Bezzera magica
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Bezzera magica
Dakujeme za video
Teplomer ukazuje cca 89 cize finalna teplota je cca tych 92 kedze to neni uplne presne ano ?
Vedel by si prosim natocit flush&n go aj ked masina stoji po prvom shote 3-5min ?
Teplomer ukazuje cca 89 cize finalna teplota je cca tych 92 kedze to neni uplne presne ano ?
Vedel by si prosim natocit flush&n go aj ked masina stoji po prvom shote 3-5min ?
- jerrymouse
- více pokročilý
- Příspěvky: 218
- Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
- bydliště: Plzeň
- kávovar: Lelit Bianca
- mlýnek: Niche Zero, Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...
Re: Bezzera magica
Po pravdě offset teploty netuším (dle dokumentace je při flush&go na teploměru o pár stupňu méně, než v reálu) a neřeším (jde mi o konzistenci). Flush&go po 5min někdy natočím (ale často dvě kávy po sobě nedělám, takže až někdy v budoucnu).
- erre
- Příspěvky: 8
- Registrován: ned 04. říj 2015 19:23:21
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Magica, Bialetti Fiammetta
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: Bezzera magica
Mosquit píše:Mimochodem, jak moc velkou váhu přikládat tlakoměru pro extrakci? U některých káv se mi stává, že i při rozumném mletí a množství (25/25) nevyleze ručička třeba nad 8 bar. To vibrační čerpadlo nestíhá, nebo se to jen nestíhá ukazovat na tlakoměru?
Zkoušel jsem ještě posunout mletí, ale pak už neteče skoro nic...
Mám podobný "problém". Po změně kávy (INDONESIA - BALI KINTAMANI) jsem si začal všímat výkyvů tlaku na manometru. Jednoduše po umletí a utampování odpustím z hlavy páru a vodu a manometr je na cca 4. Zastavím průtok vody a tlak zůstane na manometru na 4. Nasadím páku a tlak vyleze na cca 5. Vypnu extrakci po cca 25s a manometr vylítne na cca 11.
Má někdo prosím vysvětlení?
Nevím jestli to je mletím, ale u této kávy jsem u K3 tak na hrubosti 5-6.
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Bezzera magica
No nejak mi stale Eric neodpisal neviem ci mu mam do štatov zavolat ale 60centov za minutu je dost.
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Bezzera magica
Caute , jaky tlak vam ukazuje tlakomer pri extrakci ? Mne vzdy stupne na 12 a potom sa drzi pri 11/12 ale poslednou dobou som si vsimol ze kava je fakt hnusna....ide normalne cez botomless portafilter tecie 30sec (aj s preinufziou) 20g in 40-50g out pekne sa spoji urobi sa lievik ale kava je hnusna horka. Pouzivam flush and go cize masina stoji hod neham ju 22-23sec flushnut hned insertnem bortafilter a tecie ale vysledok neni vobec chutny. Co myslite kde je chyba ? Moc vysoky tlak ? Mam dat jemnejsie mletie a nehat tiect kavu aspon 35sec ? Mam upravit tlak na OPV ?
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera magica
Na OPV je plomba (poskozeni =ztrata zaruky), jakou kavu pouzivas?
Že jsem tu lezl :-)
- razorjaro
- více pokročilý
- Příspěvky: 158
- Registrován: pát 13. úno 2015 1:28:28
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Filter - V60,AeroPress, Espresso - Gaggia classic Italy
- mlýnek: Filter - Commandante MK3 Espresso - San Marco SM90
Re: Bezzera magica
Pouzivam velmi svetle prazenia. Aktualne som tam mal square mile a predtim som mal Bean up a Gardeli. Cize toto biele je plomba ktora ked sa porusi je strata zaruky ? http://www.koffiepraat.nl/forum/downloa ... 18289551c6 fotku som nasiel niekde na internete. Cital som si aj par clankov po internete a vela ludi si ponastavovalo ten tlak vselijak podla seba no a teraz som sa dozvedel ze ma 12barov preto lebo kvoli tomu ze neni napojena na vodovodne potrubie zevraj znameho LM GS3 co ma v kaviarni ma tiez 12barov ked neni napojena na vodovod.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera magica
Tlakem to nebude, pohybuju se ve stejném rozmezí a nemám problém. Zkus standardní espresso bez preinfuze a dej vědět...
Že jsem tu lezl :-)
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Bezzera magica
Co to je za blbost. Proč by to mělo mít vliv na záruku, že si nastavím takový tlak, který potřebuji, kdy mi káva nejvíce chutná.lukky78 píše:Na OPV je plomba (poskozeni =ztrata zaruky)
Ne, to je bílá zajišťovací barva, aby se nepovoloval stavěcí šroub. A na fotce je presostat, ne OPV. Ale zakopaný pes bude nejspíš jinde....razorjaro píše:Cize toto biele je plomba ktora ked sa porusi je strata zaruky ?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- erre
- Příspěvky: 8
- Registrován: ned 04. říj 2015 19:23:21
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Magica, Bialetti Fiammetta
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: Bezzera magica
Zdravím, no já nevím. U mě se ten tlak pohybuje velmi různě. Někdy mám 8 a někdy zase 12. Hádám, že tlak lítá hlavně podle hrubosti mletí a sílou pěchování.
Průběh tlaku je tady už popsaný. Tj. po zapnutí vyjede tlak na 4, chvíli se ustálí a pak vyjede na uvedené hodnoty. Nevím ale jestli by měl vyšplhat vždy na +- stejnou hodnotu nebo mám někde chybu.
Průběh tlaku je tady už popsaný. Tj. po zapnutí vyjede tlak na 4, chvíli se ustálí a pak vyjede na uvedené hodnoty. Nevím ale jestli by měl vyšplhat vždy na +- stejnou hodnotu nebo mám někde chybu.
- RebelYell
- Příspěvky: 3
- Registrován: pon 16. lis 2015 16:55:11
- bydliště: Brno
- kávovar: Bezzera Unica PID, Bialetti Moka Express, AeroPress
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced, Porlex Tall
Re: Bezzera magica
Jak to myslíš? (nemá BZ preinfuzi již danou?,.. nebo to má Magica jinak než Unica) Dík.lukky78 píše:... Zkus standardní espresso bez preinfuze a dej vědět...
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera magica
Páku, kterou spouštíš extrakci dáš do střední polohy a mírně ji nadzvedneš na X vteřin a pak spustíš extrakci.
Že jsem tu lezl :-)
- Keso
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: pon 03. led 2011 16:02:47
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Mitica TOP
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Bezzera magica
@lukky78 ano to funguje len pokial mas kavovar napojeny na vodu. Inac tam nie je skoro ziadny tlak
- morseee1
- více pokročilý
- Příspěvky: 270
- Registrován: úte 19. úno 2008 11:49:13
- bydliště: Bratislava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Bezzera magica
tak to trosku pochybujem.. schvalne si skus dat tu extrakcnu paku do strednej polohy, ale bez zalozenej paky s kavou. Ani kvapka vody nekvapne. Tak potom co tam urobi tu zmenu?? jedine ak, ze sa viac pripece kava...lukky78 píše: i tak je to znat...
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Bezzera magica
Precti si muj cely prispevek jak to tam popisuji...Navic ve VST singl misce se nema co pripalit...
Že jsem tu lezl :-)
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Zdravím všechny příznivce kávy. Od minulého týdne se i já začínám zasvěcovat do tajů přípravy kávy a vším co je sní spojeno.
Kávovar: BEZZERA MAGICA S
Mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Nejsem úplný začátečník a kávou se zabývám už 10let je to už moje druhá manuální pákovka. První byla KRUPS ARTESE 4 (nezničitelný stroj dodnes funguje bez jediné závady) a mezi tím jsem se odklonil k plnému automatu Saeco Primea Touch, abych se mohl po zkušenostech a opravě kterou mě vyčíslili na (10 000 kč - vadný multifunkční ventil) opět vrátit k té pravé přípravě kávy. Opravu jsem odmítl a díky panu Louigimu Bezzerovi jsem nalezl stroj mých snů. Protože když kávovar, tak italský a když italský, tak jedině od toho kdo espesso vymyslel.
Ale teď k praxi:
Docela se trápím s nastavováním mlýnku. Každá káva je jinak pražená olejnatá atd. jsem hodně velký detailista, takže jsem si vytvořil tabulku a od každého druhu kávy si píšu parametry jak je třeba kávu pomlet a jak utampovat, jak chutná, jak dlouho teče a jakou dělá cremu, jak dlouho crema vydrží, a jakou na mě káva udělala dojem. Prostě tímto si musel projít asi každý. Ale protože mám v podstatě stejnou sestavu jako Lukky78 tak nebudu řešit obecné věci a popíšu přímo detaily které řeším . Nulu jsem si nastavil spíš pro sebe imaginárně, ale myslím, že nejsem daleko od opravdové nuly. Mám trochu strach jet až na úplný doraz. Pro mé potřeby to zatím absolutně stačí
Nevím jak Lukky78, ale já kávu melu hodně na jemno. Nnutí mě k tomu v podstatě okolnosti. Aby extrakce probíhala opravdu 25 sec a tampování 20kg musí to být mletí téměř na prach. Rozsah na stupnici 2-5 maximálně !!!! a to je teda hodně úzký rozsah. Mlýnek se nastavuje jednomu hodně blbě, ale už jsem si zvykl. Časovač víceméně nepoužívám protože u 7g LM misky je množství jasně dané. Melu tak abych zarovnal prohlubeň a při utampování měl víceméně zarovnané s rozšířením misky . Takto se mě vejde +- 8 – 8,5g kávy což si myslím že je v pohodě. Tampování rozděluju více-méně na 3 stupně slabé, střední a silné , přičemž silné je 20 kilo.
Když začínám nový druh kávy , trvá mě tak 3-4 shoty ( vždy dělám sigle) než odhadnu správnou jemnost mletí a tampování. Single proto, že je obtížnější a spotřebuju méně kávy (méně toho odpustí) Double se povede víceméně vždy, a teče lépe. Crema je také o něco lepší. Záleží na kávě. Máme tady malou pražírnu kávy a tak zkouším co a jak. Vybírám kávy podle toho kdy co upraží hlavně aby byly čerstvé. Na takové to první odzkoušení jsem si koupil mimo jiné na nastavení mlýnku SEGAFREDO ESPRESSO CASA GUSTO je to nějaký shit a káva je hnusná ani jsem se na ní nedočetl jaký je poměr Arabica-robusta. Nic méně zatím z žádné kávy jsem nedostal tak hustou a krásnou cremu která vydrží 15min a má cca 8-10mm. A že už jsem toho pomlel za ten týden dost. Jsně creama není všechno a arabica obecně má cremu slabší jak robusta ale přes to
Tlak při extrakci mám jak píšete vy 4 bary na začátku když se miska plní vodou a při extrakci se pohybuje mezi 9-12 záleží na druhu kávy. Co se týká mléka a mikropěny to zase příště a zaslouží si to nový odstavec. Espresso se mě už daří. Mám na mysli 25 vteřin a krásná crema. Komplikuju si to sám tím že chci ochutnávat nové druhy a to je velmi náročné na nastavení mlýnku a všech ostatních parametrů.
Kávovar: BEZZERA MAGICA S
Mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Nejsem úplný začátečník a kávou se zabývám už 10let je to už moje druhá manuální pákovka. První byla KRUPS ARTESE 4 (nezničitelný stroj dodnes funguje bez jediné závady) a mezi tím jsem se odklonil k plnému automatu Saeco Primea Touch, abych se mohl po zkušenostech a opravě kterou mě vyčíslili na (10 000 kč - vadný multifunkční ventil) opět vrátit k té pravé přípravě kávy. Opravu jsem odmítl a díky panu Louigimu Bezzerovi jsem nalezl stroj mých snů. Protože když kávovar, tak italský a když italský, tak jedině od toho kdo espesso vymyslel.
Ale teď k praxi:
Docela se trápím s nastavováním mlýnku. Každá káva je jinak pražená olejnatá atd. jsem hodně velký detailista, takže jsem si vytvořil tabulku a od každého druhu kávy si píšu parametry jak je třeba kávu pomlet a jak utampovat, jak chutná, jak dlouho teče a jakou dělá cremu, jak dlouho crema vydrží, a jakou na mě káva udělala dojem. Prostě tímto si musel projít asi každý. Ale protože mám v podstatě stejnou sestavu jako Lukky78 tak nebudu řešit obecné věci a popíšu přímo detaily které řeším . Nulu jsem si nastavil spíš pro sebe imaginárně, ale myslím, že nejsem daleko od opravdové nuly. Mám trochu strach jet až na úplný doraz. Pro mé potřeby to zatím absolutně stačí
Nevím jak Lukky78, ale já kávu melu hodně na jemno. Nnutí mě k tomu v podstatě okolnosti. Aby extrakce probíhala opravdu 25 sec a tampování 20kg musí to být mletí téměř na prach. Rozsah na stupnici 2-5 maximálně !!!! a to je teda hodně úzký rozsah. Mlýnek se nastavuje jednomu hodně blbě, ale už jsem si zvykl. Časovač víceméně nepoužívám protože u 7g LM misky je množství jasně dané. Melu tak abych zarovnal prohlubeň a při utampování měl víceméně zarovnané s rozšířením misky . Takto se mě vejde +- 8 – 8,5g kávy což si myslím že je v pohodě. Tampování rozděluju více-méně na 3 stupně slabé, střední a silné , přičemž silné je 20 kilo.
Když začínám nový druh kávy , trvá mě tak 3-4 shoty ( vždy dělám sigle) než odhadnu správnou jemnost mletí a tampování. Single proto, že je obtížnější a spotřebuju méně kávy (méně toho odpustí) Double se povede víceméně vždy, a teče lépe. Crema je také o něco lepší. Záleží na kávě. Máme tady malou pražírnu kávy a tak zkouším co a jak. Vybírám kávy podle toho kdy co upraží hlavně aby byly čerstvé. Na takové to první odzkoušení jsem si koupil mimo jiné na nastavení mlýnku SEGAFREDO ESPRESSO CASA GUSTO je to nějaký shit a káva je hnusná ani jsem se na ní nedočetl jaký je poměr Arabica-robusta. Nic méně zatím z žádné kávy jsem nedostal tak hustou a krásnou cremu která vydrží 15min a má cca 8-10mm. A že už jsem toho pomlel za ten týden dost. Jsně creama není všechno a arabica obecně má cremu slabší jak robusta ale přes to
Tlak při extrakci mám jak píšete vy 4 bary na začátku když se miska plní vodou a při extrakci se pohybuje mezi 9-12 záleží na druhu kávy. Co se týká mléka a mikropěny to zase příště a zaslouží si to nový odstavec. Espresso se mě už daří. Mám na mysli 25 vteřin a krásná crema. Komplikuju si to sám tím že chci ochutnávat nové druhy a to je velmi náročné na nastavení mlýnku a všech ostatních parametrů.
Naposledy upravil(a) ra334 dne úte 19. dub 2016 23:01:51, celkem upraveno 1 x.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
- Keso
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: pon 03. led 2011 16:02:47
- bydliště:
- kávovar: Bezzera Mitica TOP
- mlýnek: Mazzer Super Jolly
Re: Bezzera magica
Priznam sa ze nechapem otazke. co ta vlastne trapi? Ze nemas cremu ako stuzenu slahacku na 30 min ?
Vykasli sa na to tiez mi chvilku trvalo pokial som si u svetlo prazenych kav z vysokej nadmorskej vysky zvykol ze crema de facto neexistuje. Treba riesit len a len chut.
Vykasli sa na to tiez mi chvilku trvalo pokial som si u svetlo prazenych kav z vysokej nadmorskej vysky zvykol ze crema de facto neexistuje. Treba riesit len a len chut.
- ra334
- Příspěvky: 49
- Registrován: pon 27. říj 2008 21:47:25
- bydliště: VALAŠSKO
- kávovar: BEZZERA MAGICA S
- mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED
Re: Bezzera magica
Ale mě nic netrápí já mám radost. Do fóra se přece nemusí psát jenom když tě něco trápí. Sdílím první zkušenosti toť vše.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Bezzera magica
k tomu mlýnku , rozsah 2-5 je pro různé kávy naprosto normální, nebo třeba -3 až +5 apod... záleží na poloze fyzické nuly a velikosti stupňů.
Nula je fyzicky tam, kde se dotknou kameny. Ale je to jedno, jestli je stupnice přetočená trochu jinak, prostě stupnice je po ruce k tomu, aby se člověk orientoval , kde je, když už vyzkoušel jak má být mletí pro nejlepší výsledek. Je fuk jestli je to na 45 nebo 0.
Fyzické nuly se není třeba bát, kameny se hladkými plochami dotknou, je to velmi dobře slyšet a nic se nestane. Jen pokud by se utahovalo ještě dál, můžou se kameny tak zbrzdit třením nebo zastavit, že by se přehřál motor... ale to snad nikdo neudělá, ten zvuk tomu zabrání..
takže nebát se mlýnku a nuly...
Nula je fyzicky tam, kde se dotknou kameny. Ale je to jedno, jestli je stupnice přetočená trochu jinak, prostě stupnice je po ruce k tomu, aby se člověk orientoval , kde je, když už vyzkoušel jak má být mletí pro nejlepší výsledek. Je fuk jestli je to na 45 nebo 0.
Fyzické nuly se není třeba bát, kameny se hladkými plochami dotknou, je to velmi dobře slyšet a nic se nestane. Jen pokud by se utahovalo ještě dál, můžou se kameny tak zbrzdit třením nebo zastavit, že by se přehřál motor... ale to snad nikdo neudělá, ten zvuk tomu zabrání..
takže nebát se mlýnku a nuly...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1947 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Mandragora