Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Guzzista
Příspěvky: 14
Registrován: stř 23. led 2013 21:36:26
bydliště: Praha 6
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Guzzista »

A vidíš na PId teplotu ve výměníku i hlavě. respektive jaké jsou možnosti?
Mám doma bezzeru unicu, gaggia achila a ascaso dream ale jestli má smysl je posuzovat spolu když každý má jiné nároky na mletí.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od danst »

Mám doma bezzeru unicu, gaggia achila a ascaso dream ale jestli má smysl je posuzovat spolu když každý má jiné nároky na mletí.
To je právě to, co by bylo dobré vědět. Jestli je výsledek při respektování optimálních podmínek přípravy pro každý typ nějak podstatně odlišný. Třeba jako ten zdůrazní v chuti to nebo ono, anebo z tohohle se to moc pít nedá...
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od papun »

Ne úplně dávno jsem telefonoval s p. Konečným a tak nějak jsme se v debatě dopracovali k posouzení Carimali Alfa a Gaggia Classic. Já osobně můžu hovořit jen za GC, ale p. Konečný říkal, že od té doby co má Alfu daleko líp rozpozná chutě mezi kávami ze stejné oblasti. (příklad: Brasil Facenda Capim Branco X Brasil Facenda Lagoa). Že dříve u GC se mu to zdálo v podstatě stejné, ale teď s Alfou cítí prostě rozdíly daleko výrazněji.

Třeba p. Konečný sám doplní svůj názor.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od primacafe »

Ano je to tak, ale domnívám se, že všechno může být velice relativní. Nijak detailně jsem si nehrál u G.Classic s jiným množstvím kávy (jiné misky), jiný tlak vody, změny teploty u různých káv. Ale v podstatě ani s Alfou nic neměním, používám jedno stálé nastavení.
Už jsem to na foru někde psal, že se změnou kávovaru (přechodem na jiný), jsme vždycky nějaký čas hledali vhodné nastavení pro výslednou chuť podle vlastní představy. Pak dál už nic nehledáme a dál nic neřešíme.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od lukyn »

Přikládám pro porovnání foto vnitřností LaScaly Butterfly.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Pekná mašina.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Hoši tak jsem doma z cest. Jdu si prohlídnout DVD od Rocketu. Několik lidí tu měli na mě dotazy, v budoucnu je zodpovím teď jsem rád, že jsem rád. Berte v potaz že přecházím z ničeho (automatu) na páku, jen jsem chtěl hned na záčetek něco slušnějšího ale jinak jsem zmatenej jak lesní včela, snažim si setřídit všechny poznatky zároveň začít od základu a ne moc laborovat, abych dosáhl nějakého základního slušného výsledku hlavně co do chuťě. Momentálně budu mít co dělat abych dal 25/25 cca už jsem vyzkoušel asi 7 pohybů na mlýnku a snad už je to tak nějak. Ale trochu bojuju s dávkou kafe zkusím si to odměřit abych měl představu kolik tam vlastně dávám.

Musim udělat pravou degustaci po zhodnocení vyplivnout :), jinak se tu předávkuju :).

Posílám zatím dvě fotky základní. Bohužel nemam nato místo a tak musí bejt na skřínce nedá se svítit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od lukyn »

Taky gratuluju a současně vzpomínám, jak sem před rokem večer taky mašinu přivezl a protože sem byl zrovna doma sám, tak sem se musel držet, abych všechny ty kafata jen degustoval :-)
Dotaz, nevidím nikde displej od PIDu .... je na kabelu jako R58?
Moc pěknej stroj.
Až ho budeš mít jednou otevřenej, nafoť taky vnitřnosti ... mě by osobně zajímalo místo napojení měření tlaku za čerpadlem.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

lukyn: displej od PIDu je videět vpravo, když se vysune odkapová miska (důvod: aby to nerušilo vzhled)

Ufff, to je ale krasavec! :-) Někde jsem viděl videa, kde na trubkách od páry a vody jsou gumové příchytky (tak jak máš) a někde bez (z důvodu, že nejsou nutné, že trubky jsou až k výpusti studené). Jak tomu je?
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od lukyn »

Protože mám tuto parní trysku z Rocketu, můžu potvrdit, že ten plastovej bazmek je zbytečný, celé ramínko je dvouplášťové a nerozehřeje se tak, že by pálilo.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

@ pulec7 pekná kvalitná kompletná výbavička :)
Keby mal každý možnosť hneť na začiatku si takú výbavu kúpiť.
Gratulujem :souhlas:
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Tak odpovim postupně. PID je skutečně v pravo za odpadní miskou. Trubky k páře a vodě hřejou ale dají se udržet v ruce, respektive s nima manipulovat presto pouzivam plast :) trochu se toho bojim ještě :). Koupil jsem i nahou páku, tam byla ještě jiná miska zdá se že nějaká větší protože 15g tam je tak do 3/4. Jednoporcovku sem vzdal prozatim, nahou pákou zatim taky protoze me to teklo okolo, takze maj double paku a misku z té nahé je poměrně hluboká zkusi tam narvat na okraj bez tempování a uvidíme jemnost je podle mě už dobrá tak akorát jen málo kávy v misce a natece to za 21s na 60ml.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Ještě jedna věc. Na PIDu mam 121 stupnu, coz podle tabulky odpovida 95,1 stupně pokud odpustim 2-3s zda se mi kafe ted nevim asi horke, kdyz odpustim 5-6s je to v cajku pomerne dulezitej poznatek :). Zatim s nicim hejbat nebudu ale v budoucnu asi trochu teplotu uberu abych nemusel tolik odpoustet.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od dape »

no, myslím si, že aby při extrakci se dosáhlo konstatní a "správné" teploty, musí se většina přehřáté vody z výměníku vypustit ven. Podle objemu bych tipoval, že to bude klidně těch 5-6s, jd eo to asi odpustit cca 50-100 ml aby se do výměníku dostala normální voda z nádržky, která se pak jak poteče postupně ohřeje na tu správnou teplotu. Odpuštění 2-3 s je podle mne příliš krátké.
Někdo zde popisoval to, že odpustí cca 50-100 ml, pak namele kafe a těsně před shotem krátce odpustí (1-2s). Pak následje extrakce.
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Ok zkusim způsob co si popsal.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

pulec7 píše:Ještě jedna věc. Na PIDu mam 121 stupnu, coz podle tabulky odpovida 95,1
Čiže čidlo PID-u sníma teplotu pary ak tomu dobre rozumiem ?
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od lukyn »

však to Danst psal, že PID v tomto případě pouze nahrazuje presostat.

K té délce odpouštění, už sem to taky někde psal, klidně to půjde na 1 - 2 dcl, takže cca +/- 10 sec. Protože je to vcelku dost vody (prázdění nádrž s vodou, plnění odpadní) a taky to produkuje dost páry, což v mé dispozici vadí, tak to řeším jednoduše: využívám opravdu velké teplotní setrvačnosti celého systému vč. E61 a kávovar už nenechávám zapnutý. Když si jdu udělat např. za 2 hodky kafčo, vše je ještě dost prohřáté a stačí pár minut na náběh na provozní teplotu.
Dále zvažuju doplnit místo šroubu v hlavě čidlo teploty, aby to bylo více pod kontrolou.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Amo_Košice_Sk: Ano je to tak, je to princim HX boileru. Tedy jeden boiler velký uprostřed jakoby menší průtokáč a je to spočítané tak, že je výsledná teplota přesným poměrem té teploty páry. Samozřejmě jak kluci píšou asi skutečně méně stabilní jak dual boiler ale podle me to vpohodě. Přikládám schéma.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 430
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 WEGA 6.0

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

Rozumiem, je to super riešenie. To isté máme v Alfe a chodí to výborne. Alfa nemá PID, ale presostat.
Kávavar : 2x La Carimali Alfa & French Press Bodum
Mlynek : Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)
Mlynek : WEGA 6.0 (COMPAK K6 old)
Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: Pákové kompaktnější espresso do 55tis.

Příspěvek od pulec7 »

Tak sem nato možná přišel, nechci to zakriknout ale. Původní hodnotu 121pid=95,3stupne na E61 sem změnil na 119 coz podle tabulky je 92,75 a chut se radikalne zmenila, crema slusna zatim jeste na muj vkus trochu vodovejsi ale Crema uz je slusna a chut uz neni tolik hořká teda podle mě to byla hořkost pro mě je těžké rozdělit hořkost a kyselost. Prostě je jemnější. Zatím není uplně ideální ale může to být i kafem, zítra si vemu kávu co znám připravovanou na Speedstru a uvidime.

Samotné je to ještě není ideální ale při flat white 60ml espresso + mléko uz jsou krásně cítit oříšky. Tak uvidíme zítra. Bude návštěva tak asi na nich budu testovat :).
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“