silvia

pákové kávovary Rancilio
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
mleitgeb
více pokročilý
Příspěvky: 155
Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky.

Rancilio Silvia

Příspěvek od mleitgeb »

Založil jsem toto nové téma, aby jsme zde mohli dát informace, fotky o tomto pressovaru. Všichni majitelé RS připojte se. :)

Výrobce:

Kód: Vybrat vše

http://www.rancilio.com/rancilio/prodotti.jsp?id_language=2&id_category=11
Rozměry: L 11,4 inch P 9,3 inch H 13,4inch
Napájení: 230V-50/60Hz 1100W
120V 60Hz 800W
Boiler: 0,66 Usgal
Váha: 30,4 pd
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
mleitgeb
více pokročilý
Příspěvky: 155
Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky.

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mleitgeb »

Obrázky z manuálu.

Fotka nitra Silvie, z CoffeeGeeku -

Kód: Vybrat vše

http://coffeegeek.com/proreviews/firstlook/ranciliosilvia/details .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Ostmes »

Koukal jsem, ze uzivatel mleitgeb to sem uz hodil, ale kdyz jsem to nafotil tak prikladam.

Ostmes
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mill »

Jedno dopolední espresso z Miss Silvie, káva Primacafe Qpresso.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ondro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: sob 03. led 2009 14:00:53
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ondro »

Ako môžem poprosiť majstrov ktorí majú Silviu perfektne zmáknutú, či by sem nehodili nejaké detailné makrofoto páky malého/dvojitého pressa aby bolo dobre vidieť aký má mať vzhľad to čo tam ostane po extrakcii.
Som čerstvým vlastníkom tejto mašiny a zatiaľ to stále neni ono, neviem či mám problém s jemnosťou kávy alebo množstvom alebo s utlačením.
Neviem akú konzistenciu (kašovitú?) a vzhľad má mať ten puk po extrakcii (má ostať na povrchu ´vyrajsovaný´otlačok sitka?).
Momentálne je podľa mna stále hodne vodový a neviem koľko toho tam mám nepechovať.
Dnes mi dokonca robilo aj kanálovanie, ale to mude asi problém s nerovnomernosťou mletia mlynka.
Díky za info, som zatiaľ z toho lama :( .

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mill »

Silvii mám měsíc, takže zas takový "majster" s ní nejsem, ale co vím, povím. Misky: máš-li stejné balení jako já, tak single je 9g, double je 16g. Sivlie se mi zdá hodně náročná na přesné dávkování, pokud dám o gram víc nebo míň, okamžitě to poznám ( a v podstatě poznám i půl gramu). Má trochu tvrdší těsnění,než jsem byl dřív zvyklý. Páka je dotažená na pěti hodinách (z letecké terminologie). Kávu před pěchováním vážím, nemám mlýnek s dávkovačem a je to úspornější, než event. přebytečnou kávu po zarovnání vyhodit. Protože Rocky u čerstvé kávy a hodně jemného mletí dělá hrudky, používám Weissovu metodu čili drtím případné hrudky (použij HLEDEJ). Pěchuji tamperem, který jsi měl k Silvii dostat taky, hliníkový jakž-takž ujde. Puk musí být samozřejmě kompaktní, viz. foto, ale okraje se mi po praštění do prkýnka trochu rozdrobily. Před extrakcí pouštím vodu naprázdno cca 5 vteřin, nahřívám mašinu až je teplá, nikoliv až zhasne kontrolka (cca 15-20 minut). Ale tohle všechno už se tady na fóru obecně probíralo. V otázce mletí nelze na dálku radit, v dávkování ti snad pomůže těch 9 a 16g. Jakmile bude puk vypadat podobně, jako je na fotkách, máš vychytané plnění a dál si hrej s hrubostí mletí. A začni s double miskou, je to jednodušší. Líp to schová nepřesnosti v dávkování (ne v mletí).
Nevím, co ještě poradit, se Silvií jsem moc spokojený a určitě se tady na fóru najdou povolanější a zkušenější rádcové. Dobrou chuť!

Uživatelský avatar
ondro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: sob 03. led 2009 14:00:53
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ondro »

Dík, super toto som potreboval mill, ešte dotaz to je foto okamžite po extrakcii alebo po nejakom čase?

A čo vravíte na new Silvia + Rocky 2009 edition? napr.tu:

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.php?prod=RASI

Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Ostmes »

Ten steam wand vypada lépe než u předchozích modelů.
Konečně delší a o průměru jako u komerčních strojů.
Doufám, že bude k disposici i jako náhradní díl.

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mill »

to Ondro: ano, okamžitě po extrakci až jsem našrouboval foťák na stativ a nanosil to všechno k oknu.

xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 120
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od xhonza »

Chtěl bych se zeptat, z fotek výše to vypadá, že má rancilio bojler hned nad hlavou tak jako to mám na svém Pavoni. Ale někte jinde ve fóru někdo psal, teď nevím jestli David, nebo Hnup, že má Rancilio oddělenej bojler, tak jako to mají mašiny typu VBM nebo Cimbali... Mohl by mě to někdo objasnit. Objem boileru skutečně 0,66 galonu? to je cekem hodně. Z foto to ale nevypadá na tolik.

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mill »

Boiler 0,3l (na galony fakt nevím, převod je www. jednotky.cz ) a je umístěný lehce dozadu za hlavou. Ne přímo nad, v předozadní ose bych to TIPNUL tak 5 cm osa boileru vůči ose hlavy.
P.S: Už to vím, 0,66 Us galonů je obsah zásobníku ma vodu (2,5litru). Stačí na _http://www.rancilio.com přepnout jazyk a už to háže srozumitelnější jednotky.

xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 120
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od xhonza »

aha na první pohled to vypadá přímo nad. Každopádně je to podobný jako u Pavoni. Jinak souhlas s předchozími příspěvky, já dávám do dvojmisky 15-16 g kávy a přijde mi to akorát.

Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Ostmes »

ondro píše:Ako môžem poprosiť majstrov ktorí majú Silviu perfektne zmáknutú, či by sem nehodili nejaké detailné makrofoto páky malého/dvojitého pressa aby bolo dobre vidieť aký má mať vzhľad to čo tam ostane po extrakcii.
Som čerstvým vlastníkom tejto mašiny a zatiaľ to stále neni ono, neviem či mám problém s jemnosťou kávy alebo množstvom alebo s utlačením.
Neviem akú konzistenciu (kašovitú?) a vzhľad má mať ten puk po extrakcii (má ostať na povrchu ´vyrajsovaný´otlačok sitka?).
Momentálne je podľa mna stále hodne vodový a neviem koľko toho tam mám nepechovať.
Dnes mi dokonca robilo aj kanálovanie, ale to mude asi problém s nerovnomernosťou mletia mlynka.
Díky za info, som zatiaľ z toho lama :( .
Hodně je toho popsaného zde HB-FAQ

Kód: Vybrat vše

[url]http://www.home-barista.com/tips/getting-good-shot-from-silvia-t3344-20.html[/url]
Pokud nevládnete angličtinou, tak je tam i dost obrázků.

Uživatelský avatar
ondro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: sob 03. led 2009 14:00:53
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ondro »

Dík za link, viem že na zahr.fórach sa vedú nekonečné a neraz až akademické debaty o výrobe správneho shotu, ale je toho moc a ja to až tak zas nežerem(nechcem byť otrokom kávovaru :) ). Jedna všeobecne platná kuchárka existuje a detaily si už každý musí upraviť sám.

Od včera som o niečo pokročil, puk po extrakcii je už správny-musí sa dodržať presné dávkovanie a jemnosť.
Ešte musím zmáknuť ten temp.surfing, lebo aj včerajším meraním teploty z výstupu práznej páky som zistil že teplota môže býť v rozsahu 85 až 99 C, záleží od techniky odpúštania vody a správneho momentu spustenia shotu.
Keby pls niekto hodil link, kde sa to tu preberalo budem povďačný.

Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Ostmes »

Nevím zda se to zde probíralo, ale na níže uvedených adresách je to "trošku" popsané

Kód: Vybrat vše

http://homepage.mac.com/jrc/contrib/rancilio_silvia/

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia

Kód: Vybrat vše

http://cz.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk
Toto je tzv temp. surfing. Poté ješte někdo dělá reverse temp. surfing, kdy namísto po vypnutí kontrolky boileru a odpoušteni vody přes portafiltr (snížení teploty), se čeká určitou dobu a poté provede shot.

Někdo píše 2min po zhasnutí kontrolky provést shot resp. 3min od rozsvícení kontrolky.
Nevím jak hodně je to aplikovatelné v Evropě, protože měření byla prováděna v US s mašinou o příkonu 800W. Zde máme 1100W.
Jinak přikládam tepl. graf pri extrakci. Neni to sice ve stupních Celsia, ale snad to pomůže. Zdroj HB.
Ostmes
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ondro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: sob 03. led 2009 14:00:53
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ondro »

Dík Ostmes, medzitým som si dal tu námahu a z tvojho iného vlákna som si prešiel ten druhý odkaz. Ten je super, myslím že vyčerpávajúci, keby toto mala ale absolvovať moja ženská, tak mi pekne poďakuje :grin: .

Začínam nadobúdať ale dojem, či vôbec je pre mňa Silvia to optimálne. Je robustná, poctivá, nadimenzovaná, ale tá procedúra na tepel.vyhicovanie stroja pred prípravou shotu je otravná, kvôli dvom-trom dobrým kávam za deň a pre toto to hodnotím ako mínus.

Môj názor, že stroj menší rozmerovo, na báze termoblokového zhrievania s výkonným zohrievacím elementom a kvalitnou elektronickou reguláciou teploty by nepotreboval toľko prípravých procedúr aby bol ´ready on shot´. Ja viem sú to dve odlišné filozofie konštrukcie stroja, myslím že tie termobloky robí Gaggia a Qickmill?

Nebudem to ale teraz riešiť, až ma to omrzí, tak do nej namontujem nejakú logiku ktorá nevyhnutné úkony urobí sama a zväčší komfort obsluhy, tak ako to bolo spomínane v tom druhom odkaze.
Naposledy upravil(a) ondro dne ned 25. led 2009 14:19:51, celkem upraveno 1 x.

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od mill »

Neztrácej naději! Já se Silvií vůbec žádný problém nemám, dělám to tak, jak jsem výše popsal a teploměry nikam nestrkám(pro jistotu). Jakmile je mašina nahřátá, tak nějaký surfing (mimo Španělsko a Havaj) neřeším. Myslím si, že ke kvalitnímu pressu by mělo patřit i trochu pohody a to, co se na těch diskuzích řeší, je na můj vkus taková ne zcela nutná nádstavba. Jako kdyby jsi řešil, jak vyladit motor škodovky aby jel jako Lotus. Silvie je pořád domácí kávovar a nelze ho srovnávat s velkou profi mašinou. Nejsem si jistý, zda kolísání teploty v rozmezí 5-ti stupňů vůbec někdo na chuti pozná. Zitra si schválně zajdu na dva profi kávovary ke známým a vezmu si kávu, jsem zvědavý, jestli večer vyhodím Silvii a koupím Epocu. Tipnul bych si, že ne (kdyby jo, tak ji má už zamluvenou Hnup za 200 :o ). Nemůžeš chtít, aby se stroj s boilerem 0,3l choval jako kdyby měl boiler jako lavór. Opravdu jediný, co se mi zdá na Silvii oproti jiným domácím mašinám trochu náročnější, je plnění (podle mého názoru díky tvrdšímu těsnění), ale pokud ti mlýnek mele bez hrudek, tak se vy..er na vážení a zarovnávej kafe prstem jak to vidíš všude jinde. Bohatě to tak stačí! A když si na kafe vzpomeneš dvacet minut před tím, než si ho uděláš, a nezapomeneš to zapnout, tak určitě budeš spokojený. Já jsem nezpozoroval, že by Silvia něco dělala špatně v rámci svých možností. Když nemám po ránu zalepené oči a trochu se snažím, tak jsou i tehdy shoty bez sebemenších problémů.Důležitá je především CHUŤ výsledného šálku kávy a jakmile budeš s tím spokojený, tak je všechno OK
Štastné přistání!! ;)

Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od Ostmes »

No jasně!

Vůbec se tím netrap. Nejaké měření či elaborování si nech pro volnou chvilku. (pokud tě to baví)
Důležité je, aby ti káva chutnala a jestli si dělal "weisse" ci to zarovnal rukou a jestli si dělal temp. surf či reverse je úplně fuk.
To já to tady rozebíram aby řeč nestála. Protože je toto fórum pro amatéry (resp. začínající espresso lid) tak je dle mého názoru důležité naučit se 25ml/30sec a aby tam byla alespon trochu crema.
Udělat někomu presso z čerstvé kávy pomocí Rancilia (za kopu peněz), aby výsledek byl "hrušková voda bez pěny", se mi zdá jako vyhozené peníze a urážka pana Rancilia ;).
Nahříváni sestavy moc neřeším. Přes týden piji kafe jen večer, takže sepnutí spínače 30min předem není vůbec žádný problém a o víkendu ráno proženu přes PF 2-3 šálky a je to.


K tvojí útěše: Moje manželka zatím rezignovala na přípravu pressa a použivá jenom mlýnek na mletí kávy k připravě filtrované. Až prý bude process stabilní a projde auditem, tak možná :-D

Ostmes

Uživatelský avatar
ondro
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: sob 03. led 2009 14:00:53
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od ondro »

Jasne, to bol iba taký úlet.
Dnes už tam je aj crema, ono to časom vyladím a urobím z toho rutinu :grin: .
Ešte chcem vyskúšať do single filtra dať pod (kvôli mámine). Neskúšal to niekto, ako sa to správa?
Prestavba na pod verziu original od výrobcu nie pre mna riesenie, resp. kto má inštalovaný pod adaptér ide na ňom urobiť aspoň single shot s mletou kávou? Skušal to niekto? (ak teda som správne pochopil ako funguje prestavba silvie na pod-verziu)

Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Rancilio Silvia

Příspěvek od hnup »

mill píše:jsem zvědavý, jestli večer vyhodím Silvii a koupím Epocu. Tipnul bych si, že ne (kdyby jo, tak ji má už zamluvenou Hnup za 200 :o ).
Najskôr som chcel pochváliť toho skvelého tigra, ale nakoniec musím povedať, že to nie je až taká sláva, fakt by si si mal kúpiť niečo lepšie a Silviu predať mne :-) Inak k Tvojmu nicku by sa hodil QuickMill (Andreja?).

Vážne - espresso máš z toho fantastické, nie je čo riešiť.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RANCILIO“