Gaggia Classic

pákové kávovary Gaggia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od hnup »

Gaggia Baby Cleaner
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Redmann »

Ten som inak naposledy už dosť problematicky zháňal. Dokonca mi hovorili, že už nebude, vraj sa nahrádza niečim novým.
Ale asi by bolo lepšie pokračovať v tomto vlákne
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =157&t=260
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

Zdravim vsechny na foru, majitele Gaggii Classic zvlast. Dnes dorazila bedna z Italie, hned jsem masinku vybalil a zacal se s ni ucit pracovat. Zatim se nedari podle predstav, ale nejaky vyvoj prece jen je. Zatim pracuji jen s jednodavkovou miskou, jsem doma sam, takze varim jen pro sebe.

Jak jsem rikal, posledni pokus nebyl nejhorsi, ale je dalek idealu, crema sice mela spravnou barvu, ale byla velmi slaba. Poprosim o radu, kterym smerem se ted v pokusech vydat.

Prvni zadrhel asi bude v kave, nedostal jsem se jinam nez do prodejny Tschibo, kde prodavaji kavu na vahu. Pry je cerstve prazena, ale kdo vi. Na druhou stranu mi to tak nevadi, stejne ji dnes spousta skoncila vylita do drezu. Druhy zdrhel muze byt v hrubosti mleti. Priznam se, ze pouzivam rucni mlynek starsiho data vyroby a nehodlam se ho vzdat. Tedy tohoto konkretniho kusu mozna, ale ne rucniho mleti. Je to pro me soucast ritualu a jsem kvuli tomu ochotne obetovat cast kvality. Mlynek ale umi hodne jemnou kavu, musel jsem ubrat, kdyz jsem mlel prilis na jemno, kava temer netekla.

Dalsi zadrhele asi budou davkovani a upechovani. Zejmena prvni cast mi je trochu nejasna. Kdyz do jednodavkove misky dam 7 g kavy, taktak to zaplni tu prohluben uprostred a pechovat neni co, tamper se zarazi o okraje.

Poprosim tedy zkusenejsi o radu ohledne vhodne kombinace pouziteho mnozstvi, jak moc pechovat a jestli pouzit kavu mletou spise na jemno nebo ubrat. Jinak dodam, ze jsem okamzite provedl upravu pretlakovych misek, odstranil jsem dno.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Proč 7g. Proč né tolik kolik do misky patří.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

Nejsem typicky Cech, pred pouzitim ctu navod a snazim se jim ridit. Tam je psano, ze se ma pouzit plna, ke stroji dodana odmerka na jeden salek kavy. A hned za tim je dodatek, ze se nema preplnovat. Na webovych videich jsem si vsiml, ze vetsina lidi plni misku po okraj, pak kavu tamperem stlaci cca o cm dolu. Je tohle spravny pristup?

Zkusenosti mam zatim jen s hodne "laickymi" typy kavovaru, kde byly misky znacne mensi. Prijde mi tak, ze do tech u Gaggie je treba davat kavy opravdu mnoho. Ale mozna to tak ma byt... ???
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Od tohoto příspěvku dál by mohlo pomoct. http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 822#p13822
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

dekuji, myslim, ze to muj dotaz opravdu resi.

ted musim doresit hrubost mleti, ale pokusne kavy je dost...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Teď jsem si uvědomil, že jste měl přetlakové misky a u těch je v podstatě jedno kolik kávy v misce je. Proto je do kávovarů výrobci osazují, aby měli od většiny uživatelů kávovaru pokoj. Nehledě na to jaký je výsledek.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

Pretlakove byly jen do doby, dokud byly v krabici. Hned pote jsem je vzal a dno odstranil. Od te doby pretlakove nejsou :). Tuto upravu jsem pouzil uz u predesleho kavovaru a prinesla mnoho dobreho, takze jsem neotalel a stejnou provedl u Gaggie.
Uživatelský avatar
zambrotta.g
Příspěvky: 22
Registrován: pát 24. pro 2010 22:56:46
bydliště: Uherský Brod
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od zambrotta.g »

Odstranit dno přetlakové misky a zničit tím misku není až tak dobrý nápad teda aspoň podle mě. Já si koupil nepřetlakovou a stejně využívám přetlakovou. Vychytal jsem hrubost mletí a kafíčko je jako lusk.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Redmann »

Kafíčko áno, espresso nie. Ja si zasa naopak myslím, že mať Gaggiu Classic a používať pretlakové misky je veľká škoda. Vychytajte hrubosť pre nepretlakovú misku a potom to len bude ako lusk!
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

ja se s pretlakovymi miskami nabojoval vic nez dost u predchoziho kavovaru, pak to vzdal, upravil je, zabojoval s hrubosti mleti a davkovanim a vysledek byl o mnoho lepsi. s Classicem uz zaciname byt kamaradi, idealu jsem jeste dalek, ale uz z toho leze neco, co se vzdalene podoba espressu. ale chce to jinou kavu.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Jakýkoliv pro kávovary s hliníkovými díly.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
thesilentman
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: stř 04. srp 2010 16:18:02
bydliště: Brno
kávovar: BEZZERA UNICA PID (2011-2020 Gaggia Classic, 2006-2011 Lidl)
mlýnek: Macap M5

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od thesilentman »

Ako dlho trva zahriatie tohto kavovaru na spravnu teplotu? Po zapnuti mi kontrolka niekolko krat zasvieti a potom hned zasa zhasne.... U stareho stroja (Delonghi EC...) som bol zvyknuty, ze hned po zasvieteni kontrolky je teplota naozaj spravna. Cital som tu v inej teme, ze niekto zahrieva stroj aj 30 minut... Ako dlho zahrievate Classic vy?
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Redmann »

Ak chceš prehriať poriadne celý stroj, tak aspoň 20-30 minút.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Já sloužit nemůžu, protože zrovna toto mě nikdy nezajímalo. Kávovar se u nás zapíná ráno a vypína se pozdě v noci. První káva se dělá tak asi půl hodiny po zapnutí. Nikdy nikam nespěcháme, tak jsme to zatím nepotřebovali řešit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od hnup »

Aby bola u domáceho kávovaru zaistená aspon ako-taká teplotná stabilita, musí sa nahriať bojler, hlava a páka. U tejto Gaggie je bojler z hliníku nahriaty veľmi rýchlo, hlava z masívnej mosadze neskôr a od nej sa nahrieva mosadzná páka. Takže ak chceš vedieť, či je nahriaty celý stroj, dotkni sa páky - ak na nej neudržíš ruku, je kávovar nahriaty.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Jožin
více pokročilý
Příspěvky: 161
Registrován: sob 01. srp 2009 16:04:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Jožin »

Stabilita je ošemetná věc, záleží také na termostatu. Osobně se mi osvědčuje zkoušet po jaké době nahřívání ještě teče káva rovnoměrným tenkým čůrkem. Jakmile se začnou dělat bubliny ve výtoku z páky je kávovar přehřátý.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Na našem kávovaru Gaggia Classic zas až tak nějakou teplotní nestabilitu neshledávám. Pokud nemám potřebu dělat decový kafe a to nemám. Tvořící se bubliny na výtoku páky (s kávou, né jen samotná voda), nemusí být znakem přehřátého kávovaru.
Dost dobře nechápu proč by se měly dělat bubliny při příliš horké vodě. Spíš to může být naopak. Káva strhaná vysokou teplotou, poteče jen jako černá voda a nepoteče žádná crema.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
MMira
Příspěvky: 6
Registrován: ned 15. kvě 2011 11:15:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od MMira »

tradicni postup asi je nechat zahrat a pak stejne pres paku s prazdnou miskou prohnat vodu do salku. cele se to tim vycisti od moznych zbytku predesle davky a jeste poradne prohreje.

ja zjistil, ze pokud necham ohrivat dlouho a pak delam tento proplach, na zacatku to skoro vypada, jako by voda byla prehrata (bubliny, hodne pary atd). zkousel jsem to opakovat priblizne v intervalu ktery mi zabare sundat paku, naplnit vicko, dat zpet a zacit varit a uz se to neobjevi.
Zamčeno

Zpět na „GAGGIA“