Hrubost mleti - sila tampovani

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
jtomecka
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. kvě 2016 14:10:38
bydliště: Dolni Becva
kávovar: Wega Atlas, automaty Delonghi
mlýnek: Gino Rossi rr45

Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od jtomecka »

Ahoj,

jsem naprosty zacatecnik a stale bojuju s mlynkem. Snazim se tampovat stejnou silou, at eliminuji jednu promenou, a uchazejici espresso dosahnu pouze pokud dvojporcovou misku naplnim po okraj, coz odpovida 18g. Kdyz ale dam 14g, tak mam v misce blato a kava protece za 15s. Kdyz na mlynku nastavim o jeden stupen jemnejsi mleti, pri stejnem tampovani (aspon doufam) zas sotva protece. Prijde mi, ze stupnice na mlynku je hruba, z celeho obvodu se pohybuju jen na uplnem zacatku (konci?) stupnice. K cemu je tak dlouha, kdyz o kus dal spise mlynek puli zrna, nez ze by mlel. Co delam prosim spatne? Mam upravovat miru tampovani kdyz nastaveni mlynku nestaci? Nebo je neco s mlynkem? Je to Gino Rossi rr45 z asi treti ruky, takze vubec netusim, v jakem stavu je.

Predem diky!
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od papun »

Zdar, tempováním to zas tak moc neovlivníš - aspoň takovou mám já zkušenost. Mlýnek má asi bohužel skokové nastavení - což není závada, ale bohužel určitá nevýhoda. V tvém případě bude ideální najít ideální množství kávy do páky - tedy vážit kávu. A pak to trošku můžeš doladit tempováním.

Jo a další zásadní věc. Jakou máš kávu?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od wladas »

Do misky urcite nedavaj len 14g kavy. V miske by malo byt take mnozstvo kavy, aby po dotiahnuti paky do hlavy este ostala malicka medzera medzi kavou a sprchou. Samozrejme nejaky ten gram hore, dole moze byt.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
dusan333
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: sob 24. lis 2012 2:51:43
bydliště: Košice
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso i-steel i1

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od dusan333 »

Ak ti do misky vojde napr. 11g kávy tak budeš jednoducho robiť 1,5x veľké espresso o veľkosti 1,5 x 25ml = cca 37,5ml. Samozrejme stále po nezmenenú dobu 25s.
Naposledy upravil(a) dusan333 dne stř 08. čer 2016 11:48:59, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od dslecinka »

RR45 má hrozně hrubý kroky, s tím toho moc nadělat nejde. Pěchovat lehce (10 kg stačí), mlít jemněji a nevšímat si blátíčka. A moc bych se netrápila tím, že to teče pomalu (spěcháte snad?)...
Uživatelský avatar
jtomecka
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. kvě 2016 14:10:38
bydliště: Dolni Becva
kávovar: Wega Atlas, automaty Delonghi
mlýnek: Gino Rossi rr45

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od jtomecka »

Diky vsem! Tenhle pristup me nenapadl.
papun píše:Jo a další zásadní věc. Jakou máš kávu?
spatnou, Lavazza arabica, je mi lito trenovat na drahe kave a navic je kavovar v kancelari, takze naklady by byly zatim prilis vysoke. Chce to tak o pul milionu zvysit obrat a prejdu na cerstve prazenou :)
wladas píše:aby po dotiahnuti paky do hlavy este ostala malicka medzera medzi kavou a sprchou.
A to poznam jak prosim? Napadla me suplera, abych zmeril o kolik sprcha cni oproti tesneni, ale ta se mi tam nevejde.
dslecinka píše:A moc bych se netrápila tím, že to teče pomalu (spěcháte snad?)...
Nespecham, ale pri case 40s uz se to nedalo skoro pit :)

A jeste by me zajimalo, jake je tajemstvi sucheho puku. I kdyz mam na kave trosku viditelny otisk sroubu, je to vzdy takove poloblato, ktereho tak 10-20% zustane po vyklepnuti v misce. Sehnat nejake precizni misky o idealni velikosti pro konkretni kavovar?

Predem diky
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od j.bill »

Tjemství suchého puku: pššš, ať to nikdo neslyší

- množství kávy v misce (více je lépe)
- třícestný ventil (s ventilem je lépe)
- čas ponechání páky v hlavě (více je lépe)
- teplota hlavy (více je lépe)
- velikost děr v misce (více je lépe)
- hrubost mletí (více je lépe)
- druh kávy

;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
dusan333
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: sob 24. lis 2012 2:51:43
bydliště: Košice
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso i-steel i1

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od dusan333 »

Nuž načrtol si tu nechtiac viacej vecí. Mnohé z nich tu na primacafe nájdeš podrobne rozdiskutované. Pri viacerých z nich je riešení viac a všetky sú pritom ok. V prvom rade si skús dať 2 dni na preštudovanie týchto stránok. Skúsim ti ale problémy trošku zhrnúť.
Množstvo kávy do misky môžeš určiť rôzne. Niekto váži, ja napr. pomeliem doplna (trošku kopcom), potom prehrabnem (rozbijem hrudky) a zhrabnem plastovou kartou misku na hladko. Po tampovaní je káva nižšie od okraja o cca 4mm (?).
Káva v miske tak, aby páka šla zatiahnuť, po urobení kávy musí byť na tvrdom suchom puku pekne vidieť copy sprchy.
Tampovanie je na začiatok asi lepšie robiť väčším tlakom, cca 20kg. Tam sú pri opakovaní asi menšie odchýlky. Keď ti to bude fungovať, vyskúšaš jemnejšie mletie a menší tlak a porovnáš chuť.
Množstvo použitej kávy ti povie, koľko má mať vo výsledku káva ml. Na každých cca 7g 25ml vody.
Je jedno, akú veľkú kávu robíš, čas má byť +- 25s.
A najdôležitejšie, celé to doladíš hrubosťou mletia. Pokiaľ neporiešiš jemnosť nastavenia mlynčeka, nikam sa nepohneš.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od puschpull »

Poslední dobou si všímám toho, že bych potřeboval mít na mlýnku nastaveno "4 a půl".
Na 4 je moc jemné, musím míň tampovat a káva teče pomalu. 30 ml espressa nateče cca za 32-36 vteřin. Krásný "tygr", výborná chuť, puk se dobře vyklepne...
Na 5 je to už hrubé, snažím se upěchovat co nejvíce, 30 ml nateče tak za 20-23 vteřin, "tygr" není, chuť dobrá, ale je takové "řidší!.
Kávy jsou z Primacafé.
Osobně mi víc u těchto "kompromisů" sedí raději jemněji namlet, s plnější chutí, i když se extrahuje třeba těch 35-36 vteřin.
Když prostě těch 30 ml (nebo 60 ml u doppia) nateče třeba za 18 vteřin, je to (podle mých podmínek doma) špatně.
Uživatelský avatar
jtomecka
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. kvě 2016 14:10:38
bydliště: Dolni Becva
kávovar: Wega Atlas, automaty Delonghi
mlýnek: Gino Rossi rr45

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od jtomecka »

Diky! Objednal jsem 12g misku, kde by se na mem kavovaru mohlo vejit odhadem 14-16 g a jdu studovat forum :)
Uživatelský avatar
jtomecka
Příspěvky: 4
Registrován: pon 16. kvě 2016 14:10:38
bydliště: Dolni Becva
kávovar: Wega Atlas, automaty Delonghi
mlýnek: Gino Rossi rr45

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od jtomecka »

puschpull píše:Poslední dobou si všímám toho, že bych potřeboval mít na mlýnku nastaveno "4 a půl".
Na 4 je moc jemné, musím míň tampovat a káva teče pomalu. 30 ml espressa nateče cca za 32-36 vteřin. Krásný "tygr", výborná chuť, puk se dobře vyklepne...
Na 5 je to už hrubé, snažím se upěchovat co nejvíce, 30 ml nateče tak za 20-23 vteřin, "tygr" není, chuť dobrá, ale je takové "řidší!.
Kávy jsou z Primacafé.
Osobně mi víc u těchto "kompromisů" sedí raději jemněji namlet, s plnější chutí, i když se extrahuje třeba těch 35-36 vteřin.
Když prostě těch 30 ml (nebo 60 ml u doppia) nateče třeba za 18 vteřin, je to (podle mých podmínek doma) špatně.
Tohle je jak prez kopirak, i vteriny jsou skoro totozne :) . Jeste otestuju dat mlynek opravdu do mezipolohy a doufat, ze to trn prez vibrace udrzi.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od wladas »

Bez drzania hornej nastavovacej casti s kamenom ti to na medzipolohe urcite neudrzi. A nie kvoli vybraciam ale kvoli smeru otacania motora.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od dslecinka »

jtomecka píše:Nespecham, ale pri case 40s uz se to nedalo skoro pit :)
Tak to stopněte kolem 35 sec a pokud máte příliš málo kávy v hrnečku, dolijte vodou. Bude to chutnější...

Co se místa mezi suchým pukem a hlavou týká - na upěchovanou kávu položte korunu, nasaďte do kávovaru a zase vyjměte. Měla by se trochu zabořit, ale ne moc. Nezaboří-li se vůbec, máte nejspíše příliš málo kávy v páce (ale mě to tak vyhovuje, mám raději 2 mm místa mezi suchým kafem a sprchou). Vytáhnete-li páku s utopenou mincí a rozdrbaným povrchem od sprchy kávovaru, máte tam kávy příliš mnoho... Vše samozřejmě za sucha.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od puschpull »

... proto jsem poměrně brzo přestal u 14g a 17g misky namletou kávu vážit. Dávám ji do misku tolik, aby po utampování byla ta mezera "tak akorát". Určitý malý rozptyl toho odhadu mi nevadí. Při vážení záleží velkou měrou na použité kávě - prostě někdy je jí v misce moc, jindy málo (myslím objemově).
Zkušenost pro mě po zhruba roce praxe? Chtělo by to kvalitnější mlýnek s výrazně jemnějším nastavováním hrubosti mletí. Na něj zatím finanční rezerva není. Doma nás čekají jiné investice - sklep, rekonstrukce podlah, kotle, bojleru atd ...
Zatím si s Gaggia MDF vystačím, prostě u některé kávy ty stupně hrubosti vyjdou, někdy u jiné zas nevyjdou. Vždy se to dá částečně dohonit těmi parametry - množství kávy, síla tampování a částečně i dobou extrakce.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od j.bill »

Jaké je u MDF stoupání závitu? Myslím, že konstrukčně není špatný-obzvlášť kovová verze, ale 40 pozic na jednu otáčku je opravdu málo. Někdo nechce mlýnek s krokovou regulací, ale pokud je dostatečně jemná, není s tím absolutně žádný problém. MDFko by asi šlo upravit tak, že by se buď osoustružil ten věnec do hladka a navrtaly malé plytké dírky (alespoň 80 - tj byly by tam půlky mezi kroky) a upravily by se hlavy kolíků na pružinách, nebo by se nechal vyrobit nový věnec a přišrouboval na tělo unašeče horního kamene. Na San Marcu je 95 pozic na stoupání 1,3 mm/ot. a je to naprosto v pohodě.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Hrubost mleti - sila tampovani

Příspěvek od puschpull »

Jaké je u MDF stoupání závitu?
Nevím. Ale na netu to patrně někde bude a určitě se již tento problém řešil. Ale v tomto threadu jsme OT.
Odpovědět

Zpět na „Káva espresso se nedaří“