Nejmenší přípustná teplota
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- pixy@pixy.cz
- Příspěvky: 6
- Registrován: pon 23. čer 2008 18:10:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Nejmenší přípustná teplota
Dlouhodobě jsem měl problémy s kávovarem (DeLonghi EC750), chabý výkon, jemněji mleté kafe ani kapsli to "neutlačí", několikrát už byl v servisu. Ale moc se to nezlepšilo, používal jsem to spíš jen jako překapávač s extrémně hrubě mletou kávou. Teprve nedávno mě napadlo změřit teplotu, protože mi došlo při čištění, že tou vodou se asi neopařím... A zjistil jsem, že (na výtoku z horního sítka) z toho leze nanejvýš 70 °C, po chvíli spíš 65 °C...
Potvrdíte mi mou domněnku, že 70 stupňů už je natolik hluboko pod přípustnou hranicí, že je možné přístroj považovat za nefunkční? Každopádně espresso tím nevyrobím, ani kdybych se na hlavu stavěl - ale k výrobě espressa je ten přístroj určen. Naposledy v servisu vyměnili termostat, ale ani po pořádném rozhicování jsem z toho ani pak víc než cca 73 °C nevytáhl - a to byla jen okamžitá odnota, během pár vteřin to kleslo zase kolem 70 °C.
Vím, že optimum je kolem 90 °C, a to pokud možno trvale po celou půlminutu extrakce. Ale kolik stupňů je ještě akceptovatelných? Při kolika stupních je kávovar zralý na reklamaci/opravu?
Potvrdíte mi mou domněnku, že 70 stupňů už je natolik hluboko pod přípustnou hranicí, že je možné přístroj považovat za nefunkční? Každopádně espresso tím nevyrobím, ani kdybych se na hlavu stavěl - ale k výrobě espressa je ten přístroj určen. Naposledy v servisu vyměnili termostat, ale ani po pořádném rozhicování jsem z toho ani pak víc než cca 73 °C nevytáhl - a to byla jen okamžitá odnota, během pár vteřin to kleslo zase kolem 70 °C.
Vím, že optimum je kolem 90 °C, a to pokud možno trvale po celou půlminutu extrakce. Ale kolik stupňů je ještě akceptovatelných? Při kolika stupních je kávovar zralý na reklamaci/opravu?
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nejmenší přípustná teplota
Norma říká: ze sprchy 88 +- 2 °C, teplota káv v šálku je 67 +- 3 °C
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Nejmenší přípustná teplota
Asi tak jak píše David. Viděl bych to jako strop. Hodně také záleží na použité kávě, co z toho ve výsledku bude. Nedá se však říct, že teplota kterou uvádíte, je ten důvod proč neuděláte espresso.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- pixy@pixy.cz
- Příspěvky: 6
- Registrován: pon 23. čer 2008 18:10:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
No to jistě, dalších důvodů by mohly být desíky. Ale řekněme, že třeba preso umím dělat. Anebo se zeptejme jinak: udělal byste v takovém kávovaru, ze kterého teče voda o necelých 70 °C, dobré espresso vy?primacafe píše:Nedá se však říct, že teplota kterou uvádíte, je ten důvod proč neuděláte espresso.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
ta norma co uvadis myslis jako minimalni moznou? s tim by se dalo souhlasit (i kdyz co je "norma":)), je to celkem zajimavy nastavit kavovar na 88C a zkouset jak to chutna ... pro ucely testu zajimavy, ale samozrejme je mnohem chutnejsi espresso mezi 92-96C :D
samozrejme je teplota v kavovaru spjata s tlakem, takze kdyz ti tece z hlavy 70C voda, bude tlak podstatne mensi nez na espresso idealnich 9 baru ... tim padem je asi neco spatne:)
samozrejme je teplota v kavovaru spjata s tlakem, takze kdyz ti tece z hlavy 70C voda, bude tlak podstatne mensi nez na espresso idealnich 9 baru ... tim padem je asi neco spatne:)
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Obetujem sa a urobím epsresso ešte kým sa nahreje voda, nech je nejaká sranda. Dúfam, že tá káva nebude ako šaratica 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Se těším na tvé dojmy. :D
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Fuj, ale si škodoradostný! 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Vyskúšané, teplota takmer 60 stupňov, káva riedka, pena nízka a svetlá. A tieklo to príliš rýchlo. Nepitné.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
No řekl bych, očekávaný výsledek - udělal jsis turka.
Jak není tlak a teplota, tak se ta kávička nemůže kvalitně vyextrahovat.

Jak není tlak a teplota, tak se ta kávička nemůže kvalitně vyextrahovat.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Turka? Ani nie, ten sa lúhuje dlhšie a pri vyššej teplote vody. Toto bola taká svetlá sr.... . 

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- pixy@pixy.cz
- Příspěvky: 6
- Registrován: pon 23. čer 2008 18:10:32
- bydliště: Kladno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
Děkuji za potvrzení. Ano, pokusy o espresso z tohoto kávovaru o takhle nízké teplotě jsou poměrně nechutné - jediná káva, co se z toho díá pít, je překapávačka z extrémně hrubě mletého kafe (s velmi vysokou světlou pěnou). Pít se to dá, ale presso to není ani omylem.
Re: Nejmenší přípustná teplota
Pánové, můžete mi napsat číslo normy pro teplotu kávy? Nebo jakou přesně normu jste měali na mysli? Nebo jste si to jen tak vycucali z prstu? Káva z pressa nemá 100 st. jako turek a pokud by měla na výstupu 78 st., opaříte si jazyk.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5547
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Nejmenší přípustná teplota
U turka záleží na použité kávě zrovna tak jako u espressa. Některé kávě je jedno jestli se zalije vodou 100st. teplou, jiná při použití tak teplé vody získá divnou chuť a lahodnější je při použití vody méně teplé. Vodou 100st. zalívá turka jej kávový barbar.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nejmenší přípustná teplota
Řídíme se "normou" používanou v Itálii, více zde http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC ... -%20LQ.pdfRebeca píše:Pánové, můžete mi napsat číslo normy pro teplotu kávy? Nebo jakou přesně normu jste měali na mysli? Nebo jste si to jen tak vycucali z prstu? Káva z pressa nemá 100 st. jako turek a pokud by měla na výstupu 78 st., opaříte si jazyk.
Ani zalévaná káva aka turek by se neměla zalévat vařící vodou, ale vodou o teplotě 92 °C.
Re: Nejmenší přípustná teplota
Děkuji za odpověď. Ovšem vidím zde 67 + - 3 st. C. v hrníčku, nikoliv Vámi uváděných 90 st. Ty jsou na výstupu z pressa. A předpokládám, že hrneček je předehřátý. Zajímá mě to z toho důvodu, že u pressa Rowenta Adagio uvádí výrobce, že 56 - 60 st. v hrníčku je v pořádku... Nejsem milovník vřelé kávy, ale moje kamarádka ano a zdálo se jí chladné.David píše: Řídíme se "normou" používanou v Itálii, více zde http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC ... -%20LQ.pdf
Ani zalévaná káva aka turek by se neměla zalévat vařící vodou, ale vodou o teplotě 92 °C.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nejmenší přípustná teplota
67 nebo 56°C, to už je pořádný rozdíl.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nejmenší přípustná teplota
To si, ctěná paní, pletete hodinky a holinky. Espresso není zalévaná káva.Rebeca píše: Děkuji za odpověď. Ovšem vidím zde 67 + - 3 st. C. v hrníčku, nikoliv Vámi uváděných 90 st. Ty jsou na výstupu z pressa. A předpokládám, že hrneček je předehřátý. Zajímá mě to z toho důvodu, že u pressa Rowenta Adagio uvádí výrobce, že 56 - 60 st. v hrníčku je v pořádku... Nejsem milovník vřelé kávy, ale moje kamarádka ano a zdálo se jí chladné.
Re: Nejmenší přípustná teplota
Time out:
Pokud chcete hovořit o bodu varu a nepoužijete-li teploměr, měli byste si uvědomit, že těch 100°C je opravdu jen v Itálii na pobřeží....
Všichni jsme chodili do školy a měli fyziku, ne?
Takže i zalévání turka vroucí vodou u nás má daleko do sta stupňů....
O strojích na presso, termostatech a jejich nastavení vím houby. Na to jste tady machři vy.
turka sice nepiji, ale dohady o teplotě vody při jeho zalévání při bodu varu ve mně vyvolává úsměv.
Pokud chcete hovořit o bodu varu a nepoužijete-li teploměr, měli byste si uvědomit, že těch 100°C je opravdu jen v Itálii na pobřeží....
Všichni jsme chodili do školy a měli fyziku, ne?
Takže i zalévání turka vroucí vodou u nás má daleko do sta stupňů....
O strojích na presso, termostatech a jejich nastavení vím houby. Na to jste tady machři vy.

turka sice nepiji, ale dohady o teplotě vody při jeho zalévání při bodu varu ve mně vyvolává úsměv.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Nejmenší přípustná teplota
Hele, tak nám vypiš teploty varu v nadm. výšce 0 a 500 m, což je asi tak +- česká kotlinka. Jdem zvědav na ten brutální rozdíl. :o)