Gaggia Classic

pákové kávovary Gaggia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Další z kávovarů Gaggia. Tentokrát celonerezový CLASSIC.
Obrázek
Provedl jsem pár měření teploty. Čidlo kontaktního teploměru jsem umísti na horní plochu bojleru.
Po zapnutí ze studeného stavu, vypnulo topení při teplotě 111st.
Zapnulo při poklesu teploty na 103st.
Vypnulo při teplotě 114st. toto dohřátí trvalo pár vteřin.
Po vypnutí termostatu vystoupala teplota na 123st.
Topení je 1200W
Teplota kávy na výtoku z páky byla 90st. Čidlo teploměru v proudu kávy asi 3mm zasunuté do výtoku páky.
gaggia_classic.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od hnup »

Koľko si tam dal kávy? Nevážil si to?

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Věděl jsem, že se najde někdo koho tím co jsem zveřejnil neuspokojím. Proto přidávám i ten zbytek. Původně jsem nechtěl. Pokazil se mě foťák a to co momentálně používám, není až tak vzdáleno od dírkové komory. Proto je ta úroveň kvality tak hrozná (tak mě nekamenujte), to video mě až tak strašný nepřišlo.
Tak to vypadalo ve skle:
Obrázek
Aby nepadl dotaz jestli jsem vynuloval:
Obrázek
a taková byla porce. Dal bych si i víc, ale tak to vypadlo z mlýnku MDF89 a proto jsem zvolil tu nejmenší misku.
Obrázek
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Maroslav »

Tahle mašinka se mi od pohledu vždycky hrozně líbila. Nikdy jsem s ní bohužel nepracoval, ale všude jsem na ní slyšel jen samou chválu. Sice malá, ale vypadá poctivě a dost masivně...
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Zase až tak malá není. Samozřejmě, podle toho s čím ji budeme srovnávat. Proti profi kávovarům je to hračka - prcek, ale je o něco větší než Gaggia Evolution. Pro mě nejpodstatnější - je z nerezu. Působí dost robustně, masivně a stabilně, třeba Evolution na mě tak nepůsobí. Ikdyž je dost podstatné kam kávovar postavíme (umístíme), do jakého prostředí. Třeba právě Classic na drobné kuchyňské lince může působit jako pěst na oko, nebo celé lince dominovat. Svoji výškou přesahuje mlýnek MDF o 2cm.
Ještě nedávno jsem používal Turmix TX40. Ten má nezvykle robustní konstrukci na domácí kávovar.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od David »

Hm, ta Gaggia clasic se mi líbí - fakt klasika :) Ale co ty teploty, jsou ideální, nebo ne? Jak tak nad tím dumám, asi bych chtěl do budoucna strojek, kde mám kontrolu nad teplotou vody, kterou se káva spařuje.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Už jsem to kdesi psal. Vyměnil jsem termostat (původní 107st.) za termostat s 90st. a zatím nemám důvod s tím dělat nic dalšího. Rozhodně se touto úpravou změnila chuť kávy na jemnou a lahodnou. S původním termostatem 107st. byla chuť ostrá, až k hranici výrazné nepříjemné hořkosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od David »

Aaaha, tak na týhle to bylo. No, asi na to kafe fakt budu muset zajet. Ale stejně - taková osvědčená značka - jak můžou udělat takovouhle chybu?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Ono to nemusí být chyba. Výrobci se zdálo, že je to tak v pořádku. Opět by to byla debata - na dlouhé zimní večery.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Maroslav »

Takže se tunning zřejmě vydařil :!: :?:
Zkoušel jsi měřit teplotu samotné vody přímo na výstupu ze sprchy?
Jinak co do velikosti, jasně, mezi domácíma mašinkama je to spíš mastodont. Gaggia BabyTwin je sice ještě o něco vyšší, ale váhově jsou na tom myslím podobně. Classic má zřejmě poctivější "plechařinu".
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Měřil jsem to, před i po úpravě.
čidlo teploměru na horní straně bojleru

termostat...........107st...... 90st.
topení zapne.......103st.......84st
topení vypne.......114st......104st
teplota vystoupá..123st......108st
na výtoku z páky...90st.......78st

na sítku sprchy s termostatem 90st........asi max. 2sec. - 85st......pak dál kolem 80st
toto měření na sprše není přesný a hlavně opakovatelný.
(Až to budete měřit sami uvidíte proč.)


pro porovnání:
...................................Saeco Idea (páka)..............Saeco Familly (automat)
na výtoku z páky...............85st......................................80st

Originální termostat z kávovaru:
Obrázek
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
xjurasek
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
bydliště: Břeclav
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od xjurasek »

a dá se někde sehnat ten správný termostat? jak je to s výměnou?

Uživatelský avatar
Palo
Příspěvky: 27
Registrován: úte 14. říj 2008 18:50:44
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Palo »

Jojo, tohle by me taky zajimalo.... :tany:

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Možná Ebay nebo v servisech kávovarů.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od cool_point »

David píše:...V Itálii, kterou můžeme označit za vedoucí evropskou zemi z pohledu přípravy tohoto nápoje, si stanovili standard Espresso Italiano.

Ten říká, že espresso je nápoj:
- připravený ze 7 g +-0,5 g kávy,
- spařovaný vodou o teplotě 88 °C +-2 °C,
- extrahovaný 25 s +-2,5 s,
- jehož výsledná teplota v hrnečku je 67 °C +-3 °C,
- o výsledném objemu množství 25 ml +-2,5 ml včetně pěny.
Klíčové je také použití čerstvě umleté kávy (tedy těsně před extrakcí)...
Nieje potom správnejšia teplota práve s termostatom 107°C, keďže teplota na výtoku páky je 90°C? Ako to vlastne je?

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Možná teoreticky ano, ale praxe je úplně jiná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Uživatelský avatar
jjirkaaa
nováček
Příspěvky: 55
Registrován: čtv 08. led 2009 15:43:42
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od jjirkaaa »

Asi kvůli tomu, že to má termostat na teplotu větší než 100°C tak když chci odebírat vodu z té chromované trubičky, tak mě tam prská směs vody s párou, spíš pára, ale nic moc vydatná.
Když přepnu do na páru tak to trvá chvilku a valí pára opravdu poctivá, ale když potom chci udělat espresso, jak mám postupovat?
Vím, že musím přístroj ochladit. Dělám to tak, že přepnu na normální ohřev a otočím naplno kolečko na páru, aby všechna odešla. Až žádná nejde, tak mám pocit, že mám prázdný bojler, protože když zapnu kompresor, tak z něho leze chvilku jen pára a po chvilce cca 5s. tak začne téct voda.
Není těch 5s nějak moc?
Popřípadě jak by se mělo postupovat správně? Ať neodvařím kompresor.

ps.: Trošku jsem testoval, něco jak tu bylo s Rowenta Prelude, ručním mlýnkem po předcích a kávou jejíž cena nepřesahuje 10 kč za 100g. Vše mám zdokumentované (fotky) + video.
Mám to sem vložit?

Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Maroslav »

Nejúčinější a nejbezpečnější metoda pro schlazení mašinky po pěnění je pomocí odpouštění vody. Musí běžet čerpadlo, aby se přehřátá voda+pára v boileru vyměnila za čerstvou vodu, a aby se poloprázdný boiler nepřehříval a naplnil se vodou. Hlavně nenechávat zapnuté nahřívání na páru dýl, než je nezbytně nutný, páč pak právě může hrozit přehřátí boileru...potažmo zničení pumpy či elektroniky.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od hnup »

Termostat pary vypína pri teplote okolo 165°C (u môjho Evo), teplota už vyššie veľmi nejde. Navyše má gaggia (a asi väčšina normálnych kávovarov) tepelnú poistku, keby ten termostat náhodou zlyhal. Do akých pracovných teplôt je stavané čerpadlo a ostatné veci v kávovare netuším.
jjirkaaa píše:Asi kvůli tomu, že to má termostat na teplotu větší než 100°C tak když chci odebírat vodu z té chromované trubičky, tak mě tam prská směs vody s párou, spíš pára, ale nic moc vydatná.
Gaggia má bojler o objeme 120ml, už po malej chvíli odoberania vody cez trysku by mala tiecť len horúca voda, žiadna para.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Uživatelský avatar
jjirkaaa
nováček
Příspěvky: 55
Registrován: čtv 08. led 2009 15:43:42
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od jjirkaaa »

Maroslav píše:Nejúčinější a nejbezpečnější metoda pro schlazení mašinky po pěnění je pomocí odpouštění vody. Musí běžet čerpadlo, aby se přehřátá voda+pára v boileru vyměnila za čerstvou vodu, a aby se poloprázdný boiler nepřehříval a naplnil se vodou.
Ale jak to udělat?Když nepotřebuji páru tak ji vypnu, a následně mám normálně zapnout čerpadlo jako bych dělal espresso a pára (posléze voda) mě proteče defakto přes sprchu.Mám strach, že když bude čerpadlo čerpat defakto páru ze začátku, že se poškodí....Nebo je lepší přes parní trysku odpustit páru dokud jde pára a potom zapnout čerpadlo jako na přípravu pressa?

Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „GAGGIA“