Vysoká acidita
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Vysoká acidita
Dobrý deň odborníci
po cca mesiaci sa trápením s prípravou espressa som sa odvážal poprosiť tu o pomoc. Ide o to, že odkedy sa snažím si spraviť dobré espresso, stále bolo príliš kyselé. Doteraz som mal za to, že je to značkou kávy, keďže som kupoval komerčné značky, ale včera mi prišla zásielka kávy zo slovenskej pražiarne (neviem či môžem menovať), ktorá bola pražená pred 3 dňami. Tak som dúfal, že konečne sa niečo podarí, ale stále je to kyselé, na spodku pohárika úplne nepitelné. Pritom v popise kávy je, že je vhodná najmä na espresso, sladké tóny čokolády a neviem čo ešte. Taktiež by mala byť spracovaná suchou metódou, čo by malo pridať na sladkosti, pokiaľ som sa dobre dočítal.
Keďže mam na kávovare PID, tak som aj skúšal teplotu od 90 po 100 stupňov, ale nepomohlo. Dnešnu prípravu kávy som trochu zdokumentoval, tak sem pridám nejaké fotky a video z prípravy. Bol by som vám veľmi vďačný, keby mi niekto pomôže, lebo toľko kávy čo som už vylial.... :D
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=C91qzsm ... e=youtu.be
Zatiaľ vopred ďakujem
po cca mesiaci sa trápením s prípravou espressa som sa odvážal poprosiť tu o pomoc. Ide o to, že odkedy sa snažím si spraviť dobré espresso, stále bolo príliš kyselé. Doteraz som mal za to, že je to značkou kávy, keďže som kupoval komerčné značky, ale včera mi prišla zásielka kávy zo slovenskej pražiarne (neviem či môžem menovať), ktorá bola pražená pred 3 dňami. Tak som dúfal, že konečne sa niečo podarí, ale stále je to kyselé, na spodku pohárika úplne nepitelné. Pritom v popise kávy je, že je vhodná najmä na espresso, sladké tóny čokolády a neviem čo ešte. Taktiež by mala byť spracovaná suchou metódou, čo by malo pridať na sladkosti, pokiaľ som sa dobre dočítal.
Keďže mam na kávovare PID, tak som aj skúšal teplotu od 90 po 100 stupňov, ale nepomohlo. Dnešnu prípravu kávy som trochu zdokumentoval, tak sem pridám nejaké fotky a video z prípravy. Bol by som vám veľmi vďačný, keby mi niekto pomôže, lebo toľko kávy čo som už vylial.... :D
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=C91qzsm ... e=youtu.be
Zatiaľ vopred ďakujem
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Vysoká acidita
A nenapisal si ako ti to tecie - cas a vysledna hmotnost napoja. Tu praziaren kludne napis, p.Konecny aj tak nema konkurenciuToto video je súkromné.
Je nám to ľúto.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Ospravedlnujem sa za video, uz je to opravene. Extrakcia je cca 30/30. Tak teda ta praziaren je green plantation. Uz mam na ceste aj kavu z doubleshotu, tak pride asi v pondelok alebo utorok. PC bohuzial neposiela na SK
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Vysoká acidita
No a problem solved. Mas microlotovu vyberovu kavu, pravdepodobne svetlo prazenu. To nieje vhodne moc na espresso. Ucite nie pre zaciatocnika.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Konkretne je to tato:
Pisu tam ze je vhodna na espresso, ja ako lajk musim verit takymto reciam :D. Tak pockam este na tu druhu objednavku a uvidim potom. Ale inak cakal som aj krajsiu cremu na to ze je cerstvo prazena.
Kód: Vybrat vše
https://www.gpkava.sk/shop/brazilia-daterra-monte-christo-umyta/
- Amo_Košice_Sk
- více pokročilý
- Příspěvky: 430
- Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
- bydliště: Slovensko Košice
- kávovar: La Carimali Alfa
- mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0
Re: Vysoká acidita
Svetlo pražená káva sa nedá piť bez cukru, resp. dá ale mne to nechutí, je to strašne kyslé.
Prečo ste si neobjednal tu kávu pre espresso od odborníka p. Konečneho a neskúsil ?
Jemnejšie mletie = stráca sa acidíta, hrubšie mletie = kyslejšie.
Aspoň v mojom prípade je to tak.
Prečo ste si neobjednal tu kávu pre espresso od odborníka p. Konečneho a neskúsil ?
Jemnejšie mletie = stráca sa acidíta, hrubšie mletie = kyslejšie.
Aspoň v mojom prípade je to tak.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Uz som to spominal, pokial viem, tak na Slovensko sa neda objednat. Ale bodajby by som sa mylil.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Vysoká acidita
Plati co som uz napisal. Bezne to nieje kava urcena pre esresso. A uz vobec nie pre zaciatocnika v sfere espresso. Kyslost kyslost a este raz kyslost. Chuti to presne tak ako to chutit ma
Krema pri takychto odrodach je minimalna. To je v poriadku. Z tejto praziarne som pil kavu (uz neviem ktora to bola) cez chemex a super.
Krema pri takychto odrodach je minimalna. To je v poriadku. Z tejto praziarne som pil kavu (uz neviem ktora to bola) cez chemex a super.
Este ze si sa doplnil. Ako sa hovori podla gusta...Amo_Košice_Sk píše:Svetlo pražená káva sa nedá piť bez cukru, resp. dá ale mne to nechutí, je to strašne kyslé.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Dakujem pekne za odpovede pani, aspon viem ze neni najvacsia chyba vo mne alebo kavovare :D. Pockam teda na dalsiu kavu z doubleshotu a dam potom vediet . Tuto teda budem pot ako americano alebo capuccino, tam mi vyhovuje jej chut s trpskou cukru.
- gekonko
- více pokročilý
- Příspěvky: 189
- Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
- bydliště: Košice
- kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
- mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama
Re: Vysoká acidita
Pri svetlo pražených kávach často pomôže zvýšiť dávku kávy. Napr. 15g na 35ml. Skús to jemnejšie pomlieť a trochu ubrať na cca.15g.
No a druhá vec je vkus, každému chutí niečo iné, ale svetlejšie pražené kávy sú chuťovo pestrejšie a každý dúšok z toho istého espressa ma ínú chuť. Ku koncu šálky ubúda kyslosť a vystupujú ovocné, kvetové, čokoládové, orieškové .... tóny. A netreba zabúdať na dochuť, ktorá pretrvá na jazyku aj niekoľko minút.
Mne prídu tmavo pražené kávy už úplne nudné. Horké a spálené ... často si poviem: škoda tej kávy, stala sa už len spáleninou.
No a druhá vec je vkus, každému chutí niečo iné, ale svetlejšie pražené kávy sú chuťovo pestrejšie a každý dúšok z toho istého espressa ma ínú chuť. Ku koncu šálky ubúda kyslosť a vystupujú ovocné, kvetové, čokoládové, orieškové .... tóny. A netreba zabúdať na dochuť, ktorá pretrvá na jazyku aj niekoľko minút.
Mne prídu tmavo pražené kávy už úplne nudné. Horké a spálené ... často si poviem: škoda tej kávy, stala sa už len spáleninou.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Vysoká acidita
gekonko - ako povedal spolumajitel z coffeesourcu: je to uz jen lehce vonavi drevo
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Je mi jasne, ze acidita patri k pravej chuti kavy. Bohuzial kazdy ma ine chute a mne osobne tam vadi. Bol by som velmi rad, keby skor vyhladavam kyslejsie kavy, lebo zatial som mal len take :D
- bruno75
- více pokročilý
- Příspěvky: 296
- Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
- bydliště: Trnava, SK
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm
Re: Vysoká acidita
Ja by som to trochu poopravil.
Kavy su aciditne alebo neaciditne hlavne podla druhu. Ak neaciditna kava (povedzme napriklad tu dobre znama India Monsooned Malabar) za predpokladu, ze je prazena na espresso, by nemala byt aciditna pri spravnej extrakcii a teplote.
Moj osobny typ, co treba skontrolovat:
- skus iny druh kavy, o ktorej vies ze nie je aciditna na espresso
- teplotu na PID na zaciatok niekde okolo 95-96'C
- pozeram ze robis podla vahy cca 18g teda z dvojitej misky... potom ale vysledok do jednej salky ma byt cca. 50-60ml napoja a do dvoch samozrejme polovica teda 25-30ml
Kavy su aciditne alebo neaciditne hlavne podla druhu. Ak neaciditna kava (povedzme napriklad tu dobre znama India Monsooned Malabar) za predpokladu, ze je prazena na espresso, by nemala byt aciditna pri spravnej extrakcii a teplote.
Moj osobny typ, co treba skontrolovat:
- skus iny druh kavy, o ktorej vies ze nie je aciditna na espresso
- teplotu na PID na zaciatok niekde okolo 95-96'C
- pozeram ze robis podla vahy cca 18g teda z dvojitej misky... potom ale vysledok do jednej salky ma byt cca. 50-60ml napoja a do dvoch samozrejme polovica teda 25-30ml
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
- Redmann
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1035
- Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
- mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex
Re: Vysoká acidita
Ak sa ti na espresse zdá GP kávy kyslá (čo aj mne), Doubleshot nie je podľa mňa dobrá voľba. Tiež pražia svetlejšie, ovocnejšie. Pre mňa na alternatívy super, na espresso by som hľadal inde. Ak je problém objednať z PrimaCafe, nájdeš aj na Slovensku slušne upraženú kávu. Treba len hľadať a skúšať, ktorá ti sadne.
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Vysoká acidita
Tak hlásim sa opäť. Konečne som s chuťou kávy ako tak spokojný, acidita úplne minimálna. Chyba bola teda asi v káve (chvalabohu) :D. Dám vám sem ale video, kde sa mi nepozdáva, že pri konci extrakcie tečie už len nejaká zafarbená voda. Je to v poriadku, alebo kde robím chybu? Extrakcia 25/50.
http://youtu.be/nGITGzTcx4k
http://youtu.be/nGITGzTcx4k
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Vysoká acidita
Já mám momentálně také malý problém s kyselostí. Koupil jsem 4 druhy kávy z jedné pražírny. Všechny tyto druhy (zatím jsem tedy otevřel 3) jsou velmi světlé a ani u jedné se mi nedařilo udělat kávu bez kyselosti. Z jiných pražíren, kde kupuji, tento problém nebyl.
Problém mám rovněž s trefením jemnosti mletí a rychlostí extrakce. Dokážu tedy už trefit 50-60ml / 25 vteřin (pro double shot), ale stejně je extrakce taková "divná"
Takže pro mě to byl odtamtud poslední nákup.
Káva s Primacafé je naprosto o něčem jiném. Tam je to nákup na jistotu.
Problém mám rovněž s trefením jemnosti mletí a rychlostí extrakce. Dokážu tedy už trefit 50-60ml / 25 vteřin (pro double shot), ale stejně je extrakce taková "divná"
Takže pro mě to byl odtamtud poslední nákup.
Káva s Primacafé je naprosto o něčem jiném. Tam je to nákup na jistotu.
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Vysoká acidita
MakaLove - Jak se říká.... Co měla, to dala
Puschpull - taky jsem zkoušel ušetřit a akorát jsem prodělal. Jedině s kávou z PC mám perfektní výsledky.
Puschpull - taky jsem zkoušel ušetřit a akorát jsem prodělal. Jedině s kávou z PC mám perfektní výsledky.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Vysoká acidita
papun: upřímně - ono nejde až tak o ušetření, jako spíše o zvědavost, jak chutná káva jinde (odjinud). Primacafé je sázka na jistotu, o tom není třeba pochybovat.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: Vysoká acidita
Na druhou stranu není acidita jako acidita, teď přišla na mlýnek Etiopie ne z PC a musím říct, že jsem nadšen z těch chutí na jazyku a to jsem byl odpůrce káv z aciditou .
Že jsem tu lezl :-)
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Vysoká acidita
Já jsem tu pravou ovocnost našel u Zimbabwe ze zdejší pražírny. Je to první káva, kde to je prostě příjemné. Ale nesmí toho být příliš. Ale obecně jsem spíše zastánce nekyselých čí neovocných káv.