Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Ahoj, čo je výhodnejšie kúpiť - novú Gaggiu Classic alebo za rovnakú cenu použitú Rancilio Silviu? Prečítal som obe vlákna a týchto kávovaroch, ale zaujímalo by ma ich porovnanie. Má Silvia niečo naviac, čo Gaggia nemá a preto je jej kúpa výhodnejšia? Ďakujem.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Tak to jste si ta vlákna asi nepřečetl dost dobře. Respektive neporozumněl textu v nich.
Silva má mosazný boiler, snad o trochu větší než Gaggia. Dále má možnost nastavení tlaku (troufám si říct, že 99 procent uživatelů nikdy nanastavovalo.) Zbytek je více či méně srovnatelný. Jestli máte peníze, koupí RS neuděláte chybu. Pokud máte jen na GC, tak taky stačí. A pokud se to mu chcete opravdu věnovat a dělat hodně mléčných nápojů, koukněte se po stroji jež má větší boiler a vždy dostatek páry. Zkuste hledat slova jako HX či E61.
Silva má mosazný boiler, snad o trochu větší než Gaggia. Dále má možnost nastavení tlaku (troufám si říct, že 99 procent uživatelů nikdy nanastavovalo.) Zbytek je více či méně srovnatelný. Jestli máte peníze, koupí RS neuděláte chybu. Pokud máte jen na GC, tak taky stačí. A pokud se to mu chcete opravdu věnovat a dělat hodně mléčných nápojů, koukněte se po stroji jež má větší boiler a vždy dostatek páry. Zkuste hledat slova jako HX či E61.
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Ďakujem. Ide o to, ž emám možnosť kúpiť staršiu Silviu, ktorá by ma vyšla rovnako ako nová Gaggia Classic, tak ma zaujíma, či sa to oplatí. Ide mi iba o výslednú chuť espressa, nič iné prirpavovať nebudem. U Gaggie často ľudia menia termostaty, aký je termostat na Silvii? Je tam tiež nutná úprava alebo je na tom lepšie ako Gaggia? Ide mi to - kěd dám rovnakú kývu namletů na rovnakom mlynčeku do obidvoch strojov - z ktorého bude espresso chutnejšie? Alebo nebude v chuti rozdiel?
- kubad
- více pokročilý
- Příspěvky: 190
- Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
- bydliště:
- kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
- mlýnek: Fiorenzato F4E Nano
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
rozdíl v chuti asi nebude, z obou mašinek vyleze kvalitní espreso, rozdíl je v kvalitě materiálů zpracování, Silvie je minimálně 2x těžší,
osobně sem nedávno řešil nákup nové mašinky Gagie byly taky ve výběru, vyhrála Silvia cena nehrála až takovou roli původně byl v plánu automat Jura a ten by vyšel ještě o kus dráž, takže bych volil stejně asi radši jetou Silvii pokud není ve špatném stavu, je to mašinka která vydrží hodně, dostupnost dílů bez problému.
osobně sem nedávno řešil nákup nové mašinky Gagie byly taky ve výběru, vyhrála Silvia cena nehrála až takovou roli původně byl v plánu automat Jura a ten by vyšel ještě o kus dráž, takže bych volil stejně asi radši jetou Silvii pokud není ve špatném stavu, je to mašinka která vydrží hodně, dostupnost dílů bez problému.
tak sem do toho spadl taky :D
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Dlouho jsem před koupí classicu uvažoval o silvii kvůli o dost většímu bojleru a strachu z případného přehřátí. Dnes mohu zodpovdně říct že na domácí použití je objem bojleru classicu víc než dostačující a na jeden zátah zvládne 0,5l konvičku mléka. V neprospěch silvie mluví fakt že nejde vidět kolik ti zbývá vody v nádržce a že má placatý dip tray což osobně beru jako velký uživatelský handicap a samozřejmě u silvie z druhé ruky můžeš mít oprávněnou obavu o to jak a kde jej užíval předchozí majitel.
Včera jsem jen tak ze zvědavosti otevřel mého classica a předchozí komentář "rozdíl je v kvalitě materiálů zpracování" můžeš hodit za hlavu. Ostatně napiš do google "gaggia classic" nebo "rancilio silvia" a podívej se sám na obrázky vnitřností... o vnějšku se asi nemá cenu bavit protože ten je u obou strojů puristicky dokonalý a jsou to jen nastříhané a pozohýbané plechy (o:
mimochodem, tlak u classicu jde přenastavit také, proč by to ale někdo dělal netuším

Včera jsem jen tak ze zvědavosti otevřel mého classica a předchozí komentář "rozdíl je v kvalitě materiálů zpracování" můžeš hodit za hlavu. Ostatně napiš do google "gaggia classic" nebo "rancilio silvia" a podívej se sám na obrázky vnitřností... o vnějšku se asi nemá cenu bavit protože ten je u obou strojů puristicky dokonalý a jsou to jen nastříhané a pozohýbané plechy (o:
mimochodem, tlak u classicu jde přenastavit také, proč by to ale někdo dělal netuším
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/watch?v=xXoz6Aoykpg

15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
a co tak novy lelit ?kvaaaaak píše:Ahoj, čo je výhodnejšie kúpiť - novú Gaggiu Classic alebo za rovnakú cenu použitú Rancilio Silviu? Prečítal som obe vlákna a týchto kávovaroch, ale zaujímalo by ma ich porovnanie. Má Silvia niečo naviac, čo Gaggia nemá a preto je jej kúpa výhodnejšia? Ďakujem.

nech sa uz niekto podeli o skusenost
uz je tu aj novinka :
Kód: Vybrat vše
http://www.coffee24.de/cgi-bin/shop/front/shop_main.cgi?func=det&artnr=2186&rub1=maschine&rub2=Lelit&wkid=86989725505468915&session=1&nocache=1327188156
boiler 300ml
Naposledy upravil(a) rastino7 dne ned 22. led 2012 1:54:23, celkem upraveno 4 x.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Silvia - najlepšia parná tryska (z uvedených troch), teplotná stabilita (z uvedených troch), a mosadz vs. hliník.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
nemam este skusenost, ale ked necham dlhsie pustenu Silviku, tak vsetko je nenormalne horuce a ked nenecham odpustit vodu, tak mam hned kyselinu a nie kavu...Budem musiet asi tiez riesit PID
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
A prečo "nenecháš odpustiť vodu"? Urob to na Gaggii a výsledok bude rovnaký (ak nie horší), zvlášť s origiál 107°C termostatom.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- rastino7
- více pokročilý
- Příspěvky: 130
- Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
- bydliště: Nitra
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
ved uz nechavam, napisal som, ze ked nenecham, tak je hned problem(co som myslel, ze na tak drahom kavovare by to mohlo byt vyriesene)
Ten PID co tu ponuka Lukin by sa nedal pouzit ?
Ten PID co tu ponuka Lukin by sa nedal pouzit ?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Voda se před shotem odpouští i v profesionálních kávovarech. Stejně tak bych potom mohl vyčítat výrobci aut, že auta bourají, když nedám ruce na volant.
- Lukin
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
- bydliště: Přerov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Samotný PID určitě ano. Jen to čidlo by byl problém. Musel by se upravit bojler a to asi u nového stroje se zárukou nehrozí.rastino7 píše:ved uz nechavam, napisal som, ze ked nenecham, tak je hned problem(co som myslel, ze na tak drahom kavovare by to mohlo byt vyriesene)
Ten PID co tu ponuka Lukin by sa nedal pouzit ?
- elwoodblues
- více pokročilý
- Příspěvky: 433
- Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
- bydliště: Brno
- kávovar: Rancilio Silvia
- mlýnek: Mazzer Jolly
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
pro všechny, kterým se zdá, že u Silvie není vidět kolik vody zbývá v nádržce: je to vidět. Stačí zvednout dekl. Mně to problém nedělá.
Každý svého kafe strůjcem
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Asi záleží kde je silva umístěna, pokud na normální kuchyňské lince nad kterou jsou horní skříně tak tam hlavu nenacpeš (mezi horní skříňku a nádržku), teda pokud tam nemáš zrcátko jak jsem viděl na nějakém youtube videu 

15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Nie je dôvod pozerať sa, či je v nádržke deci alebo tri deci vody, aj pri tom umiestnení pod hornou skrinkou vidno zhruba do polovice nádržky a to je pri jej objeme vcelku dostačujúce.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?
Pokud je umístěna pod horní skříňkou musí se při dolévání stejně s mašinou "šibovat", takže to také není zcela optimální. Já mám RS několik cm od hrany desky, aby páka moc nepřesahovala a dolévání lze provést bez posunu stroje.
Jinak určitě si lze opatřit čidlo na detekci vodní hladiny. Ledka by svítila při poklesu pod zadanou ůroveň
Někde jsem viděl i MOD na automatické doplňování vody asi zde.
tady:
potom ale asi budete řešit změkčování vody.
Ostmes
Jinak určitě si lze opatřit čidlo na detekci vodní hladiny. Ledka by svítila při poklesu pod zadanou ůroveň
Někde jsem viděl i MOD na automatické doplňování vody asi zde.
Kód: Vybrat vše
http://www.terrystockdale.com/coffee/autofilling_silvia_3.php
Kód: Vybrat vše
http://growdown.blogspot.com/2006/11/custom-silvia-pid-mod.html
Ostmes