Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

pulec7 píše:Spínatelná/programovatelná zásuvka pro iOS/Android
Jaký máte názor?
Niečo podobné mám z Arduina :)
Ja to využívam na Alfu čo je o poschodie nižšie, ak viem že niekto ide na pokec tak pol hodku pred tým spustím ohrievanie.
Len musíš každý deň umyť nádobu od vody a dať čerstvú vodu, ináč je to humáč.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od bruno75 »

dape píše: Ale to nic nemění na tom, že ve výměníku je přehřátá voda (určitě více než na espresso), která se (jak putuje směrem k hlavě) ochlazuje. Pokud se cestou nestihne ochladit na požadovanou teplotu, musí se odpustit. To si myslím, že se musí vždy ať je systém vyladěný nebo ne, jinak mi teče do kávy příliš horká voda. Musí se odpustit tolik, aby volně proudící voda výměníkem se ohřívala tak, že když je ve výměníku např. 119C, tak extrakční teplota je 92,75 - jak uvádí pulec7. Pokud voda výměníkem proudí tou správnou rychlostí na jakou je celý systém konstruován, pak je systém v rovnováze a teplotní stabilita zajištěna. Pokud voda výměníkem neproudí, (systém je v iddle) - tedy nepatrně proudí vždy a prohřívá hlavu, tak ta voda je tam přehřátá a musí se odpustit. ...
Neviem ale mojim sedliackym rozumom keď sa na to pozriem tak HX je ponorený čiastočne vo vode aj v pare.
Obrázek
Ona sa tá voda práve ohrieva smerom k hlave a tým ohrevom sa zároveň aj zabezpečuje cirkulácia ohriatej vody cez hlavu kde sa voda tou hlavou ochladzuje. V ideálnom stave je voda aj hlava skoro rovnako nahriata.
Kedže voda aj v idle stave (teda pokiaľ nie je tlačená čerpadlom) cirkuluje nie je z princípu potrebné nič odpúšťať. Skutočne je potrebné vyladiť hlavne teplotu pary tým PID-om alebo presostat-om prípadne ešte niektoré HX systémy majú možnosť zmeniť prietok vody cez hlavu (výmenou trysky)
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od bruno75 »

Pulec7.... Rocket je kus železa a to potrebuje poriadne nahriať bojlér, výmenník, hlavu a stabilizovať teplotu. Bohužiaľ to trvá do skoro stabilizovaného stavu 40-50min. Takže to pol hodinové nahrievanie je naozaj minimum, holt daň za poriadny kus železa ale zase má to svoje nesporné výhody :)
Prečo si myslíš, že ti bez dozoru spotrebuje vodu? Samotný proces nahrievania nemá na spotrebu vody žiadny vplyv.Voda ktorá je v bojleri a v HX nemá kam zmiznúť takže bez obáv. K ostatným rizikám.... nevidím v tom žiadny rozdiel oproti bojléru na prípravu TUV... je to rovnako elektrické zariadenie na ohrev vody a beží bez "dozoru" non stop dokonca aj keď je odstavená voda.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
mleitgeb
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od mleitgeb »

Ano, teploty se až vyrovnají, ale s bojlerem! Ten má např. 110-125°C dle tlaku. Hlava sama se po delším stání neochlazuje okolím tak, aby udržela extrakční teplotu. Právě proto je nutné odpouštět a vlastně chladit. Proto nesouhlasím s bruno75. Navíc systémy HX jsou různé - bojler vertikálně, horizontálně, podle toho různě i HX uvnitř (ale kombinace vert. bojler a hor. HX si myslím není).
Uživatelský avatar
winter
Příspěvky: 40
Registrován: ned 04. led 2015 16:40:48
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od winter »

Holky se s tím nemažou. Za povšimnutí stojí, že páku dávají na cca. 4 sec. do jakési mezipolohy. ***winter***

https://www.youtube.com/watch?v=uMIQEG6vq0Q

https://www.youtube.com/watch?v=jWXSkBKiaus
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

bruno75: Ona sa tá voda práve ohrieva smerom k hlave a tým ohrevom sa zároveň aj zabezpečuje cirkulácia ohriatej vody cez hlavu kde sa voda tou hlavou ochladzuje. V ideálnom stave je voda aj hlava skoro rovnako nahriata.

NENENE (bruno75), nesouhlasím. Voda v bojleru má cca 120C, v HX bojleru nižší, ale stále NAD!!! extrakční teplotou. Hlava je chladnější, protože je ochalzována okolím. Voda se právě neohřívá směrem k hlavě, ale naopak se ochlazuje, protože hlavě dodává svoje teplo. Takže přesně naopak. Voda a hlava nikdy nejsou v rovnováze, ale teplota vody se postuně tou cestou upravuje na ideální extrakční.
Dobře je to pospáno v obrázku:
temperature2.jpg
Takže závěr je ten, že tu přehřátou vpdu musím odpustit a tedy provézt flush, jinak to prostě nejde. Z fyzikálního hlediska to prostě není možné bez odpuštění.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od bruno75 »

Tak ešte raz teplota pary 121°C je cca. 95,30°C teplota vody, 119°C je 92,75°C teplota vody....atď. kde je problém proste nastaviť teplotu pary aby zodpovedala výsledná teplota vody tej žiadanej?
Načo si to tak strašne komplikujete?
Môj osobný nazor: Odpustením vody na 5-10 sekúnd akurát pripustíte studenú vodu do HX a teda celý ten systém len "degradujete" na system s klasickým bojlerom. Na to vám nie je treba HX mašinu.
Ale ako tak čítam tak komu nie je rady tomu niet pomoci tak teda riešte odpúštanie vody aj keď netreba a určite potrebujete mega super hyper presný teplomer na monitorovanie teploty v hlavy.... bez toho sa proste nedá spraviť espresso. Fakt netuším ako sa dá spraviť piteľné espresso na takých primitívnych strojoch ako Gaggia Classic alebo Rancilio Silvia so single bojlerom a ešte k tomu s mechanickým termostatom ... dokonca bez teplomeru a úplne bez kontroly teploty hlavy.
Máte veľké šťastie, že máte na to financie aby ste si mohli kúpiť skoro dokonalý stroj tak si ho užite a hlavne nech káva chutí.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

bruno75 píše:Tak ešte raz teplota pary 121°C je cca. 95,30°C teplota vody, 119°C je 92,75°C teplota vody....atď. kde je problém proste nastaviť teplotu pary aby zodpovedala výsledná teplota vody tej žiadanej?
Načo si to tak strašne komplikujete?.
Ale ano! Ale to je tak, že teplota 121C páry je 95C extrakční vody ALE ZA PŘEDPOKLADU, ŽE VÝMĚNÍKEM PROUDÍ ČERSTVÁ VODA, KTERÁ SE BERE Z NÁDRŽKY !!!na to je to spočítané a ne, že se použije ta přehřátá, která tam téměř staticky je. Ta se musí odpustit a pak bude teprve fungovat ten vyladěný systém, tedy 121C dělá 95C extrakci.
Takže odpustit vodu ve výměníku a je to. Takže opět, bez odpuštění to nejde :-)
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

bruno75 píše:Pulec7.... Rocket je kus železa a to potrebuje poriadne nahriať bojlér, výmenník, hlavu a stabilizovať teplotu. Bohužiaľ to trvá do skoro stabilizovaného stavu 40-50min. Takže to pol hodinové nahrievanie je naozaj minimum, holt daň za poriadny kus železa ale zase má to svoje nesporné výhody :)
Prečo si myslíš, že ti bez dozoru spotrebuje vodu? Samotný proces nahrievania nemá na spotrebu vody žiadny vplyv.Voda ktorá je v bojleri a v HX nemá kam zmiznúť takže bez obáv. K ostatným rizikám.... nevidím v tom žiadny rozdiel oproti bojléru na prípravu TUV... je to rovnako elektrické zariadenie na ohrev vody a beží bez "dozoru" non stop dokonca aj keď je odstavená voda.
Nemyslim ze to spotrebovava vodu, pri zapnuti dotlaci vodu, teoreticky bych mohl zapomenout a nechat tank na dne. Ale jinak mas pravdu, tak t zvazim protoze to by byla hodne sikovna vecicka.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od bruno75 »

Ja vám stále páni neviem ale ja si budem tvrdiť stále to svoje... ak je dobre nadstavený HX tak nepotrebuje žiadne odpúšťanie vody pred shotom.... za týmto si stojím a skúste mi to vysvetliť po lopate prečo by to tak nemalo byť?

Schválne som si dal trochu práce s hľadaním popisu a princípu HX a tu je to celkom pekne vidieť
Obrázek
Celé to čaro toho HX je hlavne v tom zelenom čiarkovanom .... pasívna cirkulácia tzv. thermosyphon a práve táto vlastnosť zabezpečuje predhrievanie hlavy a stabilizáciu teploty vody a hlavy

Tu je popis celého princípu http://blog.bellabarista.co.uk/index.ph ... they-work/
Tu zase samotný thermosyphon http://coffeetime.wikidot.com/e61-thermosyphon
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

ale ano, ale má to celkem 2 fáze.
1. Iddle - t.j. pasivní oběh vody, přehřáté vody o vysoké teplotě do hlavy a zpět do HX. Tím se ohřívá hlava, která své teplo v nejvzdálenějším místě předává do okolí, proto tam je nejchladnější a směrem k bojleru nejteplejší. To je pasivní oběh přehřtou vodou. Zde voda je výrazně teplejší než hlava, protože ji dodává teplo navíc, které hlava vyzařuje do okolí, tedy o toto teplo je cirkulační voda teplejší než povrch hlavy (a tedy i výrazně teplejší než extrakční teplota). A to zejména o to teplo, které hlava vyzařuje do okolí (protože je její povrch okolím ochlazován)

2. režim extrakce (zapomeňme na to, že jě nějaká voda ve výměníku). Voda STUDENÁ z nádržky o teplotě cca 23C nebo tak nějak proudí trubkou (výměníkem) kde s eohřívá, ale určitě se neohřeje na svoji maximální teplotu, ale ohřeje se tak, že po cestě ke kávě, se zase ochladí a dosahuje kýžených třeba 95C. V tom je právě ta genialita HX, že lze bez čekání dělat jendo kafe za druhým (ale po počátečním odpuštění vody).

95C extrakční teploty lze dosáhnout opakovaně a to tak, že můžeme dělat jedno kafe za druhým, na nic se nemusí čekat (oproti jednobojleru), protože tam je de-facto průtokovej ohřívač a dělá to, že studenou vodu z nádržky cestou ohřeje na 95C.

Oproti tomu voda, která "visí" ve výměníku je moc horká a tu musíme dostat ven, po cestě k hlavě se nestihne tolik ochladit, je teplejší než hlava!!! tudíž je teplejší než extrakční voda. Proto při flushi jde pára, nebo se na sprše "tetelí"kapky vody a zpočátku to trochu zaprská (jak je možné shlédnout na nesčetně videí). Teprve po pár sekundách se tato "horká voda" dostane ven a přichází "tak akorát" ohřátá voda výněníkem na tu správnou teplotu, tedy nižší a proto voda ze sprchy neprská a teče již souvisle. To je možné opět shlédnout na videích.

Tento stav je brán jako zcela normální a poplatný systému HX.

Pokud se ale mýlím, prosím, napište sem Ti uživatelé, kteří u HX s E61, nedělají žádný prolach a používají extrakci hned od počátku. Rád bych se poučil a event. upravil svůj názor.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od bruno75 »

Dape... úprimne je v tom riadny chaos. Na jednej strane tvrdíte, že treba hlavu schladiť (aj podľa videa kde je teplomer v hlave). Potom zase tvrdíte, že voda v HX výmenníku je teplejšia a hlava je chladnejšia takže tým odpustením sa vlastne hlava ešte viacej ohreje ?! ako to teda vlastne je?
Ja stále tvrdím, že pravda je uprostred, treba nadstaviť teplotu v bojleri resp. pary presostatom alebo PID tak aby voda v HX výmenníku mala napríklad tých 93-95°C čiže pri normálne fungujúcom obehu vody hlavou bude hlava len o niečo málo chladnejšia ako samotná voda ale to je už úplne zanedbateľné a nie je potrebné robiť žiadne odpustenie.
V prípade, že vám ide para z hlavy tak je to príliš vysoko nadstavená teplota a treba ju stiahnuť.

Mimochodom pri Carimalli Alfa čo je tiež HX mašina nie je potrebné žiadne odpustenie a aj po niekoľkodennom neustálom zapnutí z dôvodu ochladenia alebo ohriatia hlavy a dá sa robiť shot okamžite. Samozrejme bavíme sa o správne odladenom stroji. Ak by aj hlava bola o 2-3°C chladnejšia ako voda, teda by mala napríklad 92°C a voda 95°C tak prvá voda ktorá sa dostáva do extrakcie ma cca. strednú hodnotu tejto teploty teda cca. 93.5°C čo je ideálne na shot a počítam, že počas shotu nestúpne a ani neklesne nijako zásadne na to aby ovplyvnila extrakciu, skôr naopak pri rozladenom HX systéme kde sa musí ochladiť voda a teda aj hlava pred shotom bude rozdiel teplôt počas extrakcie o poznanie väčší.
Ešte na doplnenie, na dobre odladenom HX systéme nemá krátke odpustenie žiadny význam teda nie je potrebné, zle odladený HX systém sa odpustením vody len kompenzuje zlé nastavenie teploty, prietoku hlavou.
Naposledy upravil(a) bruno75 dne pon 05. led 2015 23:57:22, celkem upraveno 1 x.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

bruno75 píše:Dape... úprimne je v tom riadny chaos. Na jednej strane tvrdíte, že treba hlavu schladiť (aj podľa videa kde je teplomer v hlave)..
ne, hlavu není zapotřebí chladit, ta má ve stabilizovaném stavu ideální provozní teplotu. Ale je naopak zapotřebí vypustit tu přehřátou vodu ven. Ten teploměr, co jste viděl neukazuje ale teplotu hlavy, nýbrž teplotu té proudící vody a jak vidíte, má teplotu i přes 100C, tedy ta se musí odpusit a po krátkém odpuštění, opět patrné z výše uvedeného videa již protéká celýmsystémem ideální teplota extrakční vody.
Tedy neochlazuje se železeo, ale odpouští se horká voda, v tom je ten rozdíl.

mimochodem, nikde nepíši, že je zapotřebí hlavu zchladit, ale stále opakuji, odpustit přehřátou vodu (cca 5s) z výměníku. Se žekezem se nic nedělá.
Naposledy upravil(a) dape dne pon 05. led 2015 23:56:40, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Zde zasuvka ovladana na dalku, dam referenci jak to slape.

Kód: Vybrat vše

http://www.czc.cz/d-link-dsp-w215-e-smartplug/161243/produkt
Koukam ze to nabira na obratkach :), ze uz ani sam nevim ja proste od zacatku odpoustel a asi u toho zustanu, i kdyby se nemuselo tak mam aspon placebo ze kdyz odpustim chutna mi kafe vic :).

Ale ted vazne dokazu si predstavit vyladenej HX kde horni a spodni teplota je v ramci mezi tak ze shot lze ucinit hned. Ciste feoreticky to musi jit ale co nato pak tlak pary to je otazka druha.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Braňo až mi je smutno, že nemáš Alfu, ty by si ju neskutočne vyladil :)
Ináč aj ja som musel ju trošku nastavovať pokiaľ mi do mojej drevenej hlavy vošlo ako to pracuje.
Druhú Alfu som hneť nastavil podľa mojich požiadaviek.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 788
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od danst »

No , ono to není tak od věci, já bych ten tamper hodně uvítal a udělátko, které by mi předtím zarovnalo kávu rychle a čistě taky. Vím, že takový pákový drahý již existuje , ale nevím jak dobře to funguje.
A nejde mi o sílu, hlavně aby to bylo rovně v misce.
A teploměr do hlavy - o tom budu taky uvažovat, samozřejmě ne za 126,- USD.
A i když moje el.hlava nemá tyto problémy s proplachováním, přesto se nedá poznat , kdy je doopravdy nahřátá.
Bojler je hned, čidlo zezadu v hlavě je na svém do 15 minut bez proplachů, ale hlava v předu ještě leze nahoru. A když spěchám, chtě nechtě je potřeba to urychlit proplachem. Když uvidím, že je nahřátá tak nebudu mrhat vodou, vzhledem k tomu, že si ji musím dovážet.
Samozřejmě se nabízí možnost dalšího čidla a přepínač na PIDu, ale zase jak by vypadal kabel.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 788
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od danst »

A k tomu HX, je to jasné, dape to dostatečně rozepsal.
Je to opačně než u malých bojlerů : dlouhé nahřívání, nutnost odpuštění (délka závisí na velikosti, konstrukci a nastavení), a výborná kadence pro uspokojení návštěvy včetně parních lázní. A to trochu jako s kladivem na komára pro jedno kafe. Tam je to opačně, i Gaggia Classic se dá vyladit za zlomek prostředků na 1 rychlé espresso. Ale pro tu návštěvu je to v ....
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Kolega přijel na poradu a tak kafujeme. Kolega rád Flat White, dělal sem ho trochu modifikovaný ale chutnal moc. Dělal sem ho cca z 20g nevážil sem do dvou šálků. Byl krapítek slabší než by být měl ale chuťově super :).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od kubad »

no a foto výsledku nebude?
tak sem do toho spadl taky :D
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

pulec7, kubad: mne to stačí takhle. :-D, náááádhera. Už teď se těším domů až zapnu kávovar. Čeká na mne honduras, pak na rodičák a pak zase Honduras :-)
Jak vidím tu dobrotu, až to nemohu skoro ani vydržet, obrázek je děsně "nakažlivý".

... no, řeknu vám to máme ale bezva koníčky, že? :-)
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“