Posunutí se na další level v espressu.

Na co při výběru kávovaru dát pozor
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

treba si pozrieť konštrumciu hlavy e61 v skratke v dolnej časti je tzv preinfusion chamber cca 20ml komora ktora je uzatváraná spružinou o sile cca 2 bary pri dosiahnutí tohto tlaku sa otvorí a plnenie komory spomalí nárast tlaku na kávu. V hornej časti hlavy je flow restriktor o roznom priemere ktory redukuje množstvo vody tečuce cez hlavu, ak dáme flow control tak tento resteiktor nahradíme ihlovým ventilom a manomentrom v hlave takže vieme manuálne počas extramcie regulovat prietok a ním tlak na kávu.
Uživatelský avatar
Sam
začátečník
Příspěvky: 79
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Sam »

martinovic píše:, každopádne vibračné čerpadlo s vodnou cestou bez restriktora ku káve nikdy zhovievavé nebude.
V Silvii ale restriktor je, průchod přes 3way je restrikcí, u vstupu do 3way z příruby hlavy pod bojlerem je velmi malý otvor cca 1mm. Ten se velmi rád ucpáva uvolněným kamenem z bojleru, pokud někdo neudržuje.
Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

ano pardon, prave som to odmeral, prietok mi vysiel cca 9ml/s čo je fajn a dosť zásadná výhoda ak to niekto porovnáva s lelitom...
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od johneer »

Regulace výkonu čerpadla u RS+BC PID funguje přerušovaným spínáním a vypínáním čerpadla. Jinými slovy, při sníženém výkonu čerpadlo nejede non-stop, ale je třeba 0,3s ON a 0,3s OFF. Určitě to není nejlepší řešení regulace tlaku, ale hrát se s tím dá. Třeba když chci 2 bary pro preinfuzi, tak nastavím výkon třeba na 40% (čísla si vymýšlím). Díky manometru vidím, kolik tam mám (další zásadní rozdíl proti obyč Silvii). Kromě nastavení tlaku pro preinfuzi se dá profilovat i tlak při extrakci (kolik sekund jaký výkon čerpadla).
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

johneer:
Děkuji za potvrzení, to je právě to co jsem myslel. Čili ten tlak tam není uplně konkstantně. Vždy bude záviset na tom, jak bude namleté a utemované kafe v páce. Pokud bude opravdu malo, tak timhle časovým hraním, se tam nemusí vytvořit zádny pro preinfůzi.
No pořád nejsem 100% rozhodnutý no.
To PID mi chybí na Gaggii strašně, protože poznám jinou chuť kávy ikdyž je vždy splněno 25/25.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od j.bill »

Knightey- píše: ... Čili ten tlak tam není uplně konkstantně. Vždy bude záviset na tom, jak bude namleté a utemované kafe v páce. Pokud bude opravdu malo, tak timhle časovým hraním, se tam nemusí vytvořit zádny pro preinfůzi.
...
To se pak nemusí vytvořit ani žádný pro espresso, nemyslíš? ;) Tohle teoretizování nedává žádný smysl.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

No jen je to děsně zavádějící údaj. Kdyby tam byl elektronický redukční ventil, který by se nastavoval tím, že po dobu cca 5ti vteřin pustí maximálně 2 Bary (ideálně s výměníku či už jen cesty od čerpadla), tak to chápu. O tom, zda-li budou skutečne ty dva bary bude stejně záviset i na té kávě. Poté by se přenastavil na těch 9 barů třeba.
Bohužel jsem na to koukal z toho technického hlediska - asi nemoc z povolání a proto mě to dost zaráželo.
Zde je výpis co přesne to znamená z BC:
2.2.3. Tlakový profil (verze L)
Tato volba v menu slouží k nastavení výkonu čerpadla v průběhu extrakce v šesti
časových intervalech. Nastavení probíhá v % výkonu od 10 % do 100 % (v kroku po 10 %).
Příslušným nastavením je možné ovlivňovat tlak při extrakci kávy. Použité vibrační
čerpadlo při 100% výkonu v jedné sekundě 50x přitáhne a 50x oddálí píst, kterým čerpá
vodu do bojleru. V tomto systému máme možnost ovlivňovat tlak extrakce nastavením
výkonu čerpadla. Výkon čerpadla ovlivňujeme nastavováním počtu přítahů a oddálení
pístu za 1 sekundu. Při 100% výkonu je to poměr přítah/oddálení 50:50. Při 90 % je to
45:45 atd. Je třeba počítat s tím, že tlak při extrakci je také ovlivněn překážkou v páce
(hrubost a množství kávy, pěchování). Nelze tedy jednoznačně určit, jaká velikost výkonu
bude odpovídat jakému tlaku. Aktuální výkon čerpadla je zobrazován při provozu
čerpadla piktogramem (o) a hodnotou v %.


Ty E61 tu možnost preinfůze mají ale jen, když jsou napojeny přímo na vodu - čili využijí tlak ve vodovodním potrubí?
Jestli to chápu dobře.
Naposledy upravil(a) Knightey- dne pát 22. lis 2019 16:27:16, celkem upraveno 1 x.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Uživatelský avatar
martinovic
více pokročilý
Příspěvky: 156
Registrován: ned 15. lis 2015 18:44:22
bydliště: Košice
kávovar: Lelit Bianca, Lelit Elizabeth, LaPavoni Professional postmil
mlýnek: Kafatek Flat SSP, DF64 + SSP MP, Ceado E37j, Comandante NB

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od martinovic »

Knightey - e61 s rotačným čerpadlom napojená na prívod vody dokáže pridvihnutím páky extrakcie otvoriť prúdenie vody do sprchy tlakom ako je na prívode, elegantnejšia možnosť je manuálne ovládaný ventil vtoku vody do hlavy a meranie tlaku za týmto ventilom (viď Lelit Bianca a ECM flow control kit)
Uživatelský avatar
Lukas77
Příspěvky: 11
Registrován: čtv 21. lis 2019 14:41:51
bydliště: Jihočeský
kávovar: Rancilio Silva BC PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Lukas77 »

[quote="Knightey-"]johneer:
Mohu se zeptat, jak dopadlo rozhodování? Jsem na tom stejně.
Uživatelský avatar
Pucciny
Příspěvky: 9
Registrován: pát 12. led 2018 13:13:30
bydliště: Brno
kávovar: Bezzera Mitica Top
mlýnek: Mazzer mini elektronic A

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Pucciny »

Ahojte, skusal niekto ten flow control z elektros na E61 od Bezzery, bude to pasovať?
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

Lukas77:
No abych pravdu řekl tak nikam. Zatím jsem objednal nové gumové těsnění do své Gaggie, vyčistil jí a plánuji chvíli používat.
Naopak koukam ješte i po jiných kávovarech... A tak torchu čekám na tu novou Rancilio Silvii PRO, která má vyjít v novém roce.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Knightey-
více pokročilý
Příspěvky: 313
Registrován: ned 07. pro 2014 1:27:17
bydliště: Mladá Boleslav
kávovar: Lelit Elizabeth P92T V3, AeroPress, Hario V60
mlýnek: Eureka Atom Specialty 75, 1ZPresso JX

Re: Posunutí se na další level v espressu.

Příspěvek od Knightey- »

Tak dopadlo to nakonec tak, že jsem koupil ECM Mechaniku V Slim a rovnou i s flow controlem. Jelikož jestli mi to pomůže udělat i světle pražené kávy s acitidou pitelné ve formě espressa, tak budu rád.
Musím si zvyknout na jiné pěchování kávy do single i double misky ale jinak za mě super.
A co zde zaznělo, že nepoznám rozdílnou chuť kávy, tak to byl velký omyl.
Kafe je opravdu opoznání jinde a o level výš než s předchozím kávovarem. A to ještě 100% nemám ECMko nastavené.
Ale při stejné kávě a mletí (kupodivu u obou Gaggia a ECM bylo dodženo 25/25) je chuť z ECM uplně jiná. Jemnější a lahodnější. Víc vynikají chutě (tělo kávy) a je méně cítit hořkost či acitýda. Takže kafe je o dost lahodnější.
Za mě teda mohu říct, že rozdíl obyč hlavy 58mm vs E61 je obrovský. Dost to bude dělat teplotní stabilita a hlavně právě ta preinfůze.
Keep calm and drink coffee :)

Alternativy: Hario V60, Aeropress, Mizudashi
ex kávovary: ECM Mechanika V Slim, Rancilio Silvia PID, Gaggia Classic, Sage BES 840, Tchibo cafissimo
ex mlýnky: G-Iota DF64, ECM C-Manuale 54, Rancilio Rocky Doserless, Krups GVX242, Timemore C2, Porlex Mini
https://www.instagram.com/knighteycz/
https://www.youtube.com/user/KnighteyCZ
Odpovědět

Zpět na „Kupujeme nový kávovar“