Nahá páka - začátky
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Nahá páka - začátky
Skúsim teda silnejšie tampovať. Gramáž je cca 8,5g a káva je Peru asi 5 dní po pražení. Ako výsledné espresso je vynikajúce, ale chcem to celé doladiť
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Nahá páka - začátky
teče vám to hrozně rychle. a to šmrdlání párátkem je k ničemu - chce to buď jehlu, a nebo neblbnout...
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Nahá páka - začátky
Na sparatko sa vykasli, silnejsie tampuj. Ked si dal prec ten lievik po utampovani tak katastrofa. Totalne rozbrblany povrch kavy.
Sice ti to tecie rychlo ako uz bolo spomenute ale to je uz o chuti. Evidentne mas rad vacsie espressa.
Nezda sa mi este jedna vec a to predinfuzia. Nejaka kratka je.
Sice ti to tecie rychlo ako uz bolo spomenute ale to je uz o chuti. Evidentne mas rad vacsie espressa.
Nezda sa mi este jedna vec a to predinfuzia. Nejaka kratka je.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Nahá páka - začátky
Tak skusim zajtra bez sprtania sparatkom a silnejsie utampovat. Hodim potom video sem. Diky za rady zatial.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Nahá páka - začátky
A farba tej kavy na konci je v pohode. S tym si nemusis robit starost.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
Já bych naopak doporučil šmrdlat jak o život a na silnější tampování zapomenout. Když nemáš dobrou distribuci kávy v misce a silně to utampuješ, tak si o nerovnoměrnou extrakci (v lepším případě) a kanálkování přímo koleduješ.
Já už bez WDT neudělám jediný shot a i když nemám žádný světoborný mlýnek (SJ) ani kávovar (Classic), tak nemám problémy s extrakcí a kanálkováním ani u extrémně světle pražených káv. Byl to pro mě zdaleka nejzásadnější posun v konzistentní přípravě od doby, kdy jsem přestal používat tmavě praženou kávu. U té to není tak nutné, nicméně přínosem je to vždy a v případě kanálkování to pomáhá téměř zázračně.
A jako uplně první krok bych se vyprdnul na single misku. A minimálně do doby, než to vyladíš u normální misky, tak bych ji nechal schovanou hluboko v šuplíku.
Já už bez WDT neudělám jediný shot a i když nemám žádný světoborný mlýnek (SJ) ani kávovar (Classic), tak nemám problémy s extrakcí a kanálkováním ani u extrémně světle pražených káv. Byl to pro mě zdaleka nejzásadnější posun v konzistentní přípravě od doby, kdy jsem přestal používat tmavě praženou kávu. U té to není tak nutné, nicméně přínosem je to vždy a v případě kanálkování to pomáhá téměř zázračně.
A jako uplně první krok bych se vyprdnul na single misku. A minimálně do doby, než to vyladíš u normální misky, tak bych ji nechal schovanou hluboko v šuplíku.
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Nahá páka - začátky
Ale predsa nerovnomerna distribucia sa da opravit prave silnejsim utampovanim.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Nahá páka - začátky
Tak doma pijem kavu ja sam, tak nebudem robit z double misky. A mna ta priprava a vychytanie much prave na tom bavi a robit dokonale single shoty je to co chcem dosiahnut.
- ivan.p
- pokročilý
- Příspěvky: 88
- Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
- bydliště: Trnava, Slovensko
- kávovar: ECM Mechanika IV Profi
- mlýnek: Compak K3 Touch Advanced
Re: Nahá páka - začátky
ak mas problem s distribuciou pories nejaky coffee distribution tool z aliexpresu, 2-3 tocky a si vybaveny pre tampovanie ...
- MakeLove
- více pokročilý
- Příspěvky: 117
- Registrován: pát 28. srp 2015 21:35:59
- bydliště: Trnavský kraj
- kávovar: Quickmill QM67 Evo
- mlýnek: Mazzer Mini E
Re: Nahá páka - začátky
To uz mam na ceste :D. Ale pre single misku som nic take nenasiel.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
To určitě ne. Když máš na jedné straně víc kávy, někde hrudky, jinde díru atd. tak když to utampuješ, tak to sice vypadá konzistentně, ale hustota kávy je v různých místech různá. A hádej kudy se vydá voda? A když to utampuješ ještě víc, tak to bude pro tu vodu složitější, ale cestu si najde a ještě s větší pravděpodobností ten puk někde prolomí...wladas píše:Ale predsa nerovnomerna distribucia sa da opravit prave silnejsim utampovanim.
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Nahá páka - začátky
Já mám poznatky také stejné jako "wladas". Když se káva silněji utlačila, kanálkování zmizlo. Jednoporce je na kanálkování logicky mnohem citlivější. Někdy mi stačí po nadávkování do misky trochu z boku poklepat a káva se srovná, jindy povrch trochu rovnoměrněji rozhrabu kancelářskou svorkou a teprve pak tampuji. Kanálek už jsem neviděl, ani nepamatuji.
PS: Mazzer že není světoborný mlýnek?
PS: Mazzer že není světoborný mlýnek?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- wladas
- silně pokročilý
- Příspěvky: 518
- Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Mazzer SJ
Re: Nahá páka - začátky
Tiez si myslim ze sa SJ da uz povazovat za profi. Ja si urcite nestazujem
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
- dslecinka
- více pokročilý
- Příspěvky: 300
- Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
- bydliště: Londýn, UK
- kávovar: Hario V60
- mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10
Re: Nahá páka - začátky
kanclsvorka fajn, ale to párátko patří opravdu tak akorát mezi zuby (je vidět i na videu, že je to k ničemu).
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
Chce to něco, co tu kávu prohrabuje a promíchává (drátek, špendlík, sponka). Párátko ji bude spíš přehrabovat a účel splní jen částečně.
Mazzer SJ (společně s většinou komerčních mlýnků s 64mm kameny) beru jako velmi slušný základ. Sice k němu nemám zásadních výhrad, ale v kontextu kávy, kterou připravuji a výsledků, které očekávám, je to opravdu základ. A tohle je hodně subjektivní - pro někoho je SJ zbytečný luxus (pokud něco takového existuje), pro někoho ideální mlýnek, pro mě základ, od kterého bych se časem určitě chtěl posunout k něčemu s výrazně většími kameny.
A k single misce - dělat perfektní single shoty je určitě hezká představa a to, že děláš kávu jen pro sebe je určitě validní argument. Ale když se ti ty perfektní shoty dělat nedaří, kanálkuje ti to a musíš ty nepovedené vylévat (nebo ještě hůř vypít), tak i kdyby jsi to double espresso nevypil celé (i když ono by tě těch 15g místo 8,5g nezabilo), tak mi to přijde jako lepší cesta. Minimálně než tu přípravu vyladíš...
Mazzer SJ (společně s většinou komerčních mlýnků s 64mm kameny) beru jako velmi slušný základ. Sice k němu nemám zásadních výhrad, ale v kontextu kávy, kterou připravuji a výsledků, které očekávám, je to opravdu základ. A tohle je hodně subjektivní - pro někoho je SJ zbytečný luxus (pokud něco takového existuje), pro někoho ideální mlýnek, pro mě základ, od kterého bych se časem určitě chtěl posunout k něčemu s výrazně většími kameny.
A k single misce - dělat perfektní single shoty je určitě hezká představa a to, že děláš kávu jen pro sebe je určitě validní argument. Ale když se ti ty perfektní shoty dělat nedaří, kanálkuje ti to a musíš ty nepovedené vylévat (nebo ještě hůř vypít), tak i kdyby jsi to double espresso nevypil celé (i když ono by tě těch 15g místo 8,5g nezabilo), tak mi to přijde jako lepší cesta. Minimálně než tu přípravu vyladíš...
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 644
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Nahá páka - začátky
Osobně dělám double shot asi tak 8x častěji než single. Jedno espresso je mi málo a než dělat dvě nebo čtyři po sobě tak si udělám jedno nebo dvě dvojité ...
Na to promíchání kávy mám skvělý nástroj - takovou jehlu s rukojetí (používá se v chirurgii).
(
P.S. našel jsem ji:
http://www.verkon.cz/jehla-preparacni-s ... u-rukojeti
Na to promíchání kávy mám skvělý nástroj - takovou jehlu s rukojetí (používá se v chirurgii).
(
P.S. našel jsem ji:
http://www.verkon.cz/jehla-preparacni-s ... u-rukojeti
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
Když dělám cappuccina, tak to půlím, ale dávat si 15g espressa mi prostě nestačí. Ono tam toho kofeinu moc není.
Preparační jehla byl tuším původní nástroj, který použil před deseti lety "vynálezce" této techniky, pan Weiss . Já mám víceméně to samé vyrobené z 0,8mm ocelové kulatiny vlepené do staré rukojeti od pilníčku. Vždycky mě rozesměje, když jednou z nejpřínosnějších součástí mého vybavení za desetitisíce, je ustřižený kelímek od smetany a kousek drátu. Oboje už několik let staré
Preparační jehla byl tuším původní nástroj, který použil před deseti lety "vynálezce" této techniky, pan Weiss . Já mám víceméně to samé vyrobené z 0,8mm ocelové kulatiny vlepené do staré rukojeti od pilníčku. Vždycky mě rozesměje, když jednou z nejpřínosnějších součástí mého vybavení za desetitisíce, je ustřižený kelímek od smetany a kousek drátu. Oboje už několik let staré
- danst
- silně pokročilý
- Příspěvky: 790
- Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
- bydliště: Ústecký kraj
- kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
- mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45
Re: Nahá páka - začátky
Opravdu obdivuju každého, komu stačí single.
A čím lépe se káva podaří, tím rychleji se double vypije a chtělo by to hned další.
A čím lépe se káva podaří, tím rychleji se double vypije a chtělo by to hned další.
- Effe
- více pokročilý
- Příspěvky: 248
- Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
- bydliště: Ostrava
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Ascaso I-Steel
Re: Nahá páka - začátky
Ono taky bude hrát roli jestli je singl z arabiky nebo robusty,kde je obsah kofeinu vyšší.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 463
- Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Nahá páka - začátky
Nepiju to kvůli kofeinu ale kvůli chuti, takže robusta fakt ne-e. Tu si dám maximálně v Itálii na sjezdovce