Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
kvaaaaak
Příspěvky: 4
Registrován: sob 21. led 2012 18:03:54
bydliště: Trenčín
kávovar:
mlýnek:

Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od kvaaaaak »

Ahoj, čo je výhodnejšie kúpiť - novú Gaggiu Classic alebo za rovnakú cenu použitú Rancilio Silviu? Prečítal som obe vlákna a týchto kávovaroch, ale zaujímalo by ma ich porovnanie. Má Silvia niečo naviac, čo Gaggia nemá a preto je jej kúpa výhodnejšia? Ďakujem.
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od Ostmes »

Tak to jste si ta vlákna asi nepřečetl dost dobře. Respektive neporozumněl textu v nich.
Silva má mosazný boiler, snad o trochu větší než Gaggia. Dále má možnost nastavení tlaku (troufám si říct, že 99 procent uživatelů nikdy nanastavovalo.) Zbytek je více či méně srovnatelný. Jestli máte peníze, koupí RS neuděláte chybu. Pokud máte jen na GC, tak taky stačí. A pokud se to mu chcete opravdu věnovat a dělat hodně mléčných nápojů, koukněte se po stroji jež má větší boiler a vždy dostatek páry. Zkuste hledat slova jako HX či E61.
Uživatelský avatar
kvaaaaak
Příspěvky: 4
Registrován: sob 21. led 2012 18:03:54
bydliště: Trenčín
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od kvaaaaak »

Ďakujem. Ide o to, ž emám možnosť kúpiť staršiu Silviu, ktorá by ma vyšla rovnako ako nová Gaggia Classic, tak ma zaujíma, či sa to oplatí. Ide mi iba o výslednú chuť espressa, nič iné prirpavovať nebudem. U Gaggie často ľudia menia termostaty, aký je termostat na Silvii? Je tam tiež nutná úprava alebo je na tom lepšie ako Gaggia? Ide mi to - kěd dám rovnakú kývu namletů na rovnakom mlynčeku do obidvoch strojov - z ktorého bude espresso chutnejšie? Alebo nebude v chuti rozdiel?
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od kubad »

rozdíl v chuti asi nebude, z obou mašinek vyleze kvalitní espreso, rozdíl je v kvalitě materiálů zpracování, Silvie je minimálně 2x těžší,
osobně sem nedávno řešil nákup nové mašinky Gagie byly taky ve výběru, vyhrála Silvia cena nehrála až takovou roli původně byl v plánu automat Jura a ten by vyšel ještě o kus dráž, takže bych volil stejně asi radši jetou Silvii pokud není ve špatném stavu, je to mašinka která vydrží hodně, dostupnost dílů bez problému.
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od eXp10it »

Dlouho jsem před koupí classicu uvažoval o silvii kvůli o dost většímu bojleru a strachu z případného přehřátí. Dnes mohu zodpovdně říct že na domácí použití je objem bojleru classicu víc než dostačující a na jeden zátah zvládne 0,5l konvičku mléka. V neprospěch silvie mluví fakt že nejde vidět kolik ti zbývá vody v nádržce a že má placatý dip tray což osobně beru jako velký uživatelský handicap a samozřejmě u silvie z druhé ruky můžeš mít oprávněnou obavu o to jak a kde jej užíval předchozí majitel.

Včera jsem jen tak ze zvědavosti otevřel mého classica a předchozí komentář "rozdíl je v kvalitě materiálů zpracování" můžeš hodit za hlavu. Ostatně napiš do google "gaggia classic" nebo "rancilio silvia" a podívej se sám na obrázky vnitřností... o vnějšku se asi nemá cenu bavit protože ten je u obou strojů puristicky dokonalý a jsou to jen nastříhané a pozohýbané plechy (o:

mimochodem, tlak u classicu jde přenastavit také, proč by to ale někdo dělal netuším

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=xXoz6Aoykpg
:ucta:
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od rastino7 »

kvaaaaak píše:Ahoj, čo je výhodnejšie kúpiť - novú Gaggiu Classic alebo za rovnakú cenu použitú Rancilio Silviu? Prečítal som obe vlákna a týchto kávovaroch, ale zaujímalo by ma ich porovnanie. Má Silvia niečo naviac, čo Gaggia nemá a preto je jej kúpa výhodnejšia? Ďakujem.
a co tak novy lelit ? :pardon:
nech sa uz niekto podeli o skusenost

uz je tu aj novinka :

Kód: Vybrat vše

http://www.coffee24.de/cgi-bin/shop/front/shop_main.cgi?func=det&artnr=2186&rub1=maschine&rub2=Lelit&wkid=86989725505468915&session=1&nocache=1327188156
58mm
boiler 300ml
Naposledy upravil(a) rastino7 dne ned 22. led 2012 1:54:23, celkem upraveno 4 x.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od hnup »

Silvia - najlepšia parná tryska (z uvedených troch), teplotná stabilita (z uvedených troch), a mosadz vs. hliník.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od rastino7 »

nemam este skusenost, ale ked necham dlhsie pustenu Silviku, tak vsetko je nenormalne horuce a ked nenecham odpustit vodu, tak mam hned kyselinu a nie kavu...Budem musiet asi tiez riesit PID
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od hnup »

A prečo "nenecháš odpustiť vodu"? Urob to na Gaggii a výsledok bude rovnaký (ak nie horší), zvlášť s origiál 107°C termostatom.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od rastino7 »

ved uz nechavam, napisal som, ze ked nenecham, tak je hned problem(co som myslel, ze na tak drahom kavovare by to mohlo byt vyriesene)
Ten PID co tu ponuka Lukin by sa nedal pouzit ?
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od mill »

Voda se před shotem odpouští i v profesionálních kávovarech. Stejně tak bych potom mohl vyčítat výrobci aut, že auta bourají, když nedám ruce na volant.
Uživatelský avatar
Lukin
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: pát 09. led 2009 22:08:37
bydliště: Přerov
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od Lukin »

rastino7 píše:ved uz nechavam, napisal som, ze ked nenecham, tak je hned problem(co som myslel, ze na tak drahom kavovare by to mohlo byt vyriesene)
Ten PID co tu ponuka Lukin by sa nedal pouzit ?
Samotný PID určitě ano. Jen to čidlo by byl problém. Musel by se upravit bojler a to asi u nového stroje se zárukou nehrozí.
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od elwoodblues »

pro všechny, kterým se zdá, že u Silvie není vidět kolik vody zbývá v nádržce: je to vidět. Stačí zvednout dekl. Mně to problém nedělá.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od eXp10it »

Asi záleží kde je silva umístěna, pokud na normální kuchyňské lince nad kterou jsou horní skříně tak tam hlavu nenacpeš (mezi horní skříňku a nádržku), teda pokud tam nemáš zrcátko jak jsem viděl na nějakém youtube videu :lol:
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od hnup »

Nie je dôvod pozerať sa, či je v nádržke deci alebo tri deci vody, aj pri tom umiestnení pod hornou skrinkou vidno zhruba do polovice nádržky a to je pri jej objeme vcelku dostačujúce.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia?

Příspěvek od Ostmes »

Pokud je umístěna pod horní skříňkou musí se při dolévání stejně s mašinou "šibovat", takže to také není zcela optimální. Já mám RS několik cm od hrany desky, aby páka moc nepřesahovala a dolévání lze provést bez posunu stroje.
Jinak určitě si lze opatřit čidlo na detekci vodní hladiny. Ledka by svítila při poklesu pod zadanou ůroveň
Někde jsem viděl i MOD na automatické doplňování vody asi zde.

Kód: Vybrat vše

http://www.terrystockdale.com/coffee/autofilling_silvia_3.php
tady:

Kód: Vybrat vše

http://growdown.blogspot.com/2006/11/custom-silvia-pid-mod.html
potom ale asi budete řešit změkčování vody.

Ostmes
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“