Gaggia Classic
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Takže díky tomuhle odkazu, kafe z PC, téhle misky, jsem natampoval tech cca 8g. I po extrakci puk vypadal jako bláto na obrázku což taky úplně nevadí podle toho co jsem se celkove dočetl na tomhle fóru. Extrakce 25s mi vyprodukovala 30ml což je fajn. Jenom se to nedá pít :-D Myslím, že je to kyselé, ta pachuť se drží ještě dlouho po ochutnávce
Jdu na další shot.
jo a kávovar mi asi teče, takže až vychladne musím mrknout dovnitř. Ale možná to je jen sražená pára uvnitř. Je to možné?[/quote]
Jestli se jedná o stejnou misku jako je "6g standard z Hraspa" tak aby ti vyšel suchý puk budeš tam muset narvat cca 11 gramů kávy.Já jsem to tak zkoušel vážit ze zvědavosti,ale už jsem toho nechal a časem se to naučíš trefovat. Záleží taky jak vysoký je disk (podle názorů z fora se to liší) a jaké máš sítko.
Jdu na další shot.
jo a kávovar mi asi teče, takže až vychladne musím mrknout dovnitř. Ale možná to je jen sražená pára uvnitř. Je to možné?[/quote]
Jestli se jedná o stejnou misku jako je "6g standard z Hraspa" tak aby ti vyšel suchý puk budeš tam muset narvat cca 11 gramů kávy.Já jsem to tak zkoušel vážit ze zvědavosti,ale už jsem toho nechal a časem se to naučíš trefovat. Záleží taky jak vysoký je disk (podle názorů z fora se to liší) a jaké máš sítko.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Máš zastrčenou tu kovovou trubičku na doraz,kterou se vrací voda do odkapávací nádobky?
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
kolu:to máš pravdu ,čím větší rozsah větší chyba ,proto se v kalibračním listu uvádí chyba měření pro určitý rozsah.
Ta váha co uvádíš stojí minimálně 5x tolik než ta o které jsme se bavili ,i když tenzometr můžou mít stejný(ale osobně o tom pochybuju)
Ta váha co uvádíš stojí minimálně 5x tolik než ta o které jsme se bavili ,i když tenzometr můžou mít stejný(ale osobně o tom pochybuju)
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
přišel jste na to, proč byla neuvěřitelně kyselá?Baldion píše:....... Dnes jsem se tedy stal hrdým majitelem Gaggia Classic a k tomu mlýnku Gaggia MDF.
DeLonghi okamžitě putoval do skříně a jeho místo zaujaly dva nové klenoty kuchyně. A pustil jsem se do přípravy. První káva (piju jen od PC) mletá na MDF a připravená v Classicu ale vyšla neuvěřitelně kyselá..........
stále máte tento pocit?Baldion píše:.........Moje poznání bylo, že připravit dobré espresso rozhodně není žádná legrace.......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Ona ta miska je taky z Hraspa. Je to tato: http://www.kavovarydoplnky.cz/product/m ... andart-58/Baldion píše: Mám z Hraspa misku označenou jako jednoporcová Gaggia.
konkrétně tahle: http://www.kavovarydoplnky.cz/product/miska-gaggia-66/
Teď mám z PC tuhle viewtopic.php?f=111&t=2070
a ta je malinko nižší.
To malinko může být až 2g.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Není zač, je jen škoda, že jsme se tomu nemohli věnovat trošku víc a odehrávalo se vše v časovém presu. Snad Vám to přece jen něco dalo a dál se už budete zdokonalovat sám. Jinak cestu k nám už znáte, kdyby bylo třeba.Baldion píše:.......Pane Konečný, chtěl bych Vám moc poděkovat......
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Mnoo, nevím, jestli jsem na to přesně kápnul, ale teď už rozhodně kyselost nepociťuji. Podle mne to bylo tím, že jsem se to snažil hodně upěchovat v misce v honu za tím, aby mi to teklo 25/25. Teď spíš jen lehce zamáčknu (velmi lehce, tak, jak jsem to viděl u Vás) a pokud to teče moc rychle, tak zjemním mletí, případně přidám kávy do misky. Teplotu neřeším, vodu před extrakcí neodpouštím a přesto to funguje. Vlastně mám teď pocit, že to až zase taková věda neníprimacafe píše: přišel jste na to, proč byla neuvěřitelně kyselá? stále máte tento pocit?
Ale to se mi to teď kecá, když už mi to, co uvařím chutná Včera touhle dobou jsem byl zoufalý.
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Gaggia Classic
Tak držím palce a přeju aby to tak vydrželo a jen se zlepšovalo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Strašně nerad bych dělal chytrého, ale když vycházím z mého včerejšího trápení, tak si i podle fotky myslím, že to chce hlavně jemnější mletí a míň tampovat. Já jsem v téhle fázi přestal řešit 25 sekund a bádal, jak dosáhnu správné chuti. Moc Vám držím pěsti. Ani nevíte, jak Vám rozumím.Angelo Vestieri píše:Zatim zkousim jen PC Standard, mám ještě Presso směs, ale nechci to míchat dokud to nevychytám (pokud teda ).
Gaggia je nová z Amazonu.
Červeně označené, kde mi to teče při zapnuté pumpě. Pokud to říkám dobře. Zapnutý čudlík n aextrakci
Já teda nevím, ale tam snad ani nemá co téct. Nevytéká Vám to z toho šroubení ve kterém je uchycená trubička a nestéká to po plechu?
A tohle se mi podařilo, je to 40ml za 25s. Stále nepitelné
Surovinu máte skvělou, kávovar taky (teď už jsem si tím jistý) a chce to vyladit jen postup přípravy. Jen jsem teď zapomněl, jaké používáte misky. Máte nepřetlakové?
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- Angelo Vestieri
- Příspěvky: 12
- Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Misku mám nepřetlakovou z PC http://shop.primacafe.cz/doplnky/70-mis ... assic.html
Tu trubičku zkusím více zastrčit, je fakt, že jsem s ní trochu laboroval a nebyla úplně zastrčena.
Chuť byla spíše na jazyku a vracela se i po chvilkovém přebití jinou chutí.
Zatím jsem tampoval větší silou, takže zkusím jen zarovnat.
Ale to vše až v neděli a to budu po kocovině, tak nevím jaké budu mít chutě
Ke mletí kávy. Jemněji už nelze na Porlex Tallu. To byla první věc co jsem udělal.
Tu trubičku zkusím více zastrčit, je fakt, že jsem s ní trochu laboroval a nebyla úplně zastrčena.
Chuť byla spíše na jazyku a vracela se i po chvilkovém přebití jinou chutí.
Zatím jsem tampoval větší silou, takže zkusím jen zarovnat.
Ale to vše až v neděli a to budu po kocovině, tak nevím jaké budu mít chutě
Ke mletí kávy. Jemněji už nelze na Porlex Tallu. To byla první věc co jsem udělal.
Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Espresso stroj: Gaggia Classic
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 480
- Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
- bydliště: Brno
- kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
- mlýnek: Eureka Libra
Re: Gaggia Classic
pokud jemněji nejde a teče to rychle, pak nezbývá nic jiného než:
a) větší misky (a tudíž více kávy) a nebo do stjené dát více kávy
b) více utampovat
Obojí dvojí způsobí to, že to poteče pomaleji, event. i méně kanálkovat.
a) větší misky (a tudíž více kávy) a nebo do stjené dát více kávy
b) více utampovat
Obojí dvojí způsobí to, že to poteče pomaleji, event. i méně kanálkovat.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Ohledně toho kapání, mrkni na trubičku jak tu psali a případně sundej vrchní kryt (dva šroubky), ale bacha na zemnicí kabel a podívej se uvnitř jestli nenní někde nějaká hadice blbě nasazené. Možné je úplně všechno.
Co se týká váhy do 200,- kč. Já mám snad asi za 130,- z Aukra a jsem velmi spokoje. V práci mám váhu s podobným rozsahem a kalibrací a když jsem to kontroloval, tak tam byl rozdíl desetiny. Takže není co řešit.
Co se týká váhy do 200,- kč. Já mám snad asi za 130,- z Aukra a jsem velmi spokoje. V práci mám váhu s podobným rozsahem a kalibrací a když jsem to kontroloval, tak tam byl rozdíl desetiny. Takže není co řešit.
- tomtom64
- začátečník
- Příspěvky: 72
- Registrován: sob 24. lis 2012 14:27:29
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Vím, že se to tu mnohokrát řešilo, ale nenašel jsem bohužel zatím odpověď, která by mně pomohla k lepším výsledkům.
Téměř vždy dělám kávu tak, že připravím "espresso" (proč uvozovky pochopíte dále) a do něj připravím párou teplou pěnu. Chuť výsledného nápoje je dobrá, nám celkem vyhovuje. Ale chápu, že takto by se chuť jen málo změnila, pokud by chuť espressa byla špatná, proto jsem si nevšiml problému, který mám.
Teď u mě však byla návštěva, která chtěla espresso. Připravil jsem je tedy běžným způsobem do menšího šálku, teklo asi 30 sekund, objem byl také asi 30 ml, crema byla, takže by se zdálo, že je snad v pořádku. Problém je však v tom, že je vážně nechutně kyselé, jakoby do něj někdo vymačkal celý citron. V surovině (je to směs) problém není, chutnal jsem stejnou kávu několikrát (naposledy před pár dny praženou stejný den jako nyní mám doma, takže možná i stejnou dávku) přímo v kavárně a nebyla ani trochu kyselá (navíc si pamatuju, že stejný problém jsem měl s kávou z PC, ale jelikož s mlékem je ok, přestal jsem to tehdy řešit). Vím, že chuť je dost subjektivní, ale kyselost mi potvrdilo více lidí.
Zkoušel jsem měnit teplotu (a to i v dost velkém rozsahu), ale měla na výsledek jen minimální vliv, stejně tak nastavení tlaku OPV. Zkoušel jsem jemnější i hrubší mletí (v kombinaci s jinou silou tampování), ale také v podstatě bez úspěchu.
Misky mám z Hraspa, zkoušel jsem 6 i 7 g misku (mimochodem, ta 7 je nějaká divná, nechce držet na pružince, stále vypadává, asi má tu prohlubeň jinde než by měla).
Už mě nenapadá, co dalšího bych mohl dělat špatně, respektive kterou cestou se zkusit vydat.
Mám v nejbližší době v plánu koupit Ascaso I-steel (verzi I z Hraspa), ale jelikož s Graefem jsou výsledky sice nechutné, ale stabilní (a rozsah nastavení dostatečný), nemyslím si, že si tím v tomto ohledu pomůžu.
Pak bych měl ještě další dotaz - plním misku podle různých videí tak, že káva je zarovnaná přibližně po okraj, srovnám ji prstem (tak, abych jen hrnul, ne tlačil) s okrajem a pak utampuji. Jenže podle mě je tam té kávy příliš, protože páka jde jen velmi těžko nasadit a k utáhnutí je potřeba velká síla. Pokud ale dám kávy méně (pak jde dobře nasadit), pak v páce zbude bláto. Někdy se mi při tomto způsobu plnění také stane, že v páce je suchý puk, nad ním jakoby mezera, nad kterou je vrstva kávy, která jde jakoby zmáčknout dolů.
A ještě jedna divná věc, káva teče po zapnutí čerpadla tak, že nejdříve neteče (což je správně, než proteče voda kávou), pak najednou začne téci rychle (dost rychle, úplně vyhrkne) a postupně se proud zmenšuje téměř na kapání. Při pokusech s mletím se mi i stávalo, že nateklo 30 ml (za asi 30 sekund) a pak prostě téct přestalo.
Téměř vždy dělám kávu tak, že připravím "espresso" (proč uvozovky pochopíte dále) a do něj připravím párou teplou pěnu. Chuť výsledného nápoje je dobrá, nám celkem vyhovuje. Ale chápu, že takto by se chuť jen málo změnila, pokud by chuť espressa byla špatná, proto jsem si nevšiml problému, který mám.
Teď u mě však byla návštěva, která chtěla espresso. Připravil jsem je tedy běžným způsobem do menšího šálku, teklo asi 30 sekund, objem byl také asi 30 ml, crema byla, takže by se zdálo, že je snad v pořádku. Problém je však v tom, že je vážně nechutně kyselé, jakoby do něj někdo vymačkal celý citron. V surovině (je to směs) problém není, chutnal jsem stejnou kávu několikrát (naposledy před pár dny praženou stejný den jako nyní mám doma, takže možná i stejnou dávku) přímo v kavárně a nebyla ani trochu kyselá (navíc si pamatuju, že stejný problém jsem měl s kávou z PC, ale jelikož s mlékem je ok, přestal jsem to tehdy řešit). Vím, že chuť je dost subjektivní, ale kyselost mi potvrdilo více lidí.
Zkoušel jsem měnit teplotu (a to i v dost velkém rozsahu), ale měla na výsledek jen minimální vliv, stejně tak nastavení tlaku OPV. Zkoušel jsem jemnější i hrubší mletí (v kombinaci s jinou silou tampování), ale také v podstatě bez úspěchu.
Misky mám z Hraspa, zkoušel jsem 6 i 7 g misku (mimochodem, ta 7 je nějaká divná, nechce držet na pružince, stále vypadává, asi má tu prohlubeň jinde než by měla).
Už mě nenapadá, co dalšího bych mohl dělat špatně, respektive kterou cestou se zkusit vydat.
Mám v nejbližší době v plánu koupit Ascaso I-steel (verzi I z Hraspa), ale jelikož s Graefem jsou výsledky sice nechutné, ale stabilní (a rozsah nastavení dostatečný), nemyslím si, že si tím v tomto ohledu pomůžu.
Pak bych měl ještě další dotaz - plním misku podle různých videí tak, že káva je zarovnaná přibližně po okraj, srovnám ji prstem (tak, abych jen hrnul, ne tlačil) s okrajem a pak utampuji. Jenže podle mě je tam té kávy příliš, protože páka jde jen velmi těžko nasadit a k utáhnutí je potřeba velká síla. Pokud ale dám kávy méně (pak jde dobře nasadit), pak v páce zbude bláto. Někdy se mi při tomto způsobu plnění také stane, že v páce je suchý puk, nad ním jakoby mezera, nad kterou je vrstva kávy, která jde jakoby zmáčknout dolů.
A ještě jedna divná věc, káva teče po zapnutí čerpadla tak, že nejdříve neteče (což je správně, než proteče voda kávou), pak najednou začne téci rychle (dost rychle, úplně vyhrkne) a postupně se proud zmenšuje téměř na kapání. Při pokusech s mletím se mi i stávalo, že nateklo 30 ml (za asi 30 sekund) a pak prostě téct přestalo.
- ian
- více pokročilý
- Příspěvky: 182
- Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
- bydliště: Šimonovice
- kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
- mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton
Re: Gaggia Classic
Angelo: A jaké máš výsledky s double miskou? Ta více toleruje chyby baristy i zrna. Dle mé zkušenosti je fakt, že na perfektní shot ze singlu je potřeba mít skutečně původem kvalitní a kvalitně upražené zrno, a přešlapy baristy neodpouští. Přitom můžeš misku klidně narvat, můžeš ji správně utampovat, ale klade velký nárok na přesnou hrubost namletí.
Keep Calm and Drink King’s Coffee
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Gaggia Classic
Osobně si myslím,že to bude teplotou vody.Chtělo by to jiný termostat ale spíše nastavitelný termostat či PID.
Možná zkus změřit teplotu vodu,která vytéká a zkusilo by se to porovnat s ostatními,pokud by měli ochotu.Já to zkoušel dvěmi teploměry a nějak jsem se nemohl doměřit,tak jsem to vzdal.
Z jedné lokální pražírny jsem měl tři různé druhy kávy a všechny byly nechutně kyselé,že jsem je musel dopít v moka konvičce.Z PC nejvíc piju robustu a u té se žádná kyselost neprojevuje.
A hlavně máš výhodu ,že to nemáš daleko k panu Konečnému.Na tvém místě bych sbalil vercajk,domluvil se s ním a zajel to porovnat .
Možná zkus změřit teplotu vodu,která vytéká a zkusilo by se to porovnat s ostatními,pokud by měli ochotu.Já to zkoušel dvěmi teploměry a nějak jsem se nemohl doměřit,tak jsem to vzdal.
Z jedné lokální pražírny jsem měl tři různé druhy kávy a všechny byly nechutně kyselé,že jsem je musel dopít v moka konvičce.Z PC nejvíc piju robustu a u té se žádná kyselost neprojevuje.
A hlavně máš výhodu ,že to nemáš daleko k panu Konečnému.Na tvém místě bych sbalil vercajk,domluvil se s ním a zajel to porovnat .
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
tomtom64: Občas taky bohuji s kyselostí. Někdy víc někdy míň. Zkoušel jsme i sílu tempování, ale z toho mi nevzešlo nic extra rozdílného. Je pravdou že používám misku LM. S klasickou jednoporcovkou kterých mám doma snad všechny velikosti co se dají sehnat jsme měl velmi podivné výsledky.
Ovšem to co píšeš ty mi osobně připadá že to kanálkuje. Napřed se voda tlačí přes kávu až to ten puk z důvodu špatného naplnění nedá a káva uhne tlaku a pak to hrčí jak z vodovodu. U mě to napřed tlačí vodu a pak ukapkává, někdy teče mírným pramínkem a většinou se to pak postupně teče o něco rychleji v průběhu dalšíh vteřin.
Co se týče té teploty, tak tam to může být taky. Pořád mám nachystaný PID, ale ještě není namontovaný. Teď zase čekám až přijde relé. Ale napadlo mě, že bych ho mohl jen zapojit sítě a stčit do kávovaru čidlo - akorát zatím nevím kam a zkoušet sledovat kolísání teploty při spínání a vypínání topení ovladáne termostatem. Asi do toho půjdu:).
Ovšem to co píšeš ty mi osobně připadá že to kanálkuje. Napřed se voda tlačí přes kávu až to ten puk z důvodu špatného naplnění nedá a káva uhne tlaku a pak to hrčí jak z vodovodu. U mě to napřed tlačí vodu a pak ukapkává, někdy teče mírným pramínkem a většinou se to pak postupně teče o něco rychleji v průběhu dalšíh vteřin.
Co se týče té teploty, tak tam to může být taky. Pořád mám nachystaný PID, ale ještě není namontovaný. Teď zase čekám až přijde relé. Ale napadlo mě, že bych ho mohl jen zapojit sítě a stčit do kávovaru čidlo - akorát zatím nevím kam a zkoušet sledovat kolísání teploty při spínání a vypínání topení ovladáne termostatem. Asi do toho půjdu:).
- Baldion
- Příspěvky: 33
- Registrován: pon 11. čer 2012 18:17:15
- bydliště: Vracov
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia Classic
Tak jsem prošel témata jednotlivých kávovarů a nikde jinde jsem na problém s kyselostí kávy nenarazil. Copak se to vyskytuje jen u Gaggie? To by mě teda zamrzelo
Zajímavé je, že první dva dny jsem dělal nápoj tak kyselý, že se fakt nedal pít. Teď ať to dělám jakkoliv, tak mi to kyselé nepřijde. Napadají mě jen dvě možnosti: Buď jsem si zvykl, nebo se kávovar "zajel" a seká dobrotu
Zajímavé je, že první dva dny jsem dělal nápoj tak kyselý, že se fakt nedal pít. Teď ať to dělám jakkoliv, tak mi to kyselé nepřijde. Napadají mě jen dvě možnosti: Buď jsem si zvykl, nebo se kávovar "zajel" a seká dobrotu
Kávovary: Gaggia Classic, Vacuum Pot Hario, Hario dripper
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
Mlýnek: Gaggia MDF, Lodos Rondo
- martin.b
- více pokročilý
- Příspěvky: 180
- Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
ja som s tym mal problem pri philipse... pripisujem to flegmatickemu termostatu, divnemu cerpadlu ktore (najma kvoli tomu ze nema OVP) tlaci co chce a ako chce a istym magickym silam ktore clovek neovplyvni, nieto aby im rozumel:)
po kupe lelitu to zmizlo, neodpustam, nestaram sa o teplotu nic.
po kupe lelitu to zmizlo, neodpustam, nestaram sa o teplotu nic.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia Classic
Tak dneska po obědě jsem namontoval PID. Teda pouze tak jak jsem výše avízoval. Slouží zatím jen jako teploměr. Čidlo bohužel zatím není uloženo ideálně a proto je to asi zkreslené, ale aspoň něco to snad přinese.
No co jsme zatím zjistil, tak teplota kolísá od 99°C po 107°C. Čidlo je pichlé pod kus plechu hned vedle tepelné pojistky, takže není jasné co se přesně měří.
A tak zatím přemýšlím co je pro mě ideální teplota. Ale co jsem tak pozoroval tak lidi z pidem nastavují teplotu od 90-95°C. Takže by to znamenalo, že mi to mooooc topí.
No co jsme zatím zjistil, tak teplota kolísá od 99°C po 107°C. Čidlo je pichlé pod kus plechu hned vedle tepelné pojistky, takže není jasné co se přesně měří.
A tak zatím přemýšlím co je pro mě ideální teplota. Ale co jsem tak pozoroval tak lidi z pidem nastavují teplotu od 90-95°C. Takže by to znamenalo, že mi to mooooc topí.
- Angelo Vestieri
- Příspěvky: 12
- Registrován: pon 05. srp 2013 16:52:30
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic
Mam jen single misku z PC, pak pretlakove kramy co dodava Gaggia.ian píše:Angelo: A jaké máš výsledky s double miskou? Ta více toleruje chyby baristy i zrna. Dle mé zkušenosti je fakt, že na perfektní shot ze singlu je potřeba mít skutečně původem kvalitní a kvalitně upražené zrno, a přešlapy baristy neodpouští. Přitom můžeš misku klidně narvat, můžeš ji správně utampovat, ale klade velký nárok na přesnou hrubost namletí.
Zitra možná vyzkouším další tipy jako netampovat moc a uvidím.
Kafemlejn: Porlex Tall
Espresso stroj: Gaggia Classic
Espresso stroj: Gaggia Classic