Bezzera Unica

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od j.bill »

Nic neměň. Vydělej O kroužek, dej tam silikonovou pásku nebo instalatérský tmel a dotáhni jak potřebuješ. Zřejmě změnili z nějakého důvodu součástku (dodavatele). To se běžně stává a je to normální. OPV je pořád klasický kovový jednoduchý přetlakový ventil. Dokud tam nezačnou dávat plastový (v této kategorii kávovarů), nijak bych se neznepokojoval.... ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

Aj ked vyzera inak, stale tam vidim 3 6-hrany (na 1. fotke zlava):
1. ako spoj do T-kusu
2. samotne telo
3. vystup pod plastovou odbockou.
Zaujima ma, ktorym z nich si tocil ;) ?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od j.bill »

Přesně tohle mě napadlo také. Ale nechtěl jsem Anupa podceňovat :grin:
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Anup9
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
bydliště: GB
kávovar: Bezzera Unica
mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Anup9 »

Tou castou kde je plastova odbocka. Ale zavit bol zalepeny lepidlom. Logika mi zatim funguje :D ako som hovoril, rozobral som, vycistil vratil pruzinu s piestikom dnu, na zavit instalatersku pasku a O kruzko. O kruzko kedze neje na to ten ventil prisposobeny, tak ho roztrhlo( inak by som mal velmi slaby tlak, tak som musel dotiahnut. Mam teraz takmer 10 bar. Zatim vyhovuje.
Uživatelský avatar
Visna
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Visna »

aj tak je to zvlastne, ze sa tam da dat ledva 10bar. hlavne ze bezzera vo videu mudruje, ze na vibracne cerpadlo davaju 11-12bar
nemas tam nahodou rotacne ? :D
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od PeterG »

Anup9 píše:Tou castou kde je plastova odbocka. Ale zavit bol zalepeny lepidlom. Logika mi zatim funguje :D ako som hovoril, rozobral som, vycistil vratil pruzinu s piestikom dnu, na zavit instalatersku pasku a O kruzko. O kruzko kedze neje na to ten ventil prisposobeny, tak ho roztrhlo( inak by som mal velmi slaby tlak, tak som musel dotiahnut. Mam teraz takmer 10 bar. Zatim vyhovuje.
Vsimol som si, ze ta spominana cast je na obrazku dotiahnuta na doraz, takze ak je treba z konstrukcneho hladiska pre zvysenie hodnoty tlaku OPV ju dotiahnut (ako je obvykle), tak uz na to nie je priestor. Co mi vsak napada, je podlozit pruzinku vnutri OPV podlozkou bud na strane piestika alebo na opacnej a tak zvysit regulacny rozsah.
Uživatelský avatar
Anup9
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
bydliště: GB
kávovar: Bezzera Unica
mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Anup9 »

nie, keby som vybral ten zvysok gumeneho krúzka ktory sa dostal na zavit dakde, tak sa da dotiahnut tak ze dosiahne cez 14 bar. Vyskúšal som to ked mi kvapkalo a som dotiahol na doraz.
Uživatelský avatar
Anup9
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 29. led 2015 0:15:08
bydliště: GB
kávovar: Bezzera Unica
mlýnek: Mazzer Mini , Ascaso I-Steel

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Anup9 »

Visna píše:aj tak je to zvlastne, ze sa tam da dat ledva 10bar. hlavne ze bezzera vo videu mudruje, ze na vibracne cerpadlo davaju 11-12bar
nemas tam nahodou rotacne ? :D

Presne to poondiate video je dovodom prečo som to rozobral. Keby mudroval daky táraj na nete, tak kašlem. Ale hovoril to sám Luca, tak snád vie čo hovorí :grin:
Uživatelský avatar
Visna
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pon 07. zář 2009 14:34:58
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Visna »

jaj tak potom v poho, ja ze 10 bolo maximum, co si z toho dostal
ja som znizil na 11 a nezda sa mi, ze by som musel upravit mletie, tecie mi to rovnako ako pri 12 bar
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Bezzera Unica

Příspěvek od Zizass »

Zizass píše: Plnění je rozdílné,tudíž byly výsledky rozpačité,postupně jsem zvedal teplotu extrakce dle PID z továrního nastavení 90C až na 97C.
U 90C bylo espresso s velkou aciditou,která se postupně snižovala,ale nemám vychytané dávkování a tudíž zatím nejsou výsledky optimální.Takže zatím musím spravedlivě říct,že s Twinem byly výsledky lepší ( zatím :) )

Takže po týdnu musím s radostí revidovat,co jsem napsal výše.Testoval jsem zatím na dvouch brazilkách z Primacafé a to na Lagoe Facendě a Facendě Capim Branco.
První byla poměrně světle vypražená ,druhá měla opticky tmavší zrno,nicméně obě světlejší než moje referenční káva, o které jsem psal výše.
Výsledky jsou vynikající, s miskami LM a mlýnkem MDF - konstantní výsledky,s PIDem jsem postupně šel níž a teď jsem na 93C.
Nastavení OPV tovární - 11,5bar.
Je to zajímavé,vlastně ani nevím kolik gramů dávám do misky ( LM singl plním do spodní části a tampuju nevhodným 37 mm tamperem,protože nový je teprv objednaný) a výsledek je i tak chuťově vynikající espresso s tmavou hustou cremou.
Takže mám z Unici velkou radost a je to výborný kávovar s velkými možnostmi.Shoty jsou velmi konzistentní.
Práci s mlékem jsem zatím netestoval,ale není to moje priorita. :pardon:

Takže mlýnek MDF,kde melu na stupeň 3 je cajk,záleží především na práci s kávovarem a samotné kávě a způsobu pražení.
Nicméně se těším na Compak K3 ,kde bude kvalita mletí díky mikrometrickému nastavení a díky časovači i množství kávy tvořit
konzistentnější výsledky s širokou paletou chutí a nastavení.Taky budu kupovat nerezovou tampovací základnu( páka s jedním vývodem se bude snadněji plnit)
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od PeterG »

lukyn píše:...No a jsou přece hnusné utěrky a pak pěkné baristické ... takže to nemusí být hnusný, to je na volbě každého. ...
Nebaristické použitie baristickej utierky :) :
PID nastavenie: 95°C
- 15. min. - 85°C
- 20. min. - 90°C
- 25. min. - 91.5°C
- 30. min. - 93°C
- 35. min. - 94.5°C
- 40. min. - 95.8°C
Kávovar možno považovať za nahriatý za 35 min. Ak sa potom utierka nedá dole, hlava sa zohreje hodne nad nastavenú teplotu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od Zizass »

Zajímavé využítí útěrky,které má něco do sebe.
o víkendu jsem zkoušel teplotní stabilitu,kávovar byl poté zapnutý od rána do večera.
Opakoval jsem stejnou proceduru.
1.zapnutí kávovaru ,nasadit páku s miskou,ohřev cca 45-60min
2.odpuštění přes teplo/parovodní ventil cca 2s ( pár ml na zahřátí šálku) bez sepnutí čerpadla.
3.namletí do páky
4.krátké odpuštění přes hlavu cca 2s,( pár ml) , nacvaknutí páky s kávou
5.shot

Přesto při opakování procedury (mimo 60min nahřívání) byly teploty na PiDu rozličné,někdy se po celý shot nezměnily a byly např. na nastavených 95C,
jindy šla teplota při shotu na PIDu strmě dolů až pod 90C( myslím že i 88C) a výsledky shotů se tedy lišily,což jsou jiné poznatky,než jsem si velebil v mém příspěvku v základním vláknu u UNICi.Tady by se hodil upgrade -teploměr co má např.PeterG,protože by mě zajímalo,jak teplá voda jde do kávy,když je na PIDu pokles na 88C.

Takže při zapnutém kávovaru,který je delší dobu v nečinnosti budu muset pravděpodobně provést nějaké větší odpuštění vody před mletím do páky,aby bylo lépe natopeno na vlastní shot.
Máte někdo jiné zkušenosti?
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od danst »

Opravdu to tak nepitvejte, PID udává přepočtenou teplotu podle čidla. To čidlo je na vrchní straně bojleru a teplota je tam úplně jiná než jakou PID ukazuje. Pokud by ukázal skutečnou teplotu vody odtékající z bojleru, nestačili by jste se divit, jak to skáče. On ale ukazuje "teoretickou" teplotu vody v páce, odvozenou od teploty horního pláště bojleru. Je to jenom kouzlení softvéru s čísly. Základní je stabilizační funkce kovu hlavy. Že se pohne teplota pláště nahoře, neznamená, že se tak pohla teplota v hlavě. Unica a BZ mají obecně nevhodně u bojleru přítok a odtok vody ze stejného místa, taková Silvia to má lépe. Lepší by byl přítok studené vody dolů k topení , stejně jako návrat okruhu z hlavy.

Funguje to asi takhle :

V klidu se stabilizuje teplota vody v bojleru podle nastavení PIDu (např. PID - 92, na čidle třeba 115, u výtoku z bojleru ? (třeba 110) )
- tohle PID umí, v klidu

Při extrakci rapidně padá teplota vody vytékající z bojleru (je malý - Ze 110 třeba na 90) a toto nezobrazuje displej
- tohle PID neumí hned stabilizovat , potřebuje na to nějaký čas po extrakci k obnovení nastavených hodnot
(a neumí to proto, že systém voda - topná spirála má delší tepelnou odezvu a s tím PID nic neudělá)
- to že se rychle mění teplota vody z bojleru, neznamená, že se rychle změní teplota horního pláště, možná proto mají odtok a přítok vody jinde, aby teplota pláště byla stabilnější a toto zobrazuje displej
- během průtoku hlavou se nejdřív horká voda v hlavě (je tam gradient kořen -konec) ochlazuje, pak nic a pak se studená ohřívá.
- takto funguje každý kávovar s vyjímkou "saturated", kde je to trochu jinak
- logicky někdy PID ukazuje tak a jindy tak, podle čidla, jestli se odpouští málo nebo hodně vody a jak často, jestli se před odpuštěním stihl obnovit startovní stav a podle toho , jak programátor "učeše" programový výstup na displej
- v bojleru se teplotní stav obnovuje a) topením b) setrvačností- čili topením s nahřátého pláště
- v každém případě s PIDEm je mnohem lepší celková stabilita systému než s termostatem
a běžně se stává, že PIDy po jisté době zafungují trochu jinak díky kumulujícím se změnám ve vyhodnocovacím algoritmu a pak zase jedou normálně
- stále stejné postupy v přípravě dávají stabilnější výsledky

- můžu ale potvrdit, protože mám kávovar se stabilitou vody v hlavě +- 0,25 stupně C, že rozdíl teploty vody o 1 C udělá méně než 2 trochu jiné tampování kávy (kanálkování atd, a člověk není robot a dělá to pokažé jinak.) , nemluvě o různé konzistenci zrna při mletí mlýnků.
Uživatelský avatar
PeterG
více pokročilý
Příspěvky: 294
Registrován: pon 18. lis 2013 23:19:09
bydliště: PO okolie
kávovar: Dalla Corte Studio FP (Quick Mill QM67 Evo; Bezzera Unica)
mlýnek: Lagom P64 (E65S; F4E nano, silne modifikovaný; Macap M2M)

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od PeterG »

Zizass píše:...Přesto při opakování procedury (mimo 60min nahřívání) byly teploty na PiDu rozličné,někdy se po celý shot nezměnily a byly např. na nastavených 95C, jindy šla teplota při shotu na PIDu strmě dolů až pod 90C( myslím že i 88C) ...
Taky strmy pokles som nikdy nezaznamenal, max. o 1 (2?) stupne. Na vode v hlave sa to vsak velmi neprejavi, ako pise Danst. Ak vsak prehrejem hlavu (ponechanim izolacnej utierky prilis dlho), voda v hlave ma aj o 4 stupne viac, ako PID.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od vilose »

To odpúštanie vody nevedie k ničomu. Hlavne to cez ventil bez pustenia čerpadla, tiež šálky nahrievať ešte pred mletím, cez páku.
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od Zizass »

vilose píše:....tiež šálky nahrievať ešte pred mletím, cez páku.
Abych to správně pochopil, ty teda neohříváš šálky vůbec ,nebo jinak? ;)

Stáhl jsem si na android aplikaci Round and Workout Timer,která umí slušně nastavit odpočet času -čas extrakce s nastavením
Preptime ,poté může třeba 5 sec před nastaveným časem extrakce začít pípat a ukončí nastavený limit výrazným signálem.
Taková blbůstka,ale příjemné ,bez úprav na kávovaru a bez nákladů.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od vilose »

Nahrievam tak, ako som napísal. Zhruba 30ml do dvoch šálok.
Pokiaľ je kávovar nahriaty aspoň 40 minút, potom už pri uváženom odbere teplota na displeji nestihne poklesnúť.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od vilose »

Zizass píše:...,který je delší dobu v nečinnosti budu muset pravděpodobně provést nějaké větší odpuštění vody...
je len namietam proti tomuto.

Je to presne naopak, tu je E61 v inej situácii ako u HX, kde je odpúšťanie prehriate vody vo výmenníku a prípadne aj schladenie hlavy nutné.
Najstabilnejšia teplota je práve po jej dlhodobom ustálení, nechci radšej ani vedieť, čo sa deje s teplotami pri dopúšťaní studenej vody do bojlera. Pri shote je rýchlosť dotekania ako tak obmedzená a v podstate to kávovar do určitej miery zvláda. Nakoniec správne nahriata hlava ťahá teplotu vody k svojej teplote.
Pri správnom používaní bude teplota rovnako stabilná a jej priebeh podobný ako u GS/3. Teplota bude vtedy vždy taká ( v okolí 94st.), ako je nastavená na displeji. Počas shotu stúpa o 1-2st. Danst sa snaží zložitými úpravami dosiahnuť to isté, resp. rovnú charakteristiku bez stúpania teploty.
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od Zizass »

Bude to tak asi. ;)
co říkáte na bod B v návodě k UNiCe?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Bezzera Unica upgrades

Příspěvek od vilose »

Myslím, že si výrobca ani neuvedomil dôsledok takejto informácie.
Ktovie, aký dobrý úmysel za tým stojí, to by bola otázka skôr na neho.
Je vysoko pravdepodobné, že užívateľ, ktorý bude chcieť dodržať postup doporučený výrobcom, bude pred každým shotom odpúšťať vodu takýmto spôsobom, aj keď to tak priamo nie je napísané.
Nerobím to vôbec, zatiaľ som neprišiel na žiaden záporný dôsledok.
Kto by chcel silou mocou dodržať tento postup, nech aspoň potom nechá dostatočne dlho mašinu zotaviť sa takého šoku.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „BEZZERA“