princip a příprava kávy

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od pedro13 »

Řekl bych,že je to +- stejné.Hodně záleží na použitém mlýnku.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
ondra.palas
Příspěvky: 22
Registrován: pon 05. zář 2011 19:08:56
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ondra.palas »

Já se o žádnou další filtraci nepokouším, beru to jako "vlastnost" french pressu. Z mého mlýnku Hario Mini Mill Slim toho prachu není tolik, takže případná extrakce nežádoucích chutí z toho nepřefiltrovaného "lógru" výslednou chuť téměř nekazí.
Uživatelský avatar
ZDRI
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
bydliště: ČB
kávovar: aeropress, moka
mlýnek: Porlex

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ZDRI »

Tak jsem mile překvapen (viz má čerstvá zkušenost v tématu Pezzetti).
Mikroprach v kávě žádný. Jen pár větších zrníček, při troše opatrnosti zůstanou na dně konvičky.
Ten pevný kávový puk zřejmě funguje sám o sobě jako "filtr".
Uživatelský avatar
tommy007
Příspěvky: 5
Registrován: úte 15. led 2013 19:37:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od tommy007 »

Zdarec. Dnes jsem poprvé dělal kafe v moka konvičce, a zdálo se mě až příliš silný. Co kdybych to sítko naplnil třeba jen z poloviny? Říkám si, jestli by tam tím pádem nebyl dostatečnej tlak a káva by nebyla dobrá, nebo tak něco... Do teď znám jen kávu instantní nebo z překapávače, ale do těchto koutů jsem se ještě nedostal :grin:
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od dinoo3 »

Ako to myslíte silné? Chuť bude určite intenzívnejšia (nevýhoda je, že káva z mokka konvičky bude tak trochu spálená aj chuťovo, proste má svoju špecifickú chuť). Akú veľkú konvičku používate? Misku treba určite naplniť celú.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
tommy007
Příspěvky: 5
Registrován: úte 15. led 2013 19:37:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od tommy007 »

No silnější kafe, než jsem zvyklý.. používám konvičku na cca. 300ml
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od dinoo3 »

Na toto téma odporúčam si pozrieť 10. diel seriálu "Living Coffee" s Paulom Bassettom, konkrétne v tomto dieli pripravuje kávu v moka konvičke a je to dobre vysvetlené.

300ml konvička je dosť veľká, ja používam tu najmenšiu na jednu kávu kde sa do misky zmestí po utampovaní max 10g kávy.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
tommy007
Příspěvky: 5
Registrován: úte 15. led 2013 19:37:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od tommy007 »

ok, kouknu se po tom :) ... jestli se teda musí naplnit celé sítko, pak vidím jako jedinou možnost zvyknout si na sílu (nebo pít menší šálky) anebo výslednou kávu naředit trochou horké vody :)
Uživatelský avatar
ZDRI
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: sob 17. pro 2011 19:59:57
bydliště: ČB
kávovar: aeropress, moka
mlýnek: Porlex

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od ZDRI »

Ano, sítko musí být plné a káva lehce upěchovaná, jinak je výsledek nepitelný.
"Síla" kávy je hodně relativní pojem. Myslím, že "espressáři" by to viděli úplně jinak :D.
Není problém dolít horkou vodu, ale je to trochu škoda, káva z mokka konvičky má něco do sebe.
Už při přípravě stojím na vařičem a inhaluji, takhle krásně nevoní při žádné jiné metodě ...

Chce to ohlídat dobu ohřevu, aby se zbytečně káva nepřepalovala.
Mě se osvědčila nerezová konvička místo hliníkové, ohřátá voda a správná hrubost namletí kávy.
Dost udělá i výběr vhodné kávy, třeba čistá Robusta mi z konvičky nechutná (zdůrazněná hořkost).

Mmch., kdyby někdo chtěl větší konvičku, vyměním svou nerezovou Pezzetti (4-šálková, cca 200 ml) za podobnou menší (1-2 šálková).
Uživatelský avatar
tommy007
Příspěvky: 5
Registrován: úte 15. led 2013 19:37:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od tommy007 »

jj díky za rady ... třeba mě jenom nesedl typ kávy, měl jsem tam jen na zkoušku nějaký neidentifikovatelný zbytek, ale zitra nebo pozítří mě přijde Brazílie Santos, tak uvidím jak se mě to bude zdát silný. Ale věřím, že to bude na 100% větší chuťový zážitek, než s kávou co jsem dělal dneska :D
Uživatelský avatar
PJ_1986
Příspěvky: 19
Registrován: čtv 13. pro 2012 11:33:11
bydliště: Litoměřice
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od PJ_1986 »

Ježiši, všude se dokola omýlá nepěchovat a člověk se to tu dočte znova. Máš 6ti šálkovou konvičku, takže logicky je to dost silný instantu sis určitě nedával 6 lžiček na hrneček. Takže pro jednoho menší konvičku, pokud bude silné doředit horkou vodou na větší objem. Jinak přeju ať ti nová káva chutná ;)
Uživatelský avatar
tommy007
Příspěvky: 5
Registrován: úte 15. led 2013 19:37:17
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od tommy007 »

jj dik chutná chutná. Brazilský kafe je moc dobrý... už jsem to vychytal tou horkou vodou, snese to i 2 šálky vody navíc a stále neztrácí sílu ani aroma ;)
Uživatelský avatar
chameleon
Příspěvky: 11
Registrován: úte 03. zář 2013 7:20:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od chameleon »

mám dotaz, co vše ovlivňuje kyselost kávy? již mám druhou kávu a stále cítím kyselý nádech. Když káva vystydne je kyselá chuť intenzivnější.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Asi záleží co je to za kávu,já jsem naopak v moka konvičce dělal kávu která byla v Gaggii kyselá.Jinak si zkus předehřívat šálek než tam naliješ kafe,ideálně vodou z konvice.
Uživatelský avatar
chameleon
Příspěvky: 11
Registrován: úte 03. zář 2013 7:20:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od chameleon »

A co třeba hrubost namletí nebo předehřát vodu v konvičce. Může to mít vliv? Jinak jsem objednával u doubleshot mlýnek, tak jsem zakoupil i pytlík kávy.
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od RedAce »

Taky jsem koupil u DS mlýnek a taky sem si přihodil kafe (Ygracheffe) a z moka konvičky to bez mléka bylo nepitelné. To samé z Gaggie s přetlakovými miskami. Až opravdu poctivé 25/25 espresso bylo výborné a šílená kyselost se změnila na příjemnou ovocnou aciditu.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Redmann »

Skús sa ešte pohrať z hrúbkou mletia pri moka kanvičke. Teraz som ju pár krát testoval, lebo mám kávu, ktorá mi ako espresso nechutí. A prekvapivo v moka kanvičke sa mi ju podarilo spraviť menej kyslú ako v espresse.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

S tou horkou vodou do spodní části to zkus taky ,dělám to tak běžně,ale myslím,že to moc nepomůže.Mletí tam stačí hrubší a myslím ,že tvůj mlýnek to stejně úplně jemně nepomele,že by to mělo problém protlačit.Jak to bude kyselý v konvičce tak co to zkusit do frenchpresu nebo s tím hostit tchýni :-)
Uživatelský avatar
chameleon
Příspěvky: 11
Registrován: úte 03. zář 2013 7:20:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od chameleon »

tak jsem namlel hrubší kávu, vůbec neudusal v konvičce a chuť je mnohem lepší! Chce to prostě zkoušet...
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: princip a příprava kávy

Příspěvek od Effe »

Umleta káva se neutlačuje jen zarovná s horní hranou .
Neznám tvou konvičku, ale některé většinou levné konvičky nejsou moc vhodné ,protože dlouho trvá než se voda ze spodní části dostane nahoru a teplo tu kávu spálí.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „caffettiera (moka konvička)“