Kvalitní 100ml espresso z automatu
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Kvalitní espresso z automatu?
Zdravím páni...vidím, že sa príprave kávy naozaj rozumiete a rád by som sa rozumel aj ja...
Trošku sa viac rozpíšem, aby som poskytol všetky informácie ktoré viem, aby ste mi vedeli lepšie poradiť...
Takže takto, o prípravu kávy som sa najskôr vôbec nezaujímal, ale posledná mesiac sa snažím z môjho kávovaru dostať to najlepšie (každý pa predsa rád, keď mu návšteva pochváli kávičku, ktorú pripravuje.).
Takže ku kávovaru, máme asi 3 mesiace automatický kávovar WIK 9752 D CreamAroma 2.0.
Dá sa nastavovať od množstva kávy, cez množstvo vody až po samozrejme hrubosti mletia mlynčeka..
Na začiatok chcem povedať, že keďže u nás doma a ani väčšinou návšteva nechce originál espresso (teda objem 30 ml kvalitnej kávy)
ale každý má záujem skôr o väčšie množstvo ešte s možnosťou pridania mlieka...
Cchcel by som teda dosiahnuť takýto stav...Kávička s približným množstvom vody cca 100 m, ktorá by sa chuťovo aspoň mierne približovala ku kvlitnej kávičke
zároveň mala krásnu cremu.
No a keďže sa už dosť dlho snažím kávovar nastaviť a stále to nejde, raz je káva vodová, raz je zase na môj vkus moc horká a crema je raz tmavšia ale veľmi málo drží, alebo zase moc bublinková a pod.
Kávu používam zrnkovu Molinari Oro v pomere Arabica: Robusta- 80:20.
No a keby ste mi vedeli poradiť s tým, ako teda dosiahnuť naozaj dobrú kávičku...
Zišli by sa mi informácie ako: presne akú gramáž by mala mať namletá káva na tých 100 ml tekutiny(teraz mi pri 125 ml vody automat nadávkuje 13 g mletej kávy)...viem si totiž odmerať, koľko kávy automat namelie a teda by som si vedel presne astaviť potrebnú gramáž...
Utlačenie kávy neovplyvním, takže to rieiš nebudem.
Množstvo tekutiny by som nastavil teda na cca 100 ml...
No a posledná, najpodstatnejšia vec je mletie.... teraz som len tak skúšal pri aktuálnom nastavení mlynčeka nechať automat aby mi kávu zomlel a program som vypol, teda mi do odpadkovej nádoby vysypalo suchú pomletú kávu...keď som ju na pohľad skúmal (okrem toho že mala 13 gramov ako som už písal) mi prišla na pohľad na dosť hrubo pomletá , a to pritom je mlynček nastavený na skoro najjemnejšie mletie (nie na úplne najemnejšie, takže viem ešte mletie zjemniť)...porovnávam som túto kávu s kúpenou už namletou Popradskou kávou, a táto Popradská bola jasne, už na pohľad oveľa jemnejšia....
Teda týmto som prišiel k tomu, že mlynček musím nastaviť na ešte jemnejšie mletie, ale tam sa zase dostávam k tomu, že pri tých 100 ml a aktuálnej gramáže kávy (13 g) dostanem vždy dosť výrazne horkú kávu s krémov, ktorá velmi rýchlo padne...
Vedeli by ste mi a boli by ste ochotný poradiť teda nejaký kompromis pre cca 100 ml kávičku. Teda gramáž kávy (to dokážem odmerať) a hlavne mletie kávy, lebo tam fakt enviem dosiahnuť nejaký dobrý výsledok a bohužiaľ stále neviem odhadnúť ako má vyzerať akurátne namletá káva...
Dúfam, že nikomú nevadí, že som sa tak rozpísal...
Trošku sa viac rozpíšem, aby som poskytol všetky informácie ktoré viem, aby ste mi vedeli lepšie poradiť...
Takže takto, o prípravu kávy som sa najskôr vôbec nezaujímal, ale posledná mesiac sa snažím z môjho kávovaru dostať to najlepšie (každý pa predsa rád, keď mu návšteva pochváli kávičku, ktorú pripravuje.).
Takže ku kávovaru, máme asi 3 mesiace automatický kávovar WIK 9752 D CreamAroma 2.0.
Dá sa nastavovať od množstva kávy, cez množstvo vody až po samozrejme hrubosti mletia mlynčeka..
Na začiatok chcem povedať, že keďže u nás doma a ani väčšinou návšteva nechce originál espresso (teda objem 30 ml kvalitnej kávy)
ale každý má záujem skôr o väčšie množstvo ešte s možnosťou pridania mlieka...
Cchcel by som teda dosiahnuť takýto stav...Kávička s približným množstvom vody cca 100 m, ktorá by sa chuťovo aspoň mierne približovala ku kvlitnej kávičke
zároveň mala krásnu cremu.
No a keďže sa už dosť dlho snažím kávovar nastaviť a stále to nejde, raz je káva vodová, raz je zase na môj vkus moc horká a crema je raz tmavšia ale veľmi málo drží, alebo zase moc bublinková a pod.
Kávu používam zrnkovu Molinari Oro v pomere Arabica: Robusta- 80:20.
No a keby ste mi vedeli poradiť s tým, ako teda dosiahnuť naozaj dobrú kávičku...
Zišli by sa mi informácie ako: presne akú gramáž by mala mať namletá káva na tých 100 ml tekutiny(teraz mi pri 125 ml vody automat nadávkuje 13 g mletej kávy)...viem si totiž odmerať, koľko kávy automat namelie a teda by som si vedel presne astaviť potrebnú gramáž...
Utlačenie kávy neovplyvním, takže to rieiš nebudem.
Množstvo tekutiny by som nastavil teda na cca 100 ml...
No a posledná, najpodstatnejšia vec je mletie.... teraz som len tak skúšal pri aktuálnom nastavení mlynčeka nechať automat aby mi kávu zomlel a program som vypol, teda mi do odpadkovej nádoby vysypalo suchú pomletú kávu...keď som ju na pohľad skúmal (okrem toho že mala 13 gramov ako som už písal) mi prišla na pohľad na dosť hrubo pomletá , a to pritom je mlynček nastavený na skoro najjemnejšie mletie (nie na úplne najemnejšie, takže viem ešte mletie zjemniť)...porovnávam som túto kávu s kúpenou už namletou Popradskou kávou, a táto Popradská bola jasne, už na pohľad oveľa jemnejšia....
Teda týmto som prišiel k tomu, že mlynček musím nastaviť na ešte jemnejšie mletie, ale tam sa zase dostávam k tomu, že pri tých 100 ml a aktuálnej gramáže kávy (13 g) dostanem vždy dosť výrazne horkú kávu s krémov, ktorá velmi rýchlo padne...
Vedeli by ste mi a boli by ste ochotný poradiť teda nejaký kompromis pre cca 100 ml kávičku. Teda gramáž kávy (to dokážem odmerať) a hlavne mletie kávy, lebo tam fakt enviem dosiahnuť nejaký dobrý výsledok a bohužiaľ stále neviem odhadnúť ako má vyzerať akurátne namletá káva...
Dúfam, že nikomú nevadí, že som sa tak rozpísal...
Kvalitní 100ml espresso z automatu
A ešte som zabudol dodať, že pri tých 100 ml, aký by mal byť čas extrakcie? Keď pri espresse to má byť 30 ml -30 sekúnd...predpokladám, že pri 100 ml ten vzorec rovnaký nebude...koľko asi teda? Lebo zjavne to všetko spolu súvisí, takže keď budem mať dosiahnuť nejaký čas, na základe toho budem aj vedieť, či mám aspoň približne dobre namletú kávu a pod...
A posledná podotázka, viem, že to tu bolo už písané, keďže som si to čítal, ale stále neviem, či tá doba má byť odvtedy, odkedy sa káva dostane do kontaktu s vodou, teda pri mojom automate odvtedy, kedy natečie voda pri predparení, alebo len čistý čas tečenia vody? Ďakujem ešt raz
A posledná podotázka, viem, že to tu bolo už písané, keďže som si to čítal, ale stále neviem, či tá doba má byť odvtedy, odkedy sa káva dostane do kontaktu s vodou, teda pri mojom automate odvtedy, kedy natečie voda pri predparení, alebo len čistý čas tečenia vody? Ďakujem ešt raz
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kvalitní espresso z automatu?
Tak jsem napsal asi 6ti řádkový příspěvek - odpověď. Když jsem si to přečetl, tak jsem to celé smazal. Nechám vyjádření na jiných (pokud na to bude mít někdo nervy).
Být vámi, zůstal bych u toho co děláte a jak děláte. Při tomto přístupu nečekejte, že dosáhnete nějakého podstatného zlepšení. Současné vaše výtvory nemají s kávou nic společného, natož s espressem.
Být vámi, zůstal bych u toho co děláte a jak děláte. Při tomto přístupu nečekejte, že dosáhnete nějakého podstatného zlepšení. Současné vaše výtvory nemají s kávou nic společného, natož s espressem.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- honex
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
- bydliště: Hradec Králové
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
Hmm, kupte si pákový přístroj ideálně s HX, bottomless páku a 21g misku. Potom můžete dělat 100ml espresso.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 546
- Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
- bydliště: Zlínský kraj
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
Celkem jsem se při čtení pobavil. Kdyby jste si pročetl fórum tak by jste se ptát nemusel a věděl by jste že to co chcete dost dobře nejde. Když u mě chce návštěva velké kafe tak jim jednoduše udělám americano espresso nebo turka v džezvě. A když přijde moc lidí a všichni chtějí velké kafe tak existuje french press. Taky by to chtělo jinou kávu, silně pochybuji že ta co používáte se k vám dostane alespoň 4 dny po upražení.
Mě by jste moc neuhostil touto kávou, 125ml na 13g musí být dobrá voda, já preferuji opačný přístup, cca 18g kávy, doba extrakce 20-25s a výsledkem je cca 30ml výborné emulze.
Mě by jste moc neuhostil touto kávou, 125ml na 13g musí být dobrá voda, já preferuji opačný přístup, cca 18g kávy, doba extrakce 20-25s a výsledkem je cca 30ml výborné emulze.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
- vilose
- více pokročilý
- Příspěvky: 425
- Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
- mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
Teda riešenie existuje.
Tiež som chcel napísať:
Nastaviť mlynček, nastaviť teplotu vody, potom urobiť po sebe 4 espressá 25ml z 4x8g a zliať to dokopy.
Tiež som chcel napísať:
Nastaviť mlynček, nastaviť teplotu vody, potom urobiť po sebe 4 espressá 25ml z 4x8g a zliať to dokopy.
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
1. Kupte si kvalitní kávu z české pražírny.
2. Vylaďte kávovar tak, aby vyráběl něco co nejvíc podobné Espressu.
3. Uděljte jim Lungo (někde též nazývané Americano, nebo prodloužené kafe) - do hrničku jim nalijte požadované množství horké (nikoliv vroucí) vody a navrch jim udělejte Espresso. Kávovar nemusíte nijak přenastavovat a všichni budou spokojeni.
Ad bod 3 - Tuším, že Paul Basset nebo nějaký jiný známý barista dělal Lungo z dvojitého Ristretta
Fox_25: Pokud jste zvyklý na dvojité Ristretto, pak byste si nejspíš ani Lungo neobjednal Na druhou stranu v severských zemích (Norsko Švédsko) je běžné, že se káva podává slabší a větší. Česká kotlina je v tomto jednoznačně pod vlivem Itálie a jejích malých silných káv.
2. Vylaďte kávovar tak, aby vyráběl něco co nejvíc podobné Espressu.
3. Uděljte jim Lungo (někde též nazývané Americano, nebo prodloužené kafe) - do hrničku jim nalijte požadované množství horké (nikoliv vroucí) vody a navrch jim udělejte Espresso. Kávovar nemusíte nijak přenastavovat a všichni budou spokojeni.
Ad bod 3 - Tuším, že Paul Basset nebo nějaký jiný známý barista dělal Lungo z dvojitého Ristretta
Fox_25: Pokud jste zvyklý na dvojité Ristretto, pak byste si nejspíš ani Lungo neobjednal Na druhou stranu v severských zemích (Norsko Švédsko) je běžné, že se káva podává slabší a větší. Česká kotlina je v tomto jednoznačně pod vlivem Itálie a jejích malých silných káv.
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
Fúha, nečakal som takúto zápornú spŕšku reakcií, ale skúsim to teda inak.
Na začiatok aspoň poďakujem Adminovi za presunutie témy.
No a teraz ku káve. Nechápem moc z akého dôvodu sa strhol takýto rozpor.
Bohužiaľ, či sa to lúbi alebo nie, v mojom okolí nie je absolútne nikto zvyknutý piť 30 mililitrové espresso.
Rad za radom, každý kto ku mne chodí, si minimálne tých 70 ml vyžaduje a paradoxne to moc nechápem, pretože keď prídem do akejkoľvek reštaurácie
v mojom okolí a vypýtam si presso s mliekom, tak mi prinesú vždy minimálne kávu o objeme 70 ml... avšak táto káva mi skoro vždy chutí, na rozdiel od toho, čo robím doma.
Ďaľšia vec, čo som naozaj zas trochu nepochopil ja je to, že som nikde nenapísal, že chcem vyrábať espresso. Keby som akejkoľvek návšteve podal naozaj kvalitné 30 ml espresso, tak to nikto nevypije... ale to už je asi stret záujmov, to chápem.
Zaraža ma veta, že pri tomto prístupe to môžem zabaliť...naozaj nechápem aký prístup máte na mysli, práve preto prosím o rady a snažím sa to zmeniť..
Kávu ktorú mám som doteraz považoval za dobrú, ale popozerám sa teda po inej...
Fakt tomu nerozumiem, pretože aj keď si ešte raz prečítate moju správu, zámerne som nepoužíval slovo espresso ale kávička, takže viem, že to čo chcem podávať proste nie je espresso.
Taktiež mi napísaní toho, že v terajšom stave mi kávovar dáva 100 ml vody, 13 gramov kávy som napísal, že to nie je dobré, a preto to chcem spraviť inak...
Takže jediné, kde si priznávam chybu je to, že som nevedel, že existuje tzv. Lungo(a teda som o tom nečítal), ktoré by som teda mohol mojej návšteve k ich spokojnosti podávať.
Inak fakt nechcem pôsobiť drzo, ale nerozumiem tomu, to je až taká zlá žiadosť o radu, keď chce niekto niečo iné ako espresso, keď naozaj v tých reštauráciách u nás dostanem 100 ml chutnú kávičku..
Citujem z wikipédie, a presne toto by som chcel dosiahnuť, a o to som aj žiadal..
Na Slovensku sa väčšinou pije väčšie espreso, ktoré je pripravené tiež z 7 gramov kávy, ale obsahuje viac vody (80–200 ml).
Na začiatok aspoň poďakujem Adminovi za presunutie témy.
No a teraz ku káve. Nechápem moc z akého dôvodu sa strhol takýto rozpor.
Bohužiaľ, či sa to lúbi alebo nie, v mojom okolí nie je absolútne nikto zvyknutý piť 30 mililitrové espresso.
Rad za radom, každý kto ku mne chodí, si minimálne tých 70 ml vyžaduje a paradoxne to moc nechápem, pretože keď prídem do akejkoľvek reštaurácie
v mojom okolí a vypýtam si presso s mliekom, tak mi prinesú vždy minimálne kávu o objeme 70 ml... avšak táto káva mi skoro vždy chutí, na rozdiel od toho, čo robím doma.
Ďaľšia vec, čo som naozaj zas trochu nepochopil ja je to, že som nikde nenapísal, že chcem vyrábať espresso. Keby som akejkoľvek návšteve podal naozaj kvalitné 30 ml espresso, tak to nikto nevypije... ale to už je asi stret záujmov, to chápem.
Zaraža ma veta, že pri tomto prístupe to môžem zabaliť...naozaj nechápem aký prístup máte na mysli, práve preto prosím o rady a snažím sa to zmeniť..
Kávu ktorú mám som doteraz považoval za dobrú, ale popozerám sa teda po inej...
Fakt tomu nerozumiem, pretože aj keď si ešte raz prečítate moju správu, zámerne som nepoužíval slovo espresso ale kávička, takže viem, že to čo chcem podávať proste nie je espresso.
Taktiež mi napísaní toho, že v terajšom stave mi kávovar dáva 100 ml vody, 13 gramov kávy som napísal, že to nie je dobré, a preto to chcem spraviť inak...
Takže jediné, kde si priznávam chybu je to, že som nevedel, že existuje tzv. Lungo(a teda som o tom nečítal), ktoré by som teda mohol mojej návšteve k ich spokojnosti podávať.
Inak fakt nechcem pôsobiť drzo, ale nerozumiem tomu, to je až taká zlá žiadosť o radu, keď chce niekto niečo iné ako espresso, keď naozaj v tých reštauráciách u nás dostanem 100 ml chutnú kávičku..
Citujem z wikipédie, a presne toto by som chcel dosiahnuť, a o to som aj žiadal..
Na Slovensku sa väčšinou pije väčšie espreso, ktoré je pripravené tiež z 7 gramov kávy, ale obsahuje viac vody (80–200 ml).
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
tak to je na velmi vážné zamyšlení a je to moc smutný.kal-el píše:.......keď prídem do akejkoľvek reštaurácie v mojom okolí a vypýtam si presso s mliekom, tak mi prinesú vždy minimálne kávu o objeme 70 ml... avšak táto káva mi skoro vždy chutí, na rozdiel od toho, čo robím doma.......
U velké většiny čtenářů tohoto fora je to právě naopak (děsí je dát si kávu - espresso v restauraci) .
to musel napsat nějaký škodolibec,nebo je tato informace staršího data a taky na Slovensku se situace pomalu zlepšuje.kal-el píše:Na Slovensku sa väčšinou pije väčšie espreso, ktoré je pripravené tiež z 7 gramov kávy, ale obsahuje viac vody (80–200 ml).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
No hej, tak potom to uz naozaj vidim len tak, ze som nikdy kvalitne originalne espresso nepil... Nechcel som nejako popudit clenov tohto fora, takze sa ospravedlnujem. Mimochodom som skusal mnozstvo kavy a najmensie mnozstvo ake mi kavovar dokaze dat je 10 gramov .Takze to dobre jedine originalne espresso ani nikdy nedosiahnem
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Kvalitní 100ml espresso z automatu
nepopudil, spíš asi pobavil.
Automaty, aspoň Saeco se kterými mám zkušenost, dávkují mezi 8 až 10g.
Nevidím důvod proč byste si neměl udělat normální espresso. Gramáž můžete nechat na té minimální hodnotě která jde nastavit. Stáhněte množství vody na asi 25 až 30ml. Pak možná upravte mletí. Ale hlavně vyměňte používanou kávu.
Kdybyste se nestyděl za svoje bydliště a měl je vyplněné ve vašem profilu, tak by vam mohl i někdo poradit kde nejblíž máte nějaký zdroj použitelné kávy.
Automaty, aspoň Saeco se kterými mám zkušenost, dávkují mezi 8 až 10g.
Nevidím důvod proč byste si neměl udělat normální espresso. Gramáž můžete nechat na té minimální hodnotě která jde nastavit. Stáhněte množství vody na asi 25 až 30ml. Pak možná upravte mletí. Ale hlavně vyměňte používanou kávu.
Kdybyste se nestyděl za svoje bydliště a měl je vyplněné ve vašem profilu, tak by vam mohl i někdo poradit kde nejblíž máte nějaký zdroj použitelné kávy.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior