autor:pedro13
Vloženo 14.01.2008 21:45:04
--------------------------------------------------------------------------------
Chtěl bych toto téma trochu rozvinout,pokud to tu už někde je,tak pardon.
Už v jiném threadu jsem napsal,že nechápu co mysleli v jednom netovém obchodě s kávovary popisem presovače ,tuším že to byl Fagor,že presovač obsahuje cituji:
thermoblock + nerezový bojlér
Současné presovače obsahují totiž buď thermoblock:

což je kus kovu (zpravidla hliník) na něm jsou nalisované topné tělesa a uvnitř vede kanálek ve kterém protéká voda,která se zahřívá od předem nahřátého kovu.Toto řešení se používá vzhledem k nízké ceně u většiny hypermarketových pákovek a automatů,v této kategorii je nejdůležitější co nejnižší cena a to že takto nelze udržet protékající vodu při stabilní teplotě pro výrobce už tak důležité není.
Druhá kategorie výrobků,kterou tvoří renomovaní výrobci kafe-mašin,včetně výrobců profi zařízení,používá klasický bojlér,tak jak ho známe z domácnosti z el.bojléru pro ohřev vody,tj. nádrž a uvnitř spirála:

Před přípravou se nahřeje voda v bojléru na vhodnou teplotu,pak teprve se spouští proces spařování.
Kromě výše uvedených materiálů se pro bojléry používá ještě mosaz,která je vzhledem k použití v profi mašinách patrně i nejvýhodnější.
Podle toho co jsem našel na netu,tak zde často vzpomínaný Ariete 1329 by měl mít taky klasický bojlér.
Omlouvám se hnupovi,že jsem použil jeho fotku