Gaggia Espresso PURE + COLOR
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Idealny shot
Chcem poprosit majitelov Gaggii modelu Espresso (Pure, Color, Dose) aby vyskusali nasledovnu metodu k dosiahnutiu idealneho shotu. Info som ziskal z diskusie uzivatelov Gaggii na Yahoo.
1. Zapnite Gaggiu a nechajte nahrievat aspon 15 minut. Kontrolka nahriatia musi svietit.
2. Odpustite vodu cez prazdnu paku (asi 90 ml) az do momentu ked kontrolka zhasne.
3. Cakajte kym sa kontrolka nahriatia znovu nerozsvieti (mozte si zatial plnit paku).
4. Po zasvieteni kontrolky napocitajte 30 sekund (nezabudnite zalozit paku ).
5. Spustite dokonaly shot.
Podla udajov zdroja by sa mala tymto sposobom ziskat idealna (a dost stabilna) teplota 94-95 stupnov (zrejme je myslena teplota boilera). Ja som to skusal (pisem o tom tu: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 836#p10836 ) a vysledok je celkom dobry. Bol by som zvedavy na vase skusenosti, nazory a postrehy.
1. Zapnite Gaggiu a nechajte nahrievat aspon 15 minut. Kontrolka nahriatia musi svietit.
2. Odpustite vodu cez prazdnu paku (asi 90 ml) az do momentu ked kontrolka zhasne.
3. Cakajte kym sa kontrolka nahriatia znovu nerozsvieti (mozte si zatial plnit paku).
4. Po zasvieteni kontrolky napocitajte 30 sekund (nezabudnite zalozit paku ).
5. Spustite dokonaly shot.
Podla udajov zdroja by sa mala tymto sposobom ziskat idealna (a dost stabilna) teplota 94-95 stupnov (zrejme je myslena teplota boilera). Ja som to skusal (pisem o tom tu: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 836#p10836 ) a vysledok je celkom dobry. Bol by som zvedavy na vase skusenosti, nazory a postrehy.
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
Re: Gaggia Espresso Pure
Snazil som sa o trochu umenia no moc to nevyslo. Ale na novy avatar vydalo .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
tak toto je moj sen....sanc0 píše:Snazil som sa o trochu umenia no moc to nevyslo. Ale na novy avatar vydalo .
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Tak mi po tyzdni pouzivania Gaggia Espresso Dose vypadlo cosi umelohmotne z masiny:(Po blizsom skumani sme zistili,ze sa odlomil kusocek tej umelej hmoty co sa nachadza na okraji sprchovacej hlavy..netusim ako sa to vola, prikladam foto.
Tak neviem, ci to reklamovat v obchode kde sme to kupili-ci to vobec uznaju, ci si objednat z interlinei nahradny diel,ak to pojde....
toto vypadlo
tu to chyba
takto to ma byt
Tak neviem, ci to reklamovat v obchode kde sme to kupili-ci to vobec uznaju, ci si objednat z interlinei nahradny diel,ak to pojde....
toto vypadlo
tu to chyba
takto to ma byt
Naposledy upravil(a) primacafe dne ned 07. dub 2013 16:34:19, celkem upraveno 1 x.
Důvod: fotky chybí protože jsou neodstupné, nejsou uložené na webu primacafe
Důvod: fotky chybí protože jsou neodstupné, nejsou uložené na webu primacafe
Re: Gaggia Espresso Pure
Urcite sa to stalo pri pokuse narvat tam preplnenu paku. Ja si myslim ze sa na to vykasli, pokial sa nevytrhne dalsi kus. Pri spravnom plneni nebudes mat problem, je to zaciatok drahy, zatiahnuta pake sedi az v tej dalsej casti ktoru tam este mas. Minimalne skus zrezat s toho plastu na zaciatku ze tam urobis nabeh, inak ti to paka vyrve cele.
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Hm,no nam tam uz od zaciatku isla paka velmi tazko,sme to aj pozerali ale nie tak dokladne,tak mozno tam ten plast alebo co to je bol nedobre nasadeny a paka to proste urvala. No skusime asi Interlineu,nemam z toho dobry pocit ze na novom kavovare mam uz nieco odlomene:(
Re: Gaggia Espresso Pure
Vcera som prilepil nerezovu mriezku na odkvapkavacej vanicke. Dnes som si uz uzival bozske ticho - doporucujem .
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
A dá sa to potom dobre vyčistiť?
Re: Gaggia Espresso Pure
Normalne to vyplachnem vodou a je to. Preplachujem po kazdej extrakcii, nic tam nezasycha tak nevidim ziadny problem.
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
A čím si to prilepil?
Re: Gaggia Espresso Pure
Chcel som Epoxidom, ale nejak som ho nevedel doma najst tak som pouzil zo zufalstva chemopren (nic ine som doma nenasiel). Drzi to zatial dobre a vdaka pouzitemu chemoprenu je to vratna operacia .
Som kávový začiatočník a barbar, ale pracujem na zmene
- Zdenis
- Příspěvky: 41
- Registrován: stř 20. úno 2008 9:26:33
- bydliště: Ostrava, Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Ahoj kafaři, tak jsem si sehnal (koupil na firmu) profesionální bezkontaktní teploměr FLUKE a provedl par pokusů. Původně jsem si myslel, že mi z mašiny teče moc horká voda (káva při extrakci divně zapáchala), to jsem po včerejším měření zavrhnul. Zjistil jsem že jsem na to šel celou dobu špatně, uznávám že se to tady již psalo, odpustit počkat zapnout a tak
Po nahřátí jsem spustil sprchu a začal měřit, voda měla zpočátku 70 později mírně přes 80 stupňů. Zapl termostat a já nechal bojler znovu nahřát. Po dalším spuštění začala téct voda kolem 80ti a asi po 2 vteřinách se začala řinout voda o teplotě 98stupňů, teplota se cirka po 5ti vteřinách od spuštění ustálila na 85ti stupních a termostat ještě nestihl sepnout, sprchu jsem zastavil, narazil páku, nechal ji ještě chvilku zahřát a spustil extrakci. Po chvilce se sepl i termostat a začal dohřívat vodu. Hrníček jsem měl předehřátý na cca 40stupňů a výsledné kafe melo v hrnku teplotu 67stupňů.
Z tohoto usuzuji, že teplota je (po provedení odpuštění) mírně nižší než by bylo potřeba.
Děkuji za pozornost
Po nahřátí jsem spustil sprchu a začal měřit, voda měla zpočátku 70 později mírně přes 80 stupňů. Zapl termostat a já nechal bojler znovu nahřát. Po dalším spuštění začala téct voda kolem 80ti a asi po 2 vteřinách se začala řinout voda o teplotě 98stupňů, teplota se cirka po 5ti vteřinách od spuštění ustálila na 85ti stupních a termostat ještě nestihl sepnout, sprchu jsem zastavil, narazil páku, nechal ji ještě chvilku zahřát a spustil extrakci. Po chvilce se sepl i termostat a začal dohřívat vodu. Hrníček jsem měl předehřátý na cca 40stupňů a výsledné kafe melo v hrnku teplotu 67stupňů.
Z tohoto usuzuji, že teplota je (po provedení odpuštění) mírně nižší než by bylo potřeba.
Děkuji za pozornost
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Nie je riešením vodu neodpúšťať?
- Zdenis
- Příspěvky: 41
- Registrován: stř 20. úno 2008 9:26:33
- bydliště: Ostrava, Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
No tak náraz vařící vody tomu asi moc neprospěje
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
A aká je vlastne ideálna teplota pre espresso? Na internete som našla:
The water temperature should be stable and somewhere between 92-96°C. ()
According to the research article titled ?Influence of extraction temperature on the final quality of espresso coffee? published in the Journal of the Science of Food and Agriculture, the optimal water temperature for Arabica, Robusta Natural and Robusta Torrefacto blend Espresso Coffee was 92 °C.
According to the National Coffee Association of USA, the water temperature should be between 195 - 205 degrees Fahrenheit (90-96°C).
()
The water temperature should be stable and somewhere between 92-96°C. (
Kód: Vybrat vše
http://www.coffeeresearch.org/espresso/potential.htm
According to the research article titled ?Influence of extraction temperature on the final quality of espresso coffee? published in the Journal of the Science of Food and Agriculture, the optimal water temperature for Arabica, Robusta Natural and Robusta Torrefacto blend Espresso Coffee was 92 °C.
According to the National Coffee Association of USA, the water temperature should be between 195 - 205 degrees Fahrenheit (90-96°C).
(
Kód: Vybrat vše
http://answers.google.com/answers/threadview/id/782224.html
- Zdenis
- Příspěvky: 41
- Registrován: stř 20. úno 2008 9:26:33
- bydliště: Ostrava, Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
The following are some important
conditions to obtain Espresso Italiano – though these
alone would not be adequate to fulfil the quality
requirements:
• Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5 //váha kafe
• Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C //teplota vody při výstupu ze sprchy
• Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C //teplota kafe v šálku (takže sem to mel dokonalé )
• Entry water pressure 9 bar ± 1 //tlak pumpy
• Percolation time 25 seconds ± 2,5 seconds //délka extrakce
• Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s //viskozita (přilnavost nebo jak bych to měl nazvat)
• Total fat > 2 mg/ml //toto bude asi obsah tuku nebo nejaká sytost, vážně netuším
• Caffeine < 100 mg/cup //obsah kofeinu v šálku
• Millilitres in the cup (including foam) 25 ml ± 2,5 //počet mililitrů v šálku včetně creamy
Snad je to pěkné a přehledné, musím podotknout že to je z PDFka které tady v minulosti někdo dával...
conditions to obtain Espresso Italiano – though these
alone would not be adequate to fulfil the quality
requirements:
• Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5 //váha kafe
• Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C //teplota vody při výstupu ze sprchy
• Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C //teplota kafe v šálku (takže sem to mel dokonalé )
• Entry water pressure 9 bar ± 1 //tlak pumpy
• Percolation time 25 seconds ± 2,5 seconds //délka extrakce
• Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s //viskozita (přilnavost nebo jak bych to měl nazvat)
• Total fat > 2 mg/ml //toto bude asi obsah tuku nebo nejaká sytost, vážně netuším
• Caffeine < 100 mg/cup //obsah kofeinu v šálku
• Millilitres in the cup (including foam) 25 ml ± 2,5 //počet mililitrů v šálku včetně creamy
Snad je to pěkné a přehledné, musím podotknout že to je z PDFka které tady v minulosti někdo dával...
Re: Gaggia Espresso Pure
Jsme čerství majitelé tohoto kávovaru a protože to je náš první stroj na espresso, tohle fórum je pro nás zdroj skvělých informací.
Mám dotaz k poloze páky při správném naplnění misky. V návodu se píše:
"Rukojeť směřuje do přední části přístroje nebo mírně doprava"
Mě se ji mírně doprava nepodaří dostat nikdy, maximálně když je miska prázdná, když je naplněná, dotáhnu rukojeť horko těžko tak, aby byla kolmo ke mě, spíš je mírně doleva. Přitom si myslím, že misku rozhodně nepřeplňuji, spíš mám pocit, že bych tam měla mít více kávy, protože se mi ještě nepodařilo dosáhnout suchého koláče, pořád mám nahoře bahýnko.
Byl by někdo z vás tak laskavý a vyfotil mi, v jaké pozici má být správně páka a taky jak moc naplňujete misky? Nerada bych příliš drastickým utahování páky utrhla kus umělé hmoty, jako se to stalo Zunickovi.
Předem díky za vaše odpovědi.
Mám dotaz k poloze páky při správném naplnění misky. V návodu se píše:
"Rukojeť směřuje do přední části přístroje nebo mírně doprava"
Mě se ji mírně doprava nepodaří dostat nikdy, maximálně když je miska prázdná, když je naplněná, dotáhnu rukojeť horko těžko tak, aby byla kolmo ke mě, spíš je mírně doleva. Přitom si myslím, že misku rozhodně nepřeplňuji, spíš mám pocit, že bych tam měla mít více kávy, protože se mi ještě nepodařilo dosáhnout suchého koláče, pořád mám nahoře bahýnko.
Byl by někdo z vás tak laskavý a vyfotil mi, v jaké pozici má být správně páka a taky jak moc naplňujete misky? Nerada bych příliš drastickým utahování páky utrhla kus umělé hmoty, jako se to stalo Zunickovi.
Předem díky za vaše odpovědi.
- ringo
- více pokročilý
- Příspěvky: 235
- Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
- bydliště: Jihočesko
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
2 janavasa: Pokud je espresso OK, a nehrozí vyklouznutí páky, ani se tato nevytáčí, ani neteče káva okolo, tak bych polohu páky neřešil.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
- zunicka
- více pokročilý
- Příspěvky: 168
- Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
- bydliště: Žilina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Ahoj, nemyslím si, že by som páku zaťahovala drasticky,tiež mi to nešlo tak ako Vám. Mám pocit, že tá umelá hmota vyčnievala už pri kúpe a preto to išlo tažšie. Skúste sa pozrieť či to máte OK. Na videách z internetu to totiž ide ľahko. Ja som mala až modrinu na ruke, čo som si jednou rukou musela pridržiavať mašinu aby som ju pri zaťahovaní páky neprevrhla....misku som určite nepreplňovala-išlo to ťažko aj pri prázdnej miske. Zvláštne je,že ostatné Gaggie tam tu umelú hmotu nemajú, možno práve ona vytvára nejaký odpor...
- Zdenis
- Příspěvky: 41
- Registrován: stř 20. úno 2008 9:26:33
- bydliště: Ostrava, Praha
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Espresso Pure
Ahoj, no já návod nečetl tak nevím co tam je napsáno, ale mi směřuje páka vždy doprava, ale mám pocit, že když byl ještě nový, směřovala doprostřed. Podle mě jde jen o to, jak napřesno to mají soudruzi vyrobeno a za jak dlouho si nový kávovar sedne (páka se vychodí - rozhýbe). Jak tu zaznělo, pokud nehrzí vypadnutí páky nebo něco neteče tak bych to neřešil