DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Tak tuhle nádheru jsem si koupil jako úplně první kávovar, předešlé zkušenosti jsem neměl. Hledal jsem kávovar jednoduchý, pákový, co nejméně elektroniky a co nejvíce ruční práce. ECO 310 vypadal jako ideál mých představ, tak jsem si ho pořídil. Že je to odpornej plasťák nebylo z fotek na internetu tak zřejmé, respektive nečekal jsem takovou tenkost použitého plastu, že se bude kryt dotykem prohýbat. No co už, koupil jsem si ho kvůli kávě, ne kvůli dloubání prstem do boku přístroje (ale i to provedení páky je kentus).
Mám ho teď cca měsíc a zatím se mi nepovedlo udělat ani jedno espresso. Tahodil jsme i starý mlýnek (principielně teda spíš sekáček) a koupil jsem si pořádný mlýnek s kameny, koupil jsem si kvalitní zrnkovou kávu, laboroval s množstvím kávy, jemností mletí ale pořád se mi nedaří vytvořit cokoli jiné, než překapávanou kávu.

Puk je mokrý, na horní straně je po použití nerovnoměrně defomovaný (kopečky a dolíčky). Zbytky kávy zůstavají přilepeny zespodu kávovaru. Toto se mírně zlepší, když zvýším dávku kávy prakticky na maximum, co se tam vejde, ale předpokládám, že to není to správné řešení (mimoto je to i tak stále překapávaná káva).

Co se týče mletí, laboroval jsem i s hrubostí po jednotlivých stupních. S hrubším mletím protéká čaj, s jemnějším protéka překapávaná káva bez větších rozdílů, jen na nejjemnější nastavení je pak místo puku už opravdu bláto.

Průběh přípravy kávy na zatím nejlepší nastavení hrubosti kávy (třetí stupeň ze sedmnácti kroků od nejjemnějšího po nejhrubší). Proteče ze začátku černá káva, asi po 4-6 vteřinách už teče bílá zpěněná voda. Výsledek je překapávaná káva s pěnouvým kroužkem pouze po okraji.

Dělám něco ultra blbě nebo jsem si prostě za málo peněz koupil espresso, které neumí dělat espresso? Prosím o kritické rady, než to někomu hodím na hlavu a udělám ze sebe blbce. Já sám už si nevím rady.

Děkuji.
Uživatelský avatar
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 180
Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od martin.b »

vyhodil si napenovacie dno misky? cierny bazmek + tesnenie
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od ondrada »

V první řadě by bylo dobré přečíst si základy v příslušných sekcích fóra - co je to espresso, jak se mele, jak se plní miska, jak dlouho a jak rychle by měla káva téct a co udělat aby to tak bylo. Potom plynule pokračovat na témata o mlýnku (bohužel už je asi nakoupeno, vidím DeLonghi, takže půjde asi o KG89, ale to bohužel je spíš šudlátko na kávu, než mlýnek vhodný pro mletí na espresso). Ale s čerstvou kávou (jakou?) by při správným postupu aspoň něco co připomíná espresso mělo vytéct. Nicméně s tímhle strojem to bude chtít hodně trpělivosti a snahy.

Další diskusi by bylo vhodný směrovat do oněch témat, ve kterých se daný podproblém řeší.

Jinak pokud není čas číst celý fórum, nebo aspoň celou část pro začátečníky, tak dobře fungují dotazy tady: search.php. Přes dotazy jako "Plnění misky", "mletí", "tampování" a podobně se dá snadno dostat k jednotlivým vyřešeným problémům.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od Redmann »

Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od dwbmb »

Můžu Vás ujistit, že během toho měsíce jsem pročetl na internetu kde co, včetně tohoto fóra, YouTube atd. Zkusím popořadě:

Černý bazmek z z misky jsem na zkoušku vyndal, nevyndaval jsem ale těsnění. Výsledek - stejná překapávaná káva zcela bez pěny.

Mlýnek jste trefil naprosto přesně, KG89. Můžu se zeptat, co je na něm špatné? Zrna vypadají stejně velká, to byl v mých očích účel jeho koupě.

Kávu jsem si koupil s přihlédnutím k tomu, že je pro testovací účely budu ji vylévat - Piazza d´Oro Delicato, zrnkovou.

Můj otec má kávovar totožný, ale nepoužívá mletou kávu, ale takové ty předpřípravené bílé polštářky (nevím, jak se to jmenuje). Tak jsem si od něj jednu vzal domů a zkusil odělat stejnou kávu, nicméně i s touto stejnou předpřipravenou kávou byl u mě výsledek jiný. Chuť odlišná, pěna nízká a spíš jen po okraji šálku, zatímco u otce byla ze stejného polštářku asi centimetrová pěna.

Pěnu považuji za průvodní jev dobrého espressa, ne jeho základ. Za hlavní problém stále považuji chuť překapávané kávy,
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od Redmann »

Kým tam budú napeňovacie pomôcky, nikdy to espresso nebude. Akurát dostanete kávu s penou z každej, aj staršej kávy.
Skúste si namiesto Piazza kúpiť čerstvo napraženú kávu. Jedine z čerstvej kávy sa dá spraviť espresso s penou bez napeňovacích pomôcok.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310

Příspěvek od ondrada »

dwbmb píše:Můžu Vás ujistit, že během toho měsíce jsem pročetl na internetu kde co, včetně tohoto fóra, YouTube atd. Zkusím popořadě:
Já zas můžu ujistit, že všechny položené otázky se tady na fóru už řešily a vyřešily ;-)
dwbmb píše:Černý bazmek z z misky jsem na zkoušku vyndal, nevyndaval jsem ale těsnění. Výsledek - stejná překapávaná káva zcela bez pěny.
To se dá očekávat, pokud máte špatně naplněnou misku bez přetlakové úpravy a kávu Piazza d`Oro, na chybu ve stroji bych to neviděl
dwbmb píše:Mlýnek jste trefil naprosto přesně, KG89. Můžu se zeptat, co je na něm špatné? Zrna vypadají stejně velká, to byl v mých očích účel jeho koupě.
Mlýnek se tu taky řešil, má tu svoje vlákno. Ale abyste neřekl... viewtopic.php?f=65&t=886
dwbmb píše:Kávu jsem si koupil s přihlédnutím k tomu, že je pro testovací účely budu ji vylévat - Piazza d´Oro Delicato, zrnkovou.
S takovým materiálem se s klasickou miskou a špatným plněním a pravděpodobně i nevhodným mletím dobrého výsledku nedá dosáhnout, nejde to moc ani když člověk ví co dělá, tím se nenechte odradit
dwbmb píše:Můj otec má kávovar totožný, ale nepoužívá mletou kávu, ale takové ty předpřípravené bílé polštářky (nevím, jak se to jmenuje). Tak jsem si od něj jednu vzal domů a zkusil odělat stejnou kávu, nicméně i s touto stejnou předpřipravenou kávou byl u mě výsledek jiný. Chuť odlišná, pěna nízká a spíš jen po okraji šálku, zatímco u otce byla ze stejného polštářku asi centimetrová pěna.
Každý kávovar se chová trochu jinak, každý termostat má jiné tolerance, to všechno se na fóru taky řešilo. Klidně mohl mít otec o 20 stupňů vyšší teplotu vody při extrakci což udělalo rozdíl. Navíc káva z PODů (předpokládám že používáte oba misku/sprchu na PODy určenou) často taky zrovna kvalitou neoplývá. Navíc ani nepíšete jak extrakce probíhá, jak dlouho kafe teče, kolik ho nateče, jaký chcete výsledek. To se pak moc radit nedá.
dwbmb píše:Pěnu považuji za průvodní jev dobrého espressa, ne jeho základ. Za hlavní problém stále považuji chuť překapávané kávy,
To je jistě v pořádku, ale jde o to jakou chuť požadujete, ono každý espresso chutná jinak, podle toho z jaký kávy je (a jak připravené).

Každopádně by bylo dobré se dál přesunout do vhodnějších témat, tady jsme v tématu "Kávovary - hodnocení", což toto určitě není. Pokud vhodné vlákno nenajdete, založte nové v patřičné sekci fóra (např. problémy s levnými kávovary), pokud ale budete hledat, ke každému tématu které jste nadhodil by tady téma být mělo, jestli se nepletu
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od Fox_25 »

Je to jak píše ondrada, špatné kafe, špatné plnění, špatný mlýn a napěňovací bazmeky jsou taky na prd.

Zaměřil bych se na odstranění napěňování, pak koupil čerstvé kafe a pak můžete něco ladit.
Co se týče mletí, laboroval jsem i s hrubostí po jednotlivých stupních. S hrubším mletím protéká čaj, s jemnějším protéka překapávaná káva bez větších rozdílů, jen na nejjemnější nastavení je pak místo puku už opravdu bláto.
Zkuste na PC koupit rovnou mletou kávu a pak přemýšlet nad koupí jiného mlýnku.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Díky za rady všem, obzvlášť kolu, tento návod použiju dále.

Jen bych rád ještě ujasnil, o co mi vlastně jde. Nehodlám vyhrávat soutěže espressa. Vidím, že tady tomu opravdu nejspíš hodně rozumíte, ale já se snažím vyrovnat čtyřkový hospodě. V každym zaplivanym pajzlu, kde bába nabere polívkovou lžící jihlavanku z plechovky, dostanu elpší "espresso", než sem schopnej vytvořit já po měsící zkoušení různých kombinací množství kávy, jemností mletí kávy atd (výsledek je stejný, ať si melu sám nebo koupím jiáž mletou). Takže můj cíl vytvořit něco, co se dá vůbec pozřít. Rady typu "mlýnek za 1.500 je šit, nejdražší kafe v krámě je šit" atd jsou tedy podle mě pro jinou cílovku.

Zpět k návodu od kolu.

Naplním misku tak, aby se káva nedotýkala "sprchy" kávovaru, respektive největší množství kávy, které se ale už nedotýká.
Obrázek
Napěchuju, strčim hrnek a pouštím. Káva začne vytékat po cca 6,5 vteřinách běhu, hranic emezi světlou vytékající kávou a bílou břečkou je po dalších 11 vteřinách, tedy po cca 18 vteřinách běhu. Vyleze z toho něco takovýdleho
Obrázek
Co ale považuji za zajímavé, je puk. Je mokrý, s nerovnoměrným povrchem a káva je přilepená na sprše. Snížením dávky kávy dosáhnu ještě výraznější nerovnoměrnosti a blátivosti.
ObrázekObrázek

Zkusím tedy jít naopak, množství kávy zvýším. Když nasadím a sundám páku, vidím otisk celé sprchy. Podle všech návodů je to absolutně blbě. Kafe je však o fous lepší, asi o 4 vteřiny déle teče hnědá káva místo bílého kentusu, ale puk je podobná pohádka, jen je uprostřed vyšší kopeček.
Obrázek
Obrázek

A takhle vypadá kafe
Obrázek

Fotka klame, ale té pěny je tam k pláči.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od primacafe »

dwbmb píše:...............Zkusím tedy jít naopak, množství kávy zvýším. Když nasadím a sundám páku, vidím otisk celé sprchy. Podle všech návodů je to absolutně blbě.
to jste prosím četl kde? Kde se to dá najít podle všech návodů? Doufám, že to není častý názor zde na foru.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Například ten zmíňovaný:
"When the portafilter is locked into the brewgroup, there has to be some space left between the top of the coffee and the shower screen, and adjusting the dose adjusts that space. If there is not enough space, when you lock the portafilter in place the coffee is disturbed as it hits the shower screen or the screen's retaining screw. Coffee also expands during the extraction and there needs to be a bit of room for that as well."
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

S tím upěchováním problém mám, s tím bazmekem co na tom je to jde upěchovat rovně opravdu těžko :D Díval jsem se na tampery, ale 700, klidně i 900 za placatý kolečko s tyčkou? To se mi zdá fest mimo mísu.
Spíš jsem teď zkusil to upěchovat jen v misce bez páky - je to o poznání rovnější.
Přesít kávu určitě vyzkouším, to zní docela slibně. Jsem akorát teď naštvanej, že je mlýnek za takový peníze podle většiny tady tak k ničemu, že bych mohl zrnka raději rozšlapávat botou. Jen nevím, jestli mě štve, že jsme si koupil předražený šit nebo jestli naopak je potřeba pro primitivní přípravu domácí kávy k televizi mlýnek za X moc tisíc, který ne že bych investovat nechtěl, ale který prostě nemám.

K té čertvě pražené kávě se nejspíš také dopracuji. Psal jsem, že jsem tu Piazza koupil víceméně na testování a učení se. U kávy z nějaké pražírny jsem měl v úmyslu časem skončit. Na druhou stranu v kdejaké vsi vidím kafemlejnky se starou kávou v plastovém průsvitném zásobníku, na kterej praží sluníčko a ve kterým je káva původem taky z Tesca nehnutě cca měsíc a stejně z toho vyleze lepší kafe.
No, příští týden se tam rozjedu, až mi to vyjde. Nahánět se s PPLkama po Praze nehodlám, alespoň se podívám a načichám atmošku :)
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Tak přesetí kávy způsobilo razantní rozdíl jak v průběhu extrakce (rovnoměrnejší slábnutí, namísto dosavadního "krlež, teď poteče břečka!"), chuti (jemnější, bez hořké pachuti) a kdese vzala tu se vzala pěna. Muhaha. Takže mlýnek poletí na aukro. Ono tam beztak skončí časem všechno, ale u toho předraženého šidítka začnu. Nechce někdo?

EDIT: vlastně bych měl spíš nejdříve vymyslet, čím to teda budu mlít. Byl tu jeden tip na Gaggia MDF, ale na ten bych potřeboval cihlu, abych si otevřel obchod po zavíračce.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od ondrada »

Buď počkat na nějakou bazarovku, nebo vzít zavděk totálnim a nejlevnějšim nějak použitelnym základem kterej se tu objevil - Nemox Lux, resp. jeho klony (Saeco nebo já nevim co eště), případně Iberital Challenge, možná Nivona CafeGrano... Je jich dost, jen to chce - opět - číst toto fórum, kde je o každém z nich zvláštní vlákno, a pak si vybrat. A pokud jde o peníze tak většinou nakupovat v zahraničí, u nás to bývá drahota.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od David »

1) Čerstvě vypraženou kávou naopak začni. Ona totiž pění zásadně více, než stará káva, takže to zakreje i nějaké další nedostatky u mlýnku a kávovaru. Pak je také vhodné sáhnout po směsi s obsahem robusty, bo ta pění ještě o něco více, než čistá arabika.

2) Pokud chceš vymáčknout pěknou cremu ze starý kávy, pak musíš použít buď crema bazmek, nebo kvalitní mlýnek a kvalitní mašinku.

3) Dotyčný anglický text neříká, že po extrakci nemá být v puku otisk sprchy. Ono tohle je v zásadě dost jedno, v závislosti na použité technologii. Pokud máš dobrý stroj a suroviny, dostaneš špičkové presso i když je miska plněná do poloviny a nad pukem zůstane voda :)

4) U dobrých mašinek a čerstvé kávy není pěchování nutné, ale poslouží v opačném případě.

5) Nemáš-li na nové kup dobrý stroj z druhé ruky. Na (kvalitním) mlýnku se v zásadě moc věcí podělat nedá.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od Redmann »

Ako píšu viacerí - buď stará káva S CREMA BAZMEKOM, alebo čerstvá káva BEZ napeňovaču, ale su slušným mlynčekom.
S tvojím vybavením by som začal skúšobne takto:
- nasadiť crema bazmek
- namlieť na mlynčeku najjemnejšie ako vie
- naplniť Piazzou tak plno, ako sa dá, aby si páku zaťahoval už silou (nejaké rozpínanie starej kávy by som zatiaľ neriešil)
- extrakcia
Takto nejako by to malo fungovať na "lacných" kávovaroch s napeňovačom.

Ak káva potečie strašne pomaly, alebo vôbec, prestaviť mletie na hrubšie, aby tieklo správne.

Iný problém tam podľa mňa byť nemôže, ak ti voda prefrčí, máš proste zomleté nahrubo, alebo málo kávy. Alebo oboje.

A potom by som kúpil čerstvú kávu a skúsil to s ňou. Uvidíš ten rozdiel. Napr. si z PrimaCafe objednaj zmes Presso a uvidíš tú penu.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od ondrada »

Nejhorší je, že takovýhle šudlátko na kafe vygeneruje při stejným nastavení pokaždý jiný množství kávovýho prachu. A to se pak těžko opakujou dobrý výsledky, když to - bez cremabazmeku - teče při stejným nastavení pokaždý jinak
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Díky vaší trpělivost (navzdory mé tvrdohlavosti) jsem pochopil, že mlýnek je základ a že mlýnek za 1.500 není mlýnek. vyzkoušeno praktickým testem, po přesetí to je úplně jiné kafe. Takže se teď vydám prioritně cestou mlýnku a kávy. Pořádně si prolezu forum na téma mlýnků a budu nějakou dobu hledat po bazarech, aukrech a ebay, jestli se neobjeví nějaký pro mě dostupný kousek. Mezitím zkusím někde podobnýmu blbocovi, jako sem já, prodat ten Delonghi mlýnek, ať si trochu přilepším.
Uživatelský avatar
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 180
Registrován: pon 18. bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od martin.b »

vyborne, spravil si velmi dolezity krok k dobrej kave:) ja sam som tak zacinal az na to ze som preskocil lacny prazic kavy v podobe mlynceka a kupil najlacnejsie riesenie - Iberital Challenge. za 120 eur to melie ovela lepsie ako rucny mlyncek, a verim ze 200x lepsie ako delonghi

pokracuj kupou hoc najlacnejsiej ale cerstvo prazenej kavy, so starou balenou sice usetris, ale to usetrenie nestoji za to a v konecnom dosledku nie je take velke
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: DeLonghi ECO 310, espresso se nedaří

Příspěvek od dwbmb »

Když už do toho vrazím víc, než jsem původně počítal, tak se asi poohlídnu po něčem opravdu pořádném, na furt. Na tom Iberital Challenge mě irituje ten plastový držák páky. Když už, tak už. Budu vočumovat bazary a uvidím. Prolezl jem ebay.de a k mojí smůle je většina skvostů za hezký peníz doručována jen po Říši, takže tam asi nepochodím.
Odpovědět

Zpět na „Káva espresso se nedaří“