SAECO ODEA GIRO Orange

Domácí kávovar automat Saeco
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Dovolil jsem si založit nové téma, neboť v hodnocení zatím tento stroj není (krom Odea Go, ale tam šlo o drobný problém s dekalcifikací).

Pořídil jsem si tento automat po dosti dlouhém vybírání a rozhodování. Snažil jsem zahrnout určitá pro a proti, po prostudování tohoto fóra vědom si výhod a nevýhod automatu a pákového stroje.
Dosud jsem používal pákové stroje levné katagorie, nejprve nějaký krups (dokonce dva kusy, 7 a 8 let staré, jeden v práci v každodenním provozu) a potom cca 3 roky Ariete 1329.1 Café Roma, přestože u nás doma máme všichni rádi kafe, pro ostatní je trošku problém pákovka (manipulace s kávou, odhad množství, mletí atd.), jsem se rozhodl pro automat s vědomím, že v něčem omezuje a v něčem naopak usnadňuje práci.
Nakonec jsem se definitivně rozhodl pro automat, sice to bylo trochu trápení, původně jsem měl vybrán a koupen jiný - DeLonghi Esam 3200S, ale protože byl vadný, vrátil jsem jej a dostal zpět peníze (tu story hodím do příslušného tématu ať toto téma nezaplácávám něčím jiným), jsem se rozhodl právě pro Saeco, byť jak jsem se dočetl i se Saecem bývají občas problémy (sic!).

Dost povídání a nyní pár slov konkrétně k přístroji:


popis
- mně osobně se líbí design, protože mám docela dost fádních barev (černá, šedá, bílá, stříbrná atd.), tak mi ta oranžová prostě padla do oka, škoda že výrobce nenabízí více takovýchto barev u svých typů, nejen tuto oranžovou, třeba taková zelená, nebo modrá (třeba jako má Jura). Je to samozřejmě celoplastové provedení, jak jinak, že, otázkou je jak po delší době používání ten plast bude vypadat, hlavně ta šedostříbrná na předním panelu, netuším jestli je ten plast probarven nebo je to jen jakýsi nástřik, uvidíme. Líbí se mi nápad s kolečky na spodku, stroj není třeba přešoupávat v případě doplnění vody, nebo vysypání odpadní nádoby, jen stačí otočit vlevo či v pravo.

Chtíc nechtíc srovnám-li plast s tím nešťastným DeLonghi, mi u Saeca přijde takový silnější a pevnější, možná je to jen zdání (a subjektivní pocit), no zatím se nic neklinklá, nevrže. každopádně plast není lesklý (snadno se poškrábe, jsou vidět otisky atd.), plast je takový lehce drsný. Body pro DeLonghi jsou kovové části - odkapávací rošt asi z hliníku a nahřívací (pasívní) plocha na šálky zřejmě z nerezu, Saeco má všechno komplet z plastu, snad to vydrží.

Ovládání a práce se strojem:

- ovladače jdou příjemně trošku ztuha, ale přesně, jak ovládání množství vody, tak i kohout na výdej páry/vody, rovněž i tlačítka volby počtu šálků (1 resp.2), množství kávy, a přepínání výdeje vody/páry možná jen zapínací tlačítko není úplně tak pevné ve stisku (trochu se klinklá), nicméně předpokládám, že je to klasický mechanický vypínač, takže přístroj při vypnutí je mechanicky odpojen od sítě a nic pak nežere. Indikátory stavu, resp. chyb.hlášení jsou pěkně viditelné a jasné, rovněž tak i trojstupňová (symbol zrnek) indikace množství kávy, slabší se mi zdá pouze indikátor počtu šálků, zde by dioda mohla být více viditelná (při silnějším vnějším osvětlení není moc vidět jak symbol bliká), ale to je drobnost.

- stroj po zapnutí provede nejdřív ohřev, poté uživatele vyděsí cyklickým blikáním všech informačních kontrolek (řekneme si a je to v pytli), ale to znamená pouze proplach stroje, voda proteče výdejními tryskami a zřejmě se propláchne i spařovací jednotka (podle zvuků zevnitř stroje). Nyní je stroj připraven.

- nastavení před výdejem kávy - jednoduše otočným voličem navolíme množství vody, levá krajní pozice vyrobí espreso, další polohy doprava přidávají více vody, takže kávy (jako celkově) je více, a až úplně vlevo - je taková káva, které já říkám "druhák", já bych už tohle nepil a vylil raději do kanálu :-), ale někdo tohle třeba má rád :-) Volič se točí plynule a příjemně ztuha. Tlačítkem ve kterém svítí symboly zrnek se, volí množství kávy od 7 do 10,5g (snad to tak je, musíme věřit popisu výrobce), stupně jsou jsou tři, prostě kolikrát zmáčkneme, tolik zrnek svítí a tak stále dokola.

- výdej kávy - stiskem tlačítka se symbolem hrnečku dojde k výdeji kávy, stiskneme-li 1x zvolíme výdej do jednoho šálku, 2 stisky za sebou znamenají dva šálky, pomalé bliknutí znamená potvrzení jednoho šálku, dvakrát rychle za sebou dva šálky. Nyní stroj začne mlít kávu, poté upěchuje ve spařovací jednotce, provede předspaření a poté výdej.
- pár poznatků k výdeji:
když zvolíme výdej na dva šálky, tak dojde ke mletí a spaření dvakrát, takže po prvním výdeji nedávat šálky pryč. S voličem množství vody v tomto případě nemanipulujeme, celkově je totiž kávy v každém šálku stejně jako při volbě jednoho šálku. Možná taková maličkost, když stroj provede předspaření, tak trochu vyprskne čisté vody, tak nejprve spustím výdej, počkám až namele a předspaří, prskne to do odkapávače a pak dám šálek/y, aby tam prostě nebyla ani kapka čisté vody :-)
No a káva je nyní hotová, stroj vyklepne puk do odpadní nádoby a je připraven k dalšímu použití. Podle výrobce by po 15 cyklech se měla vysypat odpadní nádoba (signalizováno příslušnou kontrolkou), docházející voda je signalizována svítícím vykřičníkem a teploměrem. Že je nutné pečlivě zaklapnout jak nádrž na vodu, tak i servisní dvířka považuji za samozřejmost.

Co mi možná chybí, je proplach při vypnutí, protože je jasné, že zbytky kávy v trubičkách/hadičkách zůstanou až do dalšího zapnutí, kdy je proveden proplach, myslel jsem si, že mašinu ošulím tím, že ji vypnu a pak zapnu, ona provede proplach a pak ji zase vypnu, a ne-e, vypnu a za chvíli zapnu a ona nic nedělá, raději bych byl, kdyby při vypnutí provedla proplach. Toto funguje zřejmě až po delší době kdy je stroj vypnutý.
Co se týče kávy, nemohu samozřejmě srovnávat ostatní automaty jak jiných značek tak i vyšších cenových kategorií, pouze srovnám s těmi svými starými pákovkami, tak je to pro mne nebe a dudy, i když jsem do Arietky začal používat kávu od Primacafé (to jsem si samozřejmě polepšil a teprve poznal jak má chutnat pořádný espresso, aspoň teda myslím, že to co mi teklo bylo espresso), tak z tohoto automatu musím přiznat, že je ještě lepší, pozor je to skutečně můj subjektivní názor a srovnávám pouze své staré pákovky s tímto automatem, s jinými stroji a pákovkami nesrovnávám. Pěnu na kávě, řekl bych, že takovou cremu (ale to asi crema nebude, určitě je v automatu nějaký udělátor na pěnu) jsem dříve neměl, měla dobrých půl centimetru, pak bohužel trošku popadala, ale bylo to prostě výtečné. Ale znovu opakuji, je to subjektivní dojem. Mašinu jsem zkoušel nejdřív na kávě od DeLonghi (co jsem si objednal k tomu původnímu automatu), byla to káva označená jako DeLonghi Kimbo 100% arabica, nebyla úplně tak špatná, ale cítil jsem tam trochu robustu (určitě to není 100% arabica, já robustu zrovna nemusím, na mně je příliš drsná), pěnu to udělalo, ale ne nijak zázračnou (crema to rozhodně nebyla), to jsem zkoušel v práci, když mi automat dovezli, no a večer doma jsem nasypal Primacafé Costa Rica shb Tarrazu, nechal udělat několik šálků a pak to bylo super, mám ještě v zásobě Colombia Medelin Supremo, mňam.

Nastavení mlýnku jsem neprováděl, zatím není proč, dá se říct , že puky jsou docela pevné, takže nejdřív je třeba aby se stroj "usadil" a pak třeba možná budu laborovat, ale v této chvíli je to úplně zbytečné, protože káva je prostě výtečná.


Zatím není o čem více psát, neboť to jsou zatím jednodenní zkušenosti, přiznám se, že ke stroji jdu s určitým respektem, protože jak jsem se dočetl je problémů s automaty více než dost, už jen ten problém možná typický pro Saeco - zpěňování mléka víc než nějakou dobu a pak vykřičník a servis, budu rád jestli mi někdo řekne jestli to postihuje i tuto řadu, resp. potvrdí nebo vyvrátí. Rád bych si i nějaké Capuccino vyrobil, ale zatím tohle zkoušet nebudu, prostě holt taková nejistota, ale jinak zatím vlastně spokojenost.


Mno, omlouvám se jednak ostatním čtenářům a také adminovi, že jsem se rozepsal, ale možná někomu toto poslouží k rozhodnutí pro tento automat, rád bych určitě časem přidal i další příspěvky (vím, že tohle admin si přeje, aby lidi přispívali se svými zkušenostmi, ale skutečnost je trochu jiná), jsem registrován na tomto fóru od loňského roku, ale zatím jsem neměl potřebu se ptát (informací je zde víc než dost) a vyjadřovat se k něčemu bez zkušeností je zbytečné, čili tímto chci říci, že možná ode mne bude příspěvků pomálu, ale určitě nějaké další budou.


Někdy za týden napíšu zkušenosti s vyjmutím a oplachem spařovací jednotky, jo jen tak na okraj, na samotné jednotce je vylisováno toto: oplach 1x za 7 dní, promazání lubrikantem (v příslušenství) po 500 výdejích, a je tam ještě jeden údaj po 500 výdejích, ale nerozumím symbolu který je u toho... Každopádně doufám, že až vyndám jednotku tak se to nepotento. No a pak až si to vyžádá dekalcifikaci (dostal jsem Durgol zdarma), v návodu je to jasně popsané, takže nevidím problém.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od primacafe »

Konečně se někdo rozepsal i k automatu. To je to co tady chybí. Né pro nás kteří holdujeme pákovká, ale pro ty co hledají nějaké informace k automatu. :ok:

dík
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Ahoj,

opět se hlásím, po pár dnech každodenního používání, zatím se zdá, že je vše v pořádku, stroj funguje tak jak má, espresso (z kávy Primacafé, jak jinak) vynikající.

Zatím zásadní problémy běžného používání jsme nezaznamenal, čištění spařovací jednotky bude až příští týden tak to sem pak taky postnu.

Možná taková maličkost, na kterou mám dojem, že upozorňuje návod, ale po prvním přečtení jsem to přehlédl:

- doplňování vody, vysypávání puků a vylévání vody z oplachu spařovací jednotky (nádobka a nádržka se vytahují spolu) je třeba provádět při zapnutém přístroji, samozřejmě když si o to mašina řekne, chci tím říci jednu věc - samozřejmě, že lze vodu dolít, vysypat odpad při vypnutém stroji, ale on o tom nebude vědět, tak se může stát, hlavně v případě signalizace plného odpadu, že ve skutečnosti tam budou třeba dva puky, počítadla se nulují právě vyjmutím a opětovným vložením nádoby a to se děje pouze při zapnutém přístroji, takže by se třeba mohlo zdát, že je něco v nepořádku. Nicméně ale mám dojem, že bude asi čidlo na proplachovou vodu spařovací jednotky, protože jsem nenapočítal plný počet puků (14 nebo 15), ale odpadní nádržka na vodu byla už plná, takže tam bude asi jištění navíc aby voda nenatekla do přístroje. Možná, že ta mírná disproporce je způsobena zapnutím přístroje, kromě proplachu kávového okruhu, se (by) měla proplachovat spařovací jednotka - je slyšet jak pracuje jako při normálním provozu - příklad: čili zapnu mašinu, propláchne se, udělám jednu kávu, vypnu, během dne třeba ještě dvakrát, v nádobě jsou tři puky, ale hladina oplachové vody stoupá, až dosáhne limitní hladiny bez ohledu na počet puků. Koneckonců dá se to asi i poznat ze signalizace, protože v tomto momentě nesvítí signálka plné odpadní nádoby, ale vykřičník spolu s teploměrem, což znamená buďto prázdná nádrž na čistou vodu, nebo plná nádrž na vodu odpadní. Dle mého názoru logické vysvětlení, třeba to někdo odbornější vyvrátí a uvede na přesnou míru, takže v této chvíli stále doměnky.

Co považuji za určitý nedostatek je že nedojde k proplachu přístroje při vypnutí, na jednu stranu technicky vzato je to logické, protože se přístroj vypíná mechanickým vypínačem, lepší by bylo extra tlačítko na proplach kdykoliv a uživatel by to propláchnul právě před tím vypnutím. Mně se moc nelíbí, že v kávovém vedení zůstává stát zbytek kávy, přesněji řečeno - večer vypnu, a zapnu až ráno a do té doby zbytky kávy zůstanou v trubičkách, pravda proplach po zapnutí je důsledný, jednak k němu dojde až se voda ohřeje, jednak vody proteče docela dost, ale přesto, zbytečně jistě dochází k postupnému zanášení. Zkoušel jsem to očůrat (již jsem psal v prvním postu), ale když dojde k vypnutí a opětovnému zapnutí, tak už proplach není, nevím jestli je to dané nějakým časovým intervalem, nebo spíše aktuální teplotou vody v bojleru. Logicky jsem si myslel, že vypnu, za chvíli zapnu, nechám udělat proplach a pak vypnu a budu v klidu. Jestli to sežere víc nebo míň vody je mi jedno, vždyť někdo na fóru zde, napsal, že bychom měli být vděčni, že se přístroj proplachuje když potřebuje. Ale možná výrobce ví co dělá, nicméně si ale dovedu představit, že i ten výrobce v průběhu doby mění firmware přístrojů, takže dva stroje ze stejné řady (ale lišící se datem výroby se v maličkostech mohou chovat mírně odlišně).


Až zase budou nové poznatky, tak se postnu další info, nemám s tím problém, snad to pomůže zájemcům o pořízení automatu, oni totiž mohou nabýt ze zdejšího fóra, že automaty jsou nevhodné a pákovky nejlepší, ale tak to samozřejmě není. Pákovka má prostě víc výhod, ale právě ty výhody jsou trochu "neutralizované" nevýhodami, problematičtější manipulace, tvorba nepořádku okolo stroje, větší laborování při změně druhu kávy, znalostmi a bůhvíčeho ještě. Ale ty výhody pákovky jsou nesporné, možnost si udělat kávu každou jinou, silnou slabou, prostě je tam více nuancí. Ten automat to udělá vše za Vás, když mu dáte vše co potřebuje, tak dělá jednu stejnou kávu za druhou, a ještě za sebou "uklidí" :-), to je ideální skutečně u snídaně, člověk ještě nevidí a jen zmáčkne čudl a za chvíli je hotovo. Vidím to u nás doma, nejvíc si oblíbila mašinu moje mamka, aniž bych jí musel udělat přednášku, tak do toho skočila rovnejma nohama a výsledkem bylo epsresso a ndašení, že se to povedlo a těší se zase na další kafe, až zmáčkne to "tlačítko" a vo tom to je ne? Prostě každý to máme jinak a to je moc dobře.


No safra, tak jsem se zase nechal unést a stvořil to malé literární dílko, každý si tam něco pro sebe určitě najde - drobné poznatky, i trochu té filozofie.

V dalším pokračování, se bude čistit vnitřek a výsledek jak to dopadlo, možná i časem přibudou fotky, případně video jak to dělá to báječné espresso, na všechno je dost času.

Hezký zbytek víkendu přeje

David
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

A ještě jedna maličkost, na webu jsem narazil na tyto stránky:

Kód: Vybrat vše

http://www.fixya.com/support/p631744-saeco_odea_giro_plus_coffee_maker
je to sice v angličtině, ale třeba to pomůže v řešení problémů, zajímavé je jak lidé zapomínají co mají napsáno v návodech (tedy pokud je vůbec vlastní), třeba v případech odvápnění, doplňování resp. naopak odstraňování odpadu atd.

a ještě tohle třeba někomu může pomoci také:

Kód: Vybrat vše

http://www.americanthunder.co.uk/coffee/odea.pdf
a teď bych ještě potřeboval navíc mašinu ke studiu - rád rozebírám věci a poznávám jak fungují :tany:

David
Naposledy upravil(a) primacafe dne ned 27. úno 2011 17:11:25, celkem upraveno 2 x.
Důvod: ještě jednou odkazy mimo fórum nebudou v CODE a mažu je.
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

oops! chybička se vloudila, příště si na správně vkládání odkazů (odkazy do code mimo PC) dám větší pozor, kofeinový rauš holt dělá svoje :-)

Takže, jak jsem minule slíbil, přidávám další info z čištění spařovací jednotky...

V návodu není naprosto jasně uvedeno jestli to má být při zapnuté nebo vypnuté mašině, já jsem to udělal při zapnuté mašině, nejdřív jsem ji nechal ať si provede prvotní proplach a pak jsem otevřel servisní dvířka, působením síly na páku ve směru šipky, na fotce vyjmutá jednotka:
opt__DSC3587.JPG
spařovací jednotka z druhé strany:
opt__DSC3588.JPG
pohled shora, od násypky na kávu:
opt__DSC3590.JPG
Jednotku skutečně stačí omýt, ale pořádně, je tam dost míst kde je takovýto kávový blátíčko z mletí (někde je to suchá káva, jinde je to mazlavé), vidím jeden problém v tom, že káva napadá na díly (i mezi ně) které jsou namazány lubrikantem, to vše se smíchá a časem to může dělat potíže, samozřejmě to lze setřít, ale je nutno počítat s tím, že buďto se to namaže hned (raději) nebo v nejbližší možné době. Pak je dost zbytků kávy u dílu s oranžovým těsněním, takže vyfoukat, lehce setřít a vypláchnout, taky vypláchnout protikus, který se na tento díl nasouvá (tím se káva stlačuje).

Dále je třeba vysát, setřít zbytky mleté kávy v samotném přístroji:
opt__DSC3591.JPG
opt__DSC3592.JPG
Ta napadaná káva může asi způsobovat problémy viz právě ty zahraniční příspěvky v předchozím postu, napadá to za stěnu, kde jsou šnek a ozubená kola se spínači a konektory a tam to právě dělá potíže.

Ještě jsem očistil tuto trubičku, touto cestou by měla téct káva, rovněž na ní byly stopy kávy:
opt__DSC3594.JPG
Ještě pohled na spařovací jednotku z přední strany, zde jsou vidět symboly kdy se má dělat co: 1x týdně vyjmutí a opláchnutí, po 500 kávách promazání, ten poslední symbol asi znamená čistící tabletu do spařovací jednotky taky po 500 cyklech, jinak kulatý otvor, ve skutečnosti protikus do kterého se zasouvá unašecí trn, musí být správně natočen, značka proti značce:
opt__DSC3596.JPG
Nyní vložíme jednotku do stroje, ale pozor, je nutné si ověřit jestli je tato páčka ve správně poloze (nahoře), jinak jednotku nelze vložit do stroje:
opt__DSC3597.JPG
Vložíme zpět odpadní nádobu a nádržku a zavřeme servisní dvířka.

V tomto okamžiku se mi ulevilo, stroj funguje, na obr. teče zkušební káva:
opt__DSC3599.JPG
To je pro dnešek vše, já vím opět delší příspěvek, snad těch fotek není moc, kdyby někdo chtěl, tak můžu poslat v lepší kvalitě, kde bude vidět lépe detaily.

Pokud jde o samotnou očistu nakonec to proběhlo v pořádku, určitě bych ale očistu nepodceňoval a raději vnitřek a spařovací jednotku čistil častěji, samozřejmě záleží na četnosti provozu.

Čemu nerozumím, resp. mi není jasné - jak se používá čistící tableta...

To snad tedy bude dnes vše.

Hezký večer

David
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Takže necelý měsíc každodenního používání automatu na espresso - vše bez problémů, vyzkoušeny různé druhy kávy, samozřejmě hlavně i primacafé, které je perfektní, prostě to nemá chybu - jen mačkám čudlík a mám za chvilku espresso hotové a to mne baví.

Co se týče běžného čištění, to je taky bez problémů (vyjmutí spař.jednotky atd.) V předchozím postu jsem zmínil použití čistící tablety saeco, tak u tohoto stroje to nelze, ale asi by neměl být problém nechat celou spařovací jednotku nechat chvíli namočenou v rozpuštěném čistícím prostředku (tabletě apod) a pak pečlivě opláchnout. Ale pak bude nutné provést promazání pohyblivých dílů lubrikantem i dříve než nařizuje výrobce.

Btw - jsem si do práce pořídil starší stroj Saeco Magic Comfort Plus (že by se mi splnilo přání mít mašinku na rozebrání :tany: ), tam jsem si se spařovací jednotkou pěkně vyhrál (výhledově bych vložil nějaké info do extra vlákna), proč to zmiňuji - tam se mi moc líbí, že si můžu spustit důkladný proplach kdy chci, to považuji za výhodu. Tohle prostě Odea Giro nemá, tam musí stačit proplach po zapnutí, resp. po probuzení ze standby. Ten proplach je podle mne dost důležitý, protože ze zkušeností se starší mašinkou je vidět jak staré usazeniny z kávy ve spař.jednotce a kávových cestách dělají své právě na chuti. Asi se výrobci u těch domácích levnějších mašin sichrují aby stroje skončily v servisech a výrobce měl zajištěn odbyt nd apod. ;)

Jedna věc, kterou jsem v předchozích postech určitě nezmínil - je použití filtrační konvice Brita, čili do stroje nalévám "upravenou" vodu, takže by se neměl tolik zanášet, uvidím za jak dlouho se ozve s dekalcifikací, i když mám dojem, že u tohoto modelu to bude pevně nastavené, prostě po určitém množství protečené vody prostě bude chtít dekalcifikaci.

Takže abych se vrátil k tématu - případný zájemce se určitě nemusí bát nějakých zásadních potíží, když dodrží vše co je třeba. Jasně uvidím co bude za půl roku, za dva, ale "zatím" tvrdím, že řádná údržba stroje je namístě. Tolik asi zatím vše, bude-li nějaký problém samozřejmě popíšu.

David
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Po téměř ročním používání bych rád shrnul pár postřehů a zkušeností s automatem Saeco Odea Giro.

Odvápnění:
- odvápněno za celou dobu asi 4x, naprosto bez problémů. Stačí dodržet návod a na konci nezapomenout resetovat mašinu (zmačknout a držet tlačítko se symbolem vodní kapky po dobu 6vteřin), aby zhasla kontrolka upozorňující na odvápnění. Jinak odvápňuji pod cca 2 měsících, bez ohledu jestli stroj chce odvápnit, ve Slaném je voda hodně tvrdá, možná by se dalo klidně i častěji.

Zpěňování mléka:
- zde na fóru a jinde na webu zmiňovaný problém se zpěňováním mléka a následným zablokováním přístroje se neobjevil, jak jsem se na zahr.webech dočetl to více postihovalo spíš první verze strojů Odea/Talea apod. Pěna je dobrá, pochopitelně záleží na konkrétním mléce, je vidět jak se liší stejné mléko šarže od šarže, někdy ze stejného mléka vznikne krásná hustá pěna, jindy je to spíš pěna "koupelová". S tou plastovou tryskou se to mléko dá nabublat většinou v pohodě.
- Samotné zpěňování je jednoduché - trysku pod hladinu mléka, trysku ideálně ke kraji konvičky , nejdřív to bublá a dělá velký bubliny, a až to začne dělat pfiiiiiíííízzzzz, tak trysku více ponořit a sledovat jak na se opačné straně objeví gejzír, nebo spíš takový kopeček, to je přesně ono a pak už to dělá tu správnou pěnu, která začne kypět a pak už jen párkrát zakroužíme tryskou v konvičce a je hotovo. Pochopitelně záleží na mléce samotném (značka apod.), na to už tady ale bude jiné téma.

- pokud se se zpěňováním začne krátce po zapnutí stroje, tak je lepší nechat páru s vodou vyprskat do hrníčku, jednak je slyšet ventil jak pouští vodu střídavě do parního systému, ventil se otevře a pak zase zavře, do té doby než pára dosáhne správné teploty, ideální je nechat mašinu déle nahřát, to už pak ventil otevře a po počátečním odprsknutí páry už jede ta správná pára téměř okamžitě. Nejdřív čerpadlo pulsuje pomalu a po chvíli začne pulsovat rychleji (asi jak stoupá teplota). Důležité je po ukončení výdeje páry otočit "parním" knoflíkem skutečně nadoraz, když to totiž neuděláte, tak svítí červený vykřičník, na to pozor. Čili vydáváme páru, otočíme nadoraz na páru, nechceme páru, otočíme nadoraz na zavřeno, tam prostě neexistuje poloha mezi.
- u této mašiny je výhoda, že po pěnění mléka je možné ihned vydávat kávu, není třeba čekat na vychladnutí - výhoda rapidsteamu, resp. dvou okruhů *). Nicméně před vypnutím stroje je dobré jednak parní trysku profouknout párou nebo horkou vodou a vyčistit jak trysku samotnou tak i ten plast okolo ní.

*) errata - upřesnění dvou okruhů - zde to není jako v profi řadě Magic Comfort (možná i Royal apod.), kde je extra ohřívač na páru a extra ohřívač na vodu. Teda pokud nekecá schéma rozvodu vody na které se zrovna dívám...

* * *
Káva - mám vyzkoušenu samozřejmě kávu primacafé (to je skutečně lahoda), běžnou kupovanou i kávu z jiných pražíren, dokonce i samodomo upraženou.

Mlýnek:
- nejdřív jsem nastavil na nejjemnější možnou hodnotu danou omezovačem (já nevím proč ale nějak mi ten omezovač připomíná omezovače na současných motorových pilách, křoviňákách a další technice - "uživateli nerejpej se v tom nebo to po.."), no i přes to, že mi káva chutnala, tak jsem prostě vyšrouboval násypku a přenastavil mlýnek na jemnější mletí, zde je postup:
- Mašinu máme vypnutou. Vybereme zrnka kávy co nejvíc to jde, volič hrubosti/jemnosti vytočíme na nejjemnější, pak vyšroubujeme jediný šroubek co kouká v násypce (buď tam bude Philips křížový nebo hvězdička, tuším Torx), opatrně zvedneme násypku (bacha na to aby nám šroubek nespadl do mlýnku!!! - to budete v háji a musíte použít buďto servis, nebo se to pokusit vysypat a nebo mašinu rozebrat úplně celou). Volič hrubosti asi zůstane na trnu, tak jej sundáme a nasadíme na trn tak aby byl nyní v poloze nejhrubší, pozor trnem neotáčíme, pouze ten plastový volič vytáhneme a nasadíme zpět na trn mlýnku v poloze nejhrubší viz vyobrazení na násypce. Násypku nasadíme zpět a zašroubujeme. Mašinu zapneme. Nyní můžeme pootočit voličem na jemnější mletí, o stupeň a pak o další stupeň směrem k jemnějšímu mletí. Sice se všude píše, že nastavování mlýnku by mělo být při běžícím mlýnku, ale tato mašina po sundání krytu násypky mletí zastaví (dalo by se to ošulit magnetem), takže točíme k jemnějšímu mletí po částech, já to otočil nadvakrát a nic se nestalo. Nicméně opatrně, protože otáčení už nyní jde ztuha spíš jde o ten plastový volič, aby neprdnul.
Zlepšení se objevilo po několika málo kávách (změna mletí se neprojeví ihned), káva protéká pomaleji a je hutnější, nicméně to pravé espresso to není, ale trochu se to přiblížilo, rozhodně o 100% lepší než to čemu se říká "kancelářské presso" z automatu. Je nutné mít na paměti, že se zvyšuje namáhání stroje - viz moje pojednání jak jsem tunil Odea Go (až to teda dám do příslušné sekce - už to tam je tady).


* * *

S mašinou jsem spokojen, splnila přesně to co jsem očekával, nicméně je tam pár záludností, ale zřejmě jsou to věci v rámci zjednodušení a tlaku na cenu - kombinovaná indikace kolizních stavů resp. situací když mašina něco chce - vykřičník - krom nějaké velké poruchy, signalizuje že není voda, není káva je plná nádobka s odpadní vodou, otevřená násypka, není káva, otevřená servisní dvířka, spařovací jednotka nedosedla nebo je venku, potřeba odvzdušnit systém, já to vychytal nakonec takto - hezky zleva doprava - svítí vykřičník: kouknu na vodu (doplním), svítí dál, vytáhnu odpad (bez ohledu jestli je odpad plný nebo není plný puků je vysypu) a vyleji odpadní vodu, svítí/bliká dál pak zkouším to ostatní. Více kontrolek by mohlo být přehlednější.

Trochu záludná věc je ten Saeco Adaptin System, optimalizuje to množství namleté kávy tak aby extrakce byla ideální při použití různých káv, ono to funguje, ale jako na potvoru se to ozve hlavně když se použije ta nejdražší káva co máme (trochu jsem to přehnal, ale něco na tom bude), oč jde - namele, upěchuje, začnou blikat kontrolky káva a spirála a spař.jednotka dávku vyhodí a skutečně to může být víckrát za sebou, a jednou jsem to měl třikrát za sebou, jinak běžně to udělá jednou a jede dál - změní se tím asi čas mletí, jinými slovy každý druh kávy (i stáří resp. čerstvosti) za stejnou dobu vyprodukuje různé množství. Každopádně ale v této situaci je dobré co nejdříve celou spařovací jednotku propláchnout ve vodě, protože namletá káva je všude v jednotce a okolí.

V této chvíli mne už nenapadá co psát dál, prostě to funguje. Doufám, že mašina vydrží co nejdéle.

Upozornění - nestandardní úpravy - zde přenastavení mletí děláte na vlastní nebezpečí, toto není postup, který je uveden v návodu k obsluze a s největší pravděpodobností by mohl vést k neuznání záruky v případě problémů. Mlýnek je standardně nastaven ve výrobcem daných tolerancí tak aby stroj byl schopen zpracovat takřka jakoukoliv kávu s přijatelným výsledkem., takže uvedenou úpravu činíte na vlastní triko.
Naposledy upravil(a) dapr dne sob 21. led 2012 17:04:08, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od Redmann »

No teda, ste si dali záležať! :ucta:
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

No snad ano, snad to bude někomu užitečné, vždyť admin si mnohokrát posteskl, že zde není zas až tak tolik popsaných zkušeností s automaty, většinou se zájemce zeptá co a jak, pak to koupí, napíše dobrý/blbý a pak už je víceméně ticho po pěšině, tak jsem to vzal trochu do hloubky :-) Jen to bohužel trvalo trochu déle.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od ondrada »

Jen vic takovych, toto tu chybi :)
Uživatelský avatar
zavi
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: ned 18. zář 2011 16:48:11
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od zavi »

Dovolím si aj ja zopár slov k tomu a podobným automatom, aj keď v tomto prípade pomaly nie je o čom, autor témy popísal tak obsiahle mnohé veci, že stačí viac menej len súhlasiť.
Mám skúsenosť s takmer všetkými Saeco domácimi kávovary tak snáď prispejem majiteľom takých kávovarov zopár radami.
Čo sa týka automatov Gaggia a Spidem, patrili Saeco a teda sú len prekapotované Saeco a u pákových kávovarov bola tiež spoločná konštrukčná báza.
Skôr vidím problém do budúcnosti, lebo firmu kúpil Philips a už zavádza úsporné opatrenia v sortimente aj v zákazníckych službách.
Ak to dopadne u kávovarov tak ako napr. u pračiek zn. Philips (Whirpool), tak Saeco a spol. skončí neslávne.

V prvom rade netreba sa tých automatických strojčekov báť, obvykle sú robené tak, že sa dajú aj v domácich podmienkach úspešne servisovať, prípadne rozoberať, zvyčajne stačí tzv.bežný sedliacky rozum, samozrejme treba mať trocha „páru“ o technike a na všetko ísť bez násilia a prípadne si fotograficky dokumentovať postup.

Pri ich používaní je v prvom rade dôležité udržiavať vodný systém v poriadku, dostatočne často odkameňovať, pretože zanesenie vápennými usadeninami, okrem opotrebovania, resp. starnutia gumových tesnení, býva najčastejšie príčinou poruchy.
Tiež je dôležité udržiavať sparovaciu jednotku čistú. Ja osobne som po čase prešiel na suchý režim prevádzky, t.j. bez maziva, pretože nejaká káva sa vždy dostane do všetkých častí jednotky a keď tam je vazelína, vznikne hustá kaša, ktorá môže spôsobovať zvýšený odpor pri chode a bráni hladkej funkcii mechanizmu.
Tento môj názor nie je celkom v súlade s mienkou väčšiny servisných technikov kávovarov, oni zväčša tento mechanizmus mažú.
V prípade že je jednotka namazaná, treba ju po vyčistení vždy znova namazať, keď nie je mazaná, stačí ju opláchnuť prúdom horúcej vody.
Každý sa môže slobodne rozhodnúť ktorý spôsob údržby na svojom majetku zvolí, za seba môžem konštatovať, že po cca 8 rokoch sa nevyskytol žiaden problém z tohto dôvodu,

Funkcii automatu tiež neprospieva používanie príliš mastnej kávy, niektoré aj drahšie kávy sú tak mastné, že už po jednej plnej násypke ostanú na stenách násypky hnedé fľaky.
V prípade používania takej mastnej kávy je vhodné prestavením mlynčeka trocha zhrubnúť mletie a naopak u suchších zŕn sa mi javí, že kvôli výslednej chuti kávy je dobré mlieť na jemnejšie.

K funkcii Saeco Adaptin System. Dávam do pozornosti moju skúsenosť.
Bol som presvedčený, že uvedené problémy s vysypaním pomletej kávy do odpadu u mojich kávovarov spôsobuje nerovnomernosť použitej kávy, predovšetkým keď som si kupoval zelenú kávu a sám som si ju pražil.
Ale nedávno som dcére kúpil Saeco Syntia a keď som ho doma na skúšku používal, tak dosť často vysypal pomletú kávu do odpadu. Rozobral som mlynček, kúpil som nový snímač otáčok mlynčeka a stále to bolo rovnako.
Dcéra si kávovar zobrala a keď som sa jej pred pár dňami pýtal, povedala, že ani raz jej to kávovar neurobil.
Tak ma osvietilo, dal som dole kryt zo zásuvky, odkiaľ je kávovar napájaný prúdom a zistil som povolenú skrutku na živom vodiči v zásuvke. Dotiahol som ju a odvtedy mi to kávovar neurobil. Zrejme dochádzalo v zásuvke k drobnému iskreniu, čo elektronika kávovaru vyhodnotila ako zmenu napájacieho prúdu do motorčeka mlynčeka.
Takže aj takto sa môže prejavovať technický pokrok, staré kávovary, ktorým sa o meraní otáčok mlynčeka ani nesnívalo, podobné problémy neregistrovali.

Ešte k tomu krytu zásobníka kávy s magneticku signalizáciou - som to vyriešil tak, že lepiacou páskou som na čidlo prilepil kúsok magnetu a takto upravené čidlo som schoval do útrob kávovaru. Potom už nie je problém prestavovať mlynček za chodu stroja.

A k nastavovaniu mlynčeka - netreba mať žiadne veľké obavy, jednoducho káva má byť zomletá na správnu zrnitosť a keď z nejakého dôvodu nie je, tak sa to skrátka musí urobiť, lebo to má zásadný vplyv na kvalitu vytekajúcej kávy. Pokiaľ je stroj v záruke, treba využiť službu záručnej opravovne a neskôr prípadne si to môže každý sám, pokiaľ si na to trúfne, u tých modernejších strojkov s horizontálnym mlynčekom to vyžaduje väčšiu pozornosť, ale dá sa.

Naschvál som sa vyhýbal používaniu pojmu espresso, lebo mám dojem že prevažná väčšina aktívnych účastníkov tohoto fóra sú pákoví nadšenci, z ktorích niektorí si pred každou kávou pol hodiny nahrievajú kávovar a pre nich sú tieto automaty stroje na výrobu kávy a nie espressa.
Netrápi ma to, nepochybne že v dobrom pákovom kávovare sa dá urobiť špičková káva, ale zase automat je mi hocikedy okamžite k službám, mám stále rovnaký výsledok a som si na sebe overil, že pred rokmi s kávovarom Gaggia Classic som pri bežnom laicky spotrebnom prístupe nedosiahol takú dobrú kávu ako teraz z automatu
Uživatelský avatar
jazzzman
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04. srp 2012 17:27:02
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od jazzzman »

Zdravím všechny primakávaře!
Pod dojmem recenze v tomto vláknu jsem se také rozhodl pro koupi staršího Saeca Odea Giro Orange. Zatím mi z něj káva připadá trochu méně výrazná a puky se snadno drolí a jsou mírně vlhké. Rád bych se proto zeptal, jakou používají majitelé tohoto stroje hrubost mletí. Paltí v tomto případě oniverzílní rada "napal to co nejvíc najemno", nebo si s mlýnkem hrajete u každého druhu kávy jinak? Mluvím v tomto případě zejména o kávách Primacafé.

Díky za rady!
Tom
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Blahopřeju k mašině!
No napálit to tam co nejvíc najemno určitě ne, ale pokud jsou puky vodnatý a rozpadající se, tak určitě zkusit postupně utahovat k jemnějšímu mletí, když to už dál nepude (kvůli omezováku), tak zkusit přenastavit mlýnek dle postupu jak jsem jej uvedl někde nahoře. Utahovat postupně, ideálně zkoušet s kávou co se bude nejvíc používat. Pochopitelně se bude každá káva chovat jinak, takže je to taky o kompromisu, příliš prostoru k laborování zde není - myslím tím ve smyslu této mašiny. Nicméně se dá říct, že když se to vychytá, tak z toho teče docela slušný kancelářský espresso, vlastně možná i lepší.

Protože mohu hodnotit tři automaty (viz předchozí příspěvky), tak asi nejlépe mi chutná z modelu Odea Go, krom nastavení mlýnku se povedlo zvednout i dávku, to se o modelu Giro nepodařilo (nemám teď na mysli nastavení dávky tlačítkem se zrnky, ale nastavení přes servisní menu - u Odea Go to jde), a navíc se do toho plete ten Saeco Adapting System (v případě modelu Giro), protože ten si v případě změny kávy přenastaví dávku sám.

Pokud jde o kávu PC, tak mi z tohoto modelu chutnala jakákoli co jsem si objednal, ať to byla PC směs, nebo čistá arabica, chutnala před přenastavením mlýnku, chutnala i po něm a hlavně lépe. Jinak ať dávám do stroje jakoukoliv kávu, tak mlýnek nepřenastavuju.

Nicméně bych doporučil objednat pořádnou kávu a pak laborovat a až pak se případně ptát, protože bez vlastních zkušeností se člověk neposune dál.
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Tak jako v mnoha jiných případech se i zde už pravděpodobně nedozvíme jak to dopadlo, jestli tazatel zkusil rady a dopracoval se k nějakému výsledku (ať špatnému nebo i dobrému). O nic samozřejmě nejde, ale hlásit se to musí :-)
Uživatelský avatar
jazzzman
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04. srp 2012 17:27:02
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od jazzzman »

Ne ne, omlouvám se! Řeším teď jen takový problém - ke kávovaru mi totiž prodejce nedodal klíč na regulaci jemnosti mletí a sháním ho po všech čertech. Tak aspoň na jednu hrubost mletí zkouším různé druhy kávy, přičemž nutno podotknout, že kávy PC vycházejí sytostí chuti ze srovnání nejlépe - i když je za to nutné si holt trochu připlatit. Jen ze stoprocentních Robust jsem nebyl bůhvíjak vedle, ale to je asi otázka zvyku.

Zatím jako jedinou šanci vidím objednání náhradního dílu z Německa přes E-Bay. Ten malý kousek plastu ale stojí nekřesťanských 15 EUR a ještě ho často prodejce nechce poslat z Německa pryč. Nejspíš to bude ještě chvilku trvat.
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

JJ já ten bazmek nemám u sebe, ale mám dojem jestli to není něco jako imbus nebo jak se to jmenuje (jen tuším, nevím kolik, je tam plošek). V principu jde nasadit to na ten čouhající trn, zatlačit a otočit vlevo nebo vpravo. Večer se na to mrknu, třeba by to šlo nahradit. Ta cena je děsná. Vydrž.

A nebo odšroubovat tu násypku, a udělat to normálně rukou.

David
Uživatelský avatar
jazzzman
Příspěvky: 6
Registrován: sob 04. srp 2012 17:27:02
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od jazzzman »

Díky za pomoc!

Teď jsem se pro jistotu koukal ještě jednou na E-Bay a už to jde sehnat i o něco levnějc. Nicméně rukou to spolehlivě nejde. Zkoušel jsem to už i kombinačkama:) Pokud jsem to správně pochopil, jde o to zatlačit šroub dovnitř a pak otočit, ale na to už po zatlačení zbyde moc malá třecí plocha, tzn. že je potřeba velmi úzký imbus-klíč. Nejlépe ten od Saeca:)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od primacafe »

A nešlo by tím otočit bez toho plastovýho nesmyslu? Hlavně to nezapomeňte zatlačit, ať si nenaděláte další problémy. Stačí na to vhodné kleště (např.).
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 29. srp 2012 12:40:42, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Takže než jsem odepsal, tak je to skoro vyřešené.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
PavelN
pokročilý
Příspěvky: 90
Registrován: čtv 28. čer 2012 16:32:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od PavelN »

Pokud by jsi ho chtěl u philipsu objednat můžu dneska jsem objednával pro jednu paní stojí to cca 70,- + poštovné
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
dapr
Příspěvky: 28
Registrován: úte 03. srp 2010 16:26:13
bydliště: Slaný
kávovar:
mlýnek:

Re: SAECO ODEA GIRO Orange

Příspěvek od dapr »

Takže vyzkoušeno, nástrčný imbus funguje a v nouzi lze bez problémů použít. V případě, že by doraz v oříšku byl hlubší, tak do něj něco nacpat, protože v mašině je třeba zastrčit a to by v případě hlubšího oříšku nešlo dostatečně zatlačit. Na mém oříšku je velikost označeno 7/32. Je to ze soupravy šroubováku a různých bitů (ploché, křížové, imbusy) a nástrčných ořechů různých velikostí.

Pokud bys pak při potřebě většího utažení mlýnku sundaval násypku, tak pozor na ten trn, je volně(!) nasazen do soustrojí mlýnku, tak ať Ti nevypadne jednak přímo do mlýnku (to platí i pro šroubky které drží násypku), tak jednak kvůli poloze ve které původně byl. Jinak při nastavování hrubosti mletí (s namontovanou násypkou), nervat to přes dorazy (oba), na trnu je takový praporek, který omezuje rozsah, tak ať se to neulomí. Píšu to proto, protože jak se to musí zatlačit a hlavně držet při otáčení, tak člověk trochu ztratí cit pro včasné ucítění toho dorazu, tak by se to dalo urvat. Mně se to nestalo ale mohlo.

Hodně úspěchů

David
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „SAECO“