ECM Classika II PID

Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

j.bill: Diky za nazor, ako zaciatocnikovy mi urcite pomoze. Bohuzial som taky, ze si potrpim na kvalitu materialov, licovanie dielov, povrchovu upravu atd. A v tomto mi vyslo najlepsie ECM resp. Profitec. Okrem profitecu pro 300 su vsetky s hlavou E61. Na tej pro 300-vke mi vadi najma absencia budiku tlaku extrakcie, ostatne pre mna nedostatky by som ozelel. Nechcem to tu ale zasvinit offtopicom, tak ked to bude uplne aktualne, zalozim si temu na kupu kavovaru v prislusnej sekcii :) .
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

Jak bylo psáno výše, také netrvám na hlavě E61, pro domácí použití je to spíše nevýhoda, protože než se prohřeje celá 4 kg hlava tak to trvá 35-45 min. a bojler se nahřívá okolo 15 min. Profitec Pro 300 se mi jevila ze začátku taky jako ideální varianta, ale s malým bojlerem na espresso jsem začal pochybovat o teplotní stabilitě při za sebou jdoucích kávách v počtu 6-8. Je to 0,325 l a ECM 0,75 l.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od j.bill »

Je tam na těch 325ml bojler 1.200w. To na ohřev při plně prohřátém systému dlouho čekat nebudeš. Než vyklepneš puk, vytřeš misku, naplníš a utampuješ, myslím že by mohlo být nahřáto. Velikostí a výkonem to odpovídá cca Silvii (300ml/1150W), takže 6-8 káv po sobě v domácích podmínkách s elektronickou regulací určitě hravě zvládne....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Na viacerych forach som cital, ze pri klasickom 16A istici nemozu kavovary naraz zohrievat oba boilery kvoli odberu. Nema s tym niekto skusenosti?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od wladas »

Tam je este rezerva. Ten istic zvladne vykon 3,8kW. Keby zaplo aj cerpadlo k tomu tak uz by mohol nastat problem.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od j.bill »

Čerpadla mají kolem 40-60W, neboj, bude tam ještě dostatečná rezerva (2x1200)+max100=2500W celkem. Je tam tedy cca 1300W rezerva.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

za skoro stejnou cenu jako Pro 300 je i Quick Mill QM 67 EVO také dual bojler, otázkou je jaké je jeho dílenské zpracování?
Uživatelský avatar
zembic
více pokročilý
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
bydliště: Brno
kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od zembic »

MakeLove: Ohřátí z teploty na shot na teplotu na páru trvá cca 5-7 minut.
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Ou, to je dost vela aj ked som predpokladal ze to nebude zrovna minuta. Tak to potom classika asi nebude vhodna pre mna. Dakujem ti pekne za tuto informaciu, nevedel som sa k tomu dopatrat :).
Uživatelský avatar
zembic
více pokročilý
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
bydliště: Brno
kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od zembic »

My páru zase moc nepoužíváme, také proto jsme si pořídili tento kávovar. Kdyby jsem jí chtěli čatěji, byl by, z našeho pohledu, jasnou volbou dual boiler.
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

U mna by tiez jednoznacne vyhrala classika, keby nepotrebujem sem tam paru. Je to uchvatny stroj. Dualboiler by bol ideal, no na kazdom mi nieco nevyhovuje.
Benny píše:za skoro stejnou cenu jako Pro 300 je i Quick Mill QM 67 EVO také dual bojler, otázkou je jaké je jeho dílenské zpracování?
Neviem ci som zle pozeral, ale ten quickmill som nasiel za cca 1750€, pricom profitec pro 300 je za 1300€, co je aspon pre mna dost velky rozdiel :D
Uživatelský avatar
Benny
Příspěvky: 28
Registrován: úte 23. pro 2014 11:51:07
bydliště: Olomouc
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Macap MX, Quamar M80E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od Benny »

mrkl jsem na to v rychlosti a Pro 300 byla kolem 1450€ a QM kolem 1650€
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Aha, ja som Profitec pozeral vo Viedni, kedze to mam blizko a inde na SK som ho nenasiel: http://www.tasteit.at/profitec-1891.htm
Zatial to u mna vyzera na tuto 300ku, len mi vadi ta absencia budika tlaku extrakcie. Ale v tej cene treba robit niekde kompromisy...
Uživatelský avatar
fantozzi
začátečník
Příspěvky: 73
Registrován: sob 02. led 2016 12:28:54
bydliště: ČR
kávovar: Rocket R 58
mlýnek: Mazzer Mini Electronic A for Rocket

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od fantozzi »

zembic píše:MakeLove: Ohřátí z teploty na shot na teplotu na páru trvá cca 5-7 minut.
To je celkem hodne. Bezzera Unica se na instruktaznim videu nahreje z 94°C na 110°C cca za 20s.
https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I
Uživatelský avatar
makovica
více pokročilý
Příspěvky: 108
Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
bydliště: Slovensko
kávovar: Vibiemme Domobar modified
mlýnek: SM 90 redesigned

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od makovica »

To ohriatie zo shotu na paru sa mi nejak nezdá. Na Vibiemme to je cca 2 min pri 0,75l boilery a 1400 W ohrev. Preto, keď robím latte alebo cappuccino, tak najprv shot a potom speňujem mlieko. Kým vyklepnem puk, nalejem mlieko do konvičky tak je para pripravená.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od bruno75 »

Trochu vám vleziem do debaty s otázkou... Prečo nie je E61 hlava vhodná na domáce použitie?
Nahrievanie nie je zásadný rozdiel aspoň teda medzi tým čo môžem porovnať ja (Rancilio Silvia, Carimali Alfa, ECM Mechanika)
Na tej E61 pomáha zásadným spôsobom thermo syphon efekt.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

Urcite ti niekto odpovie odbornejsie, ale podla mna je nevyhoda e61 prave v tej dobre nahrievania. Ty mas e61, tak asi vies lepsie, ako dlho treba nahrievat, ale co som sa docital, tak vraj aspon tych 45 minut. Oproti tomu vyssie spominany profitec Pro 300 ma vodu zohriatu na 94 stupnov za 2 minuty a 5 sekund (neprekvapujuce pri tak malom boileri), a hlava s pakou su zohriate za dalsie 3 minuty. Takze za priblizne 5 minut mas komplet nahriaty kavovar a mozes robit espresso. Nevyhoda je u mna zase dizajn a absencia preinfuzie.
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od wladas »

Tie dve minuty na vodu este beriem ale hlava za 5minut? Naozaj? To sa mi urcite nechce verit. Nebude to ine nez na Silvii ktora potrebuje aspon 30 min aj aj to nieje uplne OK.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
zembic
více pokročilý
Příspěvky: 106
Registrován: ned 18. pro 2011 10:33:14
bydliště: Brno
kávovar: ECM Classika II, Profitec Pro 700
mlýnek: Homemade 75, Mazzer SJ

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od zembic »

Ještě k ohřátí na páru: Ohřátí na dostatečnou teplotu vody na páru trvá cca 2 minuty, potom termostat vypne, zhasne kontrolka topení a dá se pěnit mléko. Kontrolka výroby páry ale svítí dál a zhasne až po druhém cyklu ohřevu vody, když má pára i dostatečný tlak a celek je prohřátý. Máme vyzkoušeno, že po prvním vypnutí termostatu se mléko napěnit v pohodě dá, ale pokud se pění až po zhasnutí kontrolky páry, je pára taková "kvalitnější" a pěnění jde o dost lépe i s lepším výsledkem.
Uživatelský avatar
MakeLove
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
bydliště: Trnavský kraj
kávovar: Quickmill QM67 Evo
mlýnek: Mazzer Mini E

Re: ECM Classika II PID

Příspěvek od MakeLove »

wladas píše:Tie dve minuty na vodu este beriem ale hlava za 5minut? Naozaj? To sa mi urcite nechce verit. Nebude to ine nez na Silvii ktora potrebuje aspon 30 min aj aj to nieje uplne OK.
Bohuzial to neviem posudit z vlastnej skusenosti, ale tak to popisal majitel toho stroja

"I timed it from ambient to 94°C in 2 mins 5 seconds. Obviously it's better to wait for the group head and portafilter to heat-up but the small brew boiler sits directly ontop of the group-head so they heat up fast (very hot to touch within about 5 mins or so). This fast start-up was a big part of the reason why I bought the PRO 300 over an E61 machine"
Zdroj: http://coffeeforums.co.uk/showthread.ph ... -300/page2
Odpovědět

Zpět na „ECM“