Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Espresso není podle představ - kde dělám chybu?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Pravdupovediac, najviac sa obávam, aby to nebolo kávovarom - mlynček myslím, že je relativne OK.
Kávu beriem vždy z vakuového balenia tak na dve dávky max. - nenechávam v mlynčeku väčšie množstvo.

Ako som spomínal, vážim každú várku s presnosťou na 0,1 g - presne 18 g. Takže dnes skúsim nahú páku, snáď ma to niekam posunie.
Teplota vody v kávovare bez PID by zrejme nemala mať tiež taký výrazný vplyv predpokladám.

Uživatelský avatar
Sam
Příspěvky: 46
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Sam »

Gaggia je z výroby? Nebo již má upravený tlak na OPV? Z výroby dávají cca 14bar. Ono se to může zdát jako maličkost, ale vyšší tlak s rychlejším nárustem více "udusá" puk a průtok se sníží. Taky záleží jak to začne při tom rychlejším nárustu tlaku kanálkovat. Není to úplně jednoznačné, je ve hře více faktorů, ale zjednodušeně říci takto asi lze. Pokud by vše bylo stejné a jediná proměnná tlak, tak při 9 barech vyteče více objemu za stejný čas než při 14 barech. O to víc u světlejších káv. Je pak vhodné předspařovat.

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Lelit Pl 72, Kinu M47

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od martinovic »

Schwamko - odomielas pred shotom/pri zmene mletia aspon 2-3g? aby si sa zbavil starej pomletej kavy? jasom mal na specialite prvy dotyk kamenov na cca minus 1.5 a mlel som okolo 0. Skus vyraznejsie zjennit mletie, udrz davku, to co popisujes nasvedcuje nespravnej priprave puku s velkym channelingom. Specialita sice ma velky problem so zahrievanim kavy kvoli malym kamenom a malej mlecej komore takze viac shotov za sebou nebude rovnakych ale to au velmi diksretne zmeny v porovnani s tym co popisujes. Moj tip: zjemnit mletie davka cca 15g do double sitka, vazit kavu v sitku a napoj v salke dostat sa na br 1:2 za 23-30sekund a samozrejme naked paka.

Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Martinovic,
tak s odsupom času a novým infom sa idem zasa poradiť.

áno, kávu vždy odomielam, aktuálne som sa s nahou pákou dostal na omnoho vyrovnanejšie extrakcie. Taktiež extrakcia vyzerá celkom fajn avšak, myslím,že stále mam problém s chanellingom (hľadal som aj tu na fóre, no moc som toho nenašiel)

Aj keď extrakcia vyzerá celkom fajn (krátka ukážka tu)

https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... e5KS4fvN15

Vo výsledku vyzerá moje espresso asi nejak takto, čo znamená, že mi "veľmi jemne" prská káva z nahej páky kade tade...

https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... ZzZU3GSTTR
Zo začiatku vyslovene striekala, ale neskôr sa mi to podarilo ustáliť - toto je však taký "jemný rozprsk", ktorý neviem ako eliminovať.

Doba extrakcie je fajn, 18g kávy a 36 g espressa do 30 sekund - jemnejšie alebo silnejšie tamperovať ?
Vďaka

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od imperator »

Tie odkazy nejdu. Aky mas priestor medzi sprchou a kavou ? Ze ci ti tam sprcha nahodou neurobi na zaciatku "dierky" a potom ti to robi ten channeling...

Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Nazdar, neviem prečo tie odkazy nefunguju je to standard google drive. Skúsim to pozrieť.

Ale v podstate, aj keď z nahej páky tečie pekne, zjavne prská jemne okolo takže pohárik je oprskaný jemnými kvapakmi kávy a rozhodne to nevyzerá dobre...

Dávam 18 g do double basketu, priestor medzi sprvchou a kávou neviem presne (ako by som to zistil)... ale keď vyberiem puk, niesú v ňom žiadne silno otlačené stopy po sprche...

Uživatelský avatar
imperator
více pokročilý
Příspěvky: 135
Registrován: ned 11. úno 2018 23:16:49
bydliště: Slovensko
kávovar: Electrolux EEA111, DeLonghi ECO310BK
mlýnek: Lodos 1923

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od imperator »

Staci ti jedna dierka v puku a uz to ide.

Mne sa osvedciloze tam vidim otlacenu tu "srubku" zo sprchy... asi by som pridal gramaz, resp nasledne dal hrubsie mletie. Proste ti na zaciatku moze z jednej dierky vystrieknut voda ktora narusi ten vrch puku a urobi tam kanalik...

Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Ahojte,
pridávam obrázok ktorý nešiel cez vyššie uvedený odkaz.

TAkže, aj keď mám extrakciu v OK čase, a nakoniec aj káva je fajn (skúšal som to aj na viacerých druhoch ), tak ten bottomless filter mi proste vždy pohárik takto "ocáká".
No big deal, ale v rôznych videách čo som videl to ide krásne, takže zrejme nejak sa to dá.
Aktuálne mám 18g v páke.

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 716
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Niche Zero, Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, Handground

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od danst »

Moje zkušenost je, že některé kávy kanálkují víc, některé míň. A vždycky víc při hrubším mletí. Pokud kanálkuje při 18g, tak při 16 g se mletí zjemní a nekanálkuje, nebo naprosto bezvýznamně. Prostor nad pukem je lepší větší, alespoň podle světových baristů. Nehodnotím, jestli mají vždycky pravdu, ale mně funguje snížení dávky kávy a chuť mi tak taky vyhovuje víc. Používám 16g v LM misce, taky jsem začínal s 18, ale nebylo to ono.
Samozřejmě bude taky záležet na nástupu tlaku (preinfuze) apod. Ale otištěná sprcha znamená akorát, že je kávy moc a po uvolnění tlaku mokrá expanduje a otiskne se. Naopak při nástupu lehčeji udělá kanálek přímo do kávy, než při beztlakém naplnění mezery a následném roznesení v nateklé vodě.
Ale co kávičkář, to názor, každý to dělá po svém.

Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Danst,
vďaka za názor, skúsim sa "vrátiť" ku 16g (začal som tak no tiež z podnetov som prešiel na 18g).
skúsim teda ešte 16 v bottomless páke čo to urobí.

p.s.: čo robím zle ak mi nechce priložiť ani 164kg JPG obrázok ? Linky z google disku nefungujú a nejak nezvládam ani toto ;o)

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 127
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX, Timemore C2, Porlex

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Knightey- »

Ty máš OPV na té Gaggii upravený na 9baru? ;)
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

Uživatelský avatar
Schwamko
Příspěvky: 9
Registrován: ned 26. led 2020 10:48:35
bydliště: Pezinok
kávovar: RANCILIO SILVIA PID, Hario V60
mlýnek: Eureka mignon specialita, Porlex Mini

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Schwamko »

Knightey,
Keď mám byť úprimný netuším. Gaggiu som kúpil z bunacafe ako prišla tak je, čiže iba ak by to nastavovali priamo tam.

Uživatelský avatar
pifko
Příspěvky: 43
Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, V60
mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od pifko »

Za mě osobně je pro konzestenci a omezení kanálkování jako základ WDT. Zkus se podívat, jak kdo provádí Weiss Distribution Technique. Jestli po namletí ihned tampuješ, tak zařazením tohoto kroku se výsledky rapidně zlepší.

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 127
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX, Timemore C2, Porlex

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od Knightey- »

Schwamko:
To záleží, jestli máš jejich BC edici a nebo ne :)
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

Uživatelský avatar
coffee
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 17. kvě 2018 7:04:10
bydliště: Praha
kávovar: Sage BES 870
mlýnek: Sage BES 870

Re: Nedaří se doba extrakce kávy espresso

Příspěvek od coffee »

Hotovo :smoke: :smoke:

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Káva espresso se nedaří“