Teplota našlehaného mléka

Nedaří se napěnit mléko? Zde je Váš prostor.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od papun »

Kdyz šlehám mléko, tak používájm v konvičve teploměr, který má jako ideální rozsah označený na 60-70 st. Takto to je na všech běžně prodávaných teploměrech.

Ale když jsem se zpočátku snažil této tepoty držet, tak jsem dosáhl horkého a nhořklémo mléka. Šlehávám tedy tak na 55 st a chuťově obrovský rozdíl v pozitivím směru. Teploměr jsem kontroloval a ukazuje dobře.

Máte někdo k tomu nějaké vlastní poznatky. Spíš mě to jen tak zajímá.
Uživatelský avatar
ivan.p
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
bydliště: Trnava, Slovensko
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Compak K3 Touch Advanced

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od ivan.p »

penim do 40st a nasledne slaham do 52-55.robim s 35cl motta europa konvickou a teplota mi zastane na 60.
inspiroval som sa tu https://www.youtube.com/watch?v=jO6bbp-2rFM
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od wladas »

No tomu to teda moc nenarastlo. Tipujem ze tu peknu penu ma len z casti objemu.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
ivan.p
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
bydliště: Trnava, Slovensko
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Compak K3 Touch Advanced

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od ivan.p »

to uz neviem povedat ale ja vacsinou pridavam len tak cca +20-30% objemu, to uplne staci na nejake to kreslenie. samozrejme niekto ma rad viac peny, niekto menej, kazdemu podla chuti
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od papun »

Já taky většinou nešlehám moc velký objem. Vyhyvuje mi spíše méně pěny. K té teplotě ještě po skončení šlehání to většinou poskočí k těm 60 st. - což ještě OK, ale víc už ne.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od j.bill »

Pěním obvykle do 40-50°C podle potřeby a šlehám do 60°C. Pak vypínám. Setrvačností to ještě vyleze tak na 63°C. Míchám 12% smetanu s mlékem v poměru cca 1:4.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od Vlad »

Osobne vela peny a teplota taka aby sa to dalo hned vypit. Pouzivam rajo barista 3,5% je pre mna najlahodnejsie
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Teplota našlehaného mléka

Příspěvek od papun »

Co se dá hned vypít může být subjektivní. Ale je fakt, že když přešvihnu těch 60 st, tak už mi to přijde horké. Pod 60 st, to je pocitově pro mě akorát teplé.
Odpovědět

Zpět na „k napěnění mléka“