Aeropress-jak to vypadá a co toje

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Jaká proměna ? Jen jsem objevil (náhodou) alternativní přípravu místo espressa na dovolenou, což jsem předtím nedokázal uspokojivě vyřešit (viz FP, Moka). AP se ukázal jako východisko, dokonce tak dobré, že si teď dávám jako třetí slabší dávku denně 1 Ap, konečně mám taky možnost zkoušet kávy, které mi pro aciditu jako E nesedí. Čili 2x dvojité presso a později odpoledne 1 AP. Vzhledem k malé dávce kávy (jen 10g /osoba) ho snáším bez problémů, i bez pocitu viny, že se ohrožuju.

K té proměně, život je samozřejmě změna, takže teď zkouším nový světový trend : nízkotlaké espresso a výsledky jsou zatím velmi slibné. Až budu mít víc údajů, podělím se.
Krom toho bych rád objevil způsob, jak ovládat výkon vibrační pumpy elektronicky bez omezení počtu cyklů, ale taky bez vytváření špiček napětí, ale tam asi nic nevymyslím...
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od Spyydy »

Pokud ne Danst, tak já jsem třeba u sebe tuhle "změnu" pozoroval. Postupně jsem přícházel filtr metodám čím dál tím víc na chuť, až je z aeropressu teďka asi nejvíc preferovanej způsob přípravy kafe. Pokud se bavíme o výběrových, světleji pražených kávách, je to pro mě mnohem zábavnější co do objevování ovocitých a hlavně sladkých tónů. Espresso má samozřejmě v mém životě pořád jistý místo, ale to hlavně z důvodů, ze kterých vůbec tenhle nápoj vznikl - rychlost přípravy i konzumace. I když musím říct, že espresso připravuju určitě dýl, než aeropress, takže na espressu oceňuju hlavně možnost rychlýho vypití. Ale jsou situace, kdy si chci naopak to těžký úsilí z přípravy kafe vychutnat dýl - a to si udělám aeropress a piju ho klidně 20 min, během kterejch sleduju, jaký super chutě vystupujou se snížující se teplotou. + obsahujou filtr metody zpravidla víc kofeinu než espresso, což je příjemný bonus. :)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od j.bill »

Spyydy píše:...+ obsahujou filtr metody zpravidla víc kofeinu než espresso, což je příjemný bonus. :)
:? Tohoto bonusu bych se rád vzdal :)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

S tím kofeinem nevím, už jsem viděl ukazovat tabulky, kde má mít espresso 17 a filtr 120mg , takže píše se různě cokoliv, určitě záleží na síle a množství. Když mám AP z 10g bez tlaku za 60 sec, tak E ze 17g za 30 přece jen bude mít víc, i pro kofein platí vyšší tlak, vyšší rozpustnost.
Klidně bych se bez něj obešel, stimulačně na mně stejně nepůsobí, až když je toho opravdu hodně, na druhé straně má mnoho pozitivních účinků a jediný negativní, který mně netěší, a to, že pravděpodobně zvyšuje hl. cholesterolu, ale kvůli tomu kafe nepřestanu přece pít.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Tak po delší době potvrzuji svůj názor na AP, je to prostě ono.
Týdenní používání na dovolené ukázalo, že jde vyrábět i větší množství, šel jsem až na 35g kávy + dolití vodou na výsledných 500ml. Většinou jsem ale vyměkl na 32/450. Protože mlýnek byl ruční Hario a na jeden zátah víc kafe nepobere.
Chuť byla trochu kompromis, ale použitelné to bylo, nouzově.
Ale chuť se moc nezlepšila ani při mém obvyklém použití 25/350.
Doma jsem zkusil totéž a lepší. Bylo to vodou, z měkké to není ono.
Ovšem až po použití komerčního mlýnku na espresso je chuť opět tam, kde má být. Dostane hloubku a vykreslí chuť kávy.
Tedy špatná zpráva, i pro AP platí, že chutná tak, jaká je káva a jaký mlýnek. Není to až tak kritické jako u espressa, ale přesto bych to z ručního (úroveň Hario) normálně nepil.
Pochopil jsem , proč i na AP používají profíci EK43.
Nakonec nemám důvod už experimentovat s postupy, používám jednotný:
Hrubší mletí než na espresso, voda odstavená z varu, ponechaná otevřená konvice 60-75 s, zalití co se vejde + zamíchání, 75 s extrakce, filtrace 20-30 s do zasyčení, dolití vodou na objem.
Podle druhu kávy a vypražení můžou být korekce tak do 10-15 s.
Samozřejmě nepoužívám kávu praženou na espresso, ale pro alternativu, i když ne až tak málo jako "butikové" pražírny, to už mi přijde skoro jako čaj s citrónem, když to přeženu.

Espresso to nenahradí, ale jako vysoce kvalitní káva s větším objemem vody(a to je velmi pozitivní) - perfektní.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

A jak to už tak chodí a stárnu, tak lenivím. U espressa bohužel nedokážu dále zjednodušit přípravu, prostě se musí dělat ručně.
Aeropress mně po asi roce používání už unavil. Je to sice poměrně jednoduché, ale člověk se přesto musí soustředit, zejména na čas extrakce a řekl bych, že je docela citlivý na způsob používání. Lepší výsledky mi dával s hrubším mletím a delším časem. Problém je množství přípravy, čím víc kávy dělám, tím víc je limitován. Od určitého množství je způsob přípravy koncentrát + ředění méně vyhovující. Optimum je asi tak do 350ml a to už je pro mně málo. Dělat dvakrát, to už by bylo příliš pracné.
Řešení jsem našel, Technivorm Moccamaster. Koupil jsem za 1/2 ceny nový na ebay s jedním místem naťuklým (lak), za tu cenu jsem spolkl i oranžovou barvu. Ódy na kvalitu jsem sice považoval za reklamní kecy, ovšem výsledek mně překvapil, s běžným překápavačem se nedá srovnat. Jsem spokojený, i když zde opačně nevyužívám optimální náplň (plnou) pro ideální provoz.
U AP beru jako problém nejistotu teploty nalévané vody a její rychlé chladnutí. U MM je to dobře vyřešeno, výsledek je pro mně možná lepší než z AP (ovšem u AP jsem zavrhl všechny složité postupy s odpočítáváním a postupným doléváním). MM umožnuje částečně volbu drip/ immersion (bez konvice nepouští přes filtr, až po jejím nasunutí) a dá se rovněž přizpůsobit kávě. Je velmi rychlý, opakovatelný a pracnost je nižší než u AP.
Jen snad ta cena nového je trochu moc.
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od Spyydy »

Taky moccamaster zvažuju.) Ale zároveň musím podotknout, že ona konzistence/stabilita je zároveň do jistý míry jeho slabou stránkou. V aeropressu si můžu naopak s mojí bonavita konvicí s nastavitelnou teplotou, funkcí udržování teploty, integrovanýma stopkama s přípravou trochu víc hrát (oproti stabilním 93 st na onecupu). Faktor rozdílné okolní teploty se dá do jistý míry stabilizovat nahřátím AP horkou vodou. Uvidíme, jestli pohodlí zvítězí, ale AP určitě poslouží dobře na cestách a konvici stějně využívám na rovněž na teplotu vody citlivého čaje.)
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od danst »

Pro mně už je jasný vítěz Moccamaster. I na menší množství se dá bez problému použít, např. pro mojich 0,5l (na to je AP krátký) používám po čas kapání první půlky vody uzavřený filtr (s jedním promícháním kávy na začátku) , potom teprve vložím konvici a pokračuju jako drip do konce. Naprostá spokojenost. Není až tak velký, budu s sebou vozit i na dovolenou s Handgroundem, AP odkládám stranou....
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od johneer »

Přidám se s aeropressovou zkušeností. Používám necelých 20g kávy na plný aeropress. Melu ručně (Porlex tall) na hodně jemno (jen lehce hrubší než espresso). Voda 95°C, propláchnu filtr a dělám 30s preinfusi (cca. 30ml vody, ve kterých rozmíchám kávu na "blátíčko") pak doliji cca. 1cm pod okraj, promíchám a nasadím píst. Po 2 minutách vytlačím. Káva je skvělá a dostatečně silná i pro dolití mlékem. Žena si to ještě ředí, já radši silnější. Na doma i na cesty je to podle mne nejlepší alternativní metoda. Používám světle pražené kávy na filtr.
Upřímně řečeno rozdíl mezi přímou a nepřímou metodou mi uniká. V obou případech se kafe rozmíchá v definovaném objemu a čeká v rouře na vytlačení. Neumím si představit v čem by měl spočívat rozdíl, jestli je roura hlavou nahoru nebo dolů. Jediný rozdíl je v tom, že při přímé metodě unikne trocha podextrahované kávy do šálku, což je ale pod 10ml, tak upřímně pochybuji, že by to někdo v celkovém objemu poznal. Zkoušel jsem obojí, rozdíl nepozoruju kromě toho, že při obracení aeropressu při nepřímé metodě hrozí víc vypadnutí pístu a opaření :).
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od generator »

... k čemu je v aeropressu dobrá "preinfuse"? .. tedy spíš k čemu je dobrá v tom Vašem způsobu přípravy, když se to tam pak stejně dvě minuty koupe?

Pre-infuse v earopresu je dobrá když to děláte rychle jako espresso, ale když to pak zalejete na dvě minuty, tak to tak nějak nedává smysl.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od johneer »

Hlavní smysl je podle mne v distribuci pevné fáze v celém objemu. Když zaleju kávu rovnou čtvrtlitrem vody, tak se blbě rozmíchává, hrozí hrudky, které padnou rychle ke dnu. Takhle je to jistota. Asi by to stačilo rozmíchat a dolít, ale tuhle metodu jsem viděl na více místech, tak se jí držím, protože mi funguje. Předpokládám, že vliv na chuť nebude tak zásadní, ale nezdržuje mě to, tak proč ne.
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od generator »

Tak mě se hrudky netvoří. Ale jestli u Vás jo, tak bych tomu neříkal preinfuze, protože to není vlastně ten důvod proč to děláte. Zavání to odporným termitem a působíte pak jako suvenýr, a hrozí rizoto, že to skončí fiatem! ;)

On tak trochu začíná být problém s "návody" na internetu. Platí to už delší dobu ve všech tématech, ale v kávě to má vzestupnou tendenci v poslední době.

S odpuštěním každý s dírou do (|.|)ele, kdo se otřel o kávu z pražírny tomu strašně rozumí. Ve spojení s narcisistní generací sdílečů, pak vznikají zaručené blogy o kávě, podcasty, a youtube plný videonávodů kterým se můžete vysmát.
Nedávno jsem viděl unpacking aeropresu současně s návodem jak se v tom dělá káva. Člověk co to točil vlastně držel poprvé v životě aeropress a hnedka dával zaručený návod, jak se v tom připravuje káva. Ruce se mu klepaly naprosto si nebyl jistý co vlastně dělá. nedotáhnul dobře filtr, takže mu to stříkalo bokem i s kávou ... no fuj. Chvíli jsem si mysle, že to je recese ... bohužel nebyla. když jsem pak projel doporučená "podobná" videa, co youtube nabízí, tak to byla občas podobná hrůza.

Holt doba post-informační.
Takže jestli jste náhodou nenarazil na něco podobného.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od johneer »

Nenarazil, mám myslím dost soudnosti a informací z relevantních zdrojů, abych viděl, co všechno je na youtube blbě. Tenhle postup jsem viděl z rukou baristy (tuším, že u stánku pražírny Alegre), ale podobné návody se zaléváním nejdřív malý objemem a pak větším jsem viděl na víc důvěryhodných místech. Říkat tomu můžete, jak chcete, ale pokud jde o namočení kávy - tedy přípravu nálevu (angl. infusion) před samotným "plnohodnotným" louhováním, jde to myslím celkem lingvisticky správně považovat za preinfusi. Preinfuse neznamená nic jiného než "předzalití" nebo řekněme předspaření (kde už je diskutabilní ta pára v základu). To, že si tento termín pro sebe usurpují espresso militanti ještě neznamená, že nelze použít jinde. Tolik k lingvistickému okénku, vraťme se ke kafi ;).
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od generator »

Co takhle tomu říkat "bloom"/"blooming" jako zbytek kávových radikálů?

Kód: Vybrat vše

https://www.worldaeropresschampionship.com/recipes/#
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od johneer »

OK, taky jsem pohledal :). Každopádně nějaký smysl to asi má, když se to i jmenuje.
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od Dabass »

Zdravím přítomné přátele dobré kávy. Momentálně sem a tam pokukuji po technice aeropressu a jeho eventualních možnostech. Na zahraničních fórech jsem párkrát narazil na možnost extrakce při vyšším tlaku prostřednictvím improvizované páky, jako například tady:

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc
Na výsledném produktu je dokonce vidět i vytvoření cremy, jako bývá u espressa.
Vzhledem k provedení aeropressu z plastu asi nepůjde vyvinout tlak 9 bar... Nicméně určitý prostor k tlakové profilaci během extrakce se tu přímo nabízí. Experimentoval, prosím, někdo v této oblasti s aeropressem?
Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 228
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od OndraMikus »

Toš co k tomu říct... Káva by z toho měla vypadnout tělnatější a hustší, ale espresso to nebude, spíš se to přiblíží moka konvičce. Pro některé kávy by to mohlo být chuťově zajímavé a přijatelné, ale můj závěr je ten, že je to volovina. Ač jsem taky špekulant, tak nevím proč bych stavil takovou stavbu.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....
Uživatelský avatar
Dabass
začátečník
Příspěvky: 75
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: Nivona NICR 842, 22.110 Magnifica S, DeLonghi EC 155
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od Dabass »

Třeba Cafflano® Kompresso má menší průměr a tam těch 9 bar jde vytlačit dlaní ruky -

Kód: Vybrat vše

https://www.home-barista.com/espresso-machines/cafflano-kompresso-review-t49727.html 
Mám nádherný stojan na malou ruční vrtačku. Ten stojan mi tvarově hodně připomíná ruční pressovač Europiccolu od LaPavoni, tak že odtud ta asociace ve spojení s Aeropressem a Fellow Prismem. :) a ten tlak na páce by tam mohl být taky, teoreticky... Možná někdo experimentoval i v praxi...
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od RedAce »

Na experimentování v rámci alternativních způsobů přípravy a na cesty je Aeropress super. Ale na espresso to není. Espresso to nikdy nebude a čím víc se espressu budeš blížit, tím to bude komplikovanější a tím dřív tě to přestane bavit.
Takže jestli primárně toužíš po espressu, jdi rovnou do něj. Vypadá to, že ti experimentování a úpravy nejsou cizí, tak pořiď bazarového Classica nebo Europiccolu za pár tisíc a budeš mnohem spokojenější.
Uživatelský avatar
senlamy
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: čtv 14. pro 2017 10:32:46
bydliště: Brno
kávovar: Lelit Mara PL62, AeroPress. Bylo: Gaggia Classic Plus
mlýnek: Niche Zero. Bylo: Gaggia MDF

Re: Aeropress-jak to vypadá a co toje

Příspěvek od senlamy »

Kéž by se dělal skleněný AeroPress :)
Odpovědět

Zpět na „Aeropress“