La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od hnup »

Ja hlasujem za zapínanie ráno a vypínanie večer. (Pol hodinové predhrievanie sa mi zdá málo,ale to musia posúdiť iní majitelia uvedeného kávovaru.)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Lukin
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
bydliště: Přerov
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od Lukin »

Co se týče čerpadel, tak si dovolím napsat své zkušenosti (mám teď oboje). Vibrační jede bez problému při napojení na řád, stejně jako rotační při čerpání ze zásobníku (akorát je hlučnější).
Rozdíl je v nástupu tlaku, hlučnosti, ale hlavně v doporučovaném zatížení. Rotační čerpadlo se používá hlavně tam, kde je potřeba sypat jednu kávu za druhou prakticky nepřetržitě nebo hodně dlouho po sobě.
Vibrační čerpadlo by mělo správně na 1 minutu práce 2 minuty odpočívat.
Hodí se teda hlavně na domácí použití kde neplánuju dělat 20 káv po sobě.

Ještě mě napadá další obrovská výhoda rotačního čerpadla - má nastavitelný tlak šroubem, takže není potřeba žádný expanzní ventil, pouze bezpečnostní OPV.

Já bych ten kávovar asi taky nevypínal, kdybych u něho byl celý den. Na kávovar to nějaký zásadní vliv mít asi nebude, spíš je to otázka propálené elektřiny, ale to je zase jiné téma.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od pedro13 »

No takhle - E61 má docela velkou tepelnou setrvačnost a to jak ve smyslu dlouhého nahřívání -nejdřív se musí nahřát bojlér,následně začíná samotížně ohřátá voda kolovat přes E61 zpátky do bojléru a tento pořádný kus mosazi na E61 se takto postupně zahřeje.Což trvá,tipuji tak tu půlhodinu minimálně.To je nevýhoda.
Výhodou pak je,že i po vypnutí je celý tento cirkus ještě dlouhou dobu horký (samotížný koloběh horké vody přes grupu pokračuje i po vypnutí mašiny) a po případném opětovném zapnutí třeba po hodině,dvou ve stavu vyp. se zahřeje podstatně rychleji než ráno,kdy je kávovar studený.
Ideál určitě bude nechat kávovar zapnutý.Za hodinku se všechno naladí na správnou teplotu a pak už to šlape jak švýcarské....
U nás se ale TEA někdy přes den vypíná,někdy nevypíná,záleží jak kdy.
Když vím že se půl dne káva dělat nebude,tak se vesměs vypíná.Ale i když se někdy vypne a po hodině zase zapne,tak je během 10 minut mašina zahřátá.Za tu hodinu to neprochladne.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od ondrada »

zorin87 píše:Ještě bych se rád zeptal, jak se díváte na vypínání/zapínání kávovaru. Dostáváme se doma do pří z hlediska spotřeby proudu v jeho nečinnosti.
Už se tu o tom někde mluvilo, ale je to vlastně jednoduchý - dá se to spočítat, než o tom polemizovat s manželkou :) Pokud není k dispozici měřák, stačí nechat mašinu nahřát a pak vysledovat v jakých intervalech a na jak dlouho spíná topné těleso (ono to bude víceméně pravidelný). Mašina "v idle" (skoro) žádnou jinou spotřebu mít nebude, nebo bude zanedbatelná. Tím můžeme zjistit jak velkou část z hodiny je těleso v provozu, a násobeno jeho příkonem získáme údaj o průměrné spotřebě.

Pokud dejme tomu těleso sepne každých 5 minut, topí 20 sekund, a má příkon 3000W, zjistíme že těleso je v provozu 240/3600 = 0.0667 = 6,67% času, což dá spotřebu "v idle" nějakých 200Wh za hodinu. Předpokládáme konstantní teplotu, samozřejmě spotřeba naroste když bude kávovar ve sklepě kde je 5 stupňů nad nulou, a klesne když bude v létě čtyřicet.

Podobně se dá zjistit kolik mašina sežere na jedno nahřátí z "polotepla" (odpoledne, tj. pokud se po kafi vypne), kdy topí samozřejmě dýl než když jen udržuje teplotu, a máme rozdíl. Záleží na tom, jakou má systém tepelnou ztrátu, jak moc "topí ven". Zas na druhou stranu v zimě se o to míň topí, protože tepelný ztráty kávovaru ppřispějou k vyhřátí bytu :-)
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od zorin87 »

Díky za info. Budu to dělat tak, že pokud budu vědět, že další kávu nebudu dělat dřív než za hodinu, vypnu ho.. :)
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od zorin87 »

A ještě poslední rozum bych z Vás chtěl vytáhnout. :-)

Jak s odvápňováním? Prý se k tomu používají nějaké tablety, které se dají do páky se sýtkem bez dírek. Máte typ na nějaké? Trošku z toho mám i obavy, jelikož jsem se tu dočetl, že komusi po odvápnění La Scaly tekl nějaký bordýlek do kávy...

A jak se díváte na změkčovač vody? Šlo by ho použít, když kávovar není napojen na vodovod? Případně jaký?

Díky moc ;)
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
Dlabka
Příspěvky: 25
Registrován: pon 22. srp 2011 10:07:33
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od Dlabka »

Plete několik věcí dohromady ;)

O odvápnění tady toho najdete dost. Provádí se rozpuštěním odvápňovače v nádržce na vodu a postupným přepouštěním přes ventil horké vody, případně sprchu. Odvápňovač v nabídce PC je.
Čištění pomocí slepé misky se provádí častěji! Bez detergentu dělám backflush každý den. S detergentem přibližně jednou za týden. Je buď v tabletách nebo v prášku. Opět najdete veškeré informafe na fóru, nebo videonávody na Backflush E61 na youtube. Opět se detergent dá koupit na PC. Detergentem se čistí i páky a misky.

Bordýlek do kávy vám asi také časem poteče, ale pokud se budete o kávovar starat, tak ne v takovém množství a zachytí se v namleté kávě nebo sítku sprchy.

Co je potřeba k přímemu napojení na vodu a změkčovač nevím. Podívejte se na Brita konvice. Je to levné řešení a pokud neděláte 20 káv za den, tak i celkem bezproblémové.
Naposledy upravil(a) primacafe dne stř 11. led 2012 15:19:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: není třeba kopírovat předchozí příspěvek ! Nesmyslně tím stoupá objem fóra.
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od zorin87 »

Aha :), děkuju za info, tak to mě ten prodejce trošku mystifikoval... O rozpouštění dekalcifikáru v nádobce neříkal nic. Nejvíc doporučoval změkčovač vody. V provozu prý odvápňují každý den...

Tak jsem právě zkusil provést ten backflush naprázdno. Zítra koupím detergent. Kávovar mám od Vánoc, tak už je ho potřeba určitě vyčistit. Kór s tou naší docela tvrdou vodou. Dělá tak v průměru 6 káv denně.
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
Dlabka
Příspěvky: 25
Registrován: pon 22. srp 2011 10:07:33
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od Dlabka »

Pisi z mobilu, omlouvam se za chybejici diakritiku.

V provozu neodvapnuji kazdy den, ale kazdy den cisti detergentem. Detergent odmasti a vycisti.

Odvapnuje se jinym pripravkem. Vetsinou na bazi nejake kyseliny. Pred kavovarem je v provozu zmekcovac. Odvapnit staci tedy jednou po nekolika mesicich.
Uživatelský avatar
Dlabka
Příspěvky: 25
Registrován: pon 22. srp 2011 10:07:33
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: La Scala Butterfly vs IBERITAL L´ Anna 1 pákový

Příspěvek od Dlabka »

Kód: Vybrat vše

 
http://www.youtube.com/watch?v=ov8yoTpnpkY 

http://www.youtube.com/watch?v=SLQup1NKYb8         
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“