Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
jj tak tak. Podle mě to v tom návodu napsali takto, protože tím dostaneš z trysky vodu o stejné teplotě jaká jde při extrakci ze sprchy. Zatímco zapnutím prostředního tlačítka se zároveň přepne na vyšší teplotu termostatu a můžeš z trysky napustit vařící vodu.
Já bych se taky zeptal: je normální, že při běžně zapnutém přístroji zhasne kontrolka ohřevu cca 1x za minutu? Po chvíli se samozřejmě zase rozsvítí. Takže přístroj asi nenahřívá průběžně neustále, ale po nějakých intervalech. Někde jsem četl, že blikání (zejména při extrakci nebo pěnění) může znamenat poškození termostatu... Doufám, že v těch tlačítkách jsou alespoň LEDky, abych nemusel řešit jak vyměnit žárovku
Termostat se v důsledku toho poškodit nemůže. Je k tomu vyrobený aby spínal. Ale samozřejmě se normálně poškodit může kdykoliv. Je to součástka jako každá jiná.
V tlačítkách (vypínačích) jsou doutnavky (LEDky by byly určitě lepší).
Jen tak pro uklidnění, za dobu co kávovar mám, jsem už 2x měnil celou sadu vypínačů. Podle mého, moc nevydrží. Má to na svědomí hlavně zátěž topení.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Super, díky moc. Zkoušel jsem to podle CZ manuálu a tam je to jen pomocí pravého tlačítka. Když jsem koukal pak do EN tak tam je, že na teplou vodu je třeba zapnout jak pravé tak střední.
Dneska dorazili nepřetlakové misky z Hraspa - typ Gaggia. Opravdu se tam asi vleze víc než 7 a 14 g. Ale přesně to říct nemůžu neboť přesnou váhu nemám. Napřed jsme tam narval nějaké staré segafredo, chtěl jsme si to jen tak probnout jak to poteče. No proteklo to smrdělo to a nebylo to k ničemu. Tak jsem výtahl kafé z Oxalisu - Oxapreso. Na PC čekám a zítra snad dorazí:). První pokus mi neteklo nic bo jsem měl moc jemně namleto. Tak jsem o stupeň snížil (Hario Skerton) a proteklo to zase rychleji než to mělo. Ale měl jsme ten pocit když jsme to tam nasazoval, že mám v sítku asi míň kávy než by bylo třeba a tak jsem na další pokus tošku přidal a najednou jsem dostal docela slušný shot. Skoro 25/25. Akorat kafé mělo takovou kyselejší chuť. Napřed jsme si říkal, že možná horká voda. I když jsme trošku předtím odpustil. Udělal jsme další pokus. Stejně mletá káva, stejná dávka, ale odpustil jsme ještě víc vody a kyselost byla o malinko menší, ale pořád tam byla.
I když to nebyla taková ta ostrá kyselost jak jsem občas zažíval s přetlakovou miskou. Bylo to takové jiné. Co by mi ještě mohlo pomoct?
Určitě se vleze víc, s tím počítej. Přibližně po tu "rysku". Zkontroluj pak otisk šroubu na puku. Pokud dáš málo kávy, tak to udělá stejné "zlo" jako hrubě namletá. Nejsem si teď jistý, ale kyselejší chuť se naopak přisuzuje chladnější vodě. Pokud tedy vycházím z teorie, že hořká rovná se moc horká voda. Nech mašinu pořádně nahřát, včetně páky, aspoň čtvrt hodiny. Ale počkej na PC až dorazí, to je jiná káva
papun píše:.......... Na PC čekám a zítra snad dorazí:). ..........
dnes jsem posíla, tak snad ano. Počítejte u jednoporcové misky tak 9 až 10g (spíš těch 10)
Jednoporcovou misku zkuste naplnit tak aby byla právě zakrytá ta prohlubeň po obvodu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Přesně tak jsem činil. Puky se zdály být celkem OK. Může být i kává postavena tak, že má mít znatelnější kyselinku? Nebo kyselost je považována za chybu?
Jo a ještě k těm miskám. Když tam tedy dávám víc kávy tak v podstatě mám i ,,silnější,, kafe ne? Nehledně na spotřebu. Tedy sehnat menší misku by mělo být lepsí. Někdo tu psal že z Hraspa bral misku 6g standart a že fungovalo. Je to nějak víc ověřené?
Zatím to dělat nebudu, ale kdybych případně měnil termostat, tak jsme tu našel video, ale tam pod to někdo napsal, že vyměnovali termostat na páru. Jak to tedy bylo? Případně nevíte o odkazu na nějaké video. Díky
Já do jednoporcové misky dávám 7-8g (vychází to po upěchování těsně pod tu "rysku" v misce) a káva je při optimálním mletí a utlačení naprosto v pořádku - chuťově, vzhledově i průtokem. S výsledným pukem by se ale hokej rozhodně hrát nedal. Je to logické, že nemůže být suchý, protože mezi kávou a sprchou je prostor, který se vyplní vodou, která po vypnutí čerpadla sama gravitací skrz misku neproteče.
Na začátku jsem dělal v menší (6g) misce kávu tak, že jsem dal kafe "do plna" (cca 10-11g), a káva byla až zbytečně moc silná - bylo to spíš ristretto, než espresso.
Me to pritom mnesim mnozstvi teklo moc rychle. proto jsme trosku pridal. Mozna i v tom bude hacek. Budu muset pomoci kontra matky najit mezipolohu Haria. No jo pořadný mlýnek, ale nekradu, takže zatím tak.
papun píše:Dneska dorazili nepřetlakové misky z Hraspa - typ Gaggia. Opravdu se tam asi vleze víc než 7 a 14 g. Ale přesně to říct nemůžu neboť přesnou váhu nemám. Napřed jsme tam narval nějaké staré segafredo, chtěl jsme si to jen tak probnout jak to poteče. No proteklo to smrdělo to a nebylo to k ničemu. Tak jsem výtahl kafé z Oxalisu - Oxapreso. Na PC čekám a zítra snad dorazí:). První pokus mi neteklo nic bo jsem měl moc jemně namleto. Tak jsem o stupeň snížil (Hario Skerton) a proteklo to zase rychleji než to mělo. Ale měl jsme ten pocit když jsme to tam nasazoval, že mám v sítku asi míň kávy než by bylo třeba a tak jsem na další pokus tošku přidal a najednou jsem dostal docela slušný shot. Skoro 25/25. Akorat kafé mělo takovou kyselejší chuť. Napřed jsme si říkal, že možná horká voda. I když jsme trošku předtím odpustil. Udělal jsme další pokus. Stejně mletá káva, stejná dávka, ale odpustil jsme ještě víc vody a kyselost byla o malinko menší, ale pořád tam byla.
I když to nebyla taková ta ostrá kyselost jak jsem občas zažíval s přetlakovou miskou. Bylo to takové jiné. Co by mi ještě mohlo pomoct?
Počkejte na kávu z PC a uvidíte. Jnak dle mých dosavadních velmi skromných zkušeností je acidita kávy daná i odrůdou, v některých je cítít víc, v některých míň, v některých třeba vůbec. To byl u mě nejzásadnější rozdíl, když jsem přecházel z moka konvičky na espresso. Musíte se postupně propít k tomu, co vám bude chutnat a vyhovovat.
U dávkovaní se mi osvědčil postup pana Konečného - tamper používám pouze ke "kontrole" plněnění misky. Kávu neutláčím, pouze vlastní vahou tamperu ji zarovnám a jeho horní okraj by měl být cca 2 mm nad okraj misky. Na základě toho upravuji mletí. Dosahuju tím lepších a konzistnějších výsledků, než když jsem kávu utláčel...
Moje plnění misky (Hraspo 7g)
fotky:
1. jen tak pro kontrolu jak vypadá prohlubeň po obvodu misky
2. plnění po namletí a zarovnání s horní hranou misky (bez utláčení)
3. zarovnání a uhlazení temperem (síla působení na tamper +-1kg)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Díky za fotky. Miska se zdá stejná. Já když jsme to právě zarovnal bez utlačení z horní hranou a pak přiměřeně utlačil, tak jsme to nemohl nasadit páku.
Já hlava děravá. Možná, že to bude tím, že mám jiný disk sprchy. Nevím o kolik víc nebo míň zasahuje do misky. Domnívám se však, že to moc velký rozdíl proti původnímu hliníkovému disku nebude. Je to tento: viewtopic.php?f=150&t=968
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Tak se nám to zase komplikuje. Počkám na pořádné kafé a pak se budou dělat další závěry. A při večerním bádání jsem vymyslel jak zlepšit nastavení hrubosti na Hario Skerton. Vyrobím si ještě jeden aretační plíšek co je hned pod klikou. S tím, že na něm posunu ty dvě ohnuté nožičky o jednu délku. Tím dosáhnu toho, že budu moci využít jakoby mezistupeň. Kontramatka by to sice taky řešila, ale takto bude jednoduší to krokovat. Kdežto u matky člověk nikdy nemá to kontra tak přesně a navíc přenastavování by bylo složité a rozhodil bych to celé.
Ono to celé nebude přesně aplikovatelné na ostatní kávovary Classic. Mám měněné těsnění v hlavě (je zbroušené tak aby mě vyhovovalo zatažení páky) a používám jinou páku.
Ale podstata přípravy espressa je na každém kávovaru stejná, takže by to mělo fungovat i na jiném kávovaru s jinou miskou. Jde o to, jen ji správně (vhodně) naplnit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Tak káva z PC je doma. Hned jsme vyzkoušel tu nejlevnější směs - teď nevím jestli standart nebo preso. Říkal jsme si ať testuju na tom ,,horším". No první shot byl moc rychlý, tak jsme upravil mletí a naráz zázrak a bylo z toho espresso - (singl miska). Sice pořád mírně kyselejší, ale už to nebylo tak hrozné. A pak jsme udělal dvojtou misku a opět se podařilo a kyselinka byla, ale ještě menší. Respektive mi přišlo, že tu kyselinku vytahl cukr. Je top možné?
Levnější je standard. Tato káva se dělá ve velkém, a tím je nejvíc používaná naše káva.
Mám obavu, že problém může být v tom co vnímáte jako kyselost. O tom se asi budeme těžko bavit bez přímé konfrontace.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Máte pravdu,vzhledem k tomu, že Standardka je založená v podstatě na robustě, je divné že je kyselá. Arabiky jsou ze své podstaty kyselejší. Ale všechno je to opravdu o hranici vnímání kyselosti. A také na tom kde se ta kyselost v kávě nachází. V naší kávě by neměla převládat, být v chuti na obtíž a hlavně by měla být součástí těla kávy. Na konci chutě kávy by se neměla nijak výrazně, v podstatě vůbec projevovat. U té Standardka i PrimaPresso by měla být minimální, protože obě jsou robustové kávy.
Ikdyž jsem to už zde také někde psal, že jsem se setkal v jedné restauraci s velice až nepitelně kyselou naší PrimaPresso. Byla způsobená vysokou teplotou vody a tehdy jsem nechápal proč se tak děje. Čekal bych spíš kávu bez cremy a hořkou.
Více k chuti kávy PrimaStandard je zde: viewtopic.php?f=64&t=43
Nebo se zastavte a probereme to přímo u standardky
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
chtěl bych se zeptat vlastníků Gaggia Classic na <b>rozměry</b> tohoto kávovaru. Doma mi starý kávovar "odešel" a rád bych provedl upgrade.. Nicméně je pro mě (podmínky přítelkyně) stěžejní parametr -rozměr (hloubka) kávovavu.
Navíc se nám El. mlýnek do kuchyně už nevleze, takže mám v plánu dál používat ruční mlýnek <b>kyocera cf-50</b> - myslíte, že mlýnek zvládne správně namlít pro Gaggiu?
ještě bych rád zmínil, proč se ptám na rozměry.. při googlování, jsem narazil na všechny možné a nemožné rozměry Gaggia classic.. a proto bych rád ověřenou informaci