Doba pěnění mléka

Nedaří se napěnit mléko? Zde je Váš prostor.
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Ahoj všem, snad neporušuju žádná pravidla fóra (kdyžtak můj dotaz smažte).
Jsem několikaletým spokojeným majitelem kávovaru Rancilio Silvia a v poslední době se mi zdá, že mi trvá dlouho pěnění mléka. Měřil jsem to a požadovaných 60 stupňů a hustoty dosáhnu až po 2 minutách šlehání (mléko na 2 cappuccina). Nikdy se mi nepodaří vyšlehat ho, aniž by se nesepnul bojler a z trysky tím pádem šlo i trochu vody, což snižuje kvalitu mléka a mikropěna pak není nic moc.
Snažil jsem se prodloužit nahřívání kávovaru, jiného efektu jsem si nevšiml. Předesílám, že z parní trysky vždycky zpočátku cca 6 vteřin odpouštím zkondenzovanou vodu a šlehat začínám, až když stříká jen pára. Někdy dokonce vypouštím páru až do sepnutí bojleru a šlehat začínám až při opětovném vytvoření páry a vypnutí bojleru. Někde jsem četl, že Silvie mají malý bojler a tím pádem se tomu nejde vyhnout. Dodávám, že používám vodu zásadně z filtrační konvice a neměla by tedy být tvrdá.
Kde by mohl být problém?
Jak dlouho šleháte mléko v Rancilii Silvia vy?
Děkuji za případné reakce.
Tomáš Lánský
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1805
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od papun »

Zdar,

jak často odvápňuješ? To, že používáš filtrační konvici ještě nic neznamená. Když do filt. konvice naliješ extra tvrdou vodu, tak to filtr nezachrání. Ale možná máš dobrou vodu, ale pro začátek jsme se zeptat musel.

Je čistá koncovka na raménku páry?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od wladas »

Skusal si slahat mlieko pocas zopnutej spiraly? Najlepsie je odhadnut cas ze za 8 az 5s sa uz vypne a vtedy zacat. Vdaka tomu bude zopnuta pocas celej pripravy a zarobes s dostatocnou teplotou (tlakom)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Ahoj chlapi,
díky za tu radu, mohlo mě napadnout začít šlehat dřív, ještě před vypnutím světla bojleru.
S tím odvápňováním to nepřeháním, dělám to dvakrát do roka. Jenže zjistit, jestli je bojler zanesený asi nejde, co?
Ještě můžu zkusit šlehat jinak - vysvětlím: Vždycky otočím kolečkem až úplně doleva a šlehám na "plnej ceres", čímž rychle vypotřebuji páru. Možná by stačilo páry pouštět míň... každopárně zatím jsem úspěchu nedosáhl.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1805
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od papun »

No já jsem hlavně z první příspěvku nabyl dojmu, že dřív bylo vše OK a problém je až od nějaké doby. Proto jsem začal hledat možné příčiny.
Uživatelský avatar
Vlad
více pokročilý
Příspěvky: 145
Registrován: stř 15. čer 2016 12:49:19
bydliště: Michalovce
kávovar: jura, delonghi, french press bodum, bialetti, atd.
mlýnek: Lodos

Doba pěnění mléka

Příspěvek od Vlad »

Alebo pouzivat mensiu konvicku a slahat 2 krat:)
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Já právě nikdy čas pěnění neměřil a je možné, že to bylo vždycky tak dlouhé, ale nějak jsem si toho začal všímat. Dvě minuty šlehání mi přijde dost. ALe jak píše Vlad, menší množství mléka možná půjde líp.
Uživatelský avatar
ra334
Příspěvky: 49
Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od ra334 »

Doba pěnění mléka je přímo úměrná objemu a výkonu bojleru. Pak samozřejmě také množství mléka v konvičce. Já pěním v 350ml konvičce cca 8 sec.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
Uživatelský avatar
exBURN
Příspěvky: 30
Registrován: stř 24. kvě 2017 10:21:21
bydliště: Jihomoravský
kávovar: Pratika 1GS
mlýnek: Ascaso I-steel I-1

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od exBURN »

JJ, 1,5l bojler - pěnění v řádu sekund na 2 cappucina.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 196
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od johneer »

Na Silvii pěním 350ml konvičku tak 20-30s. Mám PID a teplotu páry mám na 130°C. Při ohřátí na požadovanou teplotu odpustím vodu (tak 2-3s) a můžu pěnit. Vzhledem k tomu, že mám obvykle napěněno mnohem dřív než ohřáto, zkusím zvýšit teplotu páry, pak ale zase bude dýl trvat nahřívání, takže je otázka, co je lepší.
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Tak to je pro mě překvapivé zjištění. Pokud ty pěníš na Silvii 30 vteřin a já bezmála 1,5 minuty, něco bude asi špatně. Kávovar přitom pravidelně odvápňuji, zanešený není. Akorát mám Silvii bez PIDu. Může být až takový rozdíl způsoben tímto? Dělám to jako ty. Tlačítkem nahřeju páru (cca 30 vteřin), odfouknu z trysky zkondenzovanou vodu cca 2 vteřiny a ihned pěním mléko. Mám teploměr a vždy když sepne termostat a rozsvítí se kontrolka páry, má mléko teplotu cca 30 stupňů. Pěna je sice luxusní, ale prostě to dlouho trvá a příprava 4 cappuccin je vopruz na dvacet minut.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od wladas »

S malym jednobojlerovym kavovarom sa odporuca najprv odpustit voda cim sa znizi hladina vody v bojlery a ostane viac miesta pre paru.
Po nahriati pary treba odpustit aj paru aspon 15-20s a pockat kym termostat znova dohreje. Idealne je este zacat penit tesne pred dohriatim pary (treba sa naucit odhadnut). Vtedy bude dohrievat pocas celej doby penenia cim bude teplota vyssia => lepsia para.
Ja to takto dokonca robim s Alfou s HX (dohrievanie pocaj penenia)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 196
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od johneer »

V tomhle bohužel neporadím. PID začne topit hned, jak teplota klesne. Odpustit z bojleru nějaké větší množství vody "aby bylo místo na páru" podle mne nejde, protože vývod na páru je, pokud vím, nahoře, takže vody uteče jen trocha a pak už jde pára (jasně, můžu to nechat vyfoukat, ale s PIDem k tomu nevidím moc důvod). Jiné odpuštění vody, které by zároveň nespustilo čerpadlo, pokud vím, není možné.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1367
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od j.bill »

Hystereze mechanického termostatu je cca 10-12° C. Hystereze PIDu je cca 1° C? Pokud budeš pěnit po zhasnutí kontrolky, dojde během práce k poklesu teploty (tlaku), než zareaguje termostat a sepne znovu ohřev (vývin páry, tlak). Dále je potřeba počítat s určitou setrvačností. PID se s tím vyrovná mnohem lépe a pokles tlaku nebude velký, takže pěnění s PIDem bude výkonnější. Bez PIDu to chce ovládnout techniku "začátek před zhasnutím kontrolky".
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Díky chlapi za rady. O tom pěnění ještě před zhasnutím kontrolky jsem nevěděl a zkusím to, zní to logicky a mohlo mě to napadnout. Já vždycky čekal až zhasne, abych nějak neublížil bojleru.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 517
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od wladas »

johneer píše:Odpustit z bojleru nějaké větší množství vody "aby bylo místo na páru" podle mne nejde, protože vývod na páru je, pokud vím, nahoře, takže vody uteče jen trocha a pak už jde pára (jasně, můžu to nechat vyfoukat, ale s PIDem k tomu nevidím moc důvod).
To je jedno ci je PID alebo nie. Vyfukanie pary samozrejme splni ucel rovnako ako vypustanie vody. Prave tak som to robil.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
tomaslansky1
Příspěvky: 6
Registrován: ned 08. led 2017 19:08:25
bydliště: Turnov
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Rocky Doser

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od tomaslansky1 »

Tak jsem to večer zkusil (pěnění ještě se před zhasnutím kontrolky) a je to opravdu o 200 % lepší. Mléko na dvě cappuccina napěním za 30 vteřin, což je znatelná změna k lepšímu. Děkuji všem za rady.
Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: Lelit Bianca, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od Schwamko »

Ahojte,
rád by som sa pripojil k tejto staršej diskusii a nezačínal nové vlákno keďže ide o Rancilio Silvia a napenovanie mlieka. Môj problém je troška opačný a rad by som vedel ci ste nemali podobnú skúsenosť.
Prešiel som z gaggia new classic na rancilio pid a pri napenovani mam tento problém :
- teplota mlieka mi príde po pár sekundách privysoká (do 30 sek už neudržím ruku na konvicke)
- zároveň však, konzistencia mlieka sa nemení

Na gaggie som mal napenovanie vcelku pekne zmáknuté a preto ma zaskočilo, či je tam až taky rozdiel v technike alebo je problém inde (všimol som si ze rancilio ma jednu dierku v tryske gaggia mala dve)

Skôr ako miniem hektolitre mlieka napadlo mi spýtať sa ;)
Vopred vďaka
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1367
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Doba pěnění mléka

Příspěvek od j.bill »

Schwamko píše: sob 06. čer 2020 14:16:20 - teplota mlieka mi príde po pár sekundách privysoká (do 30 sek už neudržím ruku na konvicke)
- zároveň však, konzistencia mlieka sa nemení
Nepíšeš, jak velký objem pěníš a jakou máš konvičku. Síla stěny má vliv na rychlost ohřívání. Pokud to za ten čas ještě nedokážeš našlehat, můžeš si pomoci tím, že budeš mít masivnější konvičku a před přípravou konvičku (i mléko) co nejchladnější (mražák, lednička) a získal si tak dostatek času na fixování vzduchu v mléce. Na začátku dostat do mléka hodně vzduchu a pak ho točit ve víru dokola, aby se utvořily mikro bublinky.
Je to o technice pěnění a čisté trysce. Zkoušet, zkoušet, zkoušet.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Odpovědět

Zpět na „k napěnění mléka“