Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
ahoj, jsem zde úplně nový a na základě místní honestace kávovaru Rancilio Silvia jsem si ji pořídil
na každý pád.. otázka je jasná:
ublížím Silvii pravidelným cca 3 měsíčním odvápňováním tou nejlevnější možnou variantou, a sice použitím kyseliny citronové??
díky za odpovědi
Nevím co má Silivia za vnitřnosti, ael i kdyby z hliníku tak:
Zředěné organické kyseliny jako kyselina octová a citrónová na hliník za chladu téměř nepůsobí, ale rozrušují jej při 100°C; také přítomnost kuchyňské soli urychluje rozpouštění. Koncentrovaná kyselina octová, tuky a mastné kyseliny na hliník nepůsobí
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Silvie vnitřek z hliníku nemá.
Jinak - můj pocit po použití odvápňovače je jakási nejistota. Nevím, co v tom kafi mám a kdy je roztok kompletně odstraněn. Kyselinu citrónovou přežiju.
Je pravda že na zničenie mosadzno-medeného kávovaru by bolo na odvápnenie treba vytiahnuť silnejší kaliber, ale napriek tomu nechápem prečo nepoužiť niečo čo je na túto aktivitu vytvorené a určené - pokiaľ ide o financie a praktickosť, čo tak napríklad odvápňovač vo veľkom baleni pre servisy (kilo cca.10 eur)? Pokiaľ sa s tým bude robiť len silvia, tak musí vydržať roky.
A spolu s odvápňovačom rovno aj maličký zmäkčovač na ponorenie do nádržky (pripojí sa na nasávaciu hadičku) a je pokoj...
Moja zbierka:Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamoespressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Taky tohle moc nechápu... Odvápnění něčím rozumným, který vyjde na nějakých 30 korun, i kdyby jednou za měsíc, proti kyselině citronový za 5 korun, to je 25 korun rozdíl. Když budu chtít pít slušný kafe dvakrát denně, tak zlikviduju když málo tak nějaký půlkilo, tak řekněme pětistovku za měsíc. Opravdu je těch 25 korun tak podstatnejch? Pochopil bych, že to bude řešit někdo, kdo za litr koupil kávovar v Lidlu a sype do něj mletou Jihlavanku, nebo kdyby odvápňovač na jedno použití stál 2 kila, ale takhle? 300 korun ročně za jistotu, že pro kávovar za spoustu peněz dělám maximum aby tu se mnou dlouho byl? A to pochybuju, že se bude odvápňovat tak často, takže tuto závratnou roční sumu patřičně podělme předpokládanou frekvencí odvápňování
Nicméně je pravda, že jestli v kávovaru fakt není nic, s čím reaguje kyselina citronová, a odvápňovač fakt jen odvápňuje, tak proč jí nepoužít...
Nechtěl jsem v tom moc šťourat - protože nevím co je špatného na kyselině citrónové. Možná by neškodilo něco málo si přečíst o této rostlinné kyselině a jejím použití. Ale to není podstatné. Podstatné a pro mě komické je to, že přípravek ASCOR DC je vlastně jenom 25g kyseliny citrónové.
Jste si jistý? Samozřejmě, většina odvápňovacích prostředků nic jiného než kyselina citronová nejsou (doporučuji zajít do nějakého elektra a podívat se, za kolik takovou přebalenou obyčejnou kyselinu citronovou prodávají, složení samozřejmě na většině najdete, tak se můžete přesvědčit sami) a to i včetně mnohých výše zmiňovaných pro servisy. Na Ascor DC ale bohužel složení neudávají (nebo to tam alespoň nemůžu najít). A vzhledem k tomu, že na místním obchodu je uvedeno, že je vhodný i pro stroje s hliníkem, doufal jsem, že se jedná o něco jiného.
Nicméně, pokud je pravda to, že za pokojové teploty kyselina citronová na hliník nijak nepůsobí, není nic jednoduššího než (používáte-li PID) nastavit nižší teplotu. Ovšem zase, to platí pro čistý hliník, přičemž součásti kávovarů budou pravděpodobně nějaké slitiny.
Samozrejme že profesionálne odvápňovače nebudú obsahovať ťažké chemikálie, ktorých zbytky by mohli používateľov kávovarov priotráviť. Ale aj keby to bola čistá kys. citrónová, pri cene 10€ za kilo nie je čo riešiť.
satchieee: Vyššie uvedený mám doma. Na obale sa píše, použiť roztok 5-20% odvápňovača vo vode, ponoriť diely na odvápnenie na 1-8 hodín. Toto je pre použitie v servise, kedy odvápňujem rozmontované dieli v nejakom kýbli s roztokom. Pri použití do malého kávovaru by som sa riadil návodom ku kávovaru.
tomtom64: Zloženie na obale tohto konkrétneho prostriedku sa nepíše. Jediný spôsob ako vyriešiť dilemu čo v tom prášku je bude napísať distribútorovi a požiadať ich o info (Nuova Ricambi, katalógové číslo odvápňovača je 700020.) Viac sa pomôcť nedá...
Moja zbierka:Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamoespressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Ja som našiel doma dva obaly z odvápňovačov. Gaggia má napísanú kyselinu vínnu, Ascor nepíše. Je ľahko možné, že je v Ascore obyčajná kyselina citrónová a že v prepočte na kilá oproti nejakej inej sa to neoplatí. Ale pri množstve, v akom to ja potrebujem, to ozaj nemusím riešiť. Nemusímn zháňať nejakú konkrétnu koncentráciu, nemusím nič vážiť. Proste sáčok za 1,5 € raz za štrvťroka vysypem do nádržky a hotovo.
Kdesi jsem už psal o působení odvápňovacího přípravku na hliník který je nabízen v našem obchodě. Tenkrát jsem to zkoušel na hliníkový šufánek (naběračku). Sáček 25g jsem rozpustil asi ve 100ml vody a naběračku zahříval několik minut kdy roztok v naběračce vařil. Výsledek byl - žádná reakce s hliníkem.
Je fakt, že naběračka a bojler kávovaru Gaggia Classic nemusí být ze stejného materiálu. Proto jsem dnes vzal bojler z Classicu a sáček dekalcifikace 25g rozpustil v 200 ml vody. V malém kastrolku jsem vařil dekalcifikační roztok s vloženým bojlerem po dobu 20min. Reakci můžete vidět na fotce.
Domnívám se, že je zbytečné obávat se o hliníkové díly kávovaru při použití dekalcifikačního přípravku nabízeného v našem obchodě. http://shop.primacafe.cz/doplnky/41-dc- ... ikace.html
Složení obsahu dekalcifikačního sáčku neznám, ale rozpuštěná kyselina citronová ve vodě je cítit o dost jinak, jak dekalcifikační sáček. Doproručované dekalcifikace výrobcem bývají nějaká kyselina doplněná ještě něčím dalším. Vždy to nemusí být jen jedna chemikálie.
Šipka ukazuje kde byla hladina
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
no hurá, děkuji - čili opravdu není co řešit - beru DEZCAL a prdim na čistou kyselinu - každopádně je zajímavé, jak se diskuse na toto možná trochu triviální téma rozjela
splnila tak snad účel
Jelikož se mi Classic nějak ucpal navzdory decalcifikaci přes nádržku ,pustím se do celkové rozborky a hodlám povařit obě části bojleru přípravkem z místního eshopu jak to výše popisuje admin.Neublížím té spodní části ? Nevypadá to jako hliník.
Jaké spodní části? Spodní část bojleru? Jako hlava? Pokud je to ono, tak ta je mosazná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior