Posunutí se na další level v espressu.

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, Porlex Mini

Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

Ahoj, mám docela choutky se posunout s kávou (espressem) zase o kus dál.
Svojí první páku mám již přes 5 let (Gaggia Classic - první verze), kterou jsem koupil na doporučení zde.
Pak jsem musel dokoupit mlýnek a zůstal jsem u Rancilio Rocky.
Teď nastala situace, že bych rád zase upgrade kávovaru na vyšší level.
Když pročítám forum ohledně rad a co se změnilo, tak zjištuji, že moc ani ne :)

Mezitím mám takovéhle malé shrnutí v návaznosti na ceně nových kávovarů.
Ale určitě se nebráním použitému.
Když bych chtěl jen defakto malý ale jistý krok - Rancilio Silva BC - cca 14t kč.
Trochu lepší jistý krok, tak - Rancilio Silva PID BC - 20t kč.
A další krok je spíš něco ve smyslu s E61 hlavou? - třeba ECM Classic PID, nebo nějaký Rocket? - cca 35t kč.

Dělám denně cca 2-3 espressa pro sebe. Bohužel v práci piju jen z automatických kavovrů a proto se těším domu na své.

Má smysl do toho tak hodně investovat? A nebo se spokojit s tou Rancilii Silvou?
Kde třeba koukat na použité tyto kávovary? Moc jich na bazoši bohužel není - defakto žádný.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

lubono
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od lubono »

No záleží co si od toho slibuješ. V hrnku změnu nepoznáš. Zato kvalita výroku ECM Classic PID to je pecka ale musíš to zaplatit. RS je kvalitní dříč který bude sloužit dlouhá léta se stejným výsledkem. Jestli si chceš udělat radost tak ECM ( hezká leštěnka )

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, Porlex Mini

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

lubono:
Fakt nepoznám rozdíl v hrnku? To se ani nechce věřit safra...
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

lubono
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od lubono »

Princip dobré kávy je přece dobře namletá čerstvá káva teplota Vámi určena tlak po celou dobu extrakce a to opakovaně Když to kávovar dokáže, tak nápoj musí být ok i ta vaše Gaggia to umí . Drahej stroj to nijak nevylepší nemá jak. Ale zato má kvalitní nerez plech, dizajn , pěkné zpracování a předpoklad dlouhé životnosti

mila001
více pokročilý
Příspěvky: 184
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od mila001 »

Přesně jak píše lubono,buď si chceš udělat radost,nebo ti bude stačit Silva.

Uživatelský avatar
makovica
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: úte 30. čer 2015 22:46:35
bydliště: Slovensko
kávovar: Vibiemme Domobar modified
mlýnek: SM 90 redesigned

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od makovica »

No podľa mňa zmena medzi Classicom a Silviou (klasickou) nebude takmer žiadna. Nemá prečo. A kto nepozná rozdiel v šálke medzi kávovarom typu Classic/Silvia a E61 zjavne nikdy espressa z nich side by side neporovnával. Už len z dôvodu preinfuzie a teplotnej stability. E61 je konštrukčne inde a dokáže z kávy dostať viac. BC edícia Silvie sa približuje cenám E61 a podľa mňa za ňu nemá zmysel priplácať.

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, Porlex Mini

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

No u té Silvie s PID od BC, je toho lehce víc. A co jsem dost četl, tak s PID a nebo bez PID je opět o level jinde (když pominu ty další vychytávky dodělané od BC). Ale bez PID teplota lítá až téměř 20°C a s BC údajně kolem stupně.
A když jsem dělal pokusy v pražírně, tak teplota 5°C byla opravdu poznat na chuti. Alespoň pro mě.
U Gaggie mi vadí to, že nelze dopustit vodu (když někdo chce vetší kafe). A bolier jen 0,1l - takže jakmile přijde návštěva a já sobě dělám kafe jako poslední, tak poznám že je uplně jíné už.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 189
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od johneer »

Silvia v základu podle mne neudělá zásadní rozdíl od toho, co máte. PID od BC toho umí kromě přesně regulovatelné teploty hodně (preinfuzi, tlakový průběh, zobrazení teploty bojleru a hlavy, automatické zapnutí (třeba ráno než vstanu)). Podle mě hodně z uvedeného neumí ani dražší stroje s E61. Jinými slovy, když upgrade na silvii, tak na PID verzi, jinak to podle mne nemá cenu.

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, La Pavoni Stradivari
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Ceado E37S, Kinu M47

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

Ak neplánujete mlieko classika PID je dobrá voľba (bc silvia je už riadne drahá na to že to je ešte hračkársky kávovar), treba rátať s dlhším nahrievaním ale predsa len home baristika je aj o pocite pri príprave a tá je pri ecm úplne niečo iné. Navyše sa dá dopniť za o ecm flow control a sme v možnostiach opäť niekde inde... (vyskúšané, funguje výborne)

Uživatelský avatar
fevlad
Příspěvky: 38
Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
bydliště: Presov
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Eureka Zenith 65 HS

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od fevlad »

martinovic : skusali ste flow control na ECM Classika Pid,skusenosti? dakuje

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, La Pavoni Stradivari
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Ceado E37S, Kinu M47

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

skúšal, funguje, tým že je karoséria nízka viete tým točiť dookola (ak by náhodou niekto chcel extrémne tvrdý stroj s flow 12mls a viac), v porovnaní s biancou ktorú mám doma je ecm citlivejšie z rovnakej pozície zavreté po otočenie o cca 270 stupňov (od okraja po okraj) je na biance 0-5.5mls, ecm s vibračným čerpadlom 0-14mls. To že ecm neodstránilo preinfusion chamber zdá sa že nijako nevadí (bianca má len 2 ventily v e61 nie 3 ako štandardná mechanická e61)

Uživatelský avatar
Cubique
nováček
Příspěvky: 56
Registrován: stř 14. kvě 2008 17:57:41
bydliště: Bratislava
kávovar: Ascaso UNO Prof PID
mlýnek: Mazzer Mini Doserless, Ascaso I-Steel S-1

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Cubique »

Zdravím a můžu se zeptat, kde se dá ten flow control sehnat? Díky

Uživatelský avatar
fevlad
Příspěvky: 38
Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
bydliště: Presov
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Eureka Zenith 65 HS

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od fevlad »

Kód: Vybrat vše

https://www.elektros.it/sk/en/upgrade_kit/ecm_p1061_flow_control_device.html
momentalne to nemaju,predpokladane naskladnenie okolo Vianoc...

Uživatelský avatar
fevlad
Příspěvky: 38
Registrován: stř 10. pro 2014 16:00:21
bydliště: Presov
kávovar: ECM Classika PID
mlýnek: Eureka Zenith 65 HS

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od fevlad »

martinovic:je ten rozdiel s flow control cítiť aj v káve,alebo iba v hlave?dik

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, La Pavoni Stradivari
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Ceado E37S, Kinu M47

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

Variabilny prietok umoznuje vacsiu variabilitu grind/dose. Ak potrebujete vacsiu extrakciu svetlejsie prazenych kav viete mliet jemnejsie, pomalou preinfuziou zmakcite puk, zafixujete fines a nasledne spustite extrakciu pri plnom tlaku. Nie su to teoreticke veci je to fakt, to co Vam na prietoku 10ml/s zadusi extrakciu extrahujete s pomalsim prietokom a nasladnym zvysenim tlaku bez problemov (to iste pozorujem aj u pakovky La pavoni s brew pressure kitom) Zalezi ale od toho co pijete. Na bezne tmavo prazene espresso zmesi je to zbytocnost, na svetle SO v spojeni s kvalitnym mlyncekom to posuva moznosti uplne inde. Dalsia vec je teplota e61 pri variabilnom prietoku , biancu merali na kaffeenetz.de s myslim velmi dobrymi vysledkami, ci ma ale nejako inak programovany pid oproti napr ecm ak don date flow control neviem. Dalsou velmi dolezitou vecou je voda, doteraz som pouzival aqua bella alebo korytnica zda sa ale ze ich mineralove zlozenie je uplne nevyhovujuce (schopnost extrakcie Ca a Mg a pomer k bufferu - hco3). Zacinam remineralizaciou demineralizovanej vody, uvidime casom ake budu vysledky.

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, La Pavoni Stradivari
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Ceado E37S, Kinu M47

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

flow control:

Kód: Vybrat vše

https://www.bunacafe.cz/ecme61flcoki-ecm-e61-flow-control-kit-profilovani-tlaku
ta gulicka sa da odsrubovat a nahradit ecm ovladacom pary (vyzera to lepsie)

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, Porlex Mini

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

johneer:
Jasný chápu, obyč Rancilio Silvii jsem z toho výběru teda vyřadil po pročtení informacích na fórech a shlednutí spousty video recenzí na netu.
Opravdu bych si moc nepomohl oproti mé součacné Gaggii Classic.

Takže zatím jsem příkloněný k Silvii s PID regulací od BC. Ta je teda v cenové relaci 20t czk.
Zatím mě nepřesvědčilo to, zda-li má smysl připlacet za jiný kávovar typu ECM (ikdyž design se mi hodně libí).
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 122
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, La Pavoni Stradivari
mlýnek: Kafatek Monolith flat SSP, Ceado E37S, Kinu M47

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

ecm classika pid sa dá s trochou vyjednávania kúpiť pod 1100 euro, minimlálne tepelná stabilita zvlášť pri viacerých kávach (aj keď saturovaná hlava je saturovaná hlava ale to je zas úplne iná cenová) a aká taká preinfúzia v rámci e61 niečo spraví, ďalšia vec je možnosť časom upgradovať flow control, čo stroj doatane v rámci domáceho espressa takmer na vrchol (Dalla corte Studio a Mina sú zas iná cenovka). Neviem aký efekt ma preinfúzia v rámci BC upgrade silvie (vypnutie čerpadla na istý čas bez otvorenia 3 cestného ventilu), každopádne vibračné čerpadlo s vodnou cestou bez restriktora ku káve nikdy zhovievavé nebude.

lubono
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od lubono »

Kolegové ze Slovenska tě školí pěkně, ale na 2 - 3 kávy denně bude RS+PID dobrá volba

Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: ECM Mechanika V Slim, AeroPress
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, Porlex Mini

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

Jaký je rozdíl v možnostech nastavení různých stupňů předtlaku u Silvie PID BC vs ta ECM Classica PID?
Pokud chápu dobře, tak vibrační čerpadlo tlačí vždy na 100% svého nastaveného tlaku pomocí redukčního ventilu.
Tyto čerpadla fungují jako s ON/OFF spínačem, čili buď tlačí (na plno) a nebo netlačí. Tak jak může být nižší tlak na preinfůzi?
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress
ex kávovary: Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ

Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“