Bezzera Mitica TOP

Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Bezzera Mitica TOP

Příspěvek od dslecinka »

píšete o klidové teplotě hlavy měřené teploměrem a nebo o teplotě, kterou vám teploměr ukáže při spuštění extrakce po 60 min od nahřátí?
to druhé číslo je irrelevantní. při extrakci je průtok pomalejší, než "free flow", voda se ve výstupním kanálu E61 grupy chladí na teplotu blízkou klidové teplotě grupy. velkou část energie pojmou chladnější části grupy - sprcha, disperzor, portafiltr, ...

60 minut je beztak moc, po delším idle intervalu je potřeba většinu kávovarů trochu flushnout, 100-150 ml by mělo stačit.

zkuste nechat nahřát 30 min a prostě udělat kafe. občas se z toho dělá moc velká věda a přílišné flushování většinou končí nedostatečnou teplotou vody (systém se nestihne vzpamatovat, grupa se prochladí příliš, teploměr v kanálu E61 ukazuje vždy vyšší teplotu, než lze naměřit přímo na povrchu kávy, etc.). na home-barista ostatně doporučení k fungujícímu nakládání s poněkud pomalejším HX Bezzery už je:

Kód: Vybrat vše

https://www.home-barista.com/espresso-machines/diagnosing-low-brew-temperature-bezzera-mitica-t43821.html#p497917
https://www.home-barista.com/espresso-machines/diagnosing-low-brew-temperature-bezzera-mitica-t43821.html#p497976
většina moderních kávovarů s HX je kontruována tak, aby dávala přijatelnou teplotu extrakce bez flushování. proč? blbě se to popisuje v manuálu, zákaznící by si stěžovalo, a domácí baristě většinou stejně nedovedou valit extrakce co minutu, takže je to kompromis v designu HX nakloněný tak trochu k "lenosti". veškerá magie spojená s flushováním starších komerčních HX které byly často bez restrikcí v termosyfonu, jednoduše pozbývá smyslu.
Uživatelský avatar
Keso
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: pon 03. led 2011 16:02:47
bydliště:
kávovar: Bezzera Mitica TOP
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Bezzera Mitica TOP

Příspěvek od Keso »

Pisem o kludovej teplote hlavy po 60min nahrievania. Ked po 60 min pustim flush tak teplota vyskoci vyssie. Mam podobny teplomer ako EricS. Vdaka tomu som zistil ze povodne sa mi kavovar fungoval zle, mal som spinku v thermosyphon okruhu a max mi isiel na 88C. Kava sa nedarila a bola prikro kysla.
Clanky ktore citujete som samozrejme cital, len som pre istotu dal dotaz aj sem ze ci:
- niekto nebude mudrejsi ako tam a nema svoju overenu "flush rutinu"
- a aby som si overil, ze rozumiem spravne tomu co sa tam pise.

V tych prispevkoch su pekne popisane ci uz flush-n-go alebo flush-n-wait procedury, ale na teplotu extrakcie 92C ale ja by som chcel vyskusat vyssiu nakolko pouzivam svetlejsie prazenia
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Bezzera Mitica TOP

Příspěvek od dslecinka »

30 min warm-up, no-flush-and-go.
jestli máte idle teplotu grupy 100 °C, pak máte blbě nastavenej presostat a nebo restriktor. idle teplota by se měla pohybovat kolem 90 °C.
Uživatelský avatar
Keso
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: pon 03. led 2011 16:02:47
bydliště:
kávovar: Bezzera Mitica TOP
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Bezzera Mitica TOP

Příspěvek od Keso »

Neviem, podla mna zalezi od konkretneho stroja. Taketo spravanie ako mam ja, ma vela inych uzivatelov Mitici (ci uz podla popisov, alebo videa na youtube).
Ale aby som neodsudzoval skusim niekedy aj 30min warm-up a no-flush-and-go
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „BEZZERA“