Vysoká acidita

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
neph04
Příspěvky: 4
Registrován: úte 19. dub 2016 13:11:30
bydliště: Praha
kávovar: Nespresso
mlýnek: nemám

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od neph04 »

MakeLove píše:Tak hlásim sa opäť. Konečne som s chuťou kávy ako tak spokojný, acidita úplne minimálna. Chyba bola teda asi v káve (chvalabohu) :D. Dám vám sem ale video, kde sa mi nepozdáva, že pri konci extrakcie tečie už len nejaká zafarbená voda. Je to v poriadku, alebo kde robím chybu? Extrakcia 25/50.
http://youtu.be/nGITGzTcx4k

To je úžasný! Můžeš pls prozradit sve nastaveni? Hrubost namleti, teplota, váha kávy a nápoje a tlak? Nedaří se mi ani z půlky taková crema.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od wladas »

Cremu robi kava. Nastavenie minimalne.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
neph04
Příspěvky: 4
Registrován: úte 19. dub 2016 13:11:30
bydliště: Praha
kávovar: Nespresso
mlýnek: nemám

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od neph04 »

wladas píše:Cremu robi kava. Nastavenie minimalne.

Zkusil sem tri ruzne vc cerstve uprazene, ale i chut stoji za pendrek. Proto se ptám. Není to imho jenom spatnou kavou, ale i spatnou extrakci. Kava je bud kysela, nebo horka. Nikdy ideal.
Uživatelský avatar
siddhajan
Příspěvky: 4
Registrován: stř 02. lis 2016 11:33:42
bydliště: Zlín
kávovar: Catler ES 8012
mlýnek: Integrovany v kavovaru

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od siddhajan »

Dobrý den všem,

Koupil jsem Catler ES8012 jako espresso zelenáč a začínám být zoufalý. Kdyby kávovar něco málo nevážil tak ho prohodím asi oknem ven na dětské hřiště. Udělal jsem na něm asi sto káv, používal jsem dual wall misku i nepřetlakovou misku pro dvě porce i singl, experimentuji s hrubosti namletí od nejemější kávy až po nejhrubší a výsledná káva se podle mě nedá pít. Zkoušel jsem i namletou komerční kávu standardní kvality i namletou kávu na externím mlýnku.

Výsledek je vždy totálně kyselá káva, celé tělo kávy je (espresso se tomu nehodí říkat) je kyselé i po zamíchání jakobyste vymačkali celý citrón, stejná várka z moka konvičky nebo french pressu v pohodě. Dělal jsem i test na slepo kdy jsem udělal kávu v kávovaru, french pressu, moka konvici a dal napít rodině. Výsledek vždy 100% = vylití hrnku z kávovaru do umyvadla. Cremu to jakž takž má, po rozhrnutí lžičkou se vrací. Kávu na porce vážím, vážím i hrnek při extrakci a stopuji čas a nedaří se a nedaří.

Je to rukama nebo kávovarem? Používám kvalitní kávy pražené v lokální pražírně. Vždy čerstvé a začíná mi být líto peněž za surovinu. Kávy, které používám mám vyzkoušené i z kavárny (patří ji pražírna) a vše v pohodě jsou mé oblíbené. Doma je to nepoživatelné. Kávovar je z druhé ruky, je na něj ještě rok a půl záruka. Hlava i těsnění je čisté, voda je filtrována filtrem v kávovaru i skrze filtrační konvici. Celý kávovar vypadá jako nový.

Řídím se v životě heslem, že prvních 1000 pokusů v čemkoliv je nejhorších, tady mi už ale dochází trpělivost po 100 pokusech. Myslíte, že bych měl dát kávovaru ještě šanci, něco dělám špatně? Zatím mi z toho nevylezlo nic pitelného a když udělám mnohem chutnější kávu ve french pressu nebo moka konvičce tak myslím, že je sakra zle :)

Po prostudování fóra modlení se ať je to kávou jsem zakoupil směsi pro espresso z PC (Qpresso atd.) a čekám na dodání a zkoušku. Dnes jsem byl v oblíbené kavárně ve Zlíně spojené s pražírnou a americano z etiopie bylo také kyselejší...

Díky za jakoukoliv pomoc
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od papun »

Zdar,

káva je základ. I když pokud máš vyzkoušeno, že na jiné přípravy to je v pohodě a pouze espresso se nedaří, tak bude problém asi u espresso stroje nebo jeho obsluze. Nicméně i tak bych doporučil koupit zdejší kávu a především tu, kde se v hodnocení piše, že je bez kyselosti.

V popisu máš uvedený mlýnek Bosch což může být dost velký problém. Tato značka dělá fajn vrtačky, ale určitě ne mlýnky. Odhaduji, že máš ten tříšťák - to je absolutní šmejd napoužitelný na espresso. Takže tady by mohl být první kámen úrazu.

No a ke kávovaru samotném Rozhodně to není super stroj, ale na druhou stranu by měl být schopný udělat rozumné espresso. Misky do které dáváš kávou jsou přetlakové nebo obyčejné? (Přetlaková má ze spodní strany pouze jednu dírku uprostřed). Máš nějaký teploměr, kterým by si změřil teplotu vody, která vychází z hlavy kávovaru?
Uživatelský avatar
siddhajan
Příspěvky: 4
Registrován: stř 02. lis 2016 11:33:42
bydliště: Zlín
kávovar: Catler ES 8012
mlýnek: Integrovany v kavovaru

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od siddhajan »

Dobry den Papune, diky za odpoved

Ten Bosch mlynek byl zminen jen jako znouzectnost, ze jsem zkousel mlit i v nem, jinak pouzivam mlynek v kavovaru s kovovymi kameny a volitelnou hrubosti mleti. Zkousel jsem uz temer vsechny stupne od finest az po nejhrubsi... do mlynku nedavam cele baleni kavy ale jen davku na jednu kavu...

Kavy jsem objednal na PC edici Qpresso, nejaky uzivatel zde zminoval ze mu tato kava vyresila problem s aciditou u jeho RS kavovaru tak jsem zvedav.

Misky jsem zkusil uz vsechny primarne pouzivam nepretlakove misky (ne dual wall) tedy ty oznacene v manualu catler jako celozivotni experiment.

Mam teplomer na mleko a kdyz jej vlozim do usti paky kudy vyteka voda bez kavy na prazdno vidim na nem 70 stupnu, ale mevim jak presne mereni to je vim ze by melo byt okolo 90 - 95 stupnu...

Dnes jsem ze srandy koupil mletou 100 procentni robustu dal 19 g a vysledek je rychletekouci "espresso" bez cremy, ale hořké nikoliv kysele chuti...

Takze je asi chyba v tomto poradi 1. Kava 2. Hrubost mleti 3. Obsluha

Pripadne kavovar nedava dostatecnou teplotu a je vadny
, ale nemam asi jak presne zmerit...

U te robusty pomlete z obchodu kava tekla rychle (60ml dvojhrnek) ale raficka tlaku nebyla v espresso range zone, ale na zacatku stupnice...
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od papun »

Ten mlýnek v kávovaru není nějaké terno, ale pokud je v pořádku, tak základní práci by měl udělat. Nepřetlakové misky OK - to je základ.

Ten teploměr může být zavádějící nicméně 70 st. by bylo opravdu málo. Jak vnímáš pocitově teplotu hotové kávy? Zkus změřit hotové espresso tím teploměrem. Pokud by ta teplota byla takto nízká, tak je to asi z větší části jádro problému.

Mletá káva z obchodu jsou yvhozené peníze. vždycky bude moc nahrubo pro nepřetlakové misky. Nechat si namlet někde v pražírně i když mají kvalitní mlýnek je taky blbost. Jednak pravděpodobnost, že trefíš ideální hrubost je dost malá a ta namletá káva tak rychle degraduje, že už další den to je o ničem.

Zkus se teď zaměřit na tu teplotu. POkud je voda studená, tak nemá cenu tam dávat kvalitní kávuu - škoda jí.....
Uživatelský avatar
siddhajan
Příspěvky: 4
Registrován: stř 02. lis 2016 11:33:42
bydliště: Zlín
kávovar: Catler ES 8012
mlýnek: Integrovany v kavovaru

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od siddhajan »

Tak jsem to meril tim teplomerem na mleko uprostred usti z paky a 70 stupnu do predehratych salku, v salku jsem nameril take 70 stupnu, bez paky u hlavy v proudech vody 70 takze reklamace a radost z dobreho nakupu :(

Uvarena voda v konvici nalita do hrnku 95 takze teplomer je ok a nezda se mi ze by tech 25 stupnu byla chyba mereni.

Takze me ceka asi reklamacni protokol s planeem a to byl kavovar koupen puvodne na Slovensku tak jsem zvedav.
Uživatelský avatar
lukky78
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
bydliště: BO
kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od lukky78 »

Zdarec, byl jsem také majitel Catler ES 8012 a pořád dokola jsem něco řešil, dá se říct, že jsem měl skoro ty samé problémy co teď řešíš Ty. Držím palec ať vyreklamuješ.
Že jsem tu lezl :-)
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od papun »

Ještě k té teplotě. Nechal si kávovart dostatečně dlouho prohřát.
Uživatelský avatar
siddhajan
Příspěvky: 4
Registrován: stř 02. lis 2016 11:33:42
bydliště: Zlín
kávovar: Catler ES 8012
mlýnek: Integrovany v kavovaru

Re: Vysoká acidita

Příspěvek od siddhajan »

Dnes mi volali ze servisu catleru, že se jim to nezdá s tou teplotou a měli dotaz jestli nahřívám páku a hrnky...

Takže dnes ještě zkusím (zkoušel jsem už dřív) nechat kávovar zapnutý tak hodinu (on se podle mě stejně zapíná do úsporného režimu sám po 20 min) a nechám protéct prázdnou pákou horkou vodu, vytřu a zkusím udělat shot se samozřejmě předehřátými hrnky...

Dle servisu bych měl mít v hrnku tak 82-85 teplou vodu na výstupu, že jsem teploměrem přímo u hlavy naměřil 70 stupňů je prý divné, s thermoblockem prý v catleru nejsou problémy :)

Pokud to dodatečné zahřátí nepomůže tak ještě reklamace...

Díky
Odpovědět

Zpět na „Káva espresso se nedaří“