Rancilio Silvia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Rancilio Silvia
Nějak jsme tady ten thread o silvii zašpinli lelitem tak snad naposled. Věnoval jsem tomu teď chvíli času a přijde mi podle youtube videí že jsou opravdu hodně "měkké" a při dotahování páky je patrné že se celý stroj ohýbá, navíc není možné dotáhnout páku bez toho aby jste neotočili celým strojem, takže těch pár kilo materiálu mu prostě oproti silvii chybí. Koupím si silvii howg, děkuji za pomoc.
edit:// ještě k tomu odkazu na tu levnou silvii... je to repas :/
edit:// ještě k tomu odkazu na tu levnou silvii... je to repas :/
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Dobrý den,
pokud u RS plánujete vetší množství kapučín najednou, tak to není úplně nejvhodnější stroj. 1-2 OK, ale 4 či více je hodně časově náročné.
Je to dáno omezením boileru a nutnosti časové prodlevy mezi nahřátím na páru (cca 125°C) a ochlazením na shot°cca 95°C...
Můžete udělat např. 4 shoty presa a potom počkat na páru a napěnit dostatek mléka.
Pokud, ale máte mašinu s dvěma boilery či s HX, tak je to o něčem jiném...
Takže potřeba zvážit.
Ostmes
pokud u RS plánujete vetší množství kapučín najednou, tak to není úplně nejvhodnější stroj. 1-2 OK, ale 4 či více je hodně časově náročné.
Je to dáno omezením boileru a nutnosti časové prodlevy mezi nahřátím na páru (cca 125°C) a ochlazením na shot°cca 95°C...
Můžete udělat např. 4 shoty presa a potom počkat na páru a napěnit dostatek mléka.
Pokud, ale máte mašinu s dvěma boilery či s HX, tak je to o něčem jiném...
Takže potřeba zvážit.
Ostmes
-
- začátečník
- Příspěvky: 62
- Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
- bydliště: BRATISLAVA
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Ahojte, idem si tiež objednať Rancilio Silvia V3. Čo to som tu prečítal na fóre a rozhodol som sa. Ďakujem za všetky príspevky, ktoré sú mnohým užitočné. Netrebalo vytvárať nové vlákna.
Predsa len jedna otázka. Za aký čas viem pripraviť 6x presso na tomto stroji? Predsa len návštevy sú časté. Ak beriem do úvahy, že stroj už je zahriaty.
Predsa len jedna otázka. Za aký čas viem pripraviť 6x presso na tomto stroji? Predsa len návštevy sú časté. Ak beriem do úvahy, že stroj už je zahriaty.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Pokud jde jen o pressa, tak to takový problém nebude. Čas mezi nahřátím po presu je cca minuta a půl a to je doba než připravíte kafe do páky.
Takže 6 káv do 5-7 minut..
Pokud bude někdo chtít kapučíno, tak to bude horší....
Takže 6 káv do 5-7 minut..
Pokud bude někdo chtít kapučíno, tak to bude horší....
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Hmmm, šest káv do pěti minut? Ačkoliv si nemyslím, že se s tím až tak moc piplám, tak do pěti minut bych to nedokázal. Technologické pauzy, jako třeba vyklepnutí puku, vyčistění páky, namletí, tampování, event, vyladění teploty surfingem......dobrý, smekám. Někdy si to zkusím stopnout, ale 5minut fakt nedávám.
Nicméně, takhle obšírně jsem chtěl naznačit, že samotný proces přípravy espressa je (alespoň u mne) delší, než schopnost Silvie se znovu zotavit po shotu.
Nicméně, takhle obšírně jsem chtěl naznačit, že samotný proces přípravy espressa je (alespoň u mne) delší, než schopnost Silvie se znovu zotavit po shotu.
Re: Rancilio Silvia
Počkat, počkat:Ostmes píše:Pokud jde jen o pressa, tak to takový problém nebude. Čas mezi nahřátím po presu je cca minuta a půl a to je doba než připravíte kafe do páky.
Takže 6 káv do 5-7 minut..
Pokud bude někdo chtít kapučíno, tak to bude horší....
nahřátí po presu včetně přípravy kafe do páky = 1,5 min.
Shot = 0,5 min
Tj. doba od presa k presu celkem 2 min. x 6 = 12 min. (ne 5-7 min.)
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
A prečo nerobiť z double misky?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Dáme závody?
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Bych vám to pískal.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Robil som tri kávy, zo singlu (espresso+espresso+cappucino), 7 minút + 1,5 min. na poriadenie (vyčistenie sprchy, trysky, kanvičky, ...). V tom čase 7 min. je zahrnuté aj servírovanie a vypitie jedného espressa obsluhou, treba však podotknúť, že single LM sa ľahko plní a tampuje, keďže ho neplním až po okraj.
Len pre zaujímavosť: Biela koža... nooo...
Len pre zaujímavosť: Biela koža... nooo...
Kód: Vybrat vše
http://www.rancilio.it/rancilio/prod_model.jsp?id_model=83&id_language=2&id_category=11
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Jejej, to bude ale krásně zaflákaný od kafe
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Tak to abych to taky vyzkoušel a změřil si to.mill píše:Hmmm, šest káv do pěti minut? Ačkoliv si nemyslím, že se s tím až tak moc piplám, tak do pěti minut bych to nedokázal. Technologické pauzy, jako třeba vyklepnutí puku, vyčistění páky, namletí, tampování, event, vyladění teploty surfingem......dobrý, smekám. Někdy si to zkusím stopnout, ale 5minut fakt nedávám.
Nicméně, takhle obšírně jsem chtěl naznačit, že samotný proces přípravy espressa je (alespoň u mne) delší, než schopnost Silvie se znovu zotavit po shotu.
Jinak můj předpoklad byl:
- Dělám double shot, což znamené 2kafe z jedné várky.
- Vyklepnutí, nasypámí nové dávky a umačkávaní se musí stihnout v čase kdy se mašina opětovně nahřívá
- Čas na nahřátí je počítán pouze 2x. Druhý a třetí shot.
- Žádný temp surf., mám PID
- Údržbu/čištění jsem nepočítal, tu dělám až po servírování...
Jinak, ten kdo má Rockyho s doserem, tak má třeba namleto předem na všechny dávky.
Někdo neumačkává (viz. Primacafe..)
Nicméně můj komentář měl spíše být o tom, že příprava nápoje s mlékem je limitována časem na vytvoření páry a pokud by chtěl někdo preso až po přípravě páry, je zde časová prodleva při ochlazování sestavy.
Ostmes
Re: Rancilio Silvia
Dlho som nebol na tomto fore. Mam Silviu uz 2 roky a stale velka spokojnost. Kavu uz robim velmi slusnu, najma na dvojitom sitku. Rozmyslam nad PIDom, viete mi poradit kde ho kupit? Je jeho instalacia narocna? Chcem to najma kvoli zene, aby nemusela nad tym laborovat ako ja
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Je tady celé jedno vlákno o PID.edge píše:Dlho som nebol na tomto fore. Mam Silviu uz 2 roky a stale velka spokojnost. Kavu uz robim velmi slusnu, najma na dvojitom sitku. Rozmyslam nad PIDom, viete mi poradit kde ho kupit? Je jeho instalacia narocna? Chcem to najma kvoli zene, aby nemusela nad tym laborovat ako ja
Já jsem PID a čidlo kupoval u Auber Instruments a zbytek blastlil sám.
Instalace dle návodu není složitá. Navíc existuje několik podrobných obrázkových návodů na netu.
Stačí pročíst vlákno.
Dneska bych šel do PIDu s dvojím nastavením teplot. Přepínaní mezi tepl. shotu a páry je rychlejší. Těď musím vždy držet tačítko než dokrokuji na 125°C u páry a 95°C u shotu.
Ostmes
Re: Rancilio Silvia
Zdravím všetkých.
po niekoľkých mesiacoch užívania Silvie+Rockyho by som rád prispel niekoľkými skúsenosťami.
Mletie:
s každou kávou je to nové, ale +- sa mi osvedčilo nastavenie 4-6.
Príprava:
používam len double misku, po rade p. Konečného len naplním misku a netampujem. Keďže Rocky hrudkuje, rýchlo som sa zoznámil s WDT. Kávu nameliem do misky tak, aby po premiešaní drevenou špajlou presahovala okraj misky o cca 0,5 cm (samozrejme na miske je nasadený orezaný kelímok z jogurtu). Následne kávu zarovnám špajlou, trochu sa pri zarovnávani utlačí a nasadím páku. Keďže ma bavia technické veci, nedalo mi aby som nevyskúšal aj technický prístup (rozumej váženie) a vychádza mi, že rozumná váha v originál double miske je 17-17,5g.
Teplota:
Osvedčilo s mi robiť shot 1 a štvrť minúty po tom, ako zhasne kontrolka nahrievania. Príde mi to presnejšie ako odpúšťanie vody pred shotom.
Mlieko:
Mal som veľké plány, dokonca som zakúpil MOTTO kanvičku, aj som čo to potrénoval, ale rýchlo som zistil, že k dobrému espressu mlieko nie je potrebné (tento názor zdieľa aj moja manželka).
dstrom
po niekoľkých mesiacoch užívania Silvie+Rockyho by som rád prispel niekoľkými skúsenosťami.
Mletie:
s každou kávou je to nové, ale +- sa mi osvedčilo nastavenie 4-6.
Príprava:
používam len double misku, po rade p. Konečného len naplním misku a netampujem. Keďže Rocky hrudkuje, rýchlo som sa zoznámil s WDT. Kávu nameliem do misky tak, aby po premiešaní drevenou špajlou presahovala okraj misky o cca 0,5 cm (samozrejme na miske je nasadený orezaný kelímok z jogurtu). Následne kávu zarovnám špajlou, trochu sa pri zarovnávani utlačí a nasadím páku. Keďže ma bavia technické veci, nedalo mi aby som nevyskúšal aj technický prístup (rozumej váženie) a vychádza mi, že rozumná váha v originál double miske je 17-17,5g.
Teplota:
Osvedčilo s mi robiť shot 1 a štvrť minúty po tom, ako zhasne kontrolka nahrievania. Príde mi to presnejšie ako odpúšťanie vody pred shotom.
Mlieko:
Mal som veľké plány, dokonca som zakúpil MOTTO kanvičku, aj som čo to potrénoval, ale rýchlo som zistil, že k dobrému espressu mlieko nie je potrebné (tento názor zdieľa aj moja manželka).
dstrom
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
U nás se to podává trošku jinak:
"Dobré espresso je škoda kazit mlíkem".
"Dobré espresso je škoda kazit mlíkem".
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Rancilio Silvia
Ja to az tak presne nerobim a dari sa mi robit slusna kava skoro za kazdym ...dstrom píše:Zdravím všetkých.
po niekoľkých mesiacoch užívania Silvie+Rockyho by som rád prispel niekoľkými skúsenosťami.
Mletie:
s každou kávou je to nové, ale +- sa mi osvedčilo nastavenie 4-6.
Príprava:
používam len double misku,.................
Tiez pouzivam vacsinou dvojite sitko, aj ked rovnaku kvalitu spravim v single ...
Pri dvojitom nameliem na Rockym (stupen 7-8) asi pol centy ako pises, nasledne to iba utempujem a shotujem - asi 30 s po zhasnuti kontrolky vypustim cca 2 sekundy vodu a idem na to.
Pri single sitku idem asi pol centy pod okraj, postup ten isty ako vyssie ... nepouzivam ziaden kelimok ani spajdlu.
Zistil som, ze najdolezitejsie je mat cerstvu kavu - max 2 tyzdne po otvoreni (nie po prazeni) nasledne je to uz iba o cviku niekolkych 10 (100) kav ... pouzivam kavu najme: Illy, Esporeso Mark Spencer , Strabucks, a rozne nezname talianske zmesy
Chcem si zaobstarat PID, hlavne kvoli zene, len ked pozeram tie navody tak neviem ci sa mi do toho chce ist ...
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Káva, ktorá pol roka-rok, či dokonca dlhšie, ležala niekde v teple zastrčená v regáli, je podľa Teba čerstvá? To hádam nemyslíš vážne!?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- začátečník
- Příspěvky: 74
- Registrován: sob 05. úno 2011 18:37:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Všechny Vás tu zdravím , Jsem díky Vám všem od března majitelkou Silvie a Rockyho ! Jsem moc spokojená , jen co jsem si začala kupovat kávu z Primacafé už mi jinde než doma nechutná ! Pokud chce někdo kávu s mlékem mám pěnič mléka zvlášť a sebe ani Silvii s tím netrápím.Mě chutná jen čisté espresso bez cukru a mléka . Ještě jednou díky za rady ! Marcela
- duri191
- více pokročilý
- Příspěvky: 188
- Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
- bydliště: Trnava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Rancilio Silvia
Takže ja by som trochu pobilancoval po dvoch rokoch dennodenného používania Silvie a Rockyho.
Po počiatočných problémoch s prípravou kávy ktoré boli v mojich rukách sa mi začalo dariť v podstale každé presso.
Dve veci som ale na kávovare zmenil:
- vymenil som dvojvýpust na káve za jednovýpust
- vymenil som originál malú misku za 8g LaCimbali
Po výmene misky som ešte experimentoval so všeliakými inými ale nemá to moc zmysel.
Na kávovare je dosť blbo vymyslené dopĺňanie vody, lebo nie je vidieť hladina vody z boku, takže treba pravidelne "nakúkať" z vrchu či je ešte dosť vody. Ďalšie vec čo som musel "vytuniť" svojpomocne je miesto prechodu gumenných hadičiel okolo plášta kávovaru do nádobky na vodu. Nerez je v tom mieste ostrá a časom môže predrať hadičku, tak ju treba nejak oizolovať. Na to som použil obyčajnú elektrikársku izolačku, nie je ju totiž po zakrytí krytom vidieť.
Poslednú vec čo som zmenil bola hlavica trysky na cappucino. Dal som tam s troma dierami, tak sa mne osobne lepšie šľahá cappucino.
Odhadom som zatiaľ mohol spraviť tak cca 1 500 káv a som naozaj rád, že som si vybra Silviu.
Hňup, ďakujem za rady pred kúpou.
Po počiatočných problémoch s prípravou kávy ktoré boli v mojich rukách sa mi začalo dariť v podstale každé presso.
Dve veci som ale na kávovare zmenil:
- vymenil som dvojvýpust na káve za jednovýpust
- vymenil som originál malú misku za 8g LaCimbali
Po výmene misky som ešte experimentoval so všeliakými inými ale nemá to moc zmysel.
Na kávovare je dosť blbo vymyslené dopĺňanie vody, lebo nie je vidieť hladina vody z boku, takže treba pravidelne "nakúkať" z vrchu či je ešte dosť vody. Ďalšie vec čo som musel "vytuniť" svojpomocne je miesto prechodu gumenných hadičiel okolo plášta kávovaru do nádobky na vodu. Nerez je v tom mieste ostrá a časom môže predrať hadičku, tak ju treba nejak oizolovať. Na to som použil obyčajnú elektrikársku izolačku, nie je ju totiž po zakrytí krytom vidieť.
Poslednú vec čo som zmenil bola hlavica trysky na cappucino. Dal som tam s troma dierami, tak sa mne osobne lepšie šľahá cappucino.
Odhadom som zatiaľ mohol spraviť tak cca 1 500 káv a som naozaj rád, že som si vybra Silviu.
Hňup, ďakujem za rady pred kúpou.
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo