Vysoká acidita

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Dobrý deň odborníci :)
po cca mesiaci sa trápením s prípravou espressa som sa odvážal poprosiť tu o pomoc. Ide o to, že odkedy sa snažím si spraviť dobré espresso, stále bolo príliš kyselé. Doteraz som mal za to, že je to značkou kávy, keďže som kupoval komerčné značky, ale včera mi prišla zásielka kávy zo slovenskej pražiarne (neviem či môžem menovať), ktorá bola pražená pred 3 dňami. Tak som dúfal, že konečne sa niečo podarí, ale stále je to kyselé, na spodku pohárika úplne nepitelné. Pritom v popise kávy je, že je vhodná najmä na espresso, sladké tóny čokolády a neviem čo ešte. Taktiež by mala byť spracovaná suchou metódou, čo by malo pridať na sladkosti, pokiaľ som sa dobre dočítal.
Keďže mam na kávovare PID, tak som aj skúšal teplotu od 90 po 100 stupňov, ale nepomohlo. Dnešnu prípravu kávy som trochu zdokumentoval, tak sem pridám nejaké fotky a video z prípravy. Bol by som vám veľmi vďačný, keby mi niekto pomôže, lebo toľko kávy čo som už vylial.... :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=C91qzsm ... e=youtu.be
Zatiaľ vopred ďakujem :)
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od wladas »

Toto video je súkromné.
Je nám to ľúto.
A nenapisal si ako ti to tecie - cas a vysledna hmotnost napoja. Tu praziaren kludne napis, p.Konecny aj tak nema konkurenciu :)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Ospravedlnujem sa za video, uz je to opravene. Extrakcia je cca 30/30. Tak teda ta praziaren je green plantation. Uz mam na ceste aj kavu z doubleshotu, tak pride asi v pondelok alebo utorok. PC bohuzial neposiela na SK :(
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od wladas »

No a problem solved. Mas microlotovu vyberovu kavu, pravdepodobne svetlo prazenu. To nieje vhodne moc na espresso. Ucite nie pre zaciatocnika.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Konkretne je to tato:

Kód: Vybrat vše

https://www.gpkava.sk/shop/brazilia-daterra-monte-christo-umyta/
Pisu tam ze je vhodna na espresso, ja ako lajk musim verit takymto reciam :D. Tak pockam este na tu druhu objednavku a uvidim potom. Ale inak cakal som aj krajsiu cremu na to ze je cerstvo prazena.
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Svetlo pražená káva sa nedá piť bez cukru, resp. dá ale mne to nechutí, je to strašne kyslé.
Prečo ste si neobjednal tu kávu pre espresso od odborníka p. Konečneho a neskúsil ?
Jemnejšie mletie = stráca sa acidíta, hrubšie mletie = kyslejšie.
Aspoň v mojom prípade je to tak.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Uz som to spominal, pokial viem, tak na Slovensko sa neda objednat. Ale bodajby by som sa mylil.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od wladas »

Plati co som uz napisal. Bezne to nieje kava urcena pre esresso. A uz vobec nie pre zaciatocnika v sfere espresso. Kyslost kyslost a este raz kyslost. Chuti to presne tak ako to chutit ma :)
Krema pri takychto odrodach je minimalna. To je v poriadku. Z tejto praziarne som pil kavu (uz neviem ktora to bola) cez chemex a super.
Amo_Košice_Sk píše:Svetlo pražená káva sa nedá piť bez cukru, resp. dá ale mne to nechutí, je to strašne kyslé.
Este ze si sa doplnil. Ako sa hovori podla gusta... :)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Dakujem pekne za odpovede pani, aspon viem ze neni najvacsia chyba vo mne alebo kavovare :D. Pockam teda na dalsiu kavu z doubleshotu a dam potom vediet :). Tuto teda budem pot ako americano alebo capuccino, tam mi vyhovuje jej chut s trpskou cukru.
Uživatelský avatar
gekonko
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: pát 02. led 2015 12:33:04
bydliště: Košice
kávovar: CARIMALIalfa2x GAGGIAcubika2x ASCASOdream KRUPSxp5240
mlýnek: GAGIAmd85-2x SANTOS#1 ZASSENHAUSpanama

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od gekonko »

Pri svetlo pražených kávach často pomôže zvýšiť dávku kávy. Napr. 15g na 35ml. Skús to jemnejšie pomlieť a trochu ubrať na cca.15g.
No a druhá vec je vkus, každému chutí niečo iné, ale svetlejšie pražené kávy sú chuťovo pestrejšie a každý dúšok z toho istého espressa ma ínú chuť. Ku koncu šálky ubúda kyslosť a vystupujú ovocné, kvetové, čokoládové, orieškové .... tóny. A netreba zabúdať na dochuť, ktorá pretrvá na jazyku aj niekoľko minút.
Mne prídu tmavo pražené kávy už úplne nudné. Horké a spálené :-( ... často si poviem: škoda tej kávy, stala sa už len spáleninou.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od wladas »

gekonko - ako povedal spolumajitel z coffeesourcu: je to uz jen lehce vonavi drevo :)
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Je mi jasne, ze acidita patri k pravej chuti kavy. Bohuzial kazdy ma ine chute a mne osobne tam vadi. Bol by som velmi rad, keby skor vyhladavam kyslejsie kavy, lebo zatial som mal len take :D
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od bruno75 »

Ja by som to trochu poopravil.
Kavy su aciditne alebo neaciditne hlavne podla druhu. Ak neaciditna kava (povedzme napriklad tu dobre znama India Monsooned Malabar) za predpokladu, ze je prazena na espresso, by nemala byt aciditna pri spravnej extrakcii a teplote.
Moj osobny typ, co treba skontrolovat:
- skus iny druh kavy, o ktorej vies ze nie je aciditna na espresso
- teplotu na PID na zaciatok niekde okolo 95-96'C
- pozeram ze robis podla vahy cca 18g teda z dvojitej misky... potom ale vysledok do jednej salky ma byt cca. 50-60ml napoja a do dvoch samozrejme polovica teda 25-30ml
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od Redmann »

Ak sa ti na espresse zdá GP kávy kyslá (čo aj mne), Doubleshot nie je podľa mňa dobrá voľba. Tiež pražia svetlejšie, ovocnejšie. Pre mňa na alternatívy super, na espresso by som hľadal inde. Ak je problém objednať z PrimaCafe, nájdeš aj na Slovensku slušne upraženú kávu. Treba len hľadať a skúšať, ktorá ti sadne.
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od MakeLove »

Tak hlásim sa opäť. Konečne som s chuťou kávy ako tak spokojný, acidita úplne minimálna. Chyba bola teda asi v káve (chvalabohu) :D. Dám vám sem ale video, kde sa mi nepozdáva, že pri konci extrakcie tečie už len nejaká zafarbená voda. Je to v poriadku, alebo kde robím chybu? Extrakcia 25/50.
http://youtu.be/nGITGzTcx4k
Obrázek
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od puschpull »

Já mám momentálně také malý problém s kyselostí. Koupil jsem 4 druhy kávy z jedné pražírny. Všechny tyto druhy (zatím jsem tedy otevřel 3) jsou velmi světlé a ani u jedné se mi nedařilo udělat kávu bez kyselosti. Z jiných pražíren, kde kupuji, tento problém nebyl.
Problém mám rovněž s trefením jemnosti mletí a rychlostí extrakce. Dokážu tedy už trefit 50-60ml / 25 vteřin (pro double shot), ale stejně je extrakce taková "divná"
Takže pro mě to byl odtamtud poslední nákup.
Káva s Primacafé je naprosto o něčem jiném. Tam je to nákup na jistotu. :-)
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od papun »

MakaLove - Jak se říká.... Co měla, to dala :)

Puschpull - taky jsem zkoušel ušetřit a akorát jsem prodělal. Jedině s kávou z PC mám perfektní výsledky.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od puschpull »

papun: upřímně - ono nejde až tak o ušetření, jako spíše o zvědavost, jak chutná káva jinde (odjinud). Primacafé je sázka na jistotu, o tom není třeba pochybovat.
Uživatelský avatar
lukky78
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
bydliště: BO
kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od lukky78 »

Na druhou stranu není acidita jako acidita, teď přišla na mlýnek Etiopie ne z PC a musím říct, že jsem nadšen z těch chutí na jazyku a to jsem byl odpůrce káv z aciditou :-).
Že jsem tu lezl :-)
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od papun »

Já jsem tu pravou ovocnost našel u Zimbabwe ze zdejší pražírny. Je to první káva, kde to je prostě příjemné. Ale nesmí toho být příliš. Ale obecně jsem spíše zastánce nekyselých čí neovocných káv.
Odpovědět

Zpět na „Káva espresso se nedaří“