Tassimo a 3 bary

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Neviem ci som tuto temu zaradil spravne - o kapslovych kavovaroch tu asi moc nie je.
Kazdopadne vlastnim 2 tassima a zevraj oproti dolce gusto je tam tlak 3 bary. Teraz nechajme vsetky negativne veci co suvisia s tymto kavovarom a typom pripravy - zaujimalo by ma ako je mozne - ze pri tychto baroch vyjde z toho "obstojna" kava - minimalne lepsia ako z pakovaru ked sa nedari - cize taka na "istotu" dokonca niekedy lepsia ako v kaviarni (kedze tam nieco zbabru) a niekedy aj porovnatelna s klasickymi automatmi.
Cize opat otazka... ako to ze len 3 bary nieco vyextrahuju a je to pitné - je to tym ze ten prietok a plocha je malá v ramci kapsule ?

Uživatelský avatar
mab
Příspěvky: 43
Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
bydliště: Vyškov
kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od mab »

Zrovna popíjím kávičku z aeropress, tam taky není kdovíjaký tlak, stejně tak moca konvička a frenchpress.
A co teprve káva přes filtr(V60, chemex), protéká jen vlastní vahou. A všechny tyto způsoby umí vyrobit vynikající kávu.
Samozřejmě z čerstvě pražené, namleté, atd.. jako vždy.

Takže o tlaku to asi není.

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

mab : pravdu mas diki za pripomenutie - da sa ale povedat ze pri prirave espressa sa pouziva najvyssi tlak a ze sa tym automaticky extrahuje najviac "chutovych" latok ?

Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od wladas »

Ano. Pri espresse sa pouziva najvyssi tlak. Vdaka nemu sa dosiahne ovela silnejsia (koncentrovanejsia) kava nez oproti ostatnym pripravam.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od papun »

Z čeho si vlastně usoudil, že tam máš 3 bary?

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

No je to na vsetkych aj nasich aj zahranicnych eshopocj

https://www.datart.sk/null-BOSCH-Tassimo-SUNY.html#

Paradoxne ale na oficialnych strankach som sa k tomuto cislu nedostal

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Tu je to viacmenej potvrdene na anglickych strankach vo faq

The perfect espresso is a balanced combination of great taste, aroma and appearance or crema. Traditionally, espresso has been made using high pressure that forces water through compacted coffee grinds. This action extracts the solids, trapped gases and oils from the dry coffee to create the espresso. New TASSIMO T DISC technology:
A patented TASSIMO Eductor emulsifies the solids, gases and oils from the coffee as water flows through the T DISC brew chamber at a high speed.
Upon reaching the cup the tiny compact bubbles within the dark, rich emulsion of coffee liquor rise to the surface and form the golden crema layer on top of the espresso.
The T DISC uses high velocity rather than high pressure to extract the solids, gases and oils from the coffee bed.

TASSIMO has used its coffee expertise in blending, roasting and grinding combined with its patented T DISC to deliver a real espresso. The unique T DISC technology is able to deliver the crema emulsion that is a prerequisite for the perfect espresso without the need for high pressure. The unique T DISC accelerates a stream of coffee beverage to a high velocity as it passes over the patented Eductor, harnessing the power of nature to create the crema emulsion at a much lower pressure than other systems. Our latest breakthrough delivers an espresso matching the quality of other On demand systems known for espresso; a patented improvement carefully controls the quality of the crema as it passes through the Eductor ensuring the foam bubbles are just the 'right size' as the perfect espresso flows in to the cup.


Ja len mozem povedat - ze kava z neho je lepsia nez zle pripravene espresso (pretieklo trocha rychlejsie, horuca voda, zle namlete, pretieklo pomaly, atd atd) ale zas horsie nez kvalitne espresso (logicky)
Zatial ale co som mal espresso z automatov tak tassimo chuti priblizne rovnako - co je trocha smutne nakolko automat je cenovo uplne inde

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od papun »

Jsem si neuvědomil, že to bylo přímo řečeno výrobcem. Protože ti se většinou cachtají jak má jejich kávovar 15 bar. (Ono vlastně, když tam nechají těch 15 barů, tak ještě ušetří za nějaký OPV a v tom množství vyrobených strojů to jsou velké sumy).

No ale zpět k věci. Možná si někdo uvědomil, že nelze dosáhnout ideálního mletí do kasple, tak aby byla extrakce ideální při ideálním tlaku, tak to snížili a zjisztili, že výsledky jsou daleko lepší a opakovatelnější.

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Presne tak. Zaujímavé ale ako "lenivý" sposob pripravy kavy moze byt. Predpokladam ze Dolce Gusto ktore sa chvali 15 barmi nie je o nic kvalitnejsie resp ta kava je velmi podobna.

Inak ako by si zoradil sposoby pripravy od najplnsej chuti - predpokladam ze 1.espresso - a dalej ?
Lebo napr klasicka prekvapkavana je "riedka" toho turka v džezve som neskusal ale vyzera to ako kaša :D a ostatne? Frenchpress predpokladam ze tiez nebude plný vdaka dost hrubemu mletiu...

Mokka konvička
Džezva (turek)
Frenchpress
Aeropress
Filtrovanna (papierovy filter)
Zalievaná (ala cupping)

Uživatelský avatar
mab
Příspěvky: 43
Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
bydliště: Vyškov
kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od mab »

Za mě mokka konvička.

Pokud chceš hodně silnou konvičkovou tak, jemné mletí, klidně i lehce upěchovat, to je pak puk, že by se sním dal hrát hokej. :lol:
Prostě dostat se co nejblíže maximálnímu tlaku, než zafunguje bezpečnostní ventilek.
Ale i přiměřené mletí bez umačkávání vyrobí silnou a dobrou kávu.

Vždy musí být košík na kávu doplna!

Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od wladas »

Tiez potvrzujem ze v mokke sa da spravit velmi silna kava. Plnim uplne kopcom a jemne tampujem. Plus necham vytiect len 2/3 objemu.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Chcel by som skusit aj tu mokku teda - ak je to po espresse druha "najaromatickejsia" kava tak by to mohlo byt super hlavne na "dlhsie" popijanie nakolko espresso je fajn ale zlupnem ho za sekundu - a samozrejme este nemam mlyncek aby mi vyslo nieco zmysluplne kdezto na mokku mi to moze kludne stacit tam az tak mikromilimetre mletia nerozhoduju - mate odporucanie na konvicku tak na jednu dve dávky ? budem to robiť hlavne len pre seba.

dandu
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: úte 29. lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od dandu »

Ja bych na popijeni doporucil spise aeropress. Je take minimalne narocny na pripravu a kava silna a vice vonava. Z moka konvicky je kava preci jen pripravena vyssi teplotou. Navic staci jakkoliv pripravit horkou vodu a protlacit do hrnku. U konvicky je nejlepsi plyn. Na indukci je potreba drazsi konvicky. Prijde mi, ze to v tech indukcnich proste nefunguje tak dobre, jako na plynu s klasickou hlinikovou.

Uživatelský avatar
mab
Příspěvky: 43
Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
bydliště: Vyškov
kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od mab »

Hliníková konvička funguje na plynu i na el. sporáku i sklokeramice naprosto stejně.
S indukcí je problém ale na tom já nevařím.

Aeropress je další skvělá možnost jak si připravit kávu a dá se perfektně experimentovat s množstvím kávy, vody i s časem extrakce.

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

je aj u aeropressu a mokka konvicky nejake zavedene znacky alebo modely - ktore pripravuju slusnu kavu a nie je to nejaky "zmetek" nevyznam sa tak sa pytam rovno tu :) alebo su to tak jednoduche principy ze si mozem vybrat co len chcem...

Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od wladas »

Mokka kavovary funguju v podstate vsetky ale s Bialetty to je vysperkovane do dokonalosti. Podla mna to stoji za priplatok.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Dobre a este otazka - ake mletie aeropress a ake mokka konvicka - mozem pouzit namletu espresso kavu (ktora je ale stale na espresso hruba bohuzial) ?
Predpokladam ze tieto 2 metody niesu take citlive na mletie ako espresso.

A este ma napadlo - ake je idealne mletie a davkovanie na klasicku zalievanu kavu ala cesky turek ? Normalne som nenasiel "recept" na tuto slavnu metodu.

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Tak kupil som si bialeti mokka konvicku idem sa hrat :)

inak moka by mala dosahovat 1,5 bara - to tassimo ma 3 - a v podstate je to na "podobnom" principe - rychlost prietoku aj tlak cca sedi - akorat tam este dokaze urobit tu kremu (ale to dokaze aj moka konvicka co som videl s privlastkom crema) preto je to tassimo celkom fajn - a rovnako je dobra aj ta konvicka co som skusil narychlo (len sa treba tiez pohrat) kazdopadne vsetko je lepsie nez "zle" espresso co rychlo pretecie :D

Edit : tak som si skusil s mensim plamenom aby vytekala pomalsie - pouzil som lavazzu espresso - jemne nakyslasta, hutná, plná chuti - nebe a dudy oproti rychlo pretecenemu pakovaru - som prekvapeny :tany:

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od imperator »

Tak vidno ze su prazdniny a uhorkova sezona - nikto mi nic neodpisal v asi 4 vlaknach - nevadi.
Dalsia otazka co ma napdla - kolko kofeinu ma kava z moka konvicky ? Vychadza nejakych 40ml kavy extrakcia je od 40 do 60 sekund - od 7 do 9g kavy a arabica 100% - espresso ma nejakych 40mg - kolko moze byt tu ? Na nete som nic seriozne nedocital iba dohady

Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Tassimo a 3 bary

Příspěvek od wladas »

Velmi tazke odhadovat kofein pri mokke. Strasne vela premennych kolise pri priprave takze aj obsah kofeinu moze byt rozny. A merat extrakciu pri mokke nema zmysel. Nemas sancu pri kazdej priprave dat rovnako silny plamen.
Je to skor len pokus omyl a riesit treba len chut. Tiez som najpr skusal overene postupy a rady. Nasiel som si ale vhodny sposob kde je kava uzasna a uz nemenim.
Na pochopenie principu mi vela dalo ked som pochopil alchimiu u espressa.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded

Odpovědět

Zpět na „jiné - k tématu“