Jsem zmaten :-(

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
jkprg
Příspěvky: 4
Registrován: stř 07. pro 2016 16:57:21
bydliště: Praha
kávovar: nic
mlýnek: nic

Jsem zmaten :-(

Příspěvek od jkprg »

Opravdu nechci vyvolat diskusi plnou vášně. Nicméně jako začátečník, který pročetl řadu příspěvků a rad jsem vážně zmaten. Je mi jasný, že pro kavárenský provoz jsou nutné jiné produkty, které opravdu vydrží časté mletí, robustní čerpadlo atd. a vyšší cenu to s přehledem ospravedlní. Jde mi o nákup pákového setu pro domácí lehké použití (cca 2 kávy/den v průměru + občasná navštěva).

V plánech jsem si prošel nákupem Catleru (příznávám - hlavně kvůli designu), přes Gaggia Classic, RS a Lelit až jsem se zpět vráti k nějakému Philips Saeco a jsem v koncích. Proč?

Jedni tady píšou že, začínat na Gaggia Classic je ideál. Já ale bohužel nechci dělat za 2 roky upgrade na něco jiného (tedy pokud tahle cesta není nevyhnutelná). Pak se dočtu, jak jsou s Classic problémy a že RS je výrazně lepší a "co bys chtěl za cenu Gaggia Classic" nebo "musíš si nainstalovat PID"... Jedni říkají jaký je to rozdíl ty dražší pákovky, pak kouknu na video od Seattle Coffee Gear https://youtu.be/zuIOlsdDg_o, kde Gail porovnává $300 a $3000 kávovary a dá jí dost velkou práci při slepé degustaci trefit, který je který (a upřímně to působí spíš jako náhoda, že se trefila). A pak koukám, že se holky v SCG učí na tom Philipsu Saecu.

Další říkají, že není důležitý ani tak kávovar jako spíš mlýnek (s čímž bych, při použití nepřetlakovek asi i souhlasil), ale zase je tady ten problém s krokovým a bezkrokovým nastavením mletí, kde mi fakt připadá trochu nesmysl hrát si na setiny, když stejně příroda nevyrobí všechna zrna stejně velká, stejně všechna zrna nejsou stejně vyzrálá, stejně všechna nakonec nejsou stejně pražená, takže stejně v každá porce bude prostě jiná a hrát si na nějaké setinky nastavení mlýnku mi přijde jako lhaní si sama sobě (berte to jako názor laika). Resp. to, že mi tahle porce chutná nemusí tedy znamenat, že ta následující nebude. Mlýnky, to je vůbec zajímavá kategorie. Když se koukám na střeva Macap, Quaram, Mazzer, atd. tak mi přijde všechno na jedno brdo. Dole je motor, nahoře jeden kámen z druhé strany protikámen (ano Mazzer má myslím nějaké pružné uložení protikamene). Nějaký ten přibližovací mechanizmus a vyhazovací nástavce/lopatky. Jen Gaggia MDF má převod pro zpomalení mletí. Kameny od 50mm do 68mm(?). A to je asi vše (bižuterii v podobě časovače, dávkovače,.. nepočítám). Pak se dočtu jak Macap dělá hrudkování, a že tenhle problém je u řady profi mlýnků a lidi to řeší párátkem, se kterým rozbíjejí ty hrudky. Příčin je několik, kromě vlhkosti a olejnatosti zrn i rychlost otáčení tj. zahřívání zrn a přitom jedinný mlýnek s převodem na zpomalení mletí je MDFko, které to u řady zdejších specialistů opět prohrává (myslím, že kvůli nerovnoměrnému mletí).

Takže jak vidíte, někdy rady typu "pročti si zdejší diskuse" moc nepomohou a víc informací je někdy na škodu (neb blahoslavení chudí duchem...).

A teď jsem docela v háji, protože se mi úplně nechce skončit u kapslí, byť je to jedna z možných cest. Ale představa, že koupím profi mlýnek a budu se v něm muset šťourat párátkem a propichovat hrudky, nebo řešit protýkání Gaggie nebo Lelitu, mne úplně neláká. Přijde mi ale, že na to, jaké ty hračky občas stojí peníze a mají přívlastek profi nebo aspoň poloprofi s tím jsou docela starosti.

Co s tím? Jednak tohle můžete brát jako zpětnou vazbu, jak zdejší diskuse mohou působit na začátečníka, a za další možná bych vás poprosil o tip na nějaké degustace v Praze, kde by mi ukázali rozdíl mezi přetlakovou a nepřetlakovou chutí, různé mlýnky, různé kávovary, vždy ale změna jen jednoho parametru. Něco jsem našel, ale moc se nepopisuje, jestli tam probíhá právě tohle. Předem díky.
Uživatelský avatar
Endynko
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: stř 19. črc 2017 13:47:58
bydliště: Modra
kávovar: Lelit PL162T Bianca
mlýnek: Lelit Wiliam PL72, Comandante

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od Endynko »

Tiež sa považujem za začiatočníka a tiež som si prešiel zložitou cestou výberu kávovaru. Aj ja som najprv uvažoval o Catleri, bol som už takmer rozhodnutý ale narazil som (chvalabohu) na toto fórum a išlo sa odznova. Skúsim napísať môj pohľad na vec (netvrdím, že správny):
káva z každého kávovaru chutí trochu inak (aj pri zachovaní rovnakého postupu prípravy) - odlišné faktory (tlak, teplota, množstvo/namletie kávy, utlačenie...), ktoré sa síce líšia iba nepatrne, ale aj detaily rozhodujú o chuti. A tú má každý inú. Dobrá káva sa dá pripraviť aj na lacnejšom kávovare ale aj na drahom kávovare sa dá pripraviť zlá káva. Všetko je to podľa mňa o príprave - mletí, tampovaní, množstve kávy a teplote.
Najskôr by si si mal asi ujasniť, čo vlastne chceš - či pákový, automatický, kapslový...a potom začať riešiť konkrétnu značku a typ, prípadne mlynček. Ja osobne beriem prípravu kávy ako rituál, baví ma tá alchýmia okolo toho keď aj naoko nepatrná zmena môže spôsobiť rozdiel vo výslednej chuti, či už k lepšiemu alebo horšiemu. A práve o tom to z môjho pohľadu je - neustála snaha dostať z kávy maximum chutí, ktoré sú pre mňa príjemné. Neviem, či uvažuješ podobne alebo či ti stačí proste každý deň spraviť 2 kávy a hotovo...
Ja som absolvoval základný kurz prípravy espressa u p. Stehlíka, názorne ukázal rozdiely medzi rôznymi miskami aj rozdiely v chuti/výzore podextrahovaného/preextrahovaného expressa aj pri zmene rôznych vstupných faktorov (menil vždy iba jeden). Ja som bol spokojný a bral som to ako základný odrazový mostík k poznaní a príprave dobrej kávy.
Poslúžili v minulosti:
Lelit PL41TEM
Eureka Mignon, Lelit PL043MMI, Hario Skerton
Uživatelský avatar
lime
Příspěvky: 38
Registrován: stř 13. led 2016 19:34:15
bydliště: SK
kávovar: Rancilio silvia, San Remo ZOE
mlýnek: ascaso I-steele, Eureka Zenith

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od lime »

Ja by som k tomu "Či má smysl lhát sám sobě nastavováním po setinkách" Kedysi som natočil na bicykli 5tis.km za sezónu a vtedy som bezpečne cítil rozdiel v špinavej a čistej reťazy, v hustení pneumatík atd. Dnes už nemám šancu niečo také rozoznať. Tak je to aj s tým mletím, detaily rozoznáva človek so skúsenosťami, laikovi je to fuk.
Ja som 5rokov používal pákový Krups a bol som spokojný. Ale dnes by som sa k nemu už dobrovolne nevrátil.
Uživatelský avatar
jkprg
Příspěvky: 4
Registrován: stř 07. pro 2016 16:57:21
bydliště: Praha
kávovar: nic
mlýnek: nic

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od jkprg »

lime> Rozumím. Spíš mi ale šlo o to, že si jemně ladím mletí a do toho mi přijde jedno zrno jinak udělané (zralé, pražené,...) a to mi to jemné naštelování mlýnku stejně rozhodí. Jako, že rozdílná kvalita zrn v dané porci mám na kvalitu výsledného nápoje větší vliv než to jemné ladění mlýnku. Ale možná se pletu...
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od puschpull »

... já myslím, že se pleteš. Jemné nastavení mlýnku je pro výsledné espresso naprosto zásadní. Samozřejmě základ je mít dobrou zrnkovou kávu.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od danst »

.. a v něčem přece jen máš pravdu. Podstatný je opravdu mlýnek a k tomu ruční práce s kávou v páce. Přistroj na čerpání horké vody o určité teplotě (kávovar) je o něco méně důležitější.
.. souhlasím s tou proměnlivostí zrn kávy, nicméně v průměru (a je dobré zrna promíchávat, zejména směsi různých káv) se to nakonec nějak srovná, takže rozdíly jsou minimální.
Kdybych byl dnes znovu na začátku, tak bych akceptoval maximálně 5 tisíc za mlýnek + kávovar dohromady. Přece to musí taky fungovat a ostatní je akorát předražené. Naštěstí tam už nejsem.
V každém případě od určité základní úrovně mlýnku a kávovaru není tak podstatné, co se koupí, ale jak (a jak pohodlně) se s tím zachází.
A jsou lidi, kteří v šálku určitý rozdíl poznají a někteří ne.
A číst diskuze se asi i vyplatí, alespoň v rámci odpovědí co vlastně budu s tím kávovarem provádět (režim mléko, četnost atd..) a na jaký typ v principu se tedy zaměřit.
Uživatelský avatar
PaSto
Příspěvky: 28
Registrován: ned 19. čer 2016 15:22:50
bydliště: České Budějovice
kávovar: Rancilio Silvia PID BunaCafé edice
mlýnek: Niche Zero

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od PaSto »

Když to vezmu z mého pohledu začátečníka, tak nejdůležitejším okamžikem bylo uvědomění si čeho vlastně chci dosáhnout a co mi kapslový "kávovar" neudělá a neudělají mi to bohužel ani v žádné mě známé kavárně.. Od tohoto okamžiku jsem cca půl roku studoval zdejší fórum a na začátku tohoto roku jsem si pořídíl Silvii PID + Rockyho. Rozhodně to pro mě nebyla malá investice, ale jsem si jistý, že by mi bylo víc líto dát třeba 10 tisíc a pak se trápit. Po pár týdnech došlo na výměnu setových misek za LM Strada, což byl citelná změna k lepšímu. No a nedavno jsem si pořídil nahou páku, což byl opět posun vpřed. Nutí to člověka ještě důkladněji rozbíjet hrudky špejlí :grin: , vážit na desetinky gramu atd., protože nahá páka prostě neodpouští. Toto laborování mě baví a výsledný nápoj je třešnička na dortu :) To u čeho jsem ještě před rokem kroutil hlavou při pročítání fóra se teď pro mě stalo každodenní rutinou a radostí. Nesouhlasím s tím, že pročítání diskuze moc nepomůže. Z mého pohledu zcela postačuje. Jen musí člověk zůstat otevřen názorům zkušených.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od j.bill »

PaSto píše:..... rozbíjet hrudky špejlí :grin: .....
Špejle je moc tlustá. :grin: Používám na půl narovnanou kancelářskou svorku (tenký drát) ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
lahey
Příspěvky: 3
Registrován: úte 15. bře 2016 9:51:30
bydliště: Zlínský
kávovar: Aeropress > Chemex > V60 > Rancilio Silvia BC
mlýnek: Hario MiniMill > Rancilio Rocky

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od lahey »

Cítím tvé pocity, minulý rok jsem se rozhodoval nad koupí Silvie a Rockyho, nakonec jsem je koupil. Letos přes léto mi sestava ležela ladem. Přes léto jsem raději využíval sestavu hrnek + V60 a vcelku mi i vyhovuje. U alternativ rozeznávám více chutí. Říkám si, že Sylvu využiji přes zimu, ale moc se mi nechce, ale co s ní ?! S doplňky mě tato sestava stála v základu 22 000 Kč. Ze Sylvy využiji akorát double shot, stejně jako v hospodě dvojtého panáka o půl jedné ráno :)
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od generator »

jkprg
Hrozný fórum, že? :rofl:

Ale možná jsi to vzal ze špatného konce. Chceš se naučit jezdit na kole a šel jsi si pro radu k teamu Tour de Fance.

Pro tebe je důležité si na začátku nevybrat naprostý křáp v podobě pákovky z Lidlu a mlýnku Eta.
Na nějaké mikronastavení mlýnku se vykašli. Mám Baratza se 40ti stupni a ještě jsem neměl problém s mletím.

Hodně místních ladičů už spadá do říše pohádek a kávového voodoo. Tím se nenech zmást.

Jdi do kavárny, kde ti káva chutná a sleduj přípravu. Mimo větší robustnosti, rozdílnosti napojení na vodu a naddimenzování dílů, neskrývají profi stroje, proti domácím (nekřápům) žádnou tajmenou magii. A rozbíjí v kavárně někdo špejlí hrudky? Hraje si s mikronastavením mlýnku?

A myslím, že když zde nahodíš svojí představu s rozpočtem, tak ti někdo soudný poradí, co za to a co od toho můžeš očekávat.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od j.bill »

generator píše:...Jdi do kavárny, kde ti káva chutná a sleduj přípravu. Mimo větší robustnosti, rozdílnosti napojení na vodu a naddimenzování dílů, neskrývají profi stroje, proti domácím (nekřápům) žádnou tajmenou magii. A rozbíjí v kavárně někdo špejlí hrudky? Hraje si s mikronastavením mlýnku?
....
A používá někdo v kavárně (běžně) nahou páku? ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od primacafe »

A proč by ju měl používat?
Resp. tam nemá důvod ju používat. K výrobě dobrého espressa není potřebná.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od j.bill »

To je k tomu kontextu. Každý připravuje kávu, jak je mu libo. Někdo jednoduše pomele, nadávkuje, vyextrahuje, vypije a je spokojený a někdo se v tom vrtá, váží, promýchává, měří, pozoruje, nastavuje, ochutnává, porovnává.....a je třeba nespokojený (nebo také spokojený). Ale rád si zkrátka hraje a tak se v tom vyžívá, realizuje a snaží se to dotáhnout k dokonalosti. :grin:
A když si o tom pak přečte nějaký "začínajíci", tak padá ze židle....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od primacafe »

j.bill píše:To je k tomu kontextu. Každý připravuje kávu, jak je mu libo. Někdo jednoduše pomele, nadávkuje, vyextrahuje, vypije ....
Jsem tento případ.
Ve velké většině (skoro vždy) jsem spokojený. K tomu ještě pozoruju a v případě potřeby jen lehce doladím k vyššímu stavu spokojenosti.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
cabanak
Příspěvky: 22
Registrován: pon 20. bře 2017 10:54:57
bydliště: BA
kávovar: Rancilio Silvia + PID + regulacia tlaku
mlýnek: Nemox Lux Grinder - stepless

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od cabanak »

Do coho ist zavisi podla mna hlavne od charakteru cloveka.

Ak chce aby to kupil a ono to hned vyborne fungovalo a nechce tomu venovat cas a usilie ten by mal zostal u automatu a dostane vzdy zhruba to iste. Zo silviou sa bude trapit, lebo zladit vsetky parametre spravnej extrakcie je opakovany proces, nie jednoduche uvodne nastavenie a hotovo.

Ak sa rad z vecami hra, chce tomu venovat cas a nechyba mu nadsenie a tuzba dostat vyborne espresso potom ma stepless mlyncek urcite vyznam ako aj kavovar minimalne na urovni silvie. Cakaj ale, ze ta caka obdobie malych vytazstiev a prehier, mozno nejake vylepsovania typu preinfuzia, PID co ti ulahcia zivot a po nejakej dobe uz spravis vzdy vybornu kavu lepsiu nez v kaviarni a niekedy aj prefektnu.
Uzivatel danst uz sa pohybuje zase niekde inde ale to su roky snahy pochopit co a preco, plus dobre napady ako vela veci automatizovat a zredukovat vplyv roznych faktorov, aby bol vysledok vzdy vyborny

A to o tebe nikto z nas nevie to sa musis rozhodnut sam aky si..... to je hlavna otazka bude ta bavit boj uspechy a neuspechy, alebo chces rovno vysledok ?
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 786
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Jsem zmaten :-(

Příspěvek od danst »

A já přiznávám, že mně příprava espressa vyloženě otravuje, i když už nemusím nic řešit a laborovat a snad všechno kolem toho správně chápu.
Je to ta varianta, kdy to funguje, ale není to jen zmáčknout knoflík. Ještě mi to tolik nevadilo, když jsem se snažil věcem přijít na kloub, bylo to zajímavé, ale když už je to stará vesta, tak bych se toho rád zbavil. Bohužel ale espresso prostě potřebuju a jinou cestu než s pákovým kávovarem a dobrým mlýnkem neznám.
Sám sobě si děkuji za úpravy, které mi to ulehčily ( autotamper, automatický stop extrakce podle váhy nápoje...). Když si představím, že bych měl tampovat znovu ručně, běhá mi mráz po zádech, to byla činnost na černé listině asi nejvýše.
Co tím chci říct. Podobné věci se dají koupit, mně bavilo to vyrobit. Za málo peněz je jinak více ruční práce - ale zrovna to někoho na tom baví.

Takže číst si diskuze je dobré jednak pro pochopení o co u přípravy jde, a to by měl vědět asi každý, no a dál pro náhled možností jak na to, z které strany to bude zrovna pro mně dobré.
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“