Jak na kávovar Rowenta Prelude

Domácí kávovar pákový Rowenta
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Krudd
Příspěvky: 14
Registrován: Út 25. Bře 2008 18:27:37
bydliště: Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Krudd » Po 31. Bře 2008 0:49:17

Pěkná dokumenta. Díky moc.

Taky si myslím, že problém bude i v ne správném pěchování. Zrovna se začínám shánět po tom pěkném tampru. Až pak to bude mít ten správný efekt. To mi taky způsobuje, že káva teče moc rychle. Ale i tak creama není špatná, aspoň, co jsem postřehl za použití napěňovacích kroužků - uprostřed tak 1cm, ke krajím už méně. Bez nich se mi zatím něco kloudného nepodařilo vytvořit - zase si myslím, že tomu pomůže správné napěchování. :geek:

Aspoň doufám, že tomu tak bude. Nic jiného mě totiž nenapadá, káva v pořádku, včetně mletí, množství taky dobrý.
Coffee should be black as hell, strong as death and as sweet as love.


David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod David » Po 31. Bře 2008 8:47:42

Divný. Já tedy problém s pěnou naprosto nemám. Dám tam celou odměrku, ale napevno umáčklou a tamper nepoužívám. Ona je totiž ta umletá káva kyprá, a když se jen tak nabere, tak je tam odhaduji asi tak +- 5g kávy. Prostě to do odměrky naberu, namáčknu o stěnu nádobky, naberu ještě, namáčknu, zarovnám.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: Čt 17. Led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Maroslav » Po 31. Bře 2008 9:05:27

Pěchováním můžeš hodně získat, ale taky i pokazit. Získat můžeš hlavně u káv, které jsou po namletí hodně "načechrané", protože bez upěchování dostaneš do sítka jen malé množství. Hlavně se ale zaměř na korektní mletí, což může právě být tvuj problém. Zkus namlít o něco jemněji, tím by se extrakce měla zpomalit a přibýt i crema, a to i v případě, že až tak neupěchuješ. Pokud používáš čerstvou kávu od PrimaCafe, crema by neměla být problém. Jak řikám, pohraj si trochu s mletím, úspěch by se měl dostavit.
Co se týče těch "napěňovacích kroužků", už se to tady mnohokrát zmiňovalo, je lepší je prostě nepoužívat. Při jejich použití právě vůbec nepoznáš, jestli si korektně namlel... :idea:
Jinak ještě jedna věc, vždycky je snažší dosáhnout lepších výsledků při použití double-sítka, to zn. dělat 2 espressa najednou. Single-sítko je daleko citlivější a každá chyba se okamžitě projeví, takže ze začátku s ním můžeš mít větší potíže dosáhnout správné extrakce.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Po 31. Bře 2008 9:35:18

No mi kávu mele primacafe, mlýnek nemám, a jelikož už má pan konečný nějake zkušenosti s preludem a já do objednvky napsal že to chci na něj, tak věřím že namleto je to správně.
Jen ještě vsuvka - někde se tady na fóru mluvilo o tom jak by měla voda vytékat ze sprchy, mi to dělá po celou dobu jen dva pramínky, jestli není spíše problém v tom...

Avatar uživatele
Krudd
Příspěvky: 14
Registrován: Út 25. Bře 2008 18:27:37
bydliště: Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Krudd » Po 31. Bře 2008 11:03:47

Tady je to spíše o dohodě, opravdu jde o to na základě více názorů nastavit ideální stupeň mletí třeba pro Prelude. Mě pan Konečný právě takto nabídl spolupráci, což se mi opravdu líbí. Po pár pokusech sdělím do objednávky, jestli to zkusíme namlít více najemno.

Zde je můj pokus s kávou od Primacafe, sýtko pro jednu porci, bez napěňovacího kroužku, kávu jsem tam spíše zarovnal(jen mírně napěchoval). Všechno důkladně pročistil.
http://www.mstu.cz/~death/pictures/IMG_3421.JPG
Coffee should be black as hell, strong as death and as sweet as love.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Po 31. Bře 2008 13:09:45

No podle te fotky to vypada ze ta creama taky neni zrovna vysoka, uprostred prosvita kafe, takhle nejak to udelam se sitkem na dve porce...

btw co se tyce posledni vsuvky udelal sem pokus v praci na adagiu a sprcha dela skoro to same...

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod David » Po 31. Bře 2008 13:58:07

No, je to ale lungo, ne? Kolik ma ten hrnecek objem. Tam bejva crema trochu tenčí, a zvlášť když je namleto víc nahrubo ... Třeba teď mám nějaké mexik, normálně melu na 4, a tohle by chtělo na 3.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
Krudd
Příspěvky: 14
Registrován: Út 25. Bře 2008 18:27:37
bydliště: Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Krudd » Po 31. Bře 2008 18:26:07

Právě, že to lungo nebylo. Pouze malý - klasika těch 40 ml. Tak snad pomůže to jemnější mletí. :)
Coffee should be black as hell, strong as death and as sweet as love.

Avatar uživatele
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: Čt 17. Led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Rowenta Prelude

Příspěvekod Maroslav » Po 31. Bře 2008 19:58:59

Zdenis: s tou sprchou bych si hlavu nelámal. Já myslim, že tak jak to proudění vody popisuješ, že je to zcela standardní. Ta voda se vždy spojí do jednoho, dvou nebo více pramínků...

Krudd: to kafe na obrázku vypadá jako předemleté vyšeptalé Segafredo z nějakého supermarketu, nechce se mi věřit, že to je káva od PrimaCafe... Asi bude něco špatně. Těch 40ml ti z mašinky nateče za jakou dobu?
(40ml, to je přesně objem tzv. "českého pressa" :mrgreen: )
Neměl bys to nechávat téct déle, než dejme tomu 35s a měl bys dostat +/-25ml. Jestli chceš větší kafe, raději to dolej vodou. Já se vždycky snažim strefit mezi 25-30s. Základ je, mít čerstvou kávu. Pak je nejdůležitější mletí. Něco doženeš i pěchováním, ale hrubost mletí je zásadní. Pouvažuj o zakoupení mlejnku, protože ideální je namlít těsně před extrakcí.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Pá 04. Dub 2008 11:05:40

No takže, ať se snažím jak se snažím, nejsem schopen z něj dostat žádnou pěnu, na malou misku vůbec nic a na velkou nic moc. Už sem si i udělal pěchovátko (ze dna mlýnečku na koření KOTANI :lol: rozměr sedí skoro dokonale) ale nic nepomohlo. Ještě zkusím použít bazmek na pěnu, jestli to udělá aspoň na oko...

Avatar uživatele
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: Čt 17. Led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Maroslav » Pá 04. Dub 2008 15:43:32

Už jsi zkoušel něco naměřit s tím kalibrátorem teploty?
Taková malá rekapitulace:
-kávu používáš předemletou PrimaCafe?
-necháš mašinkou protéct nějakou vodu před extrakcí (proplach+zahřátí)?
-kolik kafe (g) dáváš do single, resp. double-sítka?
-kolik kafe (ml) ti nateče za +/-25s (počítáno bez předspaření)?

Nechceš sem dát nějaké fotky toho espressa, popř. video...?
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Pá 04. Dub 2008 19:26:57

No bohužel nějaký dobrák nám zcizil sondu takže teplota se nekoná.
jinak:
-kávu používám předemletou od primacafe
-nechávám mašinkou protéct přibližně deci před extrakcí
-do malého sem to měřil na cca 8-9g kávy, ale je to jen klasickou digitální váhou která neměří ani na desetiny g
-do double to teď zvážím a pokusím se něco natočit popř nafotit
-čas a dávku změřím teď, tím upěchováním sem šlápl čerpadlu na krk a docela se trápí...

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Pá 04. Dub 2008 20:01:09

No tak teď už sám nevím, natočil jsem sice video ale asi nema cenu ho sem dávat. Stručně řečeno, 18g kávy, velká miska, upěchováno kořenkou, a během 25sec mi vyteklo cca 6 kapek produktu... Takže buď je to tím, že je káva extra moc jemně namletá a já ji moc upěchoval, nebo to čerpadlo není tak silné jak by mělo být. Když neupěchuju, tak neni žádná pěna a nevejde tam víc enež 15-16 gramů tak, abych bez problému zatáhl páku.

Pokusím se ještě upěchovat jen tak hala bala a uvidím...

BTW.: káva ze sáčku co sem dostal, která je očividně hrubě namletá se po upěchování tvářila celkem dobře, nateklo sice až 50ml, ale miniaturní a jemná creama tam byla...

Avatar uživatele
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: Čt 17. Led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Maroslav » Pá 04. Dub 2008 20:52:48

14-15g by na double mělo stačit. Zkus se zaměřit hlavně na to, abys měl po upěchování v sítku kávu přesně na tu rysku.
To, že ti čerpadlo skrz double kávu sotva protlačilo může být důsledkem:
1/příliš jemného namletí (pak je vhodnější zkusit single)
2/příliš brutálního pěchování (zkusit ubrat na síle)
3/přeplnění sítka, což je pravděpodobný, jestli si tam dokázal narvat 18g
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Pá 04. Dub 2008 23:08:27

Single 8 gramu se tvarilo lepe, ovsem nateklo mi dvakrat po sobe za 25s 50ml, creama nic moc ale myslim si ze v single sitku po vetsim upechovani dokazu docilit 35ml za 25s a jak to bude s creamou se necham prekvapit... Jinak dekuji za rady, budu na tom pracovat a snad se to podda :-)

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5529
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod primacafe » So 05. Dub 2008 11:56:32

Celou debatu tady sleduju a nevím co k tomu dodat. Mletí sedělo na Rowentu kterou jsem tady měl (asi měsíc nová). Jednoporcový sítko, nijak jsem to nepěchoval a pěnu to mělo pěknou. Káva byla Brazilie Facenda Lagoa.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
hu.go
Příspěvky: 22
Registrován: Ne 24. Ún 2008 1:33:24
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso i-Steel

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod hu.go » So 05. Dub 2008 22:04:39

No, nedalo mi to abych to nezkusil.
Facendu Lagoa jsem si včera přivezl z PrimaCafe, namletá byla na 4, pražená o den dřív.
vzal jsem Prelude, jednoporcovou misku, naplnil, lehce umáčknul odměrkou, je tam toho cca 2mm pod horní okraj. Extrakce do skla pro fotografa :)
Po ustálení výška pěny má tak 5-6 mm.

Přihazuju nějaký fotky, ještě mám video extrakce, ale v tuto chvíli má 100MB a musím zaexperimentovat s kompresí :)

Kafe je rozhodně výborný, Facenda patří k mým oblíbeným a pěnu mi dělala lepší než třeba Kenya AA (myslím).

Pokud se miska přecpe, pak kafe jenom kape a i pěna je horší...
Ale bez pěny se mi to podařilo jenom úplně poprvé co jsem zkoušel nový kávovar a dovezl cosi hrozně hrubě namletého z Oxalisu. V PrimaCafé se to stát nemůže.

Teda je fakt, že Prelude dělá slabší pěnu ve srovnání s některými jinými kávovary co jsem měl možnost vidět, ale příčiny jsem se zatím nedopídil.

Avatar uživatele
hu.go
Příspěvky: 22
Registrován: Ne 24. Ún 2008 1:33:24
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso i-Steel

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod hu.go » So 05. Dub 2008 22:06:31

eh, kletě. Fotky jsou v opačném pořadí než jsem je vkládal... Laskavý čtenář prohlédne odzdola nahoru. Poučení z krizového vývoje - vkládat pospátku.

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » So 05. Dub 2008 22:15:48

někde je něco špatně :cry:

Avatar uživatele
Zdenis
Příspěvky: 41
Registrován: Stř 20. Ún 2008 9:26:33
bydliště: Ostrava, Praha
kávovar:
mlýnek:

Re: Jak na kávovar Rowenta Prelude

Příspěvekod Zdenis » Ne 06. Dub 2008 19:46:36

A aby toho nebylo málo, tak mi teď při přípravě kávy začala téct voda všude kolem páky ...




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “ROWENTA”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host