Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Extreme

výběr nového mlýnku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
demo
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
bydliště: L. Hrádok
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od demo »

To si umim představit, nevím sice jak to pomůže zaběhnutí kamenů do správnýho tvaru (který by snad mělo spočívat v obroušení malých nerovností, aby si kameny sedly jak mají), ale určitě to nádherně ztupí a obrousí ostří, zvětší zářezy a kafe pak může ven rychlejc. Akorát tu kvalitu namletýho výstupu bych chtěl vidět :)
Nie, ostrie sa neotupí ani sa nezväčšia zárezy. Teda vlastne neviem aké zárezy, keď hrúbka mletia je určená vzdialenosťou kameňov.
Kamene sú väčšinou z lepšej tvrdej ocele. Pri obrábaní vzniknú na hranách rôzne otrepy a nedokonalosti, ktoré je treba zahladiť opotrebením. Kamene nedosadajú, takže plochy sa nezabrusujú na dotyk. Týka sa to len hrán a časti plôch okolo nich. Popisov, ako na to sú mraky na svetových baristických fórach. Často sa zabieha ryžou, hoci pri nej hrozí poškodenie slabšich mlyncov. Aj niektorí výrobcovia uvádzajú ako technický parameter po koľkých kilách, librách kávy sa dosahujú garantované parametre. Opakujem, že sa to týka len veľkých profi strojov.
Napr. Mahlkoenig mal pri mlyncoch na filtrovanú kávu niekde uvedené, že sú kamene umelo zostarnuté pri výrobe, vyhladené otryskaním akousi keramikou alebo sklom. Upozorňoval ale, že káva nimi zomletá nie je vhodná na espreso pretože sa skladá s iba čiastočiek rovnakej veľkosti. Pre espreso sa za svätý grál považuje zmes dvoch veľkostí v akomsi pomere, čo prirodzene generujú kamene tak ako sa technika vyvinula.
Dokonca bola na webe petícia vyzývajúca Mazzer aby s tým niečo urobil. V USA odvtedy niektorí díleri Mazzeru ponúkajú predzabehnuté mlynce.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od ondrada »

Tak to bych teda opravdu chtěl vidět
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od 2-czech »

Ad. domácí mlýnek na espresso - myslím si, že mi prošlo rukama asi většina dostupných mlýnků, tak mohu hodnotit. Pokud vybíráte kvalitní mlýnek na doma, tak je zásadní faktor retence umletého kafe v komoře / výusti. Dát si domu Robur apod. je fakt šílenost, protože se tam v pohodě schová 50-100 g (mám zákazníka, který má v kanceláři o 5 lidech GS3 + LM Vulcano / Robur a diví se, proč nedokáže udělat dobrý espresso). Já bych si domu nedal ani Super Caimano od Anfimu, kde je retence 10 g. Proto vždy doporučuji mlýnky typu Vario nebo teď nově třeba Baratza Forte. Kafe nastavíte během 2 shotů, retence max. 0.5 g.

Ad. kameny - než si kameny sednou u velkých Mazzerů, tak je to opravdu 20-40 kg kafe. Do té doby se to skoro nedá pít. Bavíme se o extrakci pod 18% a můžete se stavit na hlavu. U Anfimu je to 20 kg. Než se nám podařilo zajet EK43 na espresso, tak to bylo hodně přes 30 kg. Takže opět pro domácího uživatele nesmysl. Jediný výrobce, který zajíždí kameny, je Marco u svého UberGrinderu, což je de facto "zajetá" titanová Tanzania (navíc hodně předražená) :) Jinak určitě čím větší kameny tím lepší mletí. Rozdíl mezi kónickými a placatými v chuti není (ad. výzkum SCAE v 2014, tady je k tomu prezentace z NBC - http://goo.gl/jGvA8y).
Uživatelský avatar
winter
Příspěvky: 40
Registrován: ned 04. led 2015 16:40:48
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od winter »

2-czech píše:Ad. domácí mlýnek na espresso - myslím si, že mi prošlo rukama asi většina dostupných mlýnků, tak mohu hodnotit. Pokud vybíráte kvalitní mlýnek na doma, tak je zásadní faktor retence umletého kafe v komoře / výusti. Dát si domu Robur apod. je fakt šílenost, protože se tam v pohodě schová 50-100 g (mám zákazníka, který má v kanceláři o 5 lidech GS3 + LM Vulcano / Robur a diví se, proč nedokáže udělat dobrý espresso). Já bych si domu nedal ani Super Caimano od Anfimu, kde je retence 10 g. Proto vždy doporučuji mlýnky typu Vario nebo teď nově třeba Baratza Forte. Kafe nastavíte během 2 shotů, retence max. 0.5 g.
...nemůžu než souhlasit. Při výběru kvalitního mlýnku pro domácí použití jsem strávil hodiny a hodiny hledáním, sledováním a studováním desítek příspěvků, názorů, recenzí, slepých testů jak výrobců, tak majitelů různých typů mlýnků a došel jsem k názoru, že pro domácí použití jsou ideální mlýnky typu MAHLKÖNIG VARIO, MAZZER MINI, MACAP M4D, Compak K3 Touch......... Rozhodl jsem se pro VARIO a pokud jej v budoucnu budu měnit např. za Mazzer Mini, pak to nebude kvůli tomu, že by byl v chuti espressa nějaký propastný rozdíl (věřím tomu, že při slepém testu těžko někdo z nás, ale i z odborníků na degustaci kávy pozná nějaký rozdíl) ale kvůli dezignu, který by jistě ke kávovarům typu Rocket lépe pasoval. Pokud bych chtěl postoupit ve vylepšení chuti espressa z důvodu lepšího namletí kávy a měl bych rozdíl v chuti poznat, potom by to chtělo mlýnky, které tu uvádí kolega 2-czech. A ty sebou nesou pro domácí použití spíše nevýhody. Velké, těžké s velkou retencí, stavěné na mletí velkého množství kávy denně a v neposlední řadě velmi drahé a v domácích podmínkách pro jejich rozměry jen těžko někam umístitelné. ***winter***
Uživatelský avatar
demo
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
bydliště: L. Hrádok
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od demo »

2-czech píše: retence max. 0.5 g.
Súhlasím s tým, že je lepšie mať čo najmenšiu retenciu. Ale že má Robur retenciu povedzme 50gr a Vario 0.5gr s tým by som polemizoval. Keď príde diskusia na to, čo je to vlastne retencia tak sa ukáže, že si od tým každý predstavujeme niečo iné. Niekto meria tak, že do vyčisteného mlynca nasype kávu a porovná váhy pred a po a vyhlási, že rozdiel je retencia. Takto sa to dá merať len u mlyncov konštruovaných na takýto spôsob mletia - Versalab, HG ONE, Tidaka - viac nepoznám. Teda tie, kde sa nastavené množstvo kávy dávkuje pred mletím. Ja viem, že padne argument, že to takto robí väčšina kávových nadšencov aj na veľkých mlyncoch ako Robur. Lenže výrobca skonštruoval Robur tak, aby mlel s určitým tlakom spôsobeným hmotnosťou kávy nad mlecou komorou a nie po dávkach. Overiť sa to dá jednoducho - nastavenie mletia je úplne iné keď je káva v zásobníku alebo je v čistom mlynci len pár gramov. Aj výsledná chuť je iná.
Čiže keď budem mleť takto, tak sa budem musieť zmieriť s faktom, že po vypnutí mlynca ostane vždy nejaké množstvo kávy medzi kameňmi. U veľkých kameňov to samozrejme bude viac. Ale čerstvosť rýchlo stráca len to malé množstvo, ktoré je už skoro zomleté, váčšina je ešte len rozdrvená na rôzne veľké kúsky.To sa v amatérskych podmienkach nedá odvážiť, aký je to podiel z toho, čo je medzi kameňmi už zomleté. No keď to kritické množstvo zvetranej kávy bude odhadom maximálne prvé 3gramy a len pri prvom mletí po prestávke tak to som ochotný akceptovať.
Ďalšia zložka "retencie" je už zomletá káva, ktorá ostane v mlecej komore po zomletí napr. pod unášačom a v iných hluchým priestoroch a podobne. To býva rôzne podľa typu, ale zasa sa káva odtiaľ dá dostať len keď mlynec rozoberiem a vyčistím. Neputuje s ďalším mletím von a na jej miesto sa nedostáva nová. Takže jej vplyv na chuť asi nebude nejaký veľký.
Záverom by som to zhrnul takto: Komu záleží na tom nejasnom pojme retencia, musí si kúpiť taký mlynec, ktorý z princípu umožňuje dávkovanie kávy pred mletím. Pri ostatných typoch toto nie je poďla mňa rozhodujúci parameter.
Uživatelský avatar
giro
více pokročilý
Příspěvky: 103
Registrován: čtv 14. lis 2013 12:30:38
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od giro »

Demo, nad tým plným zásobníkom vs. navažovaním kávy rozmýšľam už dlhšie. Je nejaký logický argument, prečo by v tom mal byť rozdiel? Napríklad u toho mazzeru je permanentný tlak pružín na unášač horného kameňa, tých niekoľko stoviek gramov kávy v zásobníku tlačí na spodný kameň a ten s vertikálne nehýbe. Určite má naplnený zásobník vplyv na rýchlosť mletia, keďže nebude dochádzať k vyskakovaniu zŕn, ale aby bol rozdiel v chuti ... no som skeptický. Ak máš odkaz na nejaký článok kde sa to rozoberá, daj ho sem prosím.
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od pulec7 »

2-czech: opět děkuji za radu, přesně tohle jsem potřeboval vědět. Zatím zůstanu u Varia až se mi okouká nebo až pořídím ještě mašinu do kanclu tak si možná pořidim ten Rocket mini a prohodim je, čistě jen pro ten design.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
demo
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
bydliště: L. Hrádok
kávovar:
mlýnek:

Re: Mazzer SJ Electronic alebo Macap MXD alebo Macap MXD Ext

Příspěvek od demo »

giro píše: Je nejaký logický argument, prečo by v tom mal byť rozdiel?
Vo všetkých mne známych zdrojoch sa uvádza, že single mletie melie na hrubšie voči mletiu so zásobníkom a tiež trvá dlhšie. Sám som to odskúšal na dvoch mlyncoch. Na mojom súčasnom Cimbali MAX som musel zmeniť nastavenie o jeden dielik na stupnici. Tento mlynec je pritom extrémne málo citlivý na zmenu kávy. Kávu ktorá by vyžadovala takúto zmenu som ešte nemal. Zdá sa mi logické, že ak teda meliem na inom nastavení tú istú kávu v niečom by asi mal byť vo výsledku rozdiel. Ja zmeny v chuti nerozoznám. Ale ani tomu neprikladám nejaký veľký význam. Kritizujem postup, keď zakaždým otvorím nádobu s kávou, odvážim, nasypem, zomeliem. Považujem toto za nie práve najoptimálnejšie z hľadiska ochrany čerstvosti kávy. Ak za deň minimálne dvakrát otváram nádobu s kávou a odoberiem 16 gramov tak som ju dvakrát prevetral. To ju môžem mať rovno celý čas otvorenú alebo vysypanú v mise na stole. Myslím, že je lepšie mať malé množstvo v zásobníku na mlynci, ktorý dopĺňam z čerstvej zásoby.

Priamo o nejakom dokumente takto narýchlo neviem, ale dosť sa o tom diskutovalo na home-barista, kde robili aj nejaké porovnania.

Kód: Vybrat vše

Single dose versus hopper grinding: hypothesis about the exact difference.
Odpovědět

Zpět na „Jaký mlýnek“