veľmi nízky čas extrakcie

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Dabass
Příspěvky: 45
Registrován: Po 24. Črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: DeLonghi EC 156.B, 22.110 Magnifica S, BPezzetti LuxExpress
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod Dabass » Út 17. Říj 2017 16:33:51

Dělalo mi to taky, ale pomohlo silnější tampování. A když se voda neprotlačila přes puk, mlel jsem hruběji... Pořád mi ale dělá problém kuželová jednoporcová miska... Kanálkuje. :( Všechno to svádím na tlak 15bar.


Avatar uživatele
ra334
Příspěvky: 48
Registrován: Po 27. Říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod ra334 » Út 17. Říj 2017 16:51:40

Co si mám představit pod pojmem "kanálkuje" ? Obecně lze říct, že jednomiska extrahuje o něco hůř. Puk je o něco mokřejší. Musí se plnit tak aby po utampování byla zároveň s hranou rozšíření. Ona totiž neodpustí žádnou chybu, protože je v ní jenom jedna porce. Espresso se ale dá udělat perfektně i z ní. Začínal bych však u dvouporce, protože se z ní snáze extrahuje.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED

Avatar uživatele
Dabass
Příspěvky: 45
Registrován: Po 24. Črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: DeLonghi EC 156.B, 22.110 Magnifica S, BPezzetti LuxExpress
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod Dabass » Út 17. Říj 2017 18:59:32

Jste šikovný :ucta:
Používám na hodně laciném DeLonghi EC 155 nahou páku, takže dobře vím o čem jsem psal. https://www.youtube.com/watch?v=P4WNeG77YKs
Jsou samozřejmě kvalitní presovače, na kterých se s tlakem pod sprchou a následným channelingem neperete (BEZZERA MAGICA S). To je ale na další a delší diskusi mimo toto vlákno, nemělo by se asi odbíhat od původního zadaného tématu, což je krátká doba extraxce...

Avatar uživatele
sly
Příspěvky: 2
Registrován: Čt 07. Pro 2017 13:40:29
bydliště: Brno
kávovar: Nuova Simonelli Musica
mlýnek: Ceado e5p

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod sly » Čt 07. Pro 2017 14:15:41

ahoj, prispeju i ja svou trochou do mlyna. obdobny problem jsem totiz resil take.
klic je v jemnosti/hrubosti mleti a v davkovani kavy. jelikoz pouzivam mlynek, kde chybi casovac, vaha, ci jakakoliv jina merna jednotka, clovek je zavisly bud na sve oko (v mem pripade zacatecnicke) anebo na vahu.
jelikoz jsem kavovar i mlynek koupil teprve pred tydnem a bez jakekoliv predchozi prakticke zkusenosti jsem se pustil do vareni kavy, prvni salky byly, jak jinak, nevalne chutove kvality. delku extrakce si nastavuji sam, avsak pri kyzenych 25-30s mi vyrazne litalo mnozstvi vody.

jak jsem napsal vyse, a take jak zde uz mnozi zminili, delku extrakce a potazmo mnozstvi vody, reguluji predevsim hrubosti mleti. nastavil jsem hrubost, pri ktere jsem se dostal pri 25-30s na cca 30ml vody. proc jsem ale s dalsi kavou dostal pri stejne delce diametralne odlisne mnozstvi vody? hral jsem si s hrubosti dal a zacal podezrivat mlynek.
udelal jsem tedy test. nastavil jsem 6 ruznych mleti od nejjemnejsiho po nejhrubsi se zhruba podobnymi rozestupy na jeho stupnici hrubosti. namletou kavu jsem vzdy odsypal do misky, abych se ujistil, ze mele konzistentne a hlavne pak opravdu od nejjemnejsiho, po nejhrubsi vzorek. vse bylo v poradku. 6 ruznych mleti opravdy od supr jemne kavy, po hrube namletou. prenastavil jsem tedy znovu na jednu ze znacek, namlel a porovnal s predchozim mletim, abych se ujistil, ze i po prenastaveni se dostanu na stejnou hrubost kavy. tedy nejen podle stupnice na mlynku, ale hlavne vizuelne a na omak. tenhle test mi eliminoval vadu mlynku, ci jeho nekonzistentni mleti.

zbyvala tedy sila tampovani a mnozstvi kavy (a taky fukncnost kavovaru, ale na tohle jsem nechtel ani pomyslet).
jelikoz jsem ze zacatku vazil na klasicke kuchynske vaze, kde +/- 2g nebyla zadna mira, objednal jsem presnejsi baristickou vahu s presnosti 0.1g. ac ani tady nejsem zatim presvedceny o naprosto presnem vazeni, dostavame se uz na cca 0.5g presnost, coz je pri dane hrubosti mleti stezejni (u espressa tedy spise jemnosti).
vahu mam pouze den, ale od chvile, co vazim takto presne, dostavam konzistentni salky kavy pri pozadovane extrakci a mnozstvi vody.

za predpokladu, ze mas obdobny mlynek jako ja - tedy na kterem si neodvazis pokazde stejne mnozstvi kavy, je imho nutne vic nez s regulaci mlynku, zacit s presnym vazenim. tedy alespon do doby, nez to budes mit v oku.
drz se jedne hodnoty - treba 8g kavy a dale reguluj na mlynku. protece-li hodne vody, zjemni mleti. protece-li male, pootoc regulaci naopak. sel bych po dilkach a sledoval, jak se to meni. toto jsi uz zrejme delal, avsak opomnel presne davkovani kavy.
pri zmene sily tampovanim jsem nezaznamenal vetsich rozdilu, vse bylo v mem priade zavisle na mnozstvi kavy, kde 3/4 gramu v pace delalo rozdil desitky ml.

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Po 05. Ún 2018 9:20:50

Přidám se s dotazem. Mám problém s rostoucím průtokem během extrakce. Celkové množství exktraktu za 25-30s je OK, ale na začátku extrakce teče káva správnou rychlostí (možná i lehce pomaleji), ale v průběhu zrychluje. Nedosáhne sice nějakých neúnosných průtoků, ale už je to víc než by se mi líbilo. Kde mám hledat důvod. Může to být tím, že začne kanálkovat? Nahou páku nemám, používám dvojitou misku, plním ji na rozumné maximum (u Silvie se otiskne šroub, ale ne sprcha).
Díky za radu.

Avatar uživatele
ra334
Příspěvky: 48
Registrován: Po 27. Říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod ra334 » Po 05. Ún 2018 9:30:18

Problém je v kávě. Resp v druhu kávy. Každá "teče" jinak. Také na to má na to vliv hrubost mletí a množství kávy v páce. U jednopáky se tento jev může projevit spíše než u dvoj páky. Vyzkoušej jiný druh kávy.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Po 05. Ún 2018 9:41:50

Zkoušel jsem různé kávy. Je fakt, že to asi nedělají všechny, ale určitě víc než jedna. I když jsem v rámci pokusů třeba netrefil mletí a káva jen kapala, tak se za nějakou dobu trochu roztekla. Je to teda normální? Nejvíc to pozoruju u světle pražené arabiky, které se při stejném mletí vejde do páky možná o 2g víc než středně pražené nebo směsi s robustou.
A ještě dotaz. Můžu případné kanálkování poznat na puku? Předpokládám, že spíš ne, co?
Díky

Avatar uživatele
ra334
Příspěvky: 48
Registrován: Po 27. Říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod ra334 » Po 05. Ún 2018 10:11:42

To že některá káva na začátku jenom kape a pak se rozteče je úplně normální. Opravdu jde jenom o druh kávy. Ale tento faktor může ovlivnit i spoustu dalších věcí. Ono totiž jde o to vyrobit espresso. A to je jasně definovaný pojem. Jenomže každý má k tomuto cíli jiné podmínky. Jiný druh kávy, jiný typ kávovaru a postupu i když ten by měl být stejný. Je to alchymie, kde každý krok více či méně ovlivní výsledek. Obecně s Arabicou je trošku těžší práce, pro dosažení onoho výsledku. Proto jsou na trhu tisíce směsí arabica-robusta, kterými se snaží mistři pražiči dosáhnou optimálního výsledku. Aby káva dobře tekla, aby neměla přílišnou acitidu, aby měla perfektní a dlouho trvající cremu. S těmito směsmi, je lepší práce než s jednodruhovou arabicou, která přece jenom potřebuje trošku lepší znalosti a kávovar k dosažení optimálního výsledku. Hodně velký a řekl bych hned po druhu kávy nejpodstatnější význam má mletí kávy. To se prostě musí vyladit na dobu extrakce +- 25 sec. Pokud ti za tuto dobu na teče 25-30ml máš espresso a nic víc už asi nejsi schopen udělat. Ať už to ze začátku kape a nebo naopak.(kromě teploty hrnku, servírování ap.) Samozřejmě Tonda od naproti může mít při stejném druhu kávy zcela rozdílné espresso, protože namele o něco jemněji, protože má jiný tlak, jiné misky atd. No a to je právě to krásné na přípravě kávy. Vyzkoušej nějakou směs 80/20 nebo 70/30 budeš překvapený jak pěkně a pravidelně ti káva poteče. Co se týká kanálkování tam ti neporadím, protože tento efekt na svém kávovaru nemám a tudíž s ním nemám zkušenosti.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Po 05. Ún 2018 10:51:58

OK, takže budu v klidu. Za správný čas nateče správný objem, takže to asi nebudu řešit.
Směs 80/20 mám (středně pražená, čerstvá), pěkně tygruje, ale moc mi nechutná. Není skoro vůbec kyselá a mně naopak chutná hodně kyselá káva. Z filtru ne, tam mám radši sladkou, ale espresso mi chutná kyselý a hlavně když se z kyselého espressa udělá nějaká mléčna varianta, tak je to chuťově daleko zajímavější než nějaká univerzální směs, která dobře teče, ale chutná prostě "jako kafe".

Avatar uživatele
ra334
Příspěvky: 48
Registrován: Po 27. Říj 2008 21:47:25
bydliště: VALAŠSKO
kávovar: BEZZERA MAGICA S
mlýnek: COMPAK K3 Touch ADVANCED

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod ra334 » Po 05. Ún 2018 11:30:12

Jj tak to je. každý preferuje jinou chuť. jasně že doma si rád zaexperimentuješ s dražší kávou. Někdo se pozná v jednodruhové Arabice někdo zase ocení hustou cremu ve směsi. V kavárně potřebují sekat jednu za druhou proto tam valí levné směsi popř obyčejnou robustu u kterých bude mít konstantní výkon i obsluha která tomu nerozumí. Proto do kaváren už nechodím. U nás pouze na doporučení a nebo v Itálii. To ale patří do jiného vlákna.
BEZZERA MAGICA S, COMPAK K3 Touch ADVANCED

Avatar uživatele
basic
Příspěvky: 6
Registrován: Po 25. Črv 2012 10:50:15
bydliště: Praha
kávovar: Catler ES 9010, Gaggia Color
mlýnek: Catler CG 8030, La San Marco 90/A

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod basic » Po 05. Ún 2018 16:31:56

Jeste bych zkusil, jestli je kava v misce rovnomerne, ale ze zpocatku tece mene a pak rychleji je vcelku bezne, i kdyz laborovanim se ten rozdil da minimalizovat. Ted zrovna experimentuji s kratkym nizkotlakym predsparenim.

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Po 05. Ún 2018 17:27:24

Předspaření používám taky, zatím jsem ho nezkoušel moc upravovat, používám 50% výkon čerpadla na nějaké 2,5s. Předpokládám, že by to mělo stačit, aby se do páky natlačilo tolik vody, aby se celý puk namočil. Zkusím změřit množství vody použité pro předstapření a případně upravit.

dandu
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod dandu » Po 05. Ún 2018 19:14:20

K tomu predspaření. 2,5 vteřiny je dost málo. Dle extrakce v bezedne páce potřebuji tak cca 7 a více vteřin než se mi objeví kapičky kávy.

Avatar uživatele
OndraPod
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: So 30. Lis 2013 20:28:48
bydliště: Praha východ
kávovar: Rancilio Silvia BC PID
mlýnek: ECM S-Manuale 64mm

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod OndraPod » Út 06. Ún 2018 9:39:55

johneer: Není tech 50% výkonu čerpadla na předspaření moc? Já předspaření taky moc neřeším, protože jsem s kávou spokojený, takže mám defaultně výkon čerpadla na 10%, délka předspaření 2,5s a pak 3,5s pauza.
Tlak začína stoupat kolem 10s, káva teče cca od 15s, ze začátku pomaleji, ke konci se průtok zrychlí, vypínam kolem cca 33s.
Obvikle nateče 36-38g z 18g kávy, měl sem u některých káv problém s kanálkováním, ale od doby co dělám WDT je to ok.

Avatar uživatele
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1328
Registrován: Čt 27. Srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod j.bill » Út 06. Ún 2018 9:53:13

Děláš Ristretto? Ano, WDT opravdu funguje.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Út 06. Ún 2018 12:24:41

Momentálně mám 2,5s čerpání (50% výkonu), 3s pauzu. Nemám to ničím podložený, jen mi přijde, že to docela funguje. Podle mne jde o to, aby se do páky dostalo za daný čas dostatečné množství vody. Je fakt, že za 2,5s na 50% tam nateče možná i moc. Jak to otestovat? Mám laborovat tak, aby začala téct káva a pak ubrat?

Avatar uživatele
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 128
Registrován: Ne 11. Ún 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod imperator » Po 12. Ún 2018 9:50:25

Zdravim páni kávičkári

Mám electrolux eea111 a rucny mlyncek lodos 1923 - kupil som si z lidlu bellarom bio arabica a ako meliem tak meliem stale je cas nizky - viem ze nemam kvalitne nastroje ale predtym mi rozne arabicy zomlel lodos aj pri vyssej hrubosti dost na jemno a teraz to nejde a mam ho nadoraz - mam sa zatial zmierit s tym ze tento typ kavy na lodose uz proste jemnejsie nenameliem ? (Vsetko ostatne som samozrejme skusil - lepsie upechovanie viac kavy atd - ale voda pretecie rychlo )

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod johneer » Po 12. Ún 2018 10:37:40

Pokud máte v páce maximum, co se vejde, upěchováno maximální možnou vahou a pomleto na nejjemněji, jak se dá, tak jediný problém asi může být v mlýnku (pro kávu, kteoru máte není schopen mlít dost jemně) nebo v kávovaru (dosahuje příliš vysokého tlaku). Problém může být i surovina, ale nezdá se mi, že by nějaká káva nešla namlít a napěchovat tak, aby tekla +- správně (možná bude hnusná, bez cremy, ale rychlost by sedět měla). Kafe z Lidlu tu moc dobrou pověst nemá.

Avatar uživatele
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1328
Registrován: Čt 27. Srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod j.bill » Po 12. Ún 2018 11:03:59

Problém je samozřejmě v mlýnku. Tuto kávu melu velice často a třeba oproti Colombii Medelin je potřeba mlecí kameny na SM 90 přiblížit k sobě o min. 4 pozice, což je při kroku 0,0136mm asi o 0,055 mm. Potřebuje zkrátka velmi jemné mletí. Pořiď lepší mlýnek.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Avatar uživatele
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 128
Registrován: Ne 11. Ún 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: veľmi nízky čas extrakcie

Příspěvekod imperator » Po 12. Ún 2018 19:22:35

Ďakujem myslel som si - predtým som sa tomu tak nevenoval - ale iné arabiky co som mal zomlelo az moc na jemno - tak preto som nevedel ako to ze musim ist este aj za "hranicu"
Z technologickeho hladiska to funguje ako ? Ta kava je zomleta na jemno takisto ako ina pri ktorej bol cas spravny ale preteka nou rychlejsie a preto potrebuje este jemnejsie mletie - alebo tento typ kavy pri danom stupni mletia nie je namlety tak najemno ako kava ina ?

Inak nasiel som v supliku tuto kavu (https://www.1day.sk/images/catalog-big/ ... -mleta.jpg) na to ze uz je pomaly pred zarukou a este som o nej nepocul (odniekial ju mame :) tak z nej vysla uplne paradna kava - samozrejme - za takych 12 sekund vyslo od 30 do 40 ml ale chut super... s tym suvisi aj moja dalsia otazka... ak proste z mlynceka zatial viac nevytazim - to znamena za tych 12 sekund dostanem napr 30ml - ale chutovo moze byt - je to zdraviu skodlive alebo len neobsahuje tolko latok ako by mala mat cize je akoby zriedena ? Kavy uz chcem dorazit, potom sa vrhnem na mlyncek a budem pokracovat dalej tolko len k mojim otazkam - inak dakujem za odpovede :)

PS : nastavil som si upozornenie emailom na vlakno ale nechodi mi nic - rovnako mi neprisiel aj autentifikacny email musiel som poprosit mailom admina... kde moze byt chyba...
Naposledy upravil(a) imperator dne Út 13. Ún 2018 14:10:36, celkem upraveno 2 x.




Vrátit se na “Káva espresso se nedaří”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host