Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Absurdní téma na kávovém fóru, že?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od j.bill »

Furan
https://cs.wikipedia.org/wiki/Furan


Akrylamid
https://cs.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

"Hranolky i chleba čeká brzy „teplotní norma“ z Bruselu
Výroba hranolků, brambůrků, sušenek, ale i chleba a kávy se může už v dohledné době výrazně změnit. Zástupci členských států EU včetně Česka totiž odsouhlasili návrh unijního nařízení, jehož cílem je snížit v těchto potravinách množství látky zvané akrylamid..."

Zdroj
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od puschpull »

Za chvilku přijedu domu, zapnu kávovar a po jeho ohřátí si dám svá dvě dvojitá espressa. :-)
Tak jako každý den.

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od j.bill »

Já jen jedno espresso :( zato z 10g :grin:

Možná, že akrylamid je důvod rostoucí obliby světle pražených káv. Lidé se dnes více zajímají o své zdraví.... a je to dobře.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
robertSVK
více pokročilý
Příspěvky: 137
Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
bydliště: Bratislava
kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
mlýnek: Gaggia MDF (1983)

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od robertSVK »

Áno, vidím za tým prsty pražiteľov svetlých káv :-) Je dobre, že sa ľudia zaujímajú, ale prečo sa do toho ser... EU? V ďalšom kroku vidím zákaz tmavo pražených káv. Pán domáci bude pražiť v ilegalite.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)

Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 36
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od lime »

"Teplotná norma" na hranolky ešte ani nedostala legislatívnu formu a už je jasné, že v nej bude výnimka ktorá dá členským krajinám "voľnú ruku" v prísnosti nad jej uplatňovaním. Kávu som zatiaľ v týchto debatách nezachytil a myslím že v jej prípade by to nebolo také jednoduché bo v globále je to násobne väčší byznis.
Nepijem, nefajčím, hranolky nežeriem, tak ja si svoj diel jedov s dovolením dostanem do tela v káve. Vo svojom okolí skutočne nepoznám nikoho komu by úprimne chutila svetlo pražená káva.A ešte som nevidel reálne merania množstva škodlivých látok v jednotlivých stupňoch praženia. Zatiaľ to boli vždy len tvrdenia hipsterských "pražičov"

Uživatelský avatar
pifko
Příspěvky: 43
Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, V60
mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od pifko »

Chtěl bych trochu oživit toto vlákno. Respektive by mě zajímalo, jestli někdo nemá odkaz na nějaký souhrnný článek, který by se této problematice věnoval. Hledal jsem na internetu, ale nic uceleného jsem nenašel. Vždy jen nějaké střípky nebo placené články.
Jedná se mi o měření výskytu těchto prvků (akrylamid, furan) v kávě. Souvislost se stupněm pražení a vývojem v čase od pražení. Základní princip vzniku a např. vysvětlení, proč je výskyt akrylamidu vyšší u světleji pražených káv - což je přesně obráceně, než bych čekal. Spíše laicky podané (angličtina nevadí), než sálodlouhé popisy chemických reakcí. Možná bych chtěl ale příliš :)

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od j.bill »

"Káva
Při přípravě kávy typickým kávovarem se akrylamid přesouvá do nápoje téměř kompletně. Koncentrace akrylamidu v šálku pražené a rozpustné kávy je podobný. Při přípravě espressa se akrylamid přenáší do nápoje pomaleji z důvodu určitých podmínek extrakce. Barva je důležitým ukazatelem stupně pražení a souvisí s organoleptickými vlastnostmi produktu. Tmavší pražené kávy mají méně akrylamidu než lehce pražené kávy."
(https://cs.wikipedia.org/wiki/Akrylamid)

"Při porovnání dvou druhů káv (arabica a robusta) je všeobecně vyšší obsah akrylamidu v kávě robusta, což souvisí s vyšší koncentrací volného asparaginu v této odrůdě kávy. Nejvyšší množství akrylamidu v kávě se tvoří ihned během počátečního kroku pražení a s koncem pražícího cyklu jeho obsah klesá v důsledku odpařování nebo polymerizace. Takže ačkoliv se to může zdát nelogické, silně pražené kávy mají nižší obsah akrylamidu než středně nebo světle pražené kávy."
(https://www.vitalia.cz/clanky/test-akry ... mpaign=rss)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od johneer »

lime: Tak třeba mně světle pražená káva chutná a tmavě praženou nesnáším, protože všechny tmavé mi chutnají stejně (spáleně), jsou hořké, chybí jim acidita a jsou pro mě naprosto nudné, chutnají prostě jen jako "kafe" (samozřejmě se bavím o kvalitních a čerstvých kávách). Já mám rád když káva má nějakou vlastní chuť. Takže až zakážou tmavé pražení, tak mě to trápit nebude (jako kafaře, ne jako myslícího člověka, který z principu nesnáší jakékoli regulace).

Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od puschpull »

--- mezi námi, tmavě pražené s unifikovanou chutí - je (bohužel) i nabídka kávy z bunacafé. Alespoň v době, kdy jsem tam cca 3x balík kávy objednal.

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od j.bill »

johneer píše:... Takže až zakážou tmavé pražení, tak mě to trápit nebude ...
Možná bude. Protože třeba (čistá spekulace) :grin: zakáží právě světlé pražení, neboť:
"Tmavší pražené kávy mají méně akrylamidu než lehce pražené kávy." ;)

PS: Já si na začátku také myslel, že je to naopak. :?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
Had
Příspěvky: 19
Registrován: ned 23. dub 2017 21:47:07
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Možná to nebude jen pocit - Furan, Akrylamid a jiné dobroty v kávě

Příspěvek od Had »

V případě, že všechno ostatní co konzumuješ je bez jakýchkoliv přídavků, ochucovadel a ostatních s prominutím sajrajtů chápu to pozastavení nad škodlivýma látkama v kávě, ale pokud ne, tak je to asi to poslední čeho bych se bál...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Máte pocit, že vám káva škodí?“