Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Nevíte kam zařadit? Napište sem (někam to zařadíme).
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
tomig

Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od tomig »

Zdravím.

Nikde na fóru jsem nenašel nic o přípravě čokolády pomocí napěňovací trysky, tak se ptám:

Všiml jsem si, že se prodávají následující čokoládové penízky:
Obrázek

Zkoušeli jste to někdo zapracovat do mléka napěňovací tryskou? Nebo vůbec napěnit mléko s kakaem (grankem)?
Nemůže to nějak poškodit trysku?

Díky všem za odpověď ;-)
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od Spectre »

Do mlieka sa zapracováva čokoláda bežne, ale používa sa na ten účel vo forme prášku. Kakao, resp. Granko by nemal byť problém... najprv rozmiešať v malom objeme mlieka a potom našlahať. U tej čokolády čo sme kedysi mali bolo treba ísť s teplotou podstatne vyššie ako u mlieka, takmer k varu, a nehrať sa na mikropenu :-D
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
kuck
více pokročilý
Příspěvky: 154
Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
bydliště: Brno
kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od kuck »

Já jsem teda zatím granko dělal tak, že jsem si bokem rozmíchal v troše mlíka hodně granka, pak normálně udělal mikropěnu z čistého mlíka a nalil to tam. Bylo to fajn a neměl jsem strach z "okakaování" kávovaru :)
kika
více pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: pát 14. říj 2011 15:48:51
bydliště: Nitra
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky SD

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od kika »

Ja tiež robím kakao ako kuck, a keď sa podarí latte art, tak to aj lepšie vyzerá.
Uživatelský avatar
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 270
Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od morseee1 »

kuck píše:Já jsem teda zatím granko dělal tak, že jsem si bokem rozmíchal v troše mlíka hodně granka, pak normálně udělal mikropěnu z čistého mlíka a nalil to tam.
presne .. nase deturence tomu hovoria "pivko" :-)
Uživatelský avatar
mleitgeb
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od mleitgeb »

Já kakao manželce dělám také z napěněného mléka do rozpuštěného malého množství kakaa s latte artem a má to úspěch.
Dělal jsem i čokoládu z prášku dle návodu. Ale i z přidanými kousky hořké čokolády do mléka, ale to se rozpouští přeci jen hůř a chce to delší čas prohřívat až vařit.
Co ale pravidelně děláme je puding, do trochu menšího množství studeného mléka než je v návodu na přípravu přidám cukr (také méně a třtinový) a celý sáček pudinku. Šlehám až do varu, během varu ještě minutu nebo i víc hodně aktivně míchám lžící, aby se škrob hezky prohřál a více ztuhl. Když nemícháte, začne pudink hrozně prskat a nedokončíte to. Každopádně pak trysku odmočím a snadno umeju. Zatím žádný problém.
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Příprava "čokolády" pomocí napěnovací trysky

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Na základe vašich rád som dnes skúsil synovi spraviť kakao na kávovare.
Manželka dnes kúpila kakaový prášok RAW BIO - 150g.

Kód: Vybrat vše

http://www.ezoshop.sk/100-napoje/kakaovy-prasok-raw-neprazeny-bio-150g
Do studeného mlieka asi 1 -1,5 dcl. som dal pol kávovej lyžičky cukru a pol lyžičky tohto kakaa. Následne som do toho pustil paru. Na vrchu bolo asi 3cm mikropeny.
Fantastická chuť :lol: Ďakujem :rofl:
Nikdy už nekúpime granko a tie šmejdy kakaa z obchoďákov :hnup:
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Odpovědět

Zpět na „jiné - k tématu“