Gaggia Classic

pákové kávovary Gaggia
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
zambrotta.g
Příspěvky: 22
Registrován: pát 24. pro 2010 22:56:46
bydliště: Uherský Brod
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od zambrotta.g »

tak jak jsem to vyhodil tak dělám kafícka jedna báseň. crema jak má být no prostě špica a i s mlýnkem KRUPS GVX242.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

S tou špicou "i s mlýnkem KRUPS GVX242" bych raději zůstával nohama na zemi.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Trixy
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: úte 30. bře 2010 14:44:22
bydliště: zlinský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Trixy »

KRUPS GVX242 jsem osobně mel tu možnost poznat...crema možná tak s napěnovacím bazmekem a kafíčko jedná básen možná se snědením tatranky těsně před kávou :-D
ale pokud máte s tímto mlýnkem 25/25 tak smekám...
Uživatelský avatar
cika
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 01. kvě 2008 17:17:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Gaggia Classic sítko

Příspěvek od cika »

O sítkách se tady už napsalo opravdu hodně, ale mě to nedá a zeptám se znovu. Kde a jaký typ singl misky pro gaggii koupit aby se do ní vešlo max. 9 g kávy. Do mé z hraspa se vejde 12 g a pak mi rychle mizí káva ze zásob.
Díky moc
Uživatelský avatar
awakened
Příspěvky: 29
Registrován: pon 23. led 2012 0:14:38
bydliště:
kávovar: Clever Dripper, Aeropress
mlýnek: Graef CM80

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od awakened »

eXp10it píše:Nahodil by jsi prosím odkazy na ty zahraniční fóra abych mohl ohledat svého classica jestli něčím netrpí? Nějak mě totiž nenapadá co by to mělo být :lol: a i po rozebrání mi přijde že je zcela identický se staršími verzemi (v porovnání s vygooglenými fotkami a videi).
Omlouvám se, ale ten odkaz na fórum nemůžu najít, něco málo jsem načetl na britském Amazonu v kritických hodnoceních a recenzích, ale uvědomuju si, že vždycky se najde někdo, kdo bude mít smůlu na vadný kus a nebo bude prostě nespokojený. Proto jsem to nakonec neřešil a koupil taky :).

Při té příležitosti bych se chtěl místních zkušených majitelů zeptat, zda může být přetlaková miska (se kterou mi bohužel Gaggia také dorazila a jinou zatím nemám) důvodem toho, že mi po extrakci (single i double) zůstává "bláto". Díky.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od ondrada »

Přetlaková miska může způsobit leccos, a udělat v přetlakové misce pevný, tvrdý puk není zrovna jednoduchý. Voda totiž bez tlaku nemá moc kudy ven. Každopádně i když se puk podaří, bude měkčí a vlhčí než v klasické misce
Uživatelský avatar
thesilentman
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: stř 04. srp 2010 16:18:02
bydliště: Brno
kávovar: BEZZERA UNICA PID (2011-2020 Gaggia Classic, 2006-2011 Lidl)
mlýnek: Macap M5

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od thesilentman »

Otázka hlavně pro majitele 90 stupňových termostatů - děláte nějaký temperature surfing nebo alespoň odpouštíte vodu před shotem? Nebo přijdete ke kávovaru a uděláte shot bez ohledu na to, jestli se kontrolka rozsvítila před 5 nebo 50 vteřinami?

Občas se mi totiž stane, že některý shot (stejná káva, mletí i miska) je kyselejší, příp. více hořký, i když všechny před ním byly v pořádku...
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Redmann »

Určite treba minimálne odpustiť vodu pred shotom, aby sa ochladila hlava - inak spáliš kávu.
Ja, hlavne na PC kávy, odpúšťam viac, aby bola chladnejšia. Termostat som nemenil, mám pôvodný - mám Twin, ale tam asi bude podobný ako v Classicu.
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od eXp10it »

Ve chvíli když svítí kontrolka je sice classic připraven k provozu, ale fyzicky to znamená že voda v bojleru chladne v nepředvídatelném rozsahu hystereze termostatu. Jediný správný postup jak chrlit stejné shoty jeden za druhým bez vlivu té proměnné hystereze je před shotem odpustit vodu dokud kontrolka nezhasne (což znamená že přístroj začne žhavit) a pak přesně v okamžiku kdy se znova rozsvítí zahájit extrakci. Pokud Vám vadí teplota je třeba vyměnit termostat. Já to sice nemám podložené nicméně mě moje "tovární" teplota vyhovuje a nepozoruji žádné přepalování, kyselost, nekrémovost nebo co to všechno provází
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
thesilentman
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: stř 04. srp 2010 16:18:02
bydliště: Brno
kávovar: BEZZERA UNICA PID (2011-2020 Gaggia Classic, 2006-2011 Lidl)
mlýnek: Macap M5

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od thesilentman »

Tak to dělám i já - odpustím vodu dokud kontrolka nezhasne a když se opět rozsvítí, udělám espresso. Ale i tak se mi občas stane, že je některá káva trochu kyselejší i když ostatní byly v pořádku. Kolik té vody odpouštíš? Pouze dokud nezhasne kontrolka a pak hned zastavíš nebo více? Někde jsem zase četl, že je vhodné po rozsvícení kontrolky počkat 20 nebo 30 vteřin, tehdy by prý měla být teplota nejstabilnější.

Jinak docela by mě zajímalo, jak to řeší pan Konečný.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Já jsem to vyřešil takto: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 1176#p1176 a kávu děláme, tak, že je kávovar celý den zaplý. Přijdeme uděláme kafe a nic neřešíme. Protože všechno funguje jak má a výsledná káva je podle našich představ. Proto mě ani moc netlačí, pokračovat v tomhle: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... =150&t=927
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Sinpa »

Zrovna si říkám co dělám špatně, když tohle neřeším/nepociťuji - taky mám 90°C termostat.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Jednou bysme se měli sejít i s kávovarama a porovnat ty naše odfláknuté, nechutné kávy. :grin:
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

eXp10it píše: .....Jediný správný postup jak chrlit stejné shoty jeden za druhým bez vlivu té proměnné hystereze je před shotem odpustit vodu dokud kontrolka nezhasne (což znamená že přístroj začne žhavit) a pak přesně v okamžiku kdy se znova rozsvítí zahájit extrakci. .....
v tomto okamžiku máte v podstatě nejvyšší teploty vody v bojleru. Měřil jsem to zde: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 1176#p1176 a dovolím si z jistotou tvrdit, že se bude teplota blížit 100 stupňů. V případě že máte orig. termostat. To je hodně.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od eXp10it »

Jasně je to tak. Dotaz od THESILENTMANA zněl: "Občas se mi totiž stane, že některý shot (stejná káva, mletí i miska) je kyselejší, příp. více hořký, i když všechny před ním byly v pořádku...". A to co jsem odpověděl, je podle mě jediný způsob jak shot udělat pokaždé při stejné počáteční teplotě. A jak jsem psal o kousek dál v té samé větě, tak pokud je ta počáteční teplota špatně je třeba vyměnit termostat... tak jak to máte udělané vy. Já na svém classicu žádné problémy nepozoruji, k nějakému přesnému měření bohužel nemám prostředky.

//edit: tím jsem chtěl říct že spouštění extrakce po nějakém určitém čase kdy se přístroj nastaví je nesmysl a musí začít okamžitě, protože to jak rychle chladne závisí na spoustě dalších proměnných (např .teplota vzduchu v interiéru, jak dlouho byl před tím stroj puštěný atd. atd.).
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Ale mě je to jedno jak to děláte, když vám to vyhovuje a je káva (espresso) to co očekáváte. Nehledě na to, že termostat s označením 107st. není jeden jako druhý a rozdíly udržované teploty mohou být značné.
Jinak je to s teplotou tak jak píšete. Jen jsem chtěl připomenout o co jde a kde jsem kolik naměřil.

Na videu co jste dal k Ecuadoru, tak je vidět že vodu máte dost teplou. Řekl bych že termostat udržuje teplotu, tak jak je na něm uvedeno. A jsou to ty hodnoty co jsem naměřil s termostatem 107st. Při zapnutí čerpadla jde z hlavy hodně páry.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od eXp10it »

Jestli myslíte tu krakonošovu mlhu při odpouštění vody tak ta vznikla tak že mě manželka nejprve donutila udělat latté a já nenechal classica patřičně schladnout před doplněním bojleru (bylo to tak po 3-4 minutách od přípravy mléka) což bych si jinak nedovolil ale byl jsem nedočkavý na svou odpolední kávu na které jsem se stál díky Vám závislý :lol: Mimochodem právě Ecuador mi prozatím chutná nejvíce ze všech káv co jsem od Vás zkoušel. Pokud to bylo ale myšleno tak že to poznáte z extrakce tak to abych se opravu porozhlížel po něčem co mi teplotu dokáže změřit ...vyměnit termostat je maličkost.
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od primacafe »

Z extrakce na videu bych si nedovolil nic usuzovat. Jen mě trochu zaskočila ta pára, ale to se právě vysvětlilo.
A opakuju to stále a dokola. Jestli je výsledek to co očekáváte, tak je vše v pořádku.
Kdyby někdy přišel čas na výměnu termostatu, výsledek (změna) by mě rozhodně zajímal.
Ikdyž jsem jednou měnil termostat 90st. ja jiný 90st. a rozdíl v kávě byl výrazný. Proto píšu, že se i termostat s uváděnou stejnou hodnotou může chovat kus od kusu jinak.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
thesilentman
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: stř 04. srp 2010 16:18:02
bydliště: Brno
kávovar: BEZZERA UNICA PID (2011-2020 Gaggia Classic, 2006-2011 Lidl)
mlýnek: Macap M5

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od thesilentman »

Pane Konečný, takže správně chápu, že vůbec neřešíte, zda kávovar právě nahřívá nebo ochlazuje? A nestává se vám při tom, že některé espresso chutná jinak podle toho, ve které fázi kávovar zrovna byl? Nebo stává a nevadí vám to?

Já jsem si před chvilkou dělal 2 espressa z Burundi, při prvním jsem nic neřešil a jen kávu udělal a byla více hořká a trochu bez chuti, při druhém jsem odpustil vodu a počkal na rozsvícení kontrolky a byla více kyselejší a chuťově výraznější. (Jelikož je ale tato káva bohužel z jiné pražírny, nechutnala mi moc ani jedna. :) )

/Jé, nádhera, tak jsem si právě všiml, že zítra už to snad budu moct zkusit s vaší Burundi, to mám radost./
Uživatelský avatar
matkis
Příspěvky: 27
Registrován: sob 10. pro 2011 9:41:26
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od matkis »

otazka mimo temu. pripravim mlieko, nenecham samovychladnut, ale odpustim paru, vodu. Tym robim nieco zle, mozem nejako poskodit napr. boiler ?
Zamčeno

Zpět na „GAGGIA“