Bezzera Unica
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Ja som dnes tiež vyvotil svoju. Popri Zizassovi nič moc .
100% arabika, Guatemala Las Crucitas, odroda Bourbon/Catuai, región Santa Rosa, 1340m, mokré spracovanie. Botomless páka, 10g, 95 °C. V chuti jasné višne . Už je vypredaná, ešteže som si kúpil 2 balenia do zásoby včas (po prvom balíku).
100% arabika, Guatemala Las Crucitas, odroda Bourbon/Catuai, región Santa Rosa, 1340m, mokré spracovanie. Botomless páka, 10g, 95 °C. V chuti jasné višne . Už je vypredaná, ešteže som si kúpil 2 balenia do zásoby včas (po prvom balíku).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Bezzera Unica
Proč máš ten hrnek tak zajeb...
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Vypadá to na použití nahé páky , Za jak dlouho Ti to nateklo?
Naposledy upravil(a) lukky78 dne pon 07. pro 2015 22:46:28, celkem upraveno 1 x.
Že jsem tu lezl :-)
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Práve preto som písal, že bottomless páka a čakal, že sa väčšina dovtípi . Nie vždy to tečie ideálne zo stredu, ale aspoň mám spätnú väzbu.
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Standardne mam nastaveny timer na 7 + 25s, takze za tolko. 7s je preinfuzia (zhruba tolko trva, kym tlak vybehne na 10bar a kava zacne tiect). Snazim sa mliet na ristretto.lukky78 píše:Vypadá to na použití nahé páky , Za jak dlouho Ti to nateklo?
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Však na crémě zas tak nezáleží,důležitější je chuť a jestli jsi tam cítil višeň,tak to musí být lahůdka
Zajímalo by mě ,jak je tady u Uniky nastavená ta preinfuze,jestli je ten čas daný ,nebo by se dal nějak zkrátit.
Délka předspaření má také vliv na výslednou chuť espressa.Údajně čím delší ,tím větší acidita.Asi zase dle použité kávy.
Zajímalo by mě ,jak je tady u Uniky nastavená ta preinfuze,jestli je ten čas daný ,nebo by se dal nějak zkrátit.
Délka předspaření má také vliv na výslednou chuť espressa.Údajně čím delší ,tím větší acidita.Asi zase dle použité kávy.
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Je naozaj dobrá, asi jedna z najlepsich, co som pil.Zizass píše:Však na crémě zas tak nezáleží,důležitější je chuť a jestli jsi tam cítil višeň,tak to musí být lahůdka ...
Nie je nijak nastavitelny*, tolko asi trva, kym stupne tlak a kava zacne tiect (pri spravnom mleti).Zizass píše:...Zajímalo by mě ,jak je tady u Uniky nastavená ta preinfuze,jestli je ten čas daný ,nebo by se dal nějak zkrátit ...
* Ak by si ho chcel predlzit, da sa to tak, ze sa paka dvihne do prvej polohy, aby este nezopla pumpu. Vtedy sa zacne predsparovat kava len pretlakom body v boileri. Po pozadovanom case sa paka dvihne celkom a zapne aj pumpa.
Vyssia acidita je pri nizsej teplote extrakcie, to je odskusane. Takze by sa to dalo tym vysvelit, ze pocas preinfuzie je prietok horucej vody maly, teda vysledna teplota extrakcie v tej dobe nizka. Samozrejme kava musi nejake tie kyselinky obsahovat, pri french a italian roast tam vsak uz ziadne nemusia zostat .Zizass píše:...Délka předspaření má také vliv na výslednou chuť espressa.Údajně čím delší ,tím větší acidita...
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Bezzera Unica
tych 7sec robi aj moja Magica a to pijem velmi svetle kavy (Green plantation,The Barn,Bean-up) kedze pri nich clovek musi nehat aspon 30sec tak ja to nehavam tiect aj 37-40sec. Nemate niekdo skusenosti na svojej Unice/Magice zo svetlejsimi kavami ? Ake pouzivate case a BR ?
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Letošní Vánoce zkompletovali vybavení,přibyl mlýnek Compak K3 touch advanced a tamper na LM 7g- 41/58 mm.
S Compakem lze díky mikrometrickému systému nastavit mletí dle chuti.
U MDF jsem musel i kombinovat 2 nastavení hrubosti v jednom mletí ,abych dosáhl správného poměru. Taky proto jsem musel Unicu nechat téct někdy i
35-40sec. Nyní mám shoty stabilně kolem 25-30sec.Zrno je s Compakem umleto konzistentněji ,navíc Unica vyžaduje jemnější mletí než Gaggia Twin.
S Compakem lze díky mikrometrickému systému nastavit mletí dle chuti.
U MDF jsem musel i kombinovat 2 nastavení hrubosti v jednom mletí ,abych dosáhl správného poměru. Taky proto jsem musel Unicu nechat téct někdy i
35-40sec. Nyní mám shoty stabilně kolem 25-30sec.Zrno je s Compakem umleto konzistentněji ,navíc Unica vyžaduje jemnější mletí než Gaggia Twin.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Paráda! I ti Pavlovovi psi.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Jaký čoklové?j.bill píše:Paráda! I ti Pavlovovi psi.
- PeterG
- více pokročilý
- Příspěvky: 294
- Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
- bydliště: PO okolie
- kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
- mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)
Re: Bezzera Unica
Všetky moje údaje sa vzťahujú ku svetlým kávam (Green Plantation, The Barn, Coffee Collective, ...).razorjaro píše:tych 7sec robi aj moja Magica a to pijem velmi svetle kavy (Green plantation,The Barn,Bean-up) kedze pri nich clovek musi nehat aspon 30sec tak ja to nehavam tiect aj 37-40sec. Nemate niekdo skusenosti na svojej Unice/Magice zo svetlejsimi kavami ? Ake pouzivate case a BR ?
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Včera jsem poprvé čistil Unicu , backflush jsem prováděl s práškovým čističem Cafetto EVO .
Docela mě zarazilo ,jak začala při čištění hodně vrzat ta páka s excentrem na spouštění čerpadla
Naštěstí se to po propláchnutí vodou zlepšilo a dnes (po 3 uvařených espressech) se to vrátilo k normálu.
Taky jsem nyní našel ve vláknu k Magice ,že to způsobuje odmaštění mechanizmu a poté oleji z kávového zrna,které se při přípravě espressa uvolňují ,se to zase promázne.Dále musím potvrdit ,že vliv mlýnku ( MDF vs.Compak) na výsledek espressa na Unice je opravdu znatelný.
Docela mě zarazilo ,jak začala při čištění hodně vrzat ta páka s excentrem na spouštění čerpadla
Naštěstí se to po propláchnutí vodou zlepšilo a dnes (po 3 uvařených espressech) se to vrátilo k normálu.
Taky jsem nyní našel ve vláknu k Magice ,že to způsobuje odmaštění mechanizmu a poté oleji z kávového zrna,které se při přípravě espressa uvolňují ,se to zase promázne.Dále musím potvrdit ,že vliv mlýnku ( MDF vs.Compak) na výsledek espressa na Unice je opravdu znatelný.
- Anup9
- nováček
- Příspěvky: 59
- Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
- bydliště: GB
- kávovar: Bezzera Unica
- mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel
Re: Bezzera Unica upgrades
Vyskúšaj urobiť kávu cca 40 minút po zapnutí, potom skús napr po 3 hodinách. Po 40tich minútach mi káva chutí, ale ked mašina stojí dlho, a urobím kávu bez poriadneho preplachu, tak káva má dosť silnú, povedal by som neutrálnu až horkastú chuť. Nezdá sa mi byť spálená, ale necítiť charakteristiku danej odrody. Kým sa mi melie káva do páky, tak prepláchnem asi na 6 sekúnd. Na začiatku veľa krát vyjde silná para čo káve dobre asi nespravý. Keďzacne tiect voda, tak zastavím. Utampujem kávu a idem na to. Nehovorím, že tak sa to má robiť, ale tak mi to funguje najlepšie.
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 06. led 2016 14:43:25, celkem upraveno 2 x.
Důvod: používejte pro odpověď tlačítko dole pod příspěvky "odpovědět" ne v příspěvku "citace"
Důvod: používejte pro odpověď tlačítko dole pod příspěvky "odpovědět" ne v příspěvku "citace"
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Mohl bys prosím provést nějaké srovnání (pokud už dozrál čas a aby to nebylo ovlivněné počátečním nadšením) Unici s předešlou Gaggii? Myslím z hlediska chuti espressa, crémy pohodlí obsluhy, rychlosti od zapnutí atd...
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Zizass
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
- bydliště: Rychnov n.K.
- kávovar: Bezzera.UNICA.PID
- mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced
Re: Bezzera Unica
Bohužel čas ještě nedozrál a počáteční nadšení trvá
Po dlouhé době jsem spokojený s chutí espressa na které jsem byl zvyklý,když jsem kupoval první výbavu před cca 6 lety.( Twin + MDF)
Bohužel Gaggia Twin byla dost často v servise,první 2 roky bylo espresso z Gaggie velice dobré,postupně se kvalita zhoršovala.
Po nákupu Unici a hlavně po pořízení Compaku se kvalita neskutečně zlepšila.
Nyní používám misky LM ( 7g+17g) a pomocí časovače na Compaku K3 dělám jedno espresso za druhým téměř ve stejné kvalitě,
kávu jsem nikdy nevážil ani na Twinu ,
ani teď na Unice,ale časovač pomáhá k velice konstantním shotům a to hlavně u singlu,
na double si po 2-té dávce stejně manuálně domelu dle potřeby a také nic nevážím.
U Twinu jsem používal misky jiné- noname od primacafé a taky byly lepší než originální dodávané s kávovarem.
Doma máme velmi tvrdou vodu a tak jsemu u Twinu používal fitrační konvici BWT a stejně musel často odvápňovat.
Nyní jsem k filtrační konvici BWT ještě zařadil sáčkový změkčovač vody Oscar do nádržky kávovaru.
Jak je voda měkká a jak často budu muset odvápňovat -to se teprve ukáže.Každopádně uvažuji i o používání balené vody.
Chuťově se to už teďka nedá moc srovnávat( Twin vs. Unica),ale důležité ,že jsem spokojený nyní.
Unica je v jiné kategorii( i cenové) co se týká použitých materiálů a E61 se chová prostě jinak.
Přímo před shotem už neodpouštím ,pouze pár sekund pouštím vodu do páky před mletím.Než namelu,tak si Unica lehce dotopí do nastavených 95 C na PIDu a poté zpouštím na 25-30 sec extrakci.
Komfort obsluhy pro přípravu espressa je u Unici fajn, mléko jsem pěnil zatím jen jednou
Doba ohřívání byla u Twinu možná o 15-20 min.kratší ,ale toto vůbec nehraje roli,protože stejně vařím kafe nejdřív až po cca 45 min.
Kávovar ovládám přes telefon - když potřebuji,tak ho nechám zapnout dopředu ( manželka,děti)
Surovinu používám různou od směsí po čisté arabiky z různých pražíren v ČR včetně primacafé.
Takže teď záleží ,jak dlouho bude Unica v dobré kondici a bude dělat dobré espresso, předpoklady na to má...
Po dlouhé době jsem spokojený s chutí espressa na které jsem byl zvyklý,když jsem kupoval první výbavu před cca 6 lety.( Twin + MDF)
Bohužel Gaggia Twin byla dost často v servise,první 2 roky bylo espresso z Gaggie velice dobré,postupně se kvalita zhoršovala.
Po nákupu Unici a hlavně po pořízení Compaku se kvalita neskutečně zlepšila.
Nyní používám misky LM ( 7g+17g) a pomocí časovače na Compaku K3 dělám jedno espresso za druhým téměř ve stejné kvalitě,
kávu jsem nikdy nevážil ani na Twinu ,
ani teď na Unice,ale časovač pomáhá k velice konstantním shotům a to hlavně u singlu,
na double si po 2-té dávce stejně manuálně domelu dle potřeby a také nic nevážím.
U Twinu jsem používal misky jiné- noname od primacafé a taky byly lepší než originální dodávané s kávovarem.
Doma máme velmi tvrdou vodu a tak jsemu u Twinu používal fitrační konvici BWT a stejně musel často odvápňovat.
Nyní jsem k filtrační konvici BWT ještě zařadil sáčkový změkčovač vody Oscar do nádržky kávovaru.
Jak je voda měkká a jak často budu muset odvápňovat -to se teprve ukáže.Každopádně uvažuji i o používání balené vody.
Chuťově se to už teďka nedá moc srovnávat( Twin vs. Unica),ale důležité ,že jsem spokojený nyní.
Unica je v jiné kategorii( i cenové) co se týká použitých materiálů a E61 se chová prostě jinak.
Přímo před shotem už neodpouštím ,pouze pár sekund pouštím vodu do páky před mletím.Než namelu,tak si Unica lehce dotopí do nastavených 95 C na PIDu a poté zpouštím na 25-30 sec extrakci.
Komfort obsluhy pro přípravu espressa je u Unici fajn, mléko jsem pěnil zatím jen jednou
Doba ohřívání byla u Twinu možná o 15-20 min.kratší ,ale toto vůbec nehraje roli,protože stejně vařím kafe nejdřív až po cca 45 min.
Kávovar ovládám přes telefon - když potřebuji,tak ho nechám zapnout dopředu ( manželka,děti)
Surovinu používám různou od směsí po čisté arabiky z různých pražíren v ČR včetně primacafé.
Takže teď záleží ,jak dlouho bude Unica v dobré kondici a bude dělat dobré espresso, předpoklady na to má...
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera Unica
Pokud muzu pridat jedno info k vode, ikdyz mam Magicu , tak Oscara vyuzivam taky a kombinuju to vodou z Brity XL, kterou jsem koupil v Tesco akci za 180Kc vcetne jednoho filtru. Objem přefiltrované vody 2,4 l, celkový objem Brity 3,5 l.
Že jsem tu lezl :-)
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera Unica
Moc děkuji za informace. Nevíte někdo, kde je umístěné čidlo PIDu na Unice? Ve výměníku nebo v hlavě?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1947 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mandragora