princip a příprava kávy

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

princip a příprava kávy

Příspěvekod primacafe » Ne 16. Srp 2009 13:25:09

K přípravě kávy se využívá přetlaku vzniklého vodní párou.
Postup:
Odměřené množství vody dáme do spodní části přístroje. Poté vložíme filtrační vložku, do které nasypeme odpovídající množství jemně mleté kávy a na povrchu urovnáme. Nasadíme (našroubujeme) horní část přístroje a přístroj postavíme na oheň.
Vznikající pára protlačí vodu přes mletou kávu do horní části přístroje která slouží jako konvička pro nalévání do šálků.
Také jsou přístroje kde káva vytéká trubičkou rovnou do konvičky nebo hrníčku.
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior


Avatar uživatele
Dominator
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: Po 15. Pro 2008 15:14:59
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod Dominator » Čt 20. Srp 2009 10:42:48

Paradna vec nie len na dovolenky, je z toho super vonave, chutne a hlavne moc moc silne kafe. Ak s tym vie clovek robit, da s z toho vykuzlit chutnejsia a vonavejsia kava jak z dobreho pakoveho stroja (aspon moja skusenost)! Odporucam nekompromisne kupovat len kvalitu akou je napr. bialetti! ;)

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod hnup » Čt 20. Srp 2009 11:01:50

Mal som doma Bialetti, okrem ceny som si nevšimol žiadny rozdiel oproti napr. Pezzetti (za tretinu ceny Bialetti). Čo sa týka chute - podľa mňa sa to nedá porovnávať s espressom, vytiahne z kávy iné chuťové tóny. Jedna káva môže byť lepšia v espresse, iná v caffettiere, ďalšia vo vacpote, ...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod David » Čt 20. Srp 2009 11:49:26

... jiné se skvěle projeví v odpadním koši ... 8-)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

nirnak
Příspěvky: 18
Registrován: Pá 26. Bře 2010 10:57:36
bydliště: Olomouc
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod nirnak » Po 19. Dub 2010 12:21:55

Minulý týden jsem pořídil moka konvičku (Tescoma) na jeden šálek.
Moc mě výsledek překvapil a řekl bych, že i dost nadchnul. Měl jsem pochybnosti o výsledku, dokud jsem to nezkusil. Káva je opravdu hustá a chuťově výrazná. Osobně mi vyhovuje kávu po přípravě doředit stejným množstvím vody. Jsou pak cítit další chutě, které se v koncentrovanější podobě setřou, ale záleží určitě na použité kávě.
Zkoušel jsem Café Rovi Natural a Izzo Supermiscela.
V případě Izza jsem vyzkoušel porovnat co mi připraví mokakonvička a co DeLonghi ECO310. Jednoznačně je rozdíl v chuti, ale nejsem schopný říct, která varianta mi chutná víc. Oboje má něco do sebe.
Pokud někdo váhá, jestli zkusit moka konvičku nebo ne, tak já se přikláním k tomu, že ANO! Konvička na jeden šálek stojí cca 200Kč a to není tak moc, aby se to nedalo zkusit.

Avatar uživatele
HuyaRamakai
Příspěvky: 9
Registrován: Po 14. Pro 2009 0:15:18
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod HuyaRamakai » Út 20. Dub 2010 23:18:59

Zdravím, chtěla jsem se zeptat jestli je možné klasickou hliníkovou Bialetti Express (nebo prostě obecně tyto hlikové konvičky) používat i na elektickém sporáku? Na netu jsem všude našla, že ano, ale v obchodě specializovaném na kávu a kávovary mi řekli, že ne. Nevíte? Máte s tím zkušenost? Jde to použít? Díky za odpověd... H.

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod primacafe » Stř 21. Dub 2010 0:52:13

Vůbec mě nenapadá souvislost, proč by se neměla na el. sporáku používat (mám na mysli klasický plotýnkový el.sporák). Možná že bylo uvedené na jakém el. sporáku. Principů el. ohřevu je několik a nevím jestli je konkretně pro hliník nějaký rozdíl v ohřevu např. sklo-keramika, indukce a třeba klasický vařič s topnou spirálou. Nebyl tam uvedený konkretní sporák?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 276
Registrován: Po 16. Lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod Rujir » Stř 21. Dub 2010 2:11:05

Jedina, co ma napada je ta indukcia, inak mi to pride ako uplna blbost.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln

nirnak
Příspěvky: 18
Registrován: Pá 26. Bře 2010 10:57:36
bydliště: Olomouc
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod nirnak » Stř 21. Dub 2010 8:16:46

Mám hliníkovou moka konvičku a i podle toho, co jsem viděl na internetu se dá použít na elektrické plotýnce, sklokeramické desce, plynu. Žádná nemá označení pro indukční ohřev. Konkrétně Bialetti má pro indukční ohřev označení jen u nerezových konviček.
Možná by to bylo na speciální vlákno, ale indukční ohřev funguje jen u materiálů, které obsahují železo, resp. musí být ten materiál magenticky vodivý. Jde o využití elektromagnetického pole, tak proto :ucta:

Avatar uživatele
hedonista
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: Út 01. Pro 2009 12:50:16
bydliště: Olomouc
kávovar: Dalla Corte mini
mlýnek: MAZZER Mini Electronic A

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod hedonista » Stř 21. Dub 2010 10:35:24

Ono nebude úplně správně fungovat ani ta železná, protože ty el. plotýnky pořád "blikají", a takto vlastně může dojít k přerušení ohřevu právě při vybíhání vody nahoru.... Tak proto je lepší plyn
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky

Avatar uživatele
HuyaRamakai
Příspěvky: 9
Registrován: Po 14. Pro 2009 0:15:18
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod HuyaRamakai » Stř 21. Dub 2010 10:46:01

Jestli tam byli ty sporáky nějak specifikovány to neví páč jsem se jen ptala pana prodavače a ten vypadal velmi fundovaně tak jsem mu uvěřila, ale koukám, že mě asi kapku mylně informoval. Neva na nákup bialetki není nikdy pozdě... Díky moc za rady :)

Avatar uživatele
hedonista
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: Út 01. Pro 2009 12:50:16
bydliště: Olomouc
kávovar: Dalla Corte mini
mlýnek: MAZZER Mini Electronic A

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod hedonista » Stř 21. Dub 2010 11:13:33

Ještě jsem si vzpomněl, že na indukci existuje takový adapter (plotna) aby se dalo vařit na všem....
ex: Rancilio Silvia, Rancilio Rocky

Avatar uživatele
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: Út 02. Bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod mvaldo » Pá 04. Črv 2010 19:44:13

Bum napsal:Dosť dlhu dobu pozeram po konvičke na 1 šálku ale zatial som ju v obchode nikde nevidel asi sa hned preda ...

napr. tu :)

Kód: Vybrat vše

http://www.markom.sk/detajl/?cislo=266

otazka znie, kolko kavy do tej 1 porciovej konvicky davate, a ako cistit konvicku(nejak specialne vyvarit ...) ?

Avatar uživatele
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 243
Registrován: Po 14. Črv 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod Effe » Po 14. Črv 2010 21:37:33

Na indukční desce by měly problém asi jen ty nerezové,proto se u nich objevuje označení "indukcia" viz polské allegro

Kód: Vybrat vše

http://www.allegro.pl/item1064173200_extra_cena_kawiarka_venus_6_bialetti_indukcja.html

nirnak
Příspěvky: 18
Registrován: Pá 26. Bře 2010 10:57:36
bydliště: Olomouc
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod nirnak » Út 15. Črv 2010 0:36:35

to mvaldo: Do konvičky dávám co se tam vleze, ale většinou mám množství, který jsem si vyzkoušel 7g odměrkou na kávu. Ono se do toho jinak dá "nadusat" docela dost. Když se moka udělá dobře, je v tom sítku puk jak z pressa, jen s menší pevností. Jakmile nemám otlačený sítko, vím, že jsem dal málo kafe ;)
Konvička se nijak nevyvařuje, jen se oplachuje čistou vodou! Hlinik je porézní a podle toho jaká se v tom dělá káva a jak dlouho, tak podle toho je každá další káva lepší ;-)

Avatar uživatele
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: Po 09. Bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod Seky » So 24. Pro 2011 8:19:55

Hojte!
Pod stromečkem na mě čeká nová hračka - moka konvička.
Zajímá mě, jak mlet kávu - jemněji, jako třeba na espresso, nebo hruběji?
Rád bych měl nějaký "nástřel", od kterého se odpíchnu, pak ho doladím...

Avatar uživatele
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: Pá 09. Říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod ringo » So 24. Pro 2011 11:36:47

Seky: Hruběji, jinak se voda přes kávu neprotlačí vůbec nebo špatně.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.

Avatar uživatele
ondra.palas
Příspěvky: 23
Registrován: Po 05. Zář 2011 19:08:56
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod ondra.palas » Stř 28. Pro 2011 9:45:53

To Seky: já melu hruběji, někde na půl cesty mezi espresem a FP. Jemnější mletí mi vždy posune chuť k ještě větší "drsnosti".

Jinak po všemožném zkoušení a testování jsem oproti obecně doporučovaným postupům začal do konvičky dávat vodu horkou (cca 80-90°C). Konvička pak není na plamenu tak dlouho a káva se méně přepaluje.

Avatar uživatele
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: Po 09. Bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod Seky » Čt 29. Pro 2011 9:17:51

díky za postřehy!
Melu taky hruběji a je to ok. Jednou sem zkusil jen o jeden stupínek hruběji než na espresso a už si ufoukl i ventilek :) Takže než uklízet po explozi, radši hruběji.
Vodu dávám taky horkou, někde na netu sem vyčetl to, co píšete - káva se nepřepaluje. A přijde mi to i logické

Avatar uživatele
ZDRI
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: So 17. Pro 2011 19:59:57
bydliště: ČB
kávovar: aeropress, moka
mlýnek: Porlex

Re: princip a příprava kávy

Příspěvekod ZDRI » Pá 30. Pro 2011 15:01:42

Jaké máte zkušenosti s obsahem mikrokalových částic v takto připravené kávě?

Právě toto mi vadí při přípravě ve frenchpressu - i po přecezení obsahuje káva malé množství mikrokalu.
Řeším to následnou filtrací přes papír - se všemi negativy z toho vyplývajícími :( ...




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “caffettiera (moka konvička)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti