ECM Classika II PID
- RomanKujawa
- Příspěvky: 7
- Registrován: stř 20. dub 2016 20:41:35
- bydliště: Třinec
- kávovar: catler es812
- mlýnek: integrovaný v kávovaru
Re: ECM Classika II PID
Spotřeboval jsem dva kila kávy vypil tak deset Espress denně a výsledek je, že jsem hodně závislý jak na dělání kafe tak na konzumaci.
Co mně potěšilo? Pid displej který měří čas extrakce a zobrazuje teplotu. Odpadavá měření stopkami. Krásně zpracovaný celý přístroj. Velikost akorát. Dobře se s ním pracuje a na práci s ním se vždy těším.
Cobych dal jako mínus? Chybí jednovypusť páka (koupil jsem náhradní bezednou). A páka spuštění extrakce šla že začátku sametově a teď už jde trochu ztuha. Udělal jsem backflush a přijde mi to stejné.
Co se týče mléka tak pěním mléko akorát dětem, ale na cappuccino mi přijde čas mezi espressem a mlékem trochu dlouhý. Ještě jsem ale moc nemlekoval.
Každopádně jsem myslel že to bude lehčí, ale na druhé straně si užívám přípravu každého espressa a myslím, že každé další je lepší a lepší.
Co mně potěšilo? Pid displej který měří čas extrakce a zobrazuje teplotu. Odpadavá měření stopkami. Krásně zpracovaný celý přístroj. Velikost akorát. Dobře se s ním pracuje a na práci s ním se vždy těším.
Cobych dal jako mínus? Chybí jednovypusť páka (koupil jsem náhradní bezednou). A páka spuštění extrakce šla že začátku sametově a teď už jde trochu ztuha. Udělal jsem backflush a přijde mi to stejné.
Co se týče mléka tak pěním mléko akorát dětem, ale na cappuccino mi přijde čas mezi espressem a mlékem trochu dlouhý. Ještě jsem ale moc nemlekoval.
Každopádně jsem myslel že to bude lehčí, ale na druhé straně si užívám přípravu každého espressa a myslím, že každé další je lepší a lepší.
- mariank
- Příspěvky: 23
- Registrován: stř 11. kvě 2016 22:22:36
- bydliště: Jihomoravsky
- kávovar: ECM Classica PID
- mlýnek: Ascaro Steel 1(bez casovace)
Re: ECM Classika II PID
Sice prekrocene vsetky hranice finacne ktore som si povodne dal ale nakoniec kvalita rozhodla. Takze Zhrniem to do par bodov:
- napenovanie mlieka sa da robit aj s jednobojlerom ak to nieje 5 cappuccin denne ..takze jednobojler
- pre nejaku stabilitu a objem som nechcel 0,3l a preto som uvazoval o 0,5 a 0,75l
- spracovanie a kvalita vyrobku - toto pre mna bol ten najzasadnejsi moment rozhodovania
- pristup predajcu schopnost a ochota vsetko yvsvetlit a byt trpezlivy ...to rozhodlo odkial si to zoberiem
- dalsi faktor ze sa mi ten kavovar musel pacit vyzorom a tesim sa na neho
Z tohto vsetkeho a mnohych dalsich informacii vysiel... tramtadadaa.... kavovar ECM Classica PID
Mlyncek:
Rozhodovanie obmedzovalo niekolko faktorov:
- cena ... urcite som nechcel ist cez 10tisic a cim menej tym lepsie
- velkost... zena ma obmedzila na nejaku co najmensiu velkost(profi repasy boli prilis velke)
- funkcnost a zivotnost ... konicke kamene nakoniec vypadli z vyberu a siel som po plochych
- malo kav a do paky takze fresh kavovar bez zasobniku a davkovaca pomletej kavy (aj preto vypadli repasovane profi stroje z vyberu)
Nakoniec to bolo o kompromisoch nieco za nieco a vyhral mlyncek Ascaso Steel 1 bez casovaca.(este nieje kupeny pojdem pre neho zajtra ale s casovacom sa mi to pohodlne naozaj nezda)
Takze dakujem vsetkym za ochotu odpovedat a pomoct. Ak by niekto chcel poradit odkial kavovar kludne mi napiste spravu rad pomozem a poradim zas ja. Mam teraz nastudovaneho dost
- napenovanie mlieka sa da robit aj s jednobojlerom ak to nieje 5 cappuccin denne ..takze jednobojler
- pre nejaku stabilitu a objem som nechcel 0,3l a preto som uvazoval o 0,5 a 0,75l
- spracovanie a kvalita vyrobku - toto pre mna bol ten najzasadnejsi moment rozhodovania
- pristup predajcu schopnost a ochota vsetko yvsvetlit a byt trpezlivy ...to rozhodlo odkial si to zoberiem
- dalsi faktor ze sa mi ten kavovar musel pacit vyzorom a tesim sa na neho
Z tohto vsetkeho a mnohych dalsich informacii vysiel... tramtadadaa.... kavovar ECM Classica PID
Mlyncek:
Rozhodovanie obmedzovalo niekolko faktorov:
- cena ... urcite som nechcel ist cez 10tisic a cim menej tym lepsie
- velkost... zena ma obmedzila na nejaku co najmensiu velkost(profi repasy boli prilis velke)
- funkcnost a zivotnost ... konicke kamene nakoniec vypadli z vyberu a siel som po plochych
- malo kav a do paky takze fresh kavovar bez zasobniku a davkovaca pomletej kavy (aj preto vypadli repasovane profi stroje z vyberu)
Nakoniec to bolo o kompromisoch nieco za nieco a vyhral mlyncek Ascaso Steel 1 bez casovaca.(este nieje kupeny pojdem pre neho zajtra ale s casovacom sa mi to pohodlne naozaj nezda)
Takze dakujem vsetkym za ochotu odpovedat a pomoct. Ak by niekto chcel poradit odkial kavovar kludne mi napiste spravu rad pomozem a poradim zas ja. Mam teraz nastudovaneho dost
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: ECM Classika II PID
Krásný příklad toho, když si člověk bere dobré rady k srdci. Myslím že volba je je velmi rozumná. Přeji hodně spokojenosti a mnoho dobrého espressa.
- lukky78
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pon 15. čer 2015 20:19:30
- bydliště: BO
- kávovar: DeLonghi, Catler ES 8012, Bezzera Magica, Rocket R Nine One
- mlýnek: Compak K3 Timer, Porlex Tall
Re: ECM Classika II PID
Krásná to mašina, ať se daří jak espresso tak pěnění mléka .
Že jsem tu lezl :-)
- mariank
- Příspěvky: 23
- Registrován: stř 11. kvě 2016 22:22:36
- bydliště: Jihomoravsky
- kávovar: ECM Classica PID
- mlýnek: Ascaro Steel 1(bez casovace)
Re: ECM Classika II PID
A je doma
Prva kava pomerne "vodova". Zjemnenie mletia pomohlo a hned mnamky mnamky.
Prva kava pomerne "vodova". Zjemnenie mletia pomohlo a hned mnamky mnamky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Přesně tak, hezky jemně namlet a pořádně utampovat Každopádně velká gratulace
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Classika II PID
Ascaso Steel neni k takovemu kavovaru moc stastna volba. Dost to ten kavovar degraduje. Repasovany Super Jolly a Silvia udela vzdy lepsi kavu, nez super E61 masina s low-end mlynkem.
Chapu pozadavek na velikost, ale zrovna SJ bez hopperu neni zadne monstrum a s minimalne upravenym doserem ma prakticky nulovou retenci...
Chapu pozadavek na velikost, ale zrovna SJ bez hopperu neni zadne monstrum a s minimalne upravenym doserem ma prakticky nulovou retenci...
- mariank
- Příspěvky: 23
- Registrován: stř 11. kvě 2016 22:22:36
- bydliště: Jihomoravsky
- kávovar: ECM Classica PID
- mlýnek: Ascaro Steel 1(bez casovace)
Re: ECM Classika II PID
Mne ten Steel plne vyhovuje. V com je lepsi ten Super Jolly? Mne to vyhovuje jak to jemne ladenie tak kava je z toho v pohode. Uplne bezproblemov odhadujem aj jemnost mletia na rozne druhy kavy. Afriku som musel mliet na hrubsie ked bola velmi jemna musel som podstatne jemnejsie tampovat. Columbia bola paradna zas uplne na jemno. Ale niesom odbornik to je fakt.
Len by ma zaujimalo preco Steel s plochymi kamenmi nieje dobry v podstate creva ma take ako hociktory aj drahsi mlyncek.
Len by ma zaujimalo preco Steel s plochymi kamenmi nieje dobry v podstate creva ma take ako hociktory aj drahsi mlyncek.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: ECM Classika II PID
Pokud vám to takto vyhovuje (a hlavně chutná), tak je to asi jedno. Ale obecně vzato je mlýnek výrazně důležitější než samotný kávovar. A SJ je určitě kvalitnější něž Steel. Nejde o to, že by to Steel nezvládnul (zvládne to i Porlex za tisícovku), ale lepší mlýnky zvládnou kávu namlít konzistentněji a s menším množství jemného prachu, což se pozitivně projeví na chuti. Ta problematika je celkem složitá, ale nejlepší je, když si každý tu cestu najde sám - neexistuje žádná univerzální pravda. Začal jste dobře, tak uvidíte, kam vás to zavede
- Benny
- Příspěvky: 28
- Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
- bydliště: Olomouc
- kávovar: ECM Classika PID
- mlýnek: Macap MX, Quamar M80E
Re: ECM Classika II PID
Tak po nějaké době jsem zase zavítal zde na vlákno a měl bych zajímavou alternativu k ECM Classika II PID
http://www.xenia.coffee/index.php/de/
http://www.xenia.coffee/index.php/de/al ... ist/teil-8
jak bude čas tak se na to pořádně podívám, má někdo nějakou zkušenost?
http://www.xenia.coffee/index.php/de/
http://www.xenia.coffee/index.php/de/al ... ist/teil-8
jak bude čas tak se na to pořádně podívám, má někdo nějakou zkušenost?
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: ECM Classika II PID
taky nemám čas, ale pár minut jsem tomu věnoval....
Za mně ano, konečně někdo má koncept trochu jako já. Možnost ohřevu hlavy topnými patronami a její regulace PIDem, ne jako u Bezzery termostatem. I když u HX a zřejmě bez preinfuze.
Ovšem má to stejný čas nahřátí jako moje BZ09 : 12minut na ustálenou pracovní teplotu.
Peněz je za to ale dost.
Za mně ano, konečně někdo má koncept trochu jako já. Možnost ohřevu hlavy topnými patronami a její regulace PIDem, ne jako u Bezzery termostatem. I když u HX a zřejmě bez preinfuze.
Ovšem má to stejný čas nahřátí jako moje BZ09 : 12minut na ustálenou pracovní teplotu.
Peněz je za to ale dost.
- efrankie
- Příspěvky: 19
- Registrován: stř 01. bře 2017 15:42:42
- bydliště: Praha
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: taky nemám ještě
Re: ECM Classika II PID
Zdravím, jsem na zdejším fóru nováček, po asi měsíčním pročítání všeho možného, jsem při výběru nového kávovaru dospěl od Lelitu, přes Silvii s PIDEm až k tomuto ECM. Výš jít už nehodlám, zas takovej blázen nejsem a hlavně finančně už by to bylo příliš. Jediná věc, která mě nyní trochu rozhodila z výběru je stroj Bezzera Unica PID… Na první pohled jsou ECM a Bezzera téměř totožné stroje, až na pár detailů. A mimo jiné také cenu, kdy je Bezzera o dost levnější. Máte někdo srovnání nebo zdůvodnění proč tomu tak je?
Jinak co se týká mlýnku, tak víceméně mám asi vybráno, dle místních za rozumné minimum považovaný Rancilio Rocky. Díky moc za názory
Jinak co se týká mlýnku, tak víceméně mám asi vybráno, dle místních za rozumné minimum považovaný Rancilio Rocky. Díky moc za názory
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
ECM si pýta proste viac. Nikdy som nepochopil ich cenovú politiku. Reálne tam nieje žiadne logické zdôvodnenie prečo pýtajú takmer o 300 Eur viac. Osobne vy som išiel do Bezzery (predsa už fungujú cez 110 rokov, ECM hmmm?) a radšej ten rozdiel dal na mlynček. Rocky je možno fajn k Lelitu alebo Silvií ale v tvojom prípade to bude jednoznačne najslabší článok. Ak za mlynček nechceš dať omnoho viac tak potom Ascasso isteel i1 (plynulé nastavenie hrubosti mletia) alebo niečo profi bazárové (Mazzer superjolly).
- ivan.p
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
- bydliště: Trnava, Slovensko
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: ECM Classika II PID
ECM sa prave od Bezzery oddelilo. Vonkajsie spracovanie je na vyssej urovni.
http://www.ecm.de/1/ecm-manufacture/timeline/
http://www.ecm.de/1/ecm-manufacture/timeline/
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
Tá vyššia úroveň je diskutabilná a podľa mňa hodne subjektívna. Keď ich postavíš vedľa seba, tažko povedať či si ECM, ten cenový rozdiel obháji. Tie maketingové keci na ich stránke, že neboli spokojný s kvalitou pre nemecký trh (požiadavka na vyššiu kvalitu výrobkov), no neviem, predaje Unici hovoria o niečom inom (najpredávanejšie single boiler espresso s E61 v DE). Každopádne nie som fanúšikom ani jednej značky a v konečnom dôsledku je rozhodnutie na ňom a na jeho osobných sympatiách k danej značke, dizajnu, prevedeniu, spracovaniu .... Žiaľ na SK je problém dané mašinky vidieť naživo a treba vycestovať aspoň do Viedne alebo Mníchova aby si človek vedel spraviť názor.
- ivan.p
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
- bydliště: Trnava, Slovensko
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: ECM Classika II PID
mozes ist do ziliny, pripadne chod do five points v ba, tam maju ecm ...
Ta vyssia uroven spracovania mozem povedat ze videl som Bezzeru a doma mam ECM. Uz len samotne budiky dole pri driptrayi - naco su mi tam? Ja nehovorim ze sa na ne pocas extrakcie pozeram ale pride mi to ako mat tachometer a otackomer na spolujazdcovej strane. Dalej lesteny inox je uplne o niecom inom ako obal bezzery. Dalej paka - bezzera - no co ja viem, drzala sa mi v ruke tak nijako - dlhe padlo. ecm ma tu paku presne do ruky, vyvazenu... neviem, urcite sa da zohnat ecm za lepsi peniaz, treba skusit predajcu ci nepusti nejake to euro dole ...
Ta vyssia uroven spracovania mozem povedat ze videl som Bezzeru a doma mam ECM. Uz len samotne budiky dole pri driptrayi - naco su mi tam? Ja nehovorim ze sa na ne pocas extrakcie pozeram ale pride mi to ako mat tachometer a otackomer na spolujazdcovej strane. Dalej lesteny inox je uplne o niecom inom ako obal bezzery. Dalej paka - bezzera - no co ja viem, drzala sa mi v ruke tak nijako - dlhe padlo. ecm ma tu paku presne do ruky, vyvazenu... neviem, urcite sa da zohnat ecm za lepsi peniaz, treba skusit predajcu ci nepusti nejake to euro dole ...
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
Ja ti tvoj nazór neberiem a tvoje argumenty sú pre teba dostatočné na to aby si si zdôvodnil vyššiu cenu, ale reálne budík o cca 5 cm vyššie je rovnaký nezmysel ako na Bezzere. Keď už umiestnenie budíkov tak, tak ako to má napr. Vibiemme pri HX a dualboileroch. Ináč čokoľvek umiestnené pod spodnou hranou hlavy, kde sa zakladá paka je zle, pretože všetky tie spínače, kontrolky, tlakomery, ... sa strašne blbo čistia, teda priestor okolo nich.
- efrankie
- Příspěvky: 19
- Registrován: stř 01. bře 2017 15:42:42
- bydliště: Praha
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: taky nemám ještě
Re: ECM Classika II PID
Díky moc za názory… Bezzeru jsem naživo neviděl, ECM ano v BunaCafé… tam jsem ho vlastně poprvé spatřil a zamiloval se. Co se týká designu, tak taková maličkost, uplně zbytečná, ale na ECM se mi líbí ten ovladač páry. To otočné retro kolečko se mi líbí víc než páka Bezzery, ale jak říkám, je to detail, který sice potěší, ale roli nehraje takřka žádnou.
Co se týká mlýnku, tak Ascaso jsem měl taky ve výběru, dokonce stále mám, ale RedAce pár komentářů výše píše, že ten je k tomuto kávovaru naopak nevhodný. Proto jsem vybral Rockyho, byť teda nemá stepless nastavení hrubosti. To je jediná věc, která mě na něm štve. Ještě jedna věc co od mlýnku potřebuji, a to výšku max 32 cm. Místa není nazbyt a prostě ho potřebuji nacpat na místo, kde je max tato výška. Rocky má asi 33cm což bych řešil tím, že bych misku na kávu prostě a jednoduše říznul o 1cm nahoře. Je to blbý, ale je to fakt, který prostě nemám jak u mě změnit. Už tak tak se mi vleze na šířku do kuchyně kávovar. Mlýnek se vedle něj už nevleze… Takže nyní už tedy řeším spíše ten mlýnek, kávovar asi bude jedno jestli vezmu Bezzeru nebo ECM.
Ještě mě zaujal Eureka Mignon a Ascaso i-Mini. Ten by mi pasoval i výškově bez úprav. Bral bych verzi s plochými 54mm kameny. Ten by byl vhodnější než Rocky nebo i-Steel? Super Jolly je moc vysoký, ten bych tam nenacpal ani s úpravou misky. Teď to vypadá, že mnohem větší oříšek bude vhodný výběr mlýnku než kávovaru. Ale jelikož už dám 35 tisíc za kávovar, tak bych potřeboval ušetřit aspoň něco málo na tom mlýnku…
Co se týká mlýnku, tak Ascaso jsem měl taky ve výběru, dokonce stále mám, ale RedAce pár komentářů výše píše, že ten je k tomuto kávovaru naopak nevhodný. Proto jsem vybral Rockyho, byť teda nemá stepless nastavení hrubosti. To je jediná věc, která mě na něm štve. Ještě jedna věc co od mlýnku potřebuji, a to výšku max 32 cm. Místa není nazbyt a prostě ho potřebuji nacpat na místo, kde je max tato výška. Rocky má asi 33cm což bych řešil tím, že bych misku na kávu prostě a jednoduše říznul o 1cm nahoře. Je to blbý, ale je to fakt, který prostě nemám jak u mě změnit. Už tak tak se mi vleze na šířku do kuchyně kávovar. Mlýnek se vedle něj už nevleze… Takže nyní už tedy řeším spíše ten mlýnek, kávovar asi bude jedno jestli vezmu Bezzeru nebo ECM.
Ještě mě zaujal Eureka Mignon a Ascaso i-Mini. Ten by mi pasoval i výškově bez úprav. Bral bych verzi s plochými 54mm kameny. Ten by byl vhodnější než Rocky nebo i-Steel? Super Jolly je moc vysoký, ten bych tam nenacpal ani s úpravou misky. Teď to vypadá, že mnohem větší oříšek bude vhodný výběr mlýnku než kávovaru. Ale jelikož už dám 35 tisíc za kávovar, tak bych potřeboval ušetřit aspoň něco málo na tom mlýnku…
- makovica
- více pokročilý
- Příspěvky: 111
- Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
- bydliště: Slovensko
- kávovar: Vibiemme Domobar modified
- mlýnek: SM 90 redesigned
Re: ECM Classika II PID
Pri mlynčekoch Ascasso je celé mlecie ústrojenstvo rovnaké (ploché mlecie kamene ver. 1 a kónické je ver. 2 v označení) v i-steel, i-mini alebo i a rozdiel je len v dizajne a veľkosti.
- efrankie
- Příspěvky: 19
- Registrován: stř 01. bře 2017 15:42:42
- bydliště: Praha
- kávovar: zatím žádný
- mlýnek: taky nemám ještě
Re: ECM Classika II PID
Aha, no koukám na to taky už, že jsou střeva stejný. Ještě mě zaujal ten Eureka Mignon? Byl by vhodnější pro tenhle kávovar? Vím, že ta otázka patří spíše k mlýnkům, ale když už se to téma trochu stočilo… třeba to někomu v budoucnu pomůže taky až bude vybírat tento kávovar. Díky