Saeco Primea Touch

Domácí kávovar automat Saeco
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
ra334
Příspěvky: 48
Registrován: Po 27. Říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod ra334 » Po 08. Ún 2010 20:28:22

efex napsal: mléko se nenapění, zato trošku vytéká na nádobku s vodou - někdy tam ale vyteče hodně vody
problém z napěňováním mléka se v 90% případů týká špatné (opožděné) údržby. Pokud se často dělají mléčné nápoje je třeba pravidelně a včas také čistit mléčné cesty vhodným přípravkem , tím "včas" mám namysli ihned po přípravě požadovaného množství nápojů. Pokud na to zapomeneš stačí třeba 2 hodiny a nebo i celý den což se stalo i mě tak máš problém. Mléko obsahuje mléčný tuk a ten se velmi intenzivně obvzláště po vychladnutí přístroje uzazuje ve vnitřních trubkách přístroje. Projevuje se to tak že přístroj tlakuje a při vysokém pištivém zvuku plní sklenici nenapěněným mlékem. Při opemenutí vyčistit mléčný cyklus (milk rising) do 2 hod stačí 2x projet tento cyklus po sobě, pokud ale zapomeneme tento cyklus udělat do 12 hod tak je třeba velmi důkladně udělat (milk cleaning) a to alespoň 2x i 3x po sobě a nebo tak dlouho dokud uslyšíme při čištění onen pištivý nepřirozený zvuk z mléčných trysek. Stačí na to klidně i ten samý vychládlý roztok na čištění mléčných cest. Čištění nasávací hadičky v nádobce na mléko považuju za samozřejmost po každé přípravě mléčného nápoje.

Moje rady tedy zní:

1) čistit okruh ihned po přípravě mléka
2) milk cleaning provádět ihned po upozornění na displeji a nečekat až začne kávovar odpočítávat
3) vždy čistit hadičku a systém nasávání v nádržce

efex napsal:ten vytah nedela zadny problem - akrorat by mohl byt na jeste vyssi sklenicky - jinak tohle prave funguje zcela (u nas).
mohu jenom potvrdit výtah je asi jednou z mála součástí kávovaru která funguje bez problémů. prověřeno mýma dětma častá hračka jako výtah pro panenky
efex napsal:- drobné výrobní nepřesnosti vedou k ošoupání některých díl§ - zejména v oblasti styku nádobky na vodu aklrytu nádobky na mléko.
ano potvrzuju také mám tendo díl zhora ošoupaný od dvířek na mléko
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED


Avatar uživatele
efex
Příspěvky: 15
Registrován: Stř 05. Bře 2008 13:37:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod efex » Út 09. Ún 2010 0:24:29

ra334 napsal:1) čistit okruh ihned po přípravě mléka
Děláme
ra334 napsal:2) milk cleaning provádět ihned po upozornění na displeji a nečekat až začne kávovar odpočítávat
Necháváme většinou odpočet doběhnout. Zkusíme zlepšit a nápad, udělat ho 2x není vůbec k zahození.
ra334 napsal:3) vždy čistit hadičku a systém nasávání v nádržce
Děláme jednou za pár dní (při frekvenci cca 3 kafe za den)

Podstoupili jsme teď odbornou návštěvu v servisu a výsledek se ještě zhoršil. V lecčem je kávovar teď lepší (odešlo tam nějaké těsnění za pár korun a to způsobovalo to vytékání vody a to je teď OK, ale kvalita pěny opět klesla. Naštěstí nás to vedlo k experimentu, který zdá se zatím vše vyřešil. Zdá se, že problém je v tom, že celý nasávací mechanizmus je ochlazený z ledničky - když ho dáme do kávovaru, pere do něj horká pára a tím ho zahřeje. Po krátké době provozu se (domnívám se) roztáhne (zahřeje) a začne fungovat tak, jak bychom chtěli. To množství zhruba odpovídá 1 latte (což je bohužel to, co většinou uděláme a pak ho vypneme).

V praxi to teď řešíme tak, že necháme napřed udělat větší porci horkého mléka. Při tom se stroj "srovná", mléko pak vrátíme zpátky do nádobky a uvaříme požadovanou kávu. Pěna je pak perfektní. Kolik mléka je akorát Vám napoví právě ten pištivý zvuk - až přestane, je to už ok.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Čt 10. Kvě 2012 12:03:06

Dobrý den,

bohužel i já mám problém s napěněním mléka, v současné době jsme bez pěny úplně.
Pročítala jsem si diskuzi a co se týká údržby, dělám všechno a pravidelně, tj. po každé kávě s mlékem propláchnutí, celý cyklus ihned po upozornění přístroje. Už jsem zkoušela i proplachovat dvakrát za sebou, nenechávat kapučinátor v lednici, takže do lednice jde jen nádobka, kapučinátor zůstáva při pokojové teplotě. Už nevím, v které příspěvku jsem četla, že otočné kolečko u kapučinátoru stačí trošičku pootočit, ale bohužel ani to nepomáhá a že pokud už je uvolněné, musí se vyměnit celý kapučinátor. Je pravda, že se s tím kolečkem dá otočit docela snadno. Při dělání jakékoliv kávy s mlékem se ozývá pištivý zvuk. Přístroj máme už tři roky, je možné, že kapučinátor dosloužil ? Pokud ano, dá se koupit samostatně ? Děkuji za odpověď i za toto diskuzní forum !

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » Čt 10. Kvě 2012 12:59:21

Po mé servisní praxi, kdy umím kávovar rozebrat i za tmy a pod vlivem :-), bych řekl, že s největší pravděpodobností je zanešená/ztrvrdlá/prasklá manžeta na vývodu páry do systému napěnění.
Vyndejte nádobu z vodou, otevřete dvířka pro nádobu s mlékem, vemte baterku a posvittě si přívod páry - je to ta horní trubička(spodní je přes pružinu) - má gumové těsnění, které lze opatrně vyndat, vyčistit, nebo po těch letech spíše vyměnit.
Jinak může odejít nějaký o kroužek v napěňovacím systému - to co rozebíráte při čištění. To plastové bílé kolečko se mě točí selou dobu skoro stejně - volně, tam bych problém neviděl, nemá se tam skoro co opotřebovat.
Pak by mohl být problém ve špatné přípravě páry, ale to je už složitější.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Pá 11. Kvě 2012 9:27:51

Zdravím, děkuji za rychlou odpověď, je vidět, že to máte v malíčku :-) Těsnění se mi sice vytáhnout nepodařilo, ale jak jsem s tím všelijak točila, zkušební káva už byla s pěnou ! Sice do hrníčku spíš naprskala, ale byla. Přesto bych to chtěla dotáhnout do konce a udělat to, co jste mi poradil. Jen nevím, zda to těsnění je jakoby uvnitř té trubičky nebo na povrchu, nebo zda tu trubičku vytáhnout celou. Zkrátka co přesně uchopit. Děkuji za radu.

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » Pá 11. Kvě 2012 10:27:07

Dobrý den,
pokusil jsem se v rychlosti namalovat obrázek, aby bylo jasné, jak to tam je udělané. Těsnění lze vytáhnout za opatrném použití nehtů, nebo nějakého nástroje - na způsob plochého malého šroubováku, ale pokud možno z měkkého a neostrého materiálu (hrozí riziko poškození manžety).
Také doporučuji zkontrolovat protikus této manžety - tzn. samotný otvor v napěňovacím systému, může v něm být zatvrdlé mléko, které způsobuje že manžeta netěsní. Dále např. mezizubním kartáčkem pročistit otvory v napěňovacím systému a podívat se do vrchní části uvnitř automatu - v podstatě jak je přívod páry a odvod mléčné pěny, tak ve vrchní části je silikonový skoroprůhledný obdélník se dvěma "špunty". Zkontrolujte, zda toto také není obalené zatvrdlými mléčnými sraženinami.
Až vydolujete manžetu, opatrně ji vyčistěte, vyčistěte i její uložení na trubičce, trubičku samotnou a opatrně ji dejte zpět. Pozor na její správné vložení - viz. obrázek.
Hodně zdaru. :-)
Obrázek

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » Pá 11. Kvě 2012 10:35:15

Jde, ale je to malé... :-)
Tak odkaz: http://2i.cz/9f930d27f4

A ještě nějaký pokus - trochu s tím válčím - ale už by to mělo být po rozkliknutí velké. :-)
Obrázek
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Pá 11. Kvě 2012 12:42:46

Moc děkuji za ochotu i čas, ale bohužel se mi nedaří otevřít žádný z obrázků.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Pá 11. Kvě 2012 13:01:34

Už ano, děkuji moc. Obrázek jsem si uložila a určitě se ozvu, jak to celé dopadlo. Hezký víkend

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » So 12. Kvě 2012 22:31:36

Dobrý večer, JohnyR, tak hlásím, že se mi manžetka podařila vytáhnout a je prasklá. Otázkou je, zda jsem tam tu dírku neudělala při snaze ji sundat, použila jsem totiž nehty, jinak to prostě nešlo. Při vaření kávy s mlékem je stav stejný, což je pochopitelné, naprská tam trochu pěny, řídké, s velkými bublinkami a zároveň uniká pára. Proto se chci zeptat, kde se dá koupit nová manžeta ? Děkuji a hezký víkend

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » Stř 16. Kvě 2012 7:57:41

Dobrý den,
omlouvám se za delší nepřítomnost. Dobrou zkušenost mám s nákupem náhradních dílů u firmy GST servis.

Kód: Vybrat vše

http://www.gastroset.cz/nas-servis/

Kontaktuji je na pražské adrese, většinou to vyřizuje pani Sahulová. Tyto manžety jsem tu také objednával, ale na cenu si již nevzpomínám. Doporučuji jich objednat více. :-)
Hezký den.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Stř 16. Kvě 2012 13:56:31

Dobrý den,
no už jsem si říkala, kde jste se ztratil a hlavně co si bez Vás počnu :-)
Jsem ráda, že jste zpět - děkuji za tip, těsnění mám objednané, z Brna, velice ochotní !
Až provedu výměnu, ozvu se, jestli to celé klape tak, jako dřív.
Ještě jednou díky, mějte se hezky.

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » Stř 16. Kvě 2012 21:48:33

Dobrý večer,
pracovní a všelijaké jiné povinnosti mě pohltily natolik, že jsem si na forum vzpomněl o něco déle, než jsem zamýšlel. :-)
Tak jsem rád že jste pořídila budu držet palce, aby se to zlepšilo. Určitě nechci tvrdit že to je na 100% touto manžetou, to se na dálku nedá říci, ale je to dost pravděpodobné - je to hodně namáhaná součástka s důležitou funkcí.
Budu držet palce a dejte vědět, jak jste dopadla.
Hezké dny i Vám.

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Pá 18. Kvě 2012 15:24:48

Dobrý den,
moc mě to mrzí, ale mám špatné zprávy. Kroužek jsem nasadila, ale nic se nezměnilo. Při napěnění nateče do hrnku zanedbatelné množství mléka, spíš jen uniká pára. Kávovar si vyžádal čistící cyklus, při kterém spotřebuje vždy tři nádoby vody, tentokrát odebral z první nádoby sotva čtvrtinu, nicméně mě upozorňoval, že mám nádobu doplnit. Při celém čištění unikala jen pára, dokonce i škvírkou u nádoby s mlékem a pod nádobou s vodou byla louže. Obávám se, aby to nebyl problém s přípravou páry, o kterém jste už dříve zmínil. Nevím, jestli tohle ještě zvládnu sama, nebo se mám obrátit na servis, co myslíte ? Budete mít pro mě nějakou další radu ?
Děkuji a hezký víkend !

Avatar uživatele
JohnyR
Příspěvky: 7
Registrován: Po 14. Črv 2010 8:02:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod JohnyR » So 19. Kvě 2012 7:40:48

Dobré ráno, to mě mrzí, že se úspěch nedostavil, ale snad bude lépe.
Podle popisu co uvádíte to vypadá, že pára bude OK, ale jde jinam, než by měla. Princip fungování je jednoduchý - jako je stříkací pistole, fixírka, pískovací sada...
Pára jdoucí z automatu, jde trubičkou,na které jste měnila těsnění, do napěňovacího systému. Zezhora uzavře motor přes vačku dírku v nap. systému a pomocí podtlaku se do páry přisává mléko. To smíchané s párou vytváří směs na jakou se těšíte - leč zatím marně.
Takže, vezmeme-li to postupně.
1) pára se zdá být OK, neb jí je všude plno
2) z nádobky neubývá ani mléko, ani voda - tzn. nefunguje přisávání na principu podtlaku
- to je buď nedodstatečným tlakem páry (je jí málo), nebo se tlak ztrácí jinde (to spíše - pára syči všude okolo), nebo je někde něco ucpáno
3) vrchní motor s vačkou nejspíše funguje, pokud jsem dobře pochopil jeho funkci, jinak by aspoň proběhl čistící cyklus
4) netěsnost - dala jste těsnění správně? Tzn. je jeho rozevřená strana ven z automatu? Pokud ano, a podíváte se na něj dovnitř, je nepoškozené?
- díra v protikusu do něj se zasouvající (to co čistíte) je OK?
- pokud napěňovací systém rozeberete (bílé kolečko, hnědý vzdušník (to s dírkou a gumovým O kroužkem), nasávací hadička na mléko) je všechno průchozí a čisté? Tzn. jdou všechny dírky profouknout (při pokusu je nutno prsty některé přicpat, aby jste zjistila že všechny cesty jsou OK)?
5) můžete zkusit profouknout i samotný výstup mléka - tzn. připojit si nějakou hadičku na spodní výstup (to je ten černý kužel přes pérko) fouknout do toho - vzduch by měl vystupovat, bez nějakého většiho odporu výstupem mléka - klidně můžete ucpat vždy jeden výstup a zkusit jestli to jde z obou stejně (přívod je rozdělen až těsně před výstupem)
6) předpokládám, že pravidelně odvápňujete. To by mohlo způsobit nedostatek páry (její malý tlak), ale jak už jsem psal, to se mě dle popisu nezdá....

Snad Vám to k něčemu pomůže a držím palce! :-)

Avatar uživatele
IrenaJ
Příspěvky: 8
Registrován: Čt 10. Kvě 2012 11:39:05
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod IrenaJ » Stř 13. Črv 2012 21:17:06

Dobrý večer,
tak se konečně po delší době ozývám, ale zprávy moc dobré nemám.
Postupně:
1. Páry je pořád dost, i když se zdá, že už aspoň neuniká prostorem, kde je nádobka s mlékem.
2. Stav se nemění
3. asi ano :-) ... (vačka slyším poprvé, natož abych věděla, kde to je)
4. Těsnění jsem dala pochopitelně špatně, ale i po jeho otočení je situace stejná ... všechno jsem udělala jak píšete, vše se zdá být ok
5. Profouknuto, vše se zdá být v pořádku
6. Odvápnění je opravdu prováděné pravidelně.

Asi jsem Vám žádné nové podněty nedala ... přesto, že přípravu mléka nevyužíváme, chce to čistící cyklus ... zítra ho udělám a zase to celé vyzkouším a ozvu se.

Zatím moc děkuji a mějte se hezky.

Avatar uživatele
ondradedic
Příspěvky: 1
Registrován: Pá 06. Led 2017 8:23:37
bydliště: Jablonec nad Nisou
kávovar: Saeco Primea Touch
mlýnek: nemám

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod ondradedic » Pá 06. Led 2017 8:28:28

primacafe napsal:Nastavte hrubší mletí. Tak o 3 stupně, vypadá to na jemný mletí a kávovar s ucpává. Tento případ je příkladem těch nešťasných vynálezů s napěňováním kávy. Je to schopné udělat docela dobrou kávu z velice nekvalitní kávy, při nastaveném velmi hrubém mletí a při malé dávce kávy. U Vás to bude asi zrovna obráceně. Já bych nastavil mletí na maximální hrubost, udělal tak tři porce a hrubost bych nastavoval opatrně směrem k jemnému mletí. Dejte vědět jak to dopadlo.



Dobrý den,

kde se prosím dá nastavit u Saeco Primea Touch hrubost mletí? Máme v práci stejný problém-kávovar poslední dobou při tvorbě kávy vypouští postupně menší a menší množství vody, nebo spíše žádnou. Prosím o radu, kde mám hrubost nastavit, nepodařilo se mi to najít.

Děkuji předem.

Avatar uživatele
XZetOl
Příspěvky: 3
Registrován: So 29. Črc 2017 16:50:07
bydliště: Praha
kávovar: Saeco Primea Cappuccino Duo
mlýnek: dva mlynka

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod XZetOl » So 29. Črc 2017 16:52:53

efex napsal:Jeste vlastne jedna drobnost: obcas jsou období, kdy mléko z kávovaru teče nenapěněné a téměř studené. Kduž se to stává, kávovar hlasitěji syčí někde okolo nádobky s mlékem (namísto u trysky). Mám pocit, že to souvisí s capucinatorem, ale jeho složení není tak složité, aby se dalo udlěat nějak hodně špatně. Na žádnou příčinu jsem nepřišel.

Nemáte někdo zkušenost s podobným problémem?

I přesto už jsem teď velmi spokojený s tímto strojem. Lepší latte, než z toho stroje, už několik lidí prý nikdy neochutnalo.



Dobry den. Uz mate vyreseny ten problem s penou. Taky to mam a nevim jak to opravit a proc to dela ...

Avatar uživatele
XZetOl
Příspěvky: 3
Registrován: So 29. Črc 2017 16:50:07
bydliště: Praha
kávovar: Saeco Primea Cappuccino Duo
mlýnek: dva mlynka

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod XZetOl » So 29. Črc 2017 17:30:39

Ahoj Všem,

prosím o POMOC. Z kávovaru teče nenapěněné mléko. Kávovar hlasitěji syčí někde okolo nádobky s mlékem (namísto u trysky). Mám pocit, že to souvisí s capucinatorem, ale jeho složení není tak ... Už jsem čistil několik krát a nic.

Snad neni potřeba rozebírat nebo nest na servis ...

Předem Vam děkuji za odpověď.

Avatar uživatele
XZetOl
Příspěvky: 3
Registrován: So 29. Črc 2017 16:50:07
bydliště: Praha
kávovar: Saeco Primea Cappuccino Duo
mlýnek: dva mlynka

Re: Saeco Primea Touch

Příspěvekod XZetOl » So 05. Srp 2017 23:22:35

XZetOl napsal:Dobry den. Uz mate vyreseny ten problem s penou. Taky to mam a nevim jak to opravit a proc to dela ...


Dobry den,
Ano. Taky jsem se bal, že budu muset nest na servis. Ale když jsem koupil tablety na cisteni a vyčistil mléčný systém dva krát (po druhé jsem použil stejnou vodu pro opakované čistění) a problém byl vyřešen. Takže tabletu dáte do vody a by vám se rozpustila, případe míchat pokud se nerozpustí a pak dat plny ckl čistění mlecího systému. Ted ten problém vůbec nemam a krásně děla pěnu. Si myslím, jak mléko tam uvnitř uschne, když nečistíme hned po kafe tak pak samotné čistini bez tabletu už nepomáhá. Pak je potřeba použit tablety aby uschle mléko rozpustilo.
Tak držím vám palce a když tak, dejte vědět.
Oleh.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “SAECO”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host