Džezva a příprava turecké kávy

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5546
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od primacafe »

Ingredience: semletá kávová zrna, cukr a voda.
Přesně v tomto pořadí (ne jinak) se vloží do malé mosazné nebo měděné konvičky s delší ručkou (říká se jí džezva, také ibrik). Na každý šálek nápoje by se měly použít dvě plné kávové lžičky kávy a jedna cukru. Když směs v džezvě dosáhne bodu varu, džezvu stáhneme z plamene. Při varu tekutina vystoupí až po horní okraj. Káva v džezvě se takto přivede třikrát k varu, potom se podává. Do takto připraveného nápoje se tradičně přidává mletý kardamom. Na jeden šálek stačí jedno semínko kardamomu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arnost.dadak »

Já jsem koupil první džezvu před 14 dny.Bohužel tomu nerozumím,tak my nabídly s obsahem 600ml.Menší neměly.Kupoval jsem ji v domácích potřebách.problém je ,že se na starém elektrickém sporáku káva na 3-4šálky ,/víc nevařím/ohřívá skoro půl hodiny.Chtěl jsem se zeptat,možná to je barbarství.ale nemohl bych kávu dávat až do vlažné vody,kterou ohřeju v el.konvici?zatím sypu kávičku do úplně studené vody,pak přivedu k varu,odstavím a opakuji ještě dvakrát to samé .Káva je to docela dobrá.Poprvé jsem vypil 3 šálky večer a nemohl jsem vůbec usnout.Jinak jsem,ale na pití silnější kávy docela zvyklý.Vařím kávu i v French pressu,ale džezva mě láká víc.
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arny71 »

Vlažná voda by vadit neměla, však zkus a uvidíš. Pokud chceš džezvu menšího objemu, doporučuji mrknout na Aukro, tak je téměř pořád nějaká k dispozici a některé kousky jsou fakt zajímavé.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Redmann »

Džezvu som teraz skúšal na dovolenka a veľmi mi káva z nej zachutila. Aj keď teda kardamon som nemal...
Čo by ma zaujímalo, na ako dlho sa má kanvička stiahnuť z ohňa. Len pokiaľ opadne pena, alebo chvíľu počkať (ako dlho)? A po treťom zovretí hneď zlievať, alebo nechať ešte nejaký čas lúhovať?

musím u nás pozrieť nejaké "orient" obchody, lebo toto bola požičaná kanvička a zatiaľ sa mi ju nikde nepodarilo kúpiť...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5546
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od primacafe »

Dozvěděl jsem se to taky teprve nedávno. Ať nazýváme věci pravými jmény. Setkávám se s tím běžně - Kardamon, ale on je to KARDAMOM.
Teď jsem povyrostl, že jsem mohl udělat chytrýho. :grin:
Ale aby mě nesklaplo, třeba po slovensky je to jinak. :(

Já jsem všechny džezvy co mám koupil ve starožitnostech. Na netu jsou taky k dostání.
-----------------------------------------------------------


Tak jsem hledal, ale bývalo jich víc. Třeba tady:http://www.shopnet.cz/kava-caj-koreni/dzezva-1-5-dl/
Naposledy upravil(a) primacafe dne pon 11. led 2010 1:35:11, celkem upraveno 2 x.
Důvod: doplnění
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
zunicka
více pokročilý
Příspěvky: 168
Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od zunicka »

Wikipedia hovorí:

Vedecký názov rastliny: Elettaria cardamomum
Slovenský názov rastliny: kardamon pravý
Názov silice: kardamom, kardamón

Kód: Vybrat vše

[url]http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_%C3%A9terick%C3%BDch_olejov[/url]
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5546
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od primacafe »

Dlouho mě to nevydrželo.
Takže přece to máte jinak, co se dá dělat.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Redmann »

:grin:

V každom prípade momentálne nemám doma ani jeden.
Džezvu by som radšej tradičnejšieho výzoru... Tá požičaná kanvička bol "originálny" suvenír CCCP a mala svoju atmosféru...

Ako je to teda s tým časom odstavenia?
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arny71 »

Redmann píše:Čo by ma zaujímalo, na ako dlho sa má kanvička stiahnuť z ohňa. Len pokiaľ opadne pena, alebo chvíľu počkať (ako dlho)? A po treťom zovretí hneď zlievať, alebo nechať ešte nejaký čas lúhovať?
O tomhle jsem se bavil na akci "cezve concilium v leyaly" s pány Kováříkem a Tomkem. Dle nich se džezva stahuje z ohně jen po dobu opadnutí pěny, takže na nějakých 15 sekund to stačí. Konvička se vrací na velmi mírný oheň. Po třetím zpěnění se může káva lít v podstatě ihned, ale většinou se chvíli čeká, aby se stačil usadit logr. Já osobně čekám tam 1-2 minuty a pak všechnu kávu rozliju do hrníčků.

Mimochodem, ta akce v leyaly byla supr. Dozvěděl jsem se spoustu užitečných informací a hlavně bylo neocenitelné uvařit si vlastní kávičku si pod dozorem zkušených mistrů džezvy. Kvalita mojí kávy se od prosince výrazně zvedla - doporučuji se na ně zajít mrknout, pokud budou zase někde pořádat podobnou akcičku.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Redmann »

Presne toto ma zaujímalo, ďakujem. Takže to robím v podstate správne.
Uživatelský avatar
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arnost.dadak »

Tak přiznavám,že občas nečtu doporučení ,která tu jsou dost pečlivě.Až dneska mě cosi osvítilo a vařil jsem arabskou kávu přesně podle návodu v úvodu této diskuse.Chutnala mnohem lépe než to co jsem vařil předtím na základě rad jiných odborníků na internetu.Díky,že tu většina z vás kávě rozumí víc než já.Arabskou kávu si asi oblíbím,jenom ten kardamon nevím,kde sehnat. :grin:
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5546
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od primacafe »

Třeba nákupem přes internet.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Redmann »

Prípadne možno skúsiť v nejakej čajovni, alebo možno Oxalis?
Uživatelský avatar
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arnost.dadak »

Redmann píše:Prípadne možno skúsiť v nejakej čajovni, alebo možno Oxalis?
Oxalis u nás mají občas tam kupuju čaje a maté.Na internetu je možností víc ale musel bych to spojit s větším nákupem.
Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Muminnek »

V Čechách je správně kardamom, ale používají se oba tvary, kardamom i kardamon. A koupit se dá třeba na www.koreni.cz.
(Myslela jsem, že si ho budu přidávat do kávy, protože jsem měla ze začátku pití opravdové kávy problém se žáhou, ale pokud to nepřeženu příliš se sílou kávy (třeba v moka konvičce), tak ty latte, co dělám na Silvii snáším bez problémů.)
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5546
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od primacafe »

Já si ho do kávy občas dávám (když mám kávový úlet). Hotové kávě říkám "krém na boty", ono to tak voní. :grin:
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arny71 »

arnost.dadak píše:...jenom ten kardamon nevím,kde sehnat. :grin:
Zkus jakoukoli specializovanou prodejnu s kořením nebo i prodejny zdravé vyživy, takhle ho kupuju já.
Uživatelský avatar
arnost.dadak
Příspěvky: 26
Registrován: úte 07. dub 2009 13:33:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od arnost.dadak »

Kardamom jsem sehnal v jednom obchůdku s čaji. :tany:
Uživatelský avatar
Medcin
Příspěvky: 9
Registrován: ned 21. bře 2010 19:26:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Medcin »

primacafe píše:Ingredience: semletá kávová zrna, cukr a voda.
Přesně v tomto pořadí (ne jinak) se vloží do malé mosazné nebo měděné konvičky…
Ono PŘESNĚ toto pořadí závisí na tom, zda děláš kávu po arabském, berberském, marockém, egyptském, tureckém… způsobu

Já používám tento postup:
Spousta cukru a trochu vody - nechat zkaramelizovat. Důležité je včas stáhnout z ohně. Příliš brzo - káva bude moc sladká. Příliš pozdě - bude nepitelná pro přepálený karamel.
Pokud správně odhadneme čas - zakalíme. Tím nemyslím, že se půjdeme ožrat (i když oslavit to můžeme), ale horký karamel zalejeme studenou vodou - asi do 1/3 džezvy. Přidáme kavu a dolijeme vodou. necháme třikrát projít varem (po prvním odstraníme krustu a po třetím var zabijeme lžičkou studené vody).

Vyzkoušejte.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Džezva a příprava turecké kávy

Příspěvek od Redmann »

Fíha, zaujímavá alchýmia... :ucta:
Toto je aký spôsob z tých, čo si vymenoval?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Džezva“