Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
málo jsem zažil co se přípravy kávy týče , ale zapojím se do debaty. Zde je odkaz na teploměry Taylor. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... r&_sacat=0
Určitě digitální teploměr bude lepší volba i když by se analog ke kávovaru hodil více. Kvůli odečítání a také kvůli menší tepelné setrvačnosti (změny rychlosti na ukazateli). Myslím, že měření teploty přímo v hlavě je daleko větší přínos než PID, který má čidlo v bojleru. To je i důvod, že mím favoritem je Rocket Giotto Evoluzione V2. https://www.youtube.com/watch?v=JvyS3YGV_Ck
Pokud najdu odkaz na redukce pro montáž teploměru do hlavy jistě jí sem přihodím. ***winter***
Odkaz na redukci k teploměru, který tu již kolega zmínil je zatím z nalezených za nejlevnější peníz, tuším něco kolem 109,- dol. Pak je tu něco za 149,- dol . Ještě by stálo za úvahu, když se domluví více zájemců tzn. nižší poštovné a možná i nižší cena samotné redukce. A nebo potom šikovný soustružník, rozměry jsou jasné viz. odkaz. ***winter***
Když zde čtu a vidím na youtube videa o teplotní "nestabilitě" HX, odpouštění déle či méně tak, aby se celý systém dostal do požadovaného stavu, nemáte s tím někdo problémy (když emáte teplotní čidlo v hlavě)? Přece jenom tam teplota lítá cca 6 stupňů (+-) a to je dost. Když se odpuistí málo, je to přehřáté, když více, pak podchlazené. Pořád mi toto nejde do hlavy.
Díky za vysvětlení
Mám pocit, že se zde zase začíní šířit obecná fáma, že HX systém není dobrý. Nerad bych aby se to paušalizovalo a ti začínající se s kávovarem HX seznamovat a hledající informace, zde nacházeli jen tuto ne zcela pravdivou informaci. System HX pokud je dobře navržen a dobře nastaven, tak není potřeba nic (pro ochlazení) odpouštět.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
PRIMACAFE: "System HX pokud je dobře navržen a dobře nastaven, tak není potřeba nic (pro ochlazení) odpouštět."
Je možné se dozvědět u kterých mašin toto je? Platí to třeba u Rocket Cellini, Bezera Magica, ...?
Přece, když shlédnu video u těchto systémů, tak teplotní čidlo v hlavě ukazuje třeba 96C, pustí vodu hlavou, vzroste to na 98C (vytéká voda z výměníku), pak se to ochlazuje na 96,94,92. V tu chvíli pán nasazuje páku a pouští extrakci.
Nebo, pokud je iddle déle než 5 minut, odpouštět tolik a tolik sekund, pokuď méně než 5 minut, pak jen krátkej flush, ...
Takže tento sytém je špatně navržen? (teď nevím co to je za strojek, ale je to asi Bezzera HX nebo Rocket HX).
Přece obecně platí (i kolu to psal), že se odpustit musí, aby se voda z výměníku (přehřátá) dostala ven. To tedy neplatí?
Prosím, ať zde napíší Ti, kdo má HX a pro ochlazení nic neodpouští, ať víme, kde jsme.
NEbo ať napíší Ti, co odpouští.
No z mého pohledu začátečníka když HX tak ale s PIDem, spoustu lidí tu psalo že je to zbytečné podle mě tomu tak není. Pokud vidim, že mi z toho leze pára tak prostě na pidu uberu podle tabulky a získám tím požadované nastavení teploty. Protože v defaultním nastavení z toho ze začátku jde skutečně voda vařicí, teda konrétně se bavíme o mém Rocketu Premium Plus, asi mám i jiný amatérský názor ale prostě když jsem si to nastavil na oněch 119 na PIDu na páře všechno v cajku téměř neodpouštim a káva super a nemusel bych řešit nic, u té teploty v hlavě jde spíš pouze a jen o to, že já jsem hračička a mam rád naprosto přesné údaje ve všem, takže jestli tam teče 92,5 nebo 93,5 chci to vedět ovšem netvrdím, že poznám rozdíl v chuti.
Nikdy mi ovšem nevymluví, že s původním nastavením bez odpouštění jsem kávu přepaloval to ať si řiká kdo chce co chce byla prostě přepálená. Ale všeobecně vůbec nevidím problém s HX ani pro začátečníka, pokud chce někdo bezmyšlenkovitě něco namlýt do páky a udělat kafe tak ať zůstane u automatu, vzhledem k tomu že na automatu jedu x let a teď jsem přešel nikdo nemůže tvrdit, že začátečník půjde a udělá kafe prostě musí si něco nastudovat a vyzkoušet. Hned a samo to nepude.
Nemyslím, že je to fáma o tom že je to špatné spíš realita o tom, že prostě musí člověk zkoušet a trochu laborovat, že na první dobrou z toho dobrý kafe nevytlačí ale zde nevidím rozdíl ani mezi dvoujbojlerem. Ta situace je tam uplně stejná v bolileru bude 98 a na páce 94 situace úplně stejná jen s jinejma proměnejma.
dape: Rocket Plus Premium V3 - mam nastaveno na PIDu 119 coz podle tabulky odpovídá teplotě 92,5stupně, s tímto nastavením nevidím rozdíl pokud udelám jen krátkej flush nebo dlouhej. Rozhodně ne tak, že by se kafe nedalo pít. Pokud mam nastaveno 121 na PIDu podle tabulky pres 95,1stupnu na hlave musim udelat fakt dlouhej jinak se to nedá pít to je z mojeho pohledu realita. Podle mojí chuti je lepší jemně nižší teplota třeba 90,5 než 95,96,97 to prostě už já cejtim.
Kávovar:Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
pulec7: díky. Já totiž o tom kávovaru rovněž uvažuji (jenom jsi mne předběhl) a díky za vysvětlení. Takže při nastavení 119 (92,5) je jen krátkej flush (třeba do 5 s) a tím se to zlehka srovná a už jedeš. Tím krátkým flushem asi vypustíš jen část vody z výměníku. Asi ho nepropláchneš celej. Chápu to tak? Lze pak říci, že následujících cca 30s teče "konstatní teplota"?
Když to proplachuješ, děláš to s pákou nebo bez? Viděl jsem to i tak i tak.
Ještě, poznáš na chuti kávy, když odpustíš cca 5s nebo 15s?
dape: takhle jak já chápu tu konstrukci tak je to o tom, boiler uvnitr je zavislej na pare, cidlo netusi jaká je teplota v malim boileru, muze se stat pri odstavce a vetsi teplote pary ze se zahreje az na bod varu to je videt na videu de z toho para, následný nárust teploty si vysvetluju tím, že cerstva voda tlací nahoru tu jiz horkou a ta se zahreje a znovu leze teplota nahoru potom co dojde k promíšení nebo dopuštění zase klesá. Je to poměrně logické a představitelné. Pokud snížim teplotu v páře, možná bude hůř pěnit nevim nedokážu objektivně posoudit me se to zdá vpohodě a nepoznám to ale ten výkyv nepoleze na hodnoty tak vysoké jako na videu. Ještě budu dál laborovat třeba s teplotou kolem 120 na PIDu ale uz i ten 1stupen co sem ted zkusil má za následek páru při odpuštění, při 119 mi nic nepáří. Udělám ho krátkej a je jedno jestli 4s nebo 10s nepoznal sem rozdíl. Zároveň netuším na jakou teplotu to padne a v tuto chvíli je mit o jedno. Faktem je, že tohle nastavení mi dává dobrou kávu. Co je můj laický názor tak i když spadne chvilkově pod 90 není to takovej průser jako když je přes 95.
Pokud ten stroj chceš di do toho neboj se toho je to uplně vpohodě. Ty máš aspoň nějakou páku, já do teď byl nepolíbenej a i tak sem to zvádl vpohodě jen chvíle zamyšlení a už mi to jde.
Přikládám tabulku nastavení teplot na PID z manuálu pro Rocket Premium Plus PID V3
dape píše:PRIMACAFE: "System HX pokud je dobře navržen a dobře nastaven, tak není potřeba nic (pro ochlazení) odpouštět."
Záleží to od mašiny.
Na Carimali Alfe pokiaľ je už zahriata aspoň tých 30 min. čo je pre mňa minimum nieje nič potrebné odpúšťať, dnes som to skúšal. Ja odpúšťam paru po prvom nariatí, potom už sa nieje potrebné s tým zaoberať.
Zatiaľ to som skúšal na jednej Alfe.
Určite potvrdzujem čo napísal p. Konečný.
Pani to zase riešite trochu mimo misu.
Ak je potrebné na HX systéme odpúšťať a chladiť hlavu tak je skoro na tutovku isté, že nie je správne nastavená teplota pary (a je jedno či na PIDe alebo presostat-e). HX je práve v tom geniálny, že je to ohrev nepriamy (HX - Heat Exchange), ktorý eliminuje teplotne rozkmity ohrevu a teda sám o sebe je systém stabilný. Ono tí konštruktéri vo výrobných fabrikách niečo o tomto vedia
Ak má tendenciu prehrievať a prepalovať kávu bez predchádzajúceho odpustenia tak treba znížiť teplotu (treba sa s tým trochu pohrať ale stojí to za to). Predsa len keď sa dosiahne to správne orechové a je rovnaká a požadovaná teplota hlavy aj vody tak je vyhraté.
Budte radi, že sa s týmto systémom dá vyhrať až k dokonalosti. U malého bojlera to nejde už z fyzikálnych princípov.
No a teraz zvážte či má význam polemizovať o nutnosti inštalácie teplomeru do hlavy. Môj osobný názor je, že sa treba venovať doladeniu stroja aj bez týchto "serepetičiek". Ale ak niekto chce a potrebuje vidieť ako sa na displeji menia desatinné čísla tak prečo nie, aj to je spôsob ako si spraviť stroj podľa svojich predstáv.
ano, už kolu sem vložil obrázek teplotního profilu hlavy. Pokdu je systém správně navržen, tak teplota hlavy vůči vnitřnímu ohřavu by měla být OK, to je jasné. Přece jenom na tom diagramu je pěkně vidět pokles teploty na tu správnou hladinu. Ale to nic nemění na tom, že ve výměníku je přehřátá voda (určitě více než na espresso), která se (jak putuje směrem k hlavě) ochlazuje. Pokud se cestou nestihne ochladit na požadovanou teplotu, musí se odpustit. To si myslím, že se musí vždy ať je systém vyladěný nebo ne, jinak mi teče do kávy příliš horká voda. Musí se odpustit tolik, aby volně proudící voda výměníkem se ohřívala tak, že když je ve výměníku např. 119C, tak extrakční teplota je 92,75 - jak uvádí pulec7. Pokud voda výměníkem proudí tou správnou rychlostí na jakou je celý systém konstruován, pak je systém v rovnováze a teplotní stabilita zajištěna. Pokud voda výměníkem neproudí, (systém je v iddle) - tedy nepatrně proudí vždy a prohřívá hlavu, tak ta voda je tam přehřátá a musí se odpustit. No a nyní jde o to vyzkoušet, jaké množství. Pokud se tady uvádí tepltoa páry 119, pak stačí odpustit cca 5s, pokud je 121C, musí se odpustit více. Což je zase logické, ale není možné to, aby se nemuselo odpouštět nic, to přece z fyzikální hlediska odporuje. U HX se musí vždy trochu odpustit - záleží na výši teploty páry v hlavním bojleru. Toť můj názor.
Velice přínosná diskuse. Určitě by bylo ideální kdyby kávovar běžel tak jak má bez jakýchkoliv čidel, teploměrů a jiných "ptákovin" navíc. Upřímně byl jsem docela zklamán, když jsem si vybral kávovar, který by mě měl v budoucnu dělat radost při přípravě dobré kávy a záhy jsem našel x názorů, z kterých bych jako "newbarista" usoudil, že z toho bez oněch "ptákovin" zkratka dobré espresso nikdy nevymáčknu. Jsem zastánce originálu. Budu tedy rád, když to půjde i bez výše uvedeného. A pokud ne , dnes jsem dostal informaci i s kompletním sortimentem dílů přímo od výrobce. Cena adaptérů i s teploměrem a poštovným je 136,- dol. jdu si udělat kávu pulcovi7 přeji hodně hezkých chvil strávených při přípravě kávy s novým kávovarem a ať dlouho slouží. ***winter***
winter: super cena to bych bral.. Chápu to tak, že se dá sehnat už hotovej teploměr, kterej stačí našroubovat do hlavny místo toho šroubu? Pokud jo je to super a kde to seženu jdu do toho
Kávovar:Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Protože se teprve s HX kávovarem sžívám, neberte mne za slovo. Když jsem měl po koupi na presostatu nastaven tlak 0,55-0,65 bar, tak jsem musel odpouštět po řekněme 10-20 minutách nečinnosti 5-10s vodu, aby z hlavy přestala proudit prskající pára, tzn. přehřátá voda (teploty na výstupu nevím, řeším nějaký kvalitní digitální teploměr). Zkoušel jsem zvýšit tlak na presostatu na 0,9-1,0 bar, s tím samozřejmě vzrostla teplota v bojleru a odpouštění po stejné pauze velmi narostlo. Řekněme jistě trojnásobně.
Abych se dostal k jádru pudla, při nižším tlaku a teplotě, nebylo nutné tolik odpouštět, logicky, ale pára byla trochu uvadlá (i tak proti RS brutální). Při 1 baru byla pára tak silná, že na mléko s pěnou na dvě cappuccina to chtělo jen lehce pootevřít ventil. Takže pokud chcete hodně páry a děláte hodně káv - kavárna, pak ok, tohle je stroj pro Vás. A já začínám vidět logiku v dual bojleru...
Spínatelná/programovatelná zásuvka pro iOS/Android
Zajímá mě váš názor, napadlo mě kávovar napojit na zásuvku, kterou lze řidit přes mobil a to i na dálku pomocí internetu. Je to něco jako klasickej časovač s tím rozdílem, že toto zařízení připojíte do domácí wifi a následně se k tomuto zařízení lze dostat z venku, je možné ho aktivovat a nebo naprogramovat dle libosti.
Je to o tom, že například jedete z práce a cca pul hodiny před domovem si na mobilu kliknete a kávovar si zapnete aby se vám nahřál a po příjezdu domů máte již nahřáto.
A dotaz směřuje k tomu, vidíte v tom nějaké vážné riziko? Konrétně Rocket má čidlo pro případ, že dojde voda v nádrži tak odstaví zahřívání boileru. Mohla by to být pěkní fičurka ale otázka je co bezpečnost a teď nemyslím, že vám někdo hackne učet a bude vám zapínat, vypínat kávor ale spíš zda je vůbec rozumné nechat 30min. kávovar běžet bez dozoru?
Jaký máte názor?
Kávovar:Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Osobně bych nehledal vědu v přípravě espresa, věřil tomu že kvalitní výrobce dokáže vyrobit stroj co funguje, stačí se s tím naučit pracovat a proces mít pořád +/- srovnatelný, a řídil bych se chutí a ne tím co pár lidí tlačí jako super moderní a in trendy.
Ono to taky občas není k pití a končí v koši, asi jsem v tomhle konzerva, ale mnohdy jednoduché cesty vedou k zajímavým výsledkům.
ale každý svého štěstí strůjce.
Pokud je opravdu potřeba vše do detailu takhle řešit, pak bych doporučil pořídit Tamper s nastavitelnou silou aby bylo utláčení kávy v páce stejné.
Edit:
Já bych rozhodně mašinu nenechal zapnutou bez dozoru už mě párkrát pojisty letěly, zazlobilo čidlo)